Capelse B&W laten eeuwfeest VNG voorbijgaan

De burgemeester en wethouders van Capelle aan den IJssel zullen het eeuwfeest van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) niet meemaken. In een tijd waarin van alles wordt wegbezuinigd vinden ze het niet kunnen om een feestje bij te wonen dat 3 miljoen euro kost. Dit verklaart wethouder Joost Eerdmans van Leefbaar Capelle.

"Om dit uit de garage te rijden voor een netwerkfeest, dat vind ik een schande. Kinderboerderijen gaan ten onder, we sluiten bibliotheken, voorzieningen worden afgebouwd. Ik vind dit echt geen pas geven," zo legt Eerdmans uit. Het tweedaagse feest op 5 en 6 juni omvat een congres, workshops, de ledenvergadering en een eindgala waar The Golden Earring zal optreden. Kosten per toegangskaartje: 842,50 euro voor beide dagen. De werkgevers, in dit geval de gemeenten, draaien voor deze kosten op. Onacceptabel volgens Eerdmans. 

Eerdmans geeft verder nog aan dat dit bedrag exclusief overnachtingen is. Zijn verwachting is dat er circa 3500 gemeentebestuurders aanwezig zullen zijn op het feest. Daarmee zou de totale kostenraming rond de 3 miljoen euro uitkomen. Frank Koen, de burgemeester, zal alleen aanwezig zijn bij de jaarvergadering volgens Eerdmans. “Die is wel gratis, blijkbaar kan dat dus toch.” Hij hoopt dat andere bestuurders het voorbeeld van Capelle volgen, of desnoods de kosten uit de eigen portemonnee zullen betalen.