Aicar nieuwste doping in wielerpeloton

De UCI en het WADA hebben samen de jacht geopend op een nieuw dopingmiddel. Aicar is een spierversterkend en vetverbrandend middel dat momenteel in het peloton in omloop is. Het middel zou ontraceerbaar zijn bij dopingtests omdat het een lichaamseigen stof is.

Aicar heeft een dubbel effect. Het zorgt voor een verwijding van de bloedvaten en voor een verhoogde vet- en koolhydraatverbranding. De voorzitter van de UCI Pat McQuaid bevestigde aan Telesport dat zowel de UCI als het WADA op de hoogte zijn van het gebruik van Aicar en dat ze samen bezig zijn een opsporingsmethode te vinden.

In 2009 dook de naam van Aicar al op bij de Tour de France. Het Franse antidopingagentschap had toen al het vermoeden dat het middel werd verbruikt en zag dit bevestigd doordat renners er wel erg mager bijliepen. Toen werd echter geconcludeerd dat de investering van enkele duizenden euro’s per dag te hoog was. Tegenwoordig is het echter via biotechnologische bedrijven in China en vooral India op internet voor betaalbare prijzen te bestellen.