FOK!-weekoverzicht week 15

Welkom bij het FOK!-weekoverzicht waarin we wekelijks een overzicht geven van de meest ontroerende, schokkende, humoristische of opmerkelijkste nieuwtjes van die afgelopen week. Heb je suggesties, aarzel dan niet om ze te delen met de redactie!

zondag

De zondag bood een verscheidenheid aan nieuws. Zo werd ter nagedachtenis aan het zinken van de Titanic een cruise georganiseerd die exact dezelfde route af zal leggen als het 'onzinkbare' schip van weleer. In Brazilië speelde een acteur zijn rol als Judas zó goed, dat hij zich bijna echt verhing nadat hij het vekeerde touw koos in plaats van het geprepareerde. In showbizzcity kan Lourdes fluiten naar een plaatsje in de dansgroep van haar moeder nadat ze zich met een sigaret in de hand heeft laten fotograferen. Ook in de medische wereld was er lichte beroering toen bekend werd dat de directeur van een vruchtbaarheidskliniek in Londen zelf de meest productieve leverancier was: hij zou circa 600 kinderen hebben verwekt. 

maandagOok op de maandag presenteerden we uiteenlopend nieuws. Zo liet Facebook weten dat ze fotodienst Instagram overneemt voor het luttele bedrag van één miljard euro. In de sportwereld hadden de lopers van de tien kilometer bij de marathon in Utrecht een mazzeltje; door een fout van de organisatie kregen ze een kleine anderhalve kilometer cadeau. In de Achterhoek heeft een regisseur in opleiding de politie flink beziggehouden. Hij zette een ontvoering in scene en kreeg daardoor de politie achter zich aan. Ook op godsdienstig gebied was nieuws: in Duitsland wilden salafisten 25 miljoen gratis exemplaren van de koran uitdelen. 

dinsdagOp dinsdag was er een gemixt aanbod van binnen- en buitenlands nieuws. Zo werd in eigen land de Westerscheldetunnel korte tijd afgesloten omdat er een kudde schapen uit was gebroken. Bij de aanleg van de Hanzelijn zijn vijf jaar geleden twee eeuwenoude graven ontdekt. Om de archeologen meer tijd voor onderzoek te gunnen, werd het nieuws pas vandaag bekendgemaakt. In ons buurland België is het Vlaams Blok in navolging van Wilders een meldpunt voor illegalen gestart. Tot slot trof een Amerikaanse vrouw haar kind in de armen van een inbreekster aan. Het meest schokkende aan dit nieuws was dat de inbreekster het kindje borstvoeding gaf. 

woensdag

Op deze woensdag gingen we de wereld over. In Schotland werden fijnproevers ingezet na een gaslek bij een boorplatform in de Noordzee. Om consumenten gerust te stellen, testten de fijnproevers de verschillende vissen op aanwezigheid van stoffen die er niet thuishoren. Volgens de Marokkaanse leider van de jihadisten, Omar al-Haddouchi, hebben de moslims niets meer in Frankrijk te zoeken en doen ze er beter aan om te verhuizen naar bijvoorbeeld een Noord-Amerikaans land. In Argentinië is een prematuur baby'tje door het oog van de naald gekropen. De drie maanden te vroeg geboren baby lag al voor dood in het mortuarium, terwijl het gewoon in leven bleek te zijn. We streken neer op eigen bodem, waar een familie kauwen er voor zorgde dat de A4 langer openblijft, om zo de broedende vogels niet te storen. 

donderdagOp donderdag liet de politie zien dat ze ook nog wel eens wat anders doet dan alleen maar bonnen schrijven. Zo werd er een officieel opsporingsbericht verstuurd voor een jongetje van tien jaar dat zijn favoriete knuffelpinguïn kwijt was geraakt. In het kader van de politieacties deelden agenten deze dag dan ook geen bonnen uit aan hardrijders, maar kindertekeningen. In Baton Rouge, Louisiana, wilde een alligator blijkbaar graag op vakantie, hij meldde zich keurig bij de balie van een motel. Een gast die het beest wilde vangen, werd naar het ziekenhuis afgevoerd met bijtwonden. In eigen land werd eindelijk de compensatie voor Vodafoneklanten bekendgemaakt: volgende maand mogen zowel abonnees als prepaidbellers vier dagen gratis bellen en sms'en

vrijdagDeze vrijdag bleven we dicht bij huis. De discussie speelde al veel langer, maar laaide afgelopen vrijdag weer eens op. Dit keer riep Pieter van Vollenhoven op tot het toestaan van gedwongen anticonceptie voor mensen die niet voor zichzelf kunnen instaan. Wat ook tot ophef leidde was de zaak van de man die zijn achtjarige dochter prostitueerde op internet. Vrijdag kreeg hij de eis te horen: een celstraf van anderhalf jaar. Bij de Nijmeegse vierdaagse zullen enkele duizenden mensen de 'Via Gladiola' niet kunnen passeren, ze werden uitgeloot. Zoals elk jaar overtreft het aantal aanvragen de hoeveelheid beschikbare startplaatsen. Tot slot wist in Duitsland een man het 14 jaar lang te presteren om salaris te krijgen voor het niets doen.  

zaterdagDe film De lift heeft bij menigeen voor nachtmerries gezorgd, en het eerste nieuwtje van de zaterdag zal dan ook bij velen een déjà vu oproepen: in 's-Gravenhage werd een man dood gevonden in een liftschacht. In politieke kringen is er vol walging gereageerd op het nieuwe programma 'Echt Scheiden' op RTL4. Youp van 't Hek vindt zelfs dat RTL4 baas Erland Geljaard en Natasja Froger opgesloten moeten worden wegens kindermishandeling. Waar mensen ook raar van opkeken is van een man in Veenendaal die met een bebloede hand rondliep. Onderzoek wees uit dat hij met een schuurmachine de naam van zijn ex had geprobeerd te verwijderen. We begonnen de dag met een nachtmerrie; we sluiten af met een droom: een man die net drie weken bij een bedrijf was aangenomen, mag zich miljonair noemen, omdat het bedrijf werd opgekocht door Facebook