Studenten Swaziland eisen studiebeurzen

Zo'n duizend studenten zijn maandag in Swaziland de straat opgegaan om studiebeurzen en democratie te eisen.

Zo'n tweehonderd leden van de oproerpolitie hielden de betogers nauwlettend in de gaten. Er stonden ook gepantserde voertuigen opgesteld. Vorig jaar zette de politie waterkanonnen en traangas in om een veel grotere demonstratie uiteen te drijven. Bij dat protest werden betogers ook in elkaar geslagen en gearresteerd.

De president van de nationale studentenvakbond, Maxwell Dlamini, probeerde de betogers toe te spreken. Toen hij begon te spreken kwam de politie opzetten, waarschijnlijk om hem te arresteren. Een aantal betogers vormde daarop een muur om Dlamini om zijn arrestatie te voorkomen.

Dlamini is momenteel op borgtocht vrij in afwachting van zijn proces. Hij wordt verdacht van terrorisme. Volgens de Verenigde Staten gebruiken de autoriteiten in Swaziland antiterreurwetgeving om 'andersdenkenden het zwijgen op te leggen en politieke organisaties te verbieden'.

Swaziland heeft al langer te kampen met een financiële crisis. Volgens de regering wordt de crisis veroorzaakt door teruglopende douane-inkomsten. Critici van de regering wijten de problemen aan corruptie en het op verkeerde wijze uitgeven van overheidsgelden. De Swazische regering heeft onder meer bezuinigd op onderwijssubsidies om de begroting sluitend te krijgen.

Swaziland is de laatste absolute monarchie in Afrika. Pro-democratische activisten hebben geprobeerd de volkswoede over de economie te gebruiken om politieke hervormingen te bewerkstelligen. Veel Swaziërs hebben echter ontzag voor het koningshuis, ondanks het feit dat koning Mswati III in weelde leeft terwijl de meeste Swaziërs straatarm zijn.

Mswati wordt beticht van mensenrechtenschendingen en het lastigvallen en opsluiten van pro-democratische activisten. Politieke partijen en bijeenkomsten zijn verboden in het piepkleine koninkrijk, gelegen tussen Zuid-Afrika en Mozambique, en de koning staat boven het parlement.