NZa overweegt onderzoek fraude gebitsimplantaten

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) overweegt een onderzoek naar fraude met gebitsimplantaten. Tandartsen zouden jarenlang kortingen van fabrikanten niet hebben doorberekend aan de patiënt, terwijl ze daar wel toe waren verplicht.

Tandartsen mochten tot dit jaar geen winst maken op kronen, bruggen en implantaten. Fabrikanten bedachten trucs om ze toch aan zich te binden, zo schrijft NRC Handelsblad zaterdag. Zo kregen ze chirurgische sets cadeau of ontvingen ze 1200 implantaten voor de prijs van duizend. Die kortingen hebben ze volgens de krant niet doorberekend.

Zorgverzekeraars reageren geschrokken op de berichtgeving en willen opheldering. Ook de landelijke patiëntenvereniging NPCF wil duidelijkheid. "Het is ongehoord dat zulke grote prijsvoordelen niet aan patiënten zijn doorberekend", zegt een woordvoerder in de krant.

Vanaf dit jaar mogen tandartsen zelf hun tarieven bepalen en mogen ze bruggen, kronen en implantaten wel met winst doorverkopen. De tandartstarieven zijn daardoor in de eerste twee maanden van dit jaar volgens de NZa gemiddeld met zo'n 3,3 procent gestegen.