Veroordelingen in Brits misbruikschandaal

Negen mannen van Pakistaanse en Afghaanse afkomst zijn dinsdag in Groot-Brittannië veroordeeld voor seksueel misbruik van jonge meisjes. De zaak veroorzaakte veel onrust in Groot-Brittannië en speelde extreemrechts in de kaart.

De groep mannen drogeerde volgens de aanklagers jonge, kwetsbare - veelal blanke - meisjes met drugs en alcohol en verkrachtten hen vervolgens. De meisjes, soms pas 13 jaar oud, werden mishandeld, verkracht en soms gedwongen om met tot wel twintig mannen per dag seks te hebben. Eén slachtoffer werd door twee mannen verkracht terwijl ze zo dronken was dat ze lag over te geven in bed, aldus de politie. In ruil voor seks kregen de meisjes alcohol, eten en geld, maar er werd ook geregeld geweld gebruikt.

Toen het proces op 6 februari van start ging demonstreerden honderden aanhangers van de extreemrechts English Defence League voor de rechtbank. Er vonden verschillende incidenten plaats, waaronder de mishandeling van twee niet-blanke advocaten door de demonstranten.

Volgens de politie was de afkomst van de daders en slachtoffers niet een reden om de zaak voor de rechter te brengen. "Dit gaat om volwassenen die azen op kwetsbare jonge kinderen", zei Steve Heywood van de politie in Manchester. Ook de moslimgemeenschap heeft de misdrijven veroordeeld. "Deze misdadigers hebben zichzelf, hun families en onze gemeenschap te schande gemaakt", zei Mohammed Shafiq van de stichting Ramadhan.