FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 17 maart 2012

[Serie A] Juventus walst over Fiorentina heen

Juventus had zaterdagavond geen kind aan Fiorentina. Al na een half uur spelen leek de buit binnen voor Juventus. Mirko Vucinic, op aangeven van Andrea Pirlo, en Arturo Vidal Pardo zetten De Oude Dame op een 0-2 voorsprong. Fiorentina kwam ook nog eens met tien man te staan omdat Alessio Cerci een rode kaart kreeg.

Viola kwam sterker de kleedkamer uit na de rust, maar keek al snel tegen een 0-3 achterstand aan. Vucinic legde de bal panklaar op het hoofd van Claudio Marchisio, die zijn zevende treffer dit seizoen binnenkopte. Juve vijzelde daarna binnen korte tijd de score op naar 0-5. Pirlo maakte in de 67ste minuut op prachtige wijze de vierde Turijnse treffer, terwijl vijf minuten later invaller Simone Pandoin voor de vijfde zorgde. Hij schoot de bal op aangeven van Pirlo in het dak van het doel.

Pas na tachtig minuten had Fiorentina een grote mogelijkheid op een doelpunt. Juan Manuel Vargas passte perfect op Amauri, maar die kon de bal niet controleren en stond bovendien buitenspel. Ook daarna kreeg de ploeg nog enkele mogelijkheden, maar tot een eretreffer leidde dit niet.

Juve houdt door de overwinning zicht op koploper AC Milan. De topclub staat door de zege op vier punten afstand van Milan dat eerder op de avond met 2-0 won door doelpunten van Zlatan Ibrahimovic en Urby Emanuelson.

E. Koeman maakt seizoen af bij Eindhoven

Erwin Koeman wordt de nieuwe hoofdtrainer van FC Eindhoven. Hij staat maandag voor het eerst voor de groep bij de eerstedivisionist. Koeman is bij FC Eindhoven de opvolger van de naar PSV vertrokken Ernest Faber. De Brabanders strikten hem vooralsnog tot het einde van het seizoen. Gesprekken over een langere verbintenis volgen mogelijk nog.

In een eerste reactie tegen het Eindhovens Dagblad toonde algemeen directeur Hans Smulders zich verheugd. "Het is voor ons een geschenk dat wij een trainer van dit kaliber aan onze organisatie kunnen toevoegen. We hebben er alle vertrouwen in met hem de nacompetitie te halen."

Koemans laatste klus als hoofdtrainer was eerder dit seizoen bij FC Utrecht. Daar vertrok hij op 18 oktober 2011 omdat hij de faciliteiten ontoereikend vond. Verder stond hij aan het roer bij Hongarije, Feyenoord en RKC Waalwijk.

Djokovic verliest van Isner in halve finale

Novak Djokovic is zaterdag in de halve finale van het masterstoernooi in Indian Wells uitgeschakeld. De Servische nummer één van de wereld ging met 6-7 (7), 6-3 en 6-7 (5) onderuit tegen John Isner (11). De Amerikaan wacht zondag een treffen met de winnaar van de partij tussen Rafael Nadal en Roger Federer.

Voor Djokovic leek de partij volgens plan te verlopen. Hij sloeg in de derde game toe, maar verspeelde zijn voordeel bij 5-4. Na een uur spelen legde Isner in de tiebreak beslag op de eerste set. In het tweede bedrijf kwam Djokovic weer op gelijke hoogte door bij 4-3 zijn vierde breekpunt te benutten.

De 26-jarige Isner kon in de zevende game van de derde set voorkomen dat Djokovic toesloeg en kreeg vijf games later zijn eerste wedstrijdpunt. De titelverdediger weigerde echter te capituleren, waardoor een nieuwe tiebreak uitkomst moest bieden. Daarin haalde Isner met zijn twintigste ace de zege binnen.

Isner, die maandag zijn debuut maakt in de top tien van de wereldranglijst, kan zich op maken voor zijn eerste finale op een masterstoernooi. Hij staat later op zaterdag ook in de eindstrijd in het dubbelspel.


Djokovic verliest van Isner in halve finale (Foto: Novum)

'We mogen Demjanjuk dankbaar zijn'

"Ik heb er vrede mee dat John Demjanjuk is overleden. Zijn dood kwam niet op een slecht tijdstip. Hij is veroordeeld en een hoger beroep zal er niet meer komen. In zekere zin een happy end." Dat zei Paul Hellmann zaterdag in een reactie op de dood van de 'kampbeul’ van Sobibor.

Hellmann, zoon van de in 1943 in Sobibor vermoorde Jood Bernhard Hellmann, was een van de 23 Nederlandse mede-aanklagers in het proces in Duitsland tegen de geboren Oekraïner. De rechtszaak eindigde vorig jaar met een schuldigverklaring. In het vernietigingskamp Sobibor in Oost-Polen vonden tussen april 1942 en november 1943 ruim 170.000 mensen de dood in de gaskamer, onder wie enkele tienduizenden Nederlandse Joden.

Hellmann: "Demjanjuk kreeg de kans zich te verantwoorden tijdens het proces dat een van de grootste verschrikkingen ooit in de wereld terug in de herinnering bracht. Veel mensen hebben dat niet meer op hun netvlies staan, sommigen ontkennen zelfs wat daar is gebeurd. Alle wandaden werden tot in detail weer opgehaald. Demjanjuk was een voertuig daarvoor. In die zin mogen we hem dankbaar zijn."

Hellmanns vader en Demjanjuk kwamen bijna tegelijk aan in het kamp. Zijn vader, opgepakt in Nederland, belandde er via kamp Westerbork op transport met de trein. Demjanjuk was krijgsgevangene van de nazi’s en zou zich later onderscheiden als kampbewaker. ,,Helaas niet als enige’’, aldus Hellmann, die over de rechtszaak en het oppakken van zijn vader een boek schreef.

 Hij vindt dat Demjanjuk zichzelf tekort heeft gedaan door te zwijgen tijdens het proces. "Het lijkt me verschrikkelijk de dood in te moeten met dit op je geweten. Hij neemt dat mee in zijn graf."

[Primera División] Barcelona te sterk voor Sevilla

Barcelona heeft de achterstand op koploper Real Madrid in de Primera División zaterdag teruggebracht tot zeven punten. De formatie van trainer Josep Guardiola won bij Sevilla met 0-2. Lionel Messi tekende voor zijn 31e competitiedoelpunt dit seizoen.

Xavi opende de score in de achttiende minuut uit een vrije trap, Messi sloeg zeven minuten later toe. De Argentijn speelde een verdediger door de benen en plaatste de bal vervolgens met een fraaie lob in de kruising.

Real Madrid ontvangt zondag nummer vier Málaga.

Overige uitslagen Primera División:

Real Zaragoza - Osasuna 1-1

Granada - Sporting Gijon 2-1

Getafe - Real Sociedad 1-0

"Ik blijf games maken totdat ik sterf"

Hideo Kojima is nog niet van plan om te stoppen met het maken van games. Hij zweert door te gaan tot zijn dood. "I don't have any intention of retiring - until the day I die I will be making games."

Dit jaar bestaat de Metal Gear-serie al 25 jaar en dat wordt dan ook gevierd. Kojima kreeg de vraag of hij over 25 jaar nog steeds Metal Gear-games aan het maken is. Hij weet zeker dat hij games zal blijven ontwikkelen, ook als Konami niet meer zou bestaan. Als het een beetje meezit, zou hij wel een game willen maken met een team van robots. "Maybe by that time technology will be so advanced that I can make a game all by myself by using a bunch of robots. Who knows?"

Achterhaald-Gereformeerd

Gert-Jan Segers is aardig op de goede weg met zijn pleidooi aan het adres van de SGP en de nóg orthodoxer achterban van die partij. Om zich niet langer schuil te houden in de Bible-Belt en zich niet langer te beperken tot het Reformatorisch Dagblad, maar een opener houding in te nemen jegens de Nederlandse samenleving. Maar ook binnen zijn eigen iets-minder-maar-toch-nog-altijd-behoorlijk-orthodoxe geloofsgemeenschap moeten nog bergen werk worden verzet.

Geen levensgevaar kinderen Sierre in Leuven

De 15 gewonde kinderen die na het busongeval met een Belgische bus in het Zwitserse Sierre naar een ziekenhuis in Leuven werden overgebracht, zijn allen buiten levensgevaar. Drie van hen zijn zondag weer thuis, meldde het persbureau Belga. Het ziekenhuis van de universiteit van Leuven heeft laten weten dat er vier kinderen op de afdeling intensieve zorg liggen en de rest op een afdeling bij elkaar.

,,Alle kinderen hebben vannacht rustig geslapen, wat er op wijst dat de kinderen zich veilig voelen in deze omgeving omdat ze dichtbij huis zijn en hun ouders en familie in de buurt hebben", aldus prof. Chris Van Geet, diensthoofd kindergeneeskunde. Met een zeer zwaar gewond meisje dat in Bern werd verpleegd, ging het relatief zo veel beter dat ze zaterdag naar België kon worden overgebracht, meldde Belga zaterdag.

Door het ongeluk dinsdagavond in een verkeerstunnel kwamen 22 kinderen en zes volwassenen om het leven. Onder hen zijn zes Nederlandse kinderen. In totaal raakten 24 kinderen gewond, onder wie vier Nederlandse kinderen.

Geen levensgevaar kinderen Sierre in Leuven
Geen levensgevaar kinderen Sierre in Leuven (Foto: ANP)

Deel jouw favoriete mods in Steam Workshop

Een update voor Steam Workshop heeft Workshop Collections toegevoegd. Hiermee kunnen gebruikers nu zelf een lijst samenstellen van hun favoriete mods en deze delen met hun vrienden.

Niet iedereen vindt het zo plezierig om vijfduizend mods te bekijken en uit te proberen. Veel mensen zijn dan ook bezig geweest om de beste verbeteringen en nieuwe content in lijstjes te zetten zodat deze voor iedereen gemakkelijk te vinden zijn. Op dit moment ondersteunt Steam Workshop alleen nog Skyrim en Team Fortress 2, maar het ziet er naar uit dat de Workshop ook in veel andere games geïntegreerd zal worden.

Uitslag VVV-Venlo - N.E.C. Nijmegen

Om 20.45 uur begon het duel tussen VVV-Venlo en N.E.C. Nijmegen. De bezoekers wonnen het duel met 0-2. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.

Ryan Koolwijk is blij na de 0-1 (Foto: Pro Shots)

VVV-Venlo

0 - 2

N.E.C. Nijmegen

     38' George 
 73' Schöne 
 
 Gele kaart: Nwofor, Wildschut, Meeuwis (VVV-Venlo), Foor, Conboy, v.d. Velden (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.500
Arbiter: Sanders
 
Opstelling:   Opstelling:
Gentenaar
Fleuren
Meeuwis
Vorstermans
Leiwakabessy
Holla
Cullen
Kruysen (Linssen/76)
Berghuis (De Regt/46)
Nwofor (Uchebo/60)
Wildschut
  Babos
Will
v.Eijden
Nuytinck
Conboy
Foor (Amieux/81)
Vadócz
Schöne
Koolwijk
George (v.d.Velden/68)
Zeefuik

Mysterieuze schietpartij in Dordrecht

De politie is vrijdagnacht in Dordrecht in vol ornaat uitgerukt na een melding over een schietpartij. Van de schietpartij is echter geen spoor gevonden. Een auto waarin de schutter zat werd met alle voorzorgmaatregelen benaderd, maar ook daarin werden geen aanwijzingen gevonden.

Meerdere getuigen waarschuwden de politie over de schietpartij in de Colijnstraat, waarna een verdachte auto in beeld kwam. De mogelijke schutter werd volgens een speciale procedure voor vuurwapengevaarlijke verdachten benaderd. In de auto werd echter geen wapen gevonden.

Ook bij een uitgebreid onderzoek in de omgeving van de Colijnstraat werd niets gevonden dat duidt op een schietpartij. De politie zoekt meer getuigen.

Gratis treinen met Boekenweekgeschenk

Treinreizigers die het Boekenweekgeschenk bij zich hebben hoeven zaterdag geen kaartje te kopen. Het Boekenweekgeschenk geldt voor het elfde jaar op rij een dag lang als vervoersbewijs. Alle treinmaatschappijen doen mee. Vorig jaar maakten tweehonderdduizend mensen gebruik van de actie.

Iedereen die tijdens de Boekenweek voor 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken koopt, krijgt het boek Heldere Hemel. Het Boekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door de Vlaming Tom Lanoye. Het wordt voor het eerst ook in België verspreid.

Ook met de digitale versie van het Boekenweekgeschenk kan gratis worden gereisd in de trein. De Boekenweek duurt nog tot komende zaterdag.

Kok dood, bestellingen gaan door

Een chefkok van een pizzarestaurant in Darwin is tijdens het bereiden van pizza's in de keuken overleden. Het personeel van het restaurant zou gewoon door zijn gegaan met de uitgifte van het bestelde eten en zelfs nieuwe klanten binnen hebben gelaten.

Een verpleegster die toevallig met haar partner in het bewuste restaurant aan het eten was hoorde een doffe klap in de keuken waarop ze zich naar de keuken begaf. Eenmaal in de keuken aangekomen bleek daar de 43-jarige chef voor het fornuis te liggen.

"De kok ademde niet meer. Terwijl ik hem probeerde te reanimeren, stapte het personeel gewoon over ons heen om de klanten te bedienen", aldus de verpleegster. "Ondertussen werden gewoon nieuwe mensen ontvangen en kregen die een tafeltje toegewezen. Gewoon walgelijk."

De eigenaresse van het restaurant in Darwin verklaart dat de kok al jaren in het restaurant werkte en dat ze hem erg zal gaan missen.

XCOM: Enemy Unknown ondersteunt mods

De aankomende XCOM-remake gaat mods ondersteunen. Dit zei Jake Solomon, lead designer van Firaxis, in een interview. Naast mods krijgt de pc-versie ook een geheel nieuwe interface die geoptimaliseerd is voor de muis.

Firaxis is de maker van de Civilization-reeks, games waar veel mods voor worden gemaakt. Firaxis wil dit voortzetten in hun nieuwe games. "We have a great legacy of that at Firaxis. Of course that’s what we want."

Aangezien de meeste screenshots die tot nu toe getoond zijn van de Xbox-versie waren, kwam ook de interface ter sprake. Op de vraag of de interface voor de pc leek op die van de Xbox gaf Solomon een duidelijk antwoord. "No, no, no. Nooo. Oh man, no. I wouldn’t do that to you, are you kidding me? No. We have a PC tactical UI that we’re working on that is distinct, because obviously mouse driven with a tactical game – being able to select objects of interest – as opposed to a gamepad, where you’re cycling through objects of interest. No, no, we definitely have PC and we plan and we have an UI that’s unique."

Uitslag Excelsior - Roda JC

Om 19:45 uur begon de wedstrijd tussen Excelsior en Roda JC. De uitslag van het duel tussen deze twee ploegen en de bijbehorende karakteristieken zijn hieronder terug te vinden.

Excelsior

2 - 1

Roda JC 

 5' Janga
 90+2' Vukovic (e.d.)
   90+5' Malki 
 
 Gele kaart: Alberg (Excelsior), Hempte, Ramzi (Roda JC)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.531
Arbiter: Ketting
 
Opstelling:   Opstelling:
De Ruiter
v.Deelen
Schenkeveld
Nieveld (Smith/88)
Scheimann
Jansen
Alberg
Broerse
Te Vrede (Maatsen/68)
Janga
Kalisse (Bruins/79)
  Kieszek
Monteyne
Biemans
Vukovic
Hempte
De Beule (Fledderus/70)
Vormer
Donald (Sutchuin Djoum/84)
Ramzi (Hupperts/79)
Junker
Malki


Excelsior-speler Samuel Scheimann in duel met Roda JC-speler Davy De Beule (Foto: Pro Shots)

320.000 vrijwilligers in actie voor NL Doet

Zo'n 320.000 mensen hebben vrijdag en zaterdag geholpen bij de jaarlijkse vrijwilligersactie NL Doet. Daarmee was het de grootste editie tot nu toe. NL Doet had ongeveer zevenduizend activiteiten georganiseerd, waar mensen een handje konden helpen. Vorig jaar waren dat er nog een kleine zesduizend.

De actie, die voorheen Make a Difference Day heette, was volgens directeur Ronald van der Giessen 'in alle opzichten een mega-editie'. Niet alleen waren er meer mensen op de been, ook waren er in bijna alle gemeentes activiteiten. "Slechts drie of vier gemeentes deden niet mee."

NL Doet blijft volgens van der Giessen groeien. Een andere belangrijke trend is volgens hem dat steeds meer bedrijven zich aansluiten bij de actie door er een personeelsuitje van te maken. Nu was ongeveer veertig procent van de vrijwilligers afkomstig uit het bedrijfsleven. Volgend jaar is dat vijftig procent, voorspelt hij.

Mihaylov mist ontmoeting met Feyenoord

FC Twente-goalie Nikolay Mihaylov zal de ontmoeting met Feyenoord op zondag aan zich voorbij moeten laten gaan. De 23-jarige Bulgaar heeft een blessure aan zijn knie en is dus genoodzaakt om de verrichtingen van zijn team vanaf de zijlijn te bekijken.

"Ik wens mijn teamgenoten succes tegen Feyenoord. Ik hoop dat we de drie punten meenemen, want ze zijn erg belangrijk voor ons omdat we nog maar tien wedstrijden voor de boeg hebben. Iedere wedstrijd kan een rol spelen voor de ranglijst", zo laat Mihaylov op zijn officiële website weten.

Gerrans nieuwe leider UCI WorldTour

Door zijn zege in de voorjaarsklassieker Milaan - San Remo heeft Simon Gerrans de leiding genomen in de UCI WorlTour ranking. De Australische renner van GreenEdge neemt het stokje over van Alejandro Valverde (Movistar). De nummer drie van La Primavera, Vincenzo Nibali, schuift door naar de tweede plek.

De winst in San Remo leverde Gerrans honderd punten op. In het landenklassement staat Italië nu bovenaan en bij de ploegen blijft RadioShack-Nissan-Trek de ranglijst aanvoeren.

UCI WorldTour ranglijst renners

# Renner Nationaliteit Ploeg Punten
1 Simon Gerrans Australië GreenEdge 210
2 Vincenzo Nibali Italië Liquigas-Cannondale 182
3 Alejandro Valverde Spanje Movistar 167
4 Bradley Wiggins Groot-Brittannië Sky Procycling 112
5 Lieuwe Westra Nederland Vacansoleil-DCM 92
6 Fabian Cancellara Zwitserland RadioShack-Nissan-Trek 86
7 Chris Horner Verenigde Staten RadioShack-Nissan-Trek 84
8 Roman Kreuziger Tsjechië Astana 78
9 Tiago Machado Portugal RadioShack-Nissan-Trek 72
10 Peter Sagan Slowakije Liquigas-Cannondale 69
14 Johnny Hoogerland Nederland Vacansoleil-DCM 51
25 Wout Poels Nederland Vacansoleil-DCM 20


UCI WorldTour ranglijst ploegen

# Ploeg Punten
1 RadioShack-Nissan-Trek 312
2 Liquigas-Cannondale 263
3 Sky Procycling 219
4 GreenEdge 218
5 Movistar 192
6 Vacansoleil-DCM 176
15 Rabobank 27


UCI WorldTour ranglijst landen

# Land Punten
1 Italië 305
2 Australië 297
3 Spanje 280
4 Nederland 163
5 Verenigde Staten 141
6 Groot-Brittannië 118
7 België 91
8 Zwitserland 86
9 Tsjechië 78
10 Portugal 72

Kosten Olympische Spelen Nederland al 190 miljoen

De kosten om de Olympische Spelen naar Nederland te halen lopen op. Nog voordat duidelijk is of Nederland zich kandidaat stelt, hebben gemeenten, provincies en het rijk al 190 miljoen euro uitgegeven aan dienstreizen, lobbycomités en investeringen. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek.

Het geld is ook gestoken in sportaccommodaties van Olympische afmetingen. Daarvoor is ongeveer 109 miljoen euro besteed. De overige 81 miljoen zijn de directe kosten voor onder meer lobby's en haalbaarheidsonderzoeken.

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn verontwaardigd. SP-Kamerlid Renske Leijten noemt de uitgaven 'waanzinnig'. "Investeer gewoon in goeie basissport voor alle jeugd en voor mensen die nog niet sporten, en doe niet mee aan dit soort snoepreisjes voor de bestuurlijke elite."

Sportkoepel NOC*NSF vindt de bedragen te verantwoorden. "Ik vind het veel te weinig", zegt directeur Gerard Dielessen. "Er wordt geld uitgegeven aan het op Olympisch niveau brengen van Nederland en met name sport weer als middel in te zetten, ook voor de breedtesport. En die breedtesportontwikkeling is heel erg belangrijk want daarmee kun je obesitas bestrijden, en andere gezondheidsklachten voorkomen, dus ik vind het eigenlijk een schijntje."

Parlement Egypte versterkt invloed op grondwet

Het door islamistische partijen beheerste parlement van Egypte heeft zich van een overwicht verzekerd in de commissie die de nieuwe grondwet opstelt. Het parlement besloot zaterdag met een overweldigende meerderheid dat het zelf ten minste de helft van de honderd commissieleden afvaardigt.

Het besluit is onderdeel van de richtlijnen die het 678-koppige parlement zaterdag voor de commissie opstelde. Christelijke en liberale parlementariërs boden fel maar vergeefs verzet tegen die het conceptreglement. Zij eisten een groter aandeel in de commissie voor onafhankelijke deskundigen en activisten.

Zodra de commissie is benoemd heeft die een halfjaar de tijd om een grondwet op te stellen. Die wordt vervolgens aan de Egyptische kiezers voorgelegd.

De nieuwe grondwet van Egypte hevelt naar verwachting een aantal bevoegdheden over van de president naar het parlement. Zolang de islamistische partijen de toon aangeven in de volksvertegenwoordiging biedt dat hen de kans de rol van de islam in Egypte te vergroten.


Parlement Egypte versterkt invloed op grondwet (Foto: Novum)

Masturberen nog steeds taboe onder vrouwen

Hoewel vrouwen graag de hand aan zichzelf slaan, wordt er weinig over gesproken. Magazine Cosmopolitan deed onderzoek naar hoeveel vrouwen wel eens masturberen, en het niets verhullende antwoord was dat 96 procent zichzelf wel eens bevredigt.

De gemiddelde  cosmopolitan-lezeres doet dit het liefst in de eigen slaapkamer. Slechts 10 procent van de ondervraagde lezeressen gaf toe het ook wel eens in de vrije natuur te doen of in een bibliotheek. De helft doet het graag met zichzelf tijdens de avonduren, maar 20 procent van de vrouwen pikt wel eens tijd van de baas om eens lekker klaar te komen. 

Over het waarom wordt de stereotype verwachting bevestigd: 35 procent van de vrouwen heeft gewoon te weinig seks, en 13 procent van de vrouwen krijgt bij haar partner geen orgasme. 21 procent van de vrouwen leest graag een verhaaltje over seks, en een kwart van de vrouwen kijkt liever een goede pornofilm om zin te krijgen.

Tot slot heeft twee derde van de vrouwen vrij weinig fantasie en gebruikt slechts haar handen om zichzelf te verwennen. Dertig procent van de vrouwen heeft een vibrator die ze ervoor gebruiken.  

Uitslag RKC Waalwijk - De Graafschap

Om 18:45 uur begon de wedstrijd tussen RKC Waalwijk en De Graafschap. De uitslag van het duel tussen deze twee ploegen en de bijbehorende karakteristieken zijn hieronder terug te vinden.

Kristian Németh probeert Jean-Paul Saeijs te passeren (Foto: Pro Shots)

RKC Waalwijk

1 - 0

De Graafschap

 78' Németh    
 
 Gele kaart: Saeijs (De Graafschap)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.000
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Bandjar
Drost
Martina
van Peppen
Sno
Braber
Duits
Schet (van Hout/79)
Németh
Meijers (Alakmak/60)
  de Winter
Nalbantoglu
Wormgoor
Saeijs
Fränkel
Rose
Meijer
El Hassnaoui
Vermouth (Breinburg/68)
Poepon
De Leeuw (Calvete/46)

Nog geen ticket Londen voor Dekker

Zwemster Inge Dekker heeft zich nog niet weten te plaatsen voor de Olympische Spelen in Londen later dit jaar. Tijdens de Swim Cup in Amsterdam greep ze vandaag naast een ticket voor de 100 meter vlinderslag.

De tijd van 58.41 was 0.09 seconde te langzaam voor een startbewijs. Gisteren kwam de regerend wereldkampioene op de 50 meter vlinderslag ook een haar tekort om zich te kwalificeren voor de 50 meter vrij.

Dekker heeft nog één kans om alsnog naar Londen te mogen. Deze kans krijgt ze tijdens de Swim Cup in Eindhoven in april.

[Bundesliga] Winst Bayern, hattrick voor Robben

Bayern München heeft zaterdag opnieuw een monsterscore behaald. In het uitduel met Hertha BSC werd het 6-0 voor der Rekordmeister. Arjen Robben stond in de basis en maakte drie treffers. Bayern brengt door de overwinning het gat met Borussia Dortmund terug tot vijf punten. De koploper won zaterdag eerder met 1-0 van Werder Bremen.

De ploeg van trainer Jupp Heynckes begon furieus aan het duel met Hertha. Binnen negentien minuten stond het al 3-0 door Thomas Müller en twee goals van Robben. Het tweede doelpunt van de buitenspeler kwam uit een penalty.

Na rust bleef het eenrichtingsverkeer richting het doel van Hertha. Mario Gómez en Toni Kroos wisten vlak na elkaar het net te vinden. Het slotakkoord van de avond was voor Robben. Hij scoorde opnieuw uit een strafschop zijn derde van de avond.


Winst Bayern, hattrick voor Robben (Foto: Novum)

Verslag Apple-fabrieken in China verzonnen

Amerikaans radiostation This American Life heeft een uitzending over de slechte arbeidsomstandigheden in de Foxconnfabriek in China, waar Apple-producten worden gemaakt, ingetrokken. Het blijkt namelijk dat schrijver en acteur Mike Daisey dit verhaal in ieder geval deels heeft verzonnen.

In de uitzending eerder dit jaar onthulde Daisey de barre arbeidsomstandigheden in de fabriek en vertelde hij hoe hij onder meer minderjarige werknemers had gesproken. Naar aanleiding van de uitzending, die voor veel ophef zorgde, werd er een petitie gestart die getekend werd door meer dan 250.000 mensen. Niet lang daarna verscheen er een artikel in The New York Times over Foxconn en kondigde Apple inspecties in de fabriek aan. Echter, nu er getwijfeld wordt aan de echtheid van Daiseys verhalen heeft The New York Times gedeeltes uit een ander artikel van Daisey offline gehaald. Hierin schreef Daisey dat hij een werknemer had gesproken die verminkt was geraakt tijdens het in elkaar zetten van een iPad.

Daisey geeft toe zijn verhaal 'dramatischer' te hebben gemaakt, maar dat het verslag van The New York Times en andere arbeidsrechtengroepen wel degelijk laten zien dat er slechte arbeidsomstandigheden zijn in de Fexconnfabriek.

Blade Runner loopt opnieuw olympische limiet

Atleet Oscar Pistorius, beter bekend als Blade Runner, heeft zijn kandidatuur voor de Olympische Spelen van Londen gesteld door tijdens de provinciale kampioenschappen van Gauteng North met een tijd van 45,20 seconden 0,05 seconden onder de olympische limiet op de 400 meter te blijven.

De Zuid-Afrikaan moet zijn beide onderbenen missen en loopt daarom met protheses. Door zijn tijd tijdens de provinciale kampioenschappen heeft Pistorius vormbehoud getoond, omdat hij vorig jaar met zijn persoonlijk record van 45,07 seconden ook al onder de limiet voor Londen bleef. Op weg naar de Spelen zal de atleet onder meer op de FBK-Games in Hengelo aan de start gaan verschijnen.

Amalur-MMO komt dit jaar nog

De Kingdoms of Amalur-MMO zal niet lang meer op zich laten wachten. Todd McFarlane, de man achter de art design, zei dat ontwikkelaar 38 Studios Project Copernicus dit jaar nog wil uitbrengen.

De MMO zal zich afspelen in hetzelfde universum als Kingdoms of Amalur: Reckoning. Helaas is er niets anders bekendgemaakt, maar waarschijnlijk hoeven we niet lang meer te wachten voor meer informatie. Hieronder kun je het volledige interview met Todd McFarlane bekijken.

[Serie A] Hoofdrol Emanuelson bij winnend Milan

AC Milan heeft zaterdag de koppositie in de Serie A verstevigd. De Rossoneri wonnen het uitduel met Parma met 2-0. Urby Emanuelson eiste een hoofdrol op met een doelpunt na rust. Milan heeft door de winst een voorsprong van tien punten op naaste belager Juventus. De ploeg uit Turijn speelt zaterdag om 20.45 uur tegen Fiorentina.

Milan kwam door een strafschop in de eerste helft gemakkelijk op voorsprong. Een schot van Emanuelson werd door een verdediger van Parma met de arm gekeerd. Zlatan Ibrahimovic eiste de penalty op, en schoot onberispelijk de 0-1 binnen.

In de tweede helft deed Emanuelson opnieuw van zich spreken. Na een knappe actie rondde de middenvelder oog in oog met de Parma-doelman koel af. De voormalig Ajacied kreeg in de 85e minuut een publiekswissel.

FOK!film zoekt nieuwsposters!

Ben jij een filmliefhebber, volg jij het filmnieuws op de voet en heb jij zin om andere filmliefhebbers te voorzien van het laatste nieuws? Dan zoeken wij jou! FOK!film is al ruim een jaar een filmgerelateerde site en wij zoeken enthousiaste nieuwsposters. 

Dagelijks is er op elk moment van de dag ontzettend veel nieuws in de wereld van film, televisie en de bijbehorende entertainment. Als nieuwsposter zorg jij er voor dat iedereen dit nieuws op FOK!film kan lezen. Hierbij zit je in een enthousiaste crew met leuke collega's. Daarnaast krijg je een tagje bij je forumnaam en kun je eindelijk 'achter de schermen'.

Als nieuwsposter wordt er van je verwacht dat je bij andere (buitenlandse) nieuwssites zoekt naar interessant filmnieuws. Deze herschrijf je dan in je eigen woorden. Ook kun je bijvoorbeeld denken aan filmscreens, filmposters of trailers om aan het publiek te laten zien.

Wat kunnen wij jou bieden?
- Een leerzame functie bij een leuke site
- Een goede referentie voor op het cv
- De mogelijkheid tot creatieve ontplooiing
- Een speelplaats om jouw creativiteit op los te laten
- Ervaring op het gebied van schrijven, taalkennis en eventueel pr-gerelateerde zaken
- Het opbouwen van een netwerk 

Heb je interesse gekregen? Stuur dan een mail naar film@fok.nl o.v.v. 'Sollicitatie nieuwsposter' en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Vermeld in de mail een goede motivatie, iets over jezelf, jouw username en hoeveel tijd je denkt te hebben om te schrijven. Stuur daarnaast een proefnieuwsbericht mee van een interessant nieuwtje, dat volgens jou goed op de site zou passen. Maak het niet te lang, maar zeker ook niet te kort.

Wellicht tot snel!

Voor (korte) vragen kun je PMen naar  FOKfilm.

'Leraren basisonderwijs vaker ziek'

Leerkrachten op basisscholen zijn steeds vaker ziek. Dat meldt RTL Nieuws op basis van cijfers van het Vervangingsfonds, dat opdraait voor de kosten van invalleraren. Volgens het fonds heeft de stijging te maken met de extra werklast voor leraren door toegenomen administratieverplichtingen.

De kosten van vervanging van leraren zijn tussen 2009 en vorig jaar opgelopen met vijftig miljoen euro tot 362 miljoen. Dat is een stijging van zestien procent.

De cijfers onderschrijven het standpunt van de Algemene Onderwijsbond. De AOb trekt al langer aan de bel over de toenemende werk- en prestatiedruk.

[Premier League] Ruime zege voor Swansea bij Fulham

Swansea City heeft zaterdag met 3-0 bij Fulham gewonnen in de Premier League. Gylfi Sigurdsson maakte tegen de ploeg van trainer Martin Jol twee doelpunten. De IJslander opende de score tien minuten voor rust en sloeg in de 66e minuut opnieuw toe. Ook Joe Allen vond nog het net.

Michel Vorm hield voor de twaalfde keer dit seizoen in de competitie zijn doel schoon. Swansea stijgt naar de achtste positie met 39 punten. Fulham staat elfde met 36 punten.

Wigan Athletic slaagde er voor eigen publiek niet in om afstand te doen van de laatste plaats. Tegen West Bromwich Albion werd het 1-1. James McArthur zette de thuisploeg in de 54e minuut nog wel op voorsprong, maar Paul Scharner maakte tien minuten later gelijk. Wigan komt wel op gelijke hoogte met Queens Park Rangers en Wolverhampton Wanderers.


Ruime zege voor Swansea bij Fulham (Foto: Novum)

St. Patrick's Day in teken van crisisslachtoffers

De Ierse kardinaal Sean Brady heeft zaterdag zijn traditionele boodschap voor St. Patrick's Day gewijd aan zijn landgenoten die de economische crisis in Ierland zijn ontvlucht. Naar schatting vijftigduizend Ieren zijn vorig jaar op zoek naar werk naar het buitenland uitgeweken.

"Ik ben me terdege bewust van de grote drommen mensen die Ierland recent hebben verlaten, vooral van hen die geen andere mogelijkheid zagen", verzekerde de geestelijk leider van de vier miljoen Ierse katholieken. "Moge de geest van St. Patrick, die zelf op 16-jarige leeftijd uit zijn vaderland werd verdreven, allen ondersteunen die onze kusten achter zich hebben gelaten."

Naar schatting een half miljoen Ieren verdrongen zich zaterdag om een glimp op te vangen van de parade ter ere van Ierlands belangrijkste feestdag. Ierse, Britse, Amerikaanse en Russische muziekensembles trokken in een twee uur durende processie door de Ierse hoofdstad.


St. Patrick's Day in teken van crisisslachtoffers (Foto: Novum)

Paus Egyptische kopten overleden

Het hoofd van de koptische kerk in Egypte is zaterdag overleden. Dat heeft het Egyptische staatspersbureau MENA bekendgemaakt. Paus Shenouda III is 88 jaar geworden.

De kerkleider bezweek volgens MENA aan lever- en longaandoeningen die hem al jaren parten speelden. Een koptische televisiezender vertoonde zaterdag een portret van de overleden paus met het onderschrift 'De koptische kerk bidt tot God dat hij in de armen van heiligen in vrede mag rusten'.

De koptische patriarch, die in het Arabisch met 'Baba Shenouda' werd aangeduid, leidde zijn Koptisch-Orthodoxe Kerk ruim dertig jaar lang. Shenouda's kudde zag hem als beschermheer tegen de dreiging die volgens veel kopten uitgaat van de islamitische meerderheid in hun land. De paus bleef het bewind van de gehate president Hosni Mubarak lang steunen, omdat de belangen van de christelijke minderheid in zijn ogen daarmee het best waren gediend.

De kopten, die tien procent uitmaken van de 85 miljoen Egyptenaren, kregen het afgelopen jaar te maken met toenemend geweld en gingen vaak de straat op om te protesteren tegen het uitblijven van stappen tegen de daders.

De kopten klagen al lang over discriminatie door de staat en vooroordelen van de moslimmeerderheid. Christenen worden zelden op belangrijke posten in de veiligheidsdiensten of bij de overheid benoemd en hun overtuigingen worden vaak door radicale moslimgeestelijken door het slijk gehaald.

Samsom waarschuwt Rutte om Europa

De PvdA zal alleen steun verlenen aan het Europese beleid, als het kabinet zich meer pro-Europa opstelt. Dat zei Diederik Samsom zaterdag tijdens het congres van zijn partij in Rotterdam waar hij werd uitgeroepen tot nieuwe partijleider.

Tot voor kort steunde de PvdA het kabinet bij steunmaatregelen voor de euro. Samsom liet vorige week weten dat die steun niet langer vanzelfsprekend is. Hij wil het nieuwe Europese verdrag over begrotingsregels niet steunen, als dat betekent dat Nederland extra moet bezuinigen om het begrotingstekort volgend jaar onder de drie procent te krijgen.

"Europa moet weer een hoopvol project worden", zei Samsom in de Rotterdamse Doelen. Een 'sociaal project' dat 'veel meer is dan een markt en een munt'. Als het kabinet vasthoudt aan een 'wantrouwende Europese agenda', dan kan Rutte fluiten naar de steun. "Als het kabinet steun wil voor het Europese beleid, dan zal zij onze agenda moeten overnemen", zei Samsom. Rutte 'kan zijn borst natmaken', waarschuwde hij.

Zoals Samsom vrijdag al aankondigde, richtte hij tijdens zijn eerste toespraak als politiek leider meteen zijn pijlen op het kabinet. Hij vreest de uitkomsten van de onderhandelingen van de gedoogcoalitie in het Catshuis. Hij voorspelde maatregelen waarbij de bonussen onaangetast blijven en huurders meer moeten gaan betalen, terwijl 'villabewoners' hun 'riante aftrek' behouden.

Tegen deze 'cocktail van angst voor de toekomst', dit 'doorgeschoten ieder voor zich denken' en 'misplaatste rechtse rancune' gaat hij volop oppositie voeren. Hij kondigde 'heldere alternatieven' aan. Ook de PvdA wil het begrotingsevenwicht herstellen, ook als moeilijke keuzes en hervormingen nodig zijn, bezwoer hij. "Oppositievoeren dat zal ik. Met alles wat ik in mij heb."

Brett Ratner maakt film over MTV

Brett Ratner gaat een filmversie maken van het boek I Want My MTV: The Uncensored Story of the Music Video Revolution. De 42-jarige Rush Hour-regisseur werkt in samenwerking met Sony aan het project, dat draait om het ontstaan en de opkomst van de legendarische muziekzender.

Het vorig jaar verschenen I Want My MTV: The Uncensored Story of the Music Video Revolution werd geschreven door Craig Marks en Rob Tannebaum. De schrijvers zijn dolblij dat hun boek wordt verfilmd. "We zijn vooral in de wolken met Sony's aanbod om ons een gastrolletje te geven als Wham!", grapt Marks tegen het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter.

Ratner is vooral bekend als regisseur van de drie Rush Hour-films, met Chris Tucker en Jackie Chan. Ook Red Dragon, X-Men: The Last Stand en het vorig jaar verschenen Tower Heist waren van zijn hand. Of hij de film over de historie van MTV regisseert, produceert of beide, is nog niet duidelijk.


Rush Hour-regisseur maakt film over historie MTV (Foto: Novum)

Dronken knul parkeert auto in tuin afkickkliniek

De 21-jarige Damien Bittar uit Eugene (Oregon, Amerika) was afgelopen donderdag zo blij dat hij legaal mocht drinken dat hij besloot zijn verjaardag met een flinke sloot alcohol te vieren. Nauwelijks anderhalf uur 21 jaar oud stapte hij beschonken achter het stuur van zijn auto om deze vervolgens in de tuin van afkickkliniek Serentiy Lane te parkeren.

De schade aan de kliniek, waar mensen kunnen afkicken van onder andere alcohol, bleef beperkt tot vernield groen en een diep spoor in het grasveld van de tuin. Damien probeerde voor zijn aanhouding nog te vluchten aldus de politie. Hij zal worden aangeklaagd wegens rijden onder invloed, roekeloos rijgedrag en het opzettelijk toebrengen van schade aan andermans eigendom. Zijn auto is in beslag genomen. 

[Bundesliga] Dortmund boekt nipte zege op Werder Bremen

Borussia Dortmund heeft zaterdag goede zaken gedaan in de strijd om het kampioenschap. De koploper in de Bundesliga versloeg Werder Bremen met 1-0. Shinji Kagawa maakte al na acht minuten het winnende doelpunt. Dortmund heeft een voorsprong van acht punten op Bayern München, dat later op zaterdag tegen Hertha BSC speelt.

Borussia Mönchengladbach boekte een nipte zege op Bayer Leverkusen. Igor de Camargo kroonde zich vlak voor tijd tot matchwinner door voor de 2-1 te tekenen. Marko Reus had Gladbach al vroeg in de wedstrijd op voorsprong gebracht, maar Stefan Kiessling maakte in de tweede helft gelijk.

Degradatiekandidaten FC Augsburg en SC Freiburg wisten beide hun wedstrijd te winnen. Augsburg was met 2-1 te sterk voor FSV Mainz, Freiburg versloeg verrassend Hamburger SV met 3-1. VfL Wolfsburg rekende af met FC Nürnberg: 3-1.


Dortmund boekt nipte zege op Werder Bremen (Foto: Novum)

Tocht met hindernissen

Vrijdag had ik bardienst op de motorclub, en dat betekent grotendeels BOB want ik was met de auto. Een enkel biertje vroeg in de avond, de rest alcoholvrij. Ik hoopte dat het niet al te laat zou worden want zaterdag wilde ik naar de motorbeurs. Zoon en kleinzoon van bijna zes gingen ook. Kleine Luuk kijkt er jaarlijks naar uit, voor hem is het een geweldige belevenis; lekker op de motoren klauteren, vooral op die kleine crossertjes, en papa maakt overal foto’s van.

PvdA-congres roept Samsom uit tot partijleider

De PvdA heeft Diederik Samsom zaterdagmiddag uitgeroepen tot nieuwe partijleider. Dat gebeurde tijdens een ingelast partijcongres in Rotterdam. In de Doelen schaarden de aanwezige partijleden zich massaal achter Samsom, die meteen een staande ovatie kreeg.

De 'bekrachtiging' van de verkiezing van Samsom als nieuwe partijleider geldt als een 'zwaarwegend advies' aan de Tweede Kamerfractie. Die moet hem namelijk officieel verkiezen als nieuwe voorzitter. Dat gebeurt dinsdag. Waarnemend fractieleider Jeroen Dijsselbloem heeft al laten weten dat de fractie het advies van het congres overneemt.

Samsom kwam vrijdag als winnaar uit de bus van de leiderschapsverkiezing: hij won met 54 procent van de stemmen met afstand van de overige kandidaten Ronald Plasterk, Martijn van Dam, Nebahat Albayrak en Lutz Jacobi. Hij volgt Job Cohen op, die op 20 februari terugtrad omdat hij vond dat hij onvoldoende effectief was als partijleider.


PvdA-congres roept Samsom uit tot partijleider (Foto: Novum)

Man doodgeschoten bij flat in Vlaardingen

Bij een flat in Vlaardingen is zaterdagmiddag een man doodgeschoten. De 24-jarige man uit Vlaardingen overleed bij de ingang naar een kelderbox. Een getuige vertelde hoe een rode auto met meerdere mannen hard wegreed. De politie is met man en macht naar hen op zoek, onder meer met een politiehelikopter.

De schietpartij vond rond 14.15 uur plaats aan de Binnensingel. De politie ondervraagt buren en heeft een sporenonderzoek gedaan. Getuigen worden verzocht zich bij de politie te melden.

[Six Nations] Grand slam voor Wales

Wales heeft met een grand slam haar derde six nations titel in zeven jaar in de wacht gesleept. In het laatste duel werd Frankrijk met 16-9 verslagen. Eerder op de dag won Italië van Schotland met 13-6.

De finaledag werd geopend door Italië en Schotland in het Stadio Olympico in Rome. Het duel ging erom wie niet laatste zou worden. De eerste helft was kleurloos, er werden twee strafschoppen benut door Mirco Bergamasco en Greig Laidlaw. Na de rust kwam de Italiaanse fly-half Kris Burton door de Schotse verdediging heen, Giovanbattista Venditti mocht de bal op de achterlijn drukken. Kris Burton trapte de bonus tussen de palen. Met nog twee benutte strafschoppen van Burton en Laidlaw werd de eindstand 13-6. Schotland werd hiermee laatste, de laatste keer dat ze zesde werden was vijf jaar geleden.

De eerste helft tussen Wales en Frankrijk werd gekenmerkt door een gespannen wedstrijd. Het spel was van beide kanten niet best. Na twintig minuten maakte Wales een turnover en kon Alex Cuthbert de Franse verdediging passeren. Hij bracht de bal over de achterlijn en Leigh Halfpenny nam de bonuspunten mee. Met benutte strafschoppen van Halfpenny en Dimitri Yachvili stond het bij rust 10-3 voor het thuisland. Ook in de tweede helft was de spanning nog steeds te voelen, het spel werd echter niet beter. Frankrijk kwam er niet doorheen, het werd uiteindelijk 16-9.

Wales werd vorig jaar vierde op het WK in Nieuw-Zeeland. Die goede lijn hebben ze weten door te trekken door het zeslandentoernooi te winnen met een grand slam. Het is voor Wales de derde titel sinds dat er zes landen aan het toernooi meedoen. Van de 112 edities die er nu gespeeld zijn heeft Wales er 25 gewonnen, waarvan elf met een grand slam. Dat is er één minder dan Engeland. Later vanavond volgt nog het duel tussen Engeland en Ierland.

'Europeanen moeten rechtstreeks van boer kopen'

De aanvoerder van een groep Griekse vrijwilligers wil consumenten in heel Europa de kans bieden voedsel rechtstreeks van boeren te kopen. Elias Tsolakidis zei zaterdag dat hij overlegt met geestverwanten in Spanje en Frankrijk over een netwerk dat de tussenhandel buitenspel moet zetten.

Tsolakidis kondigde zijn plannen aan in het Noord-Griekse Katerini, waar hij toezag op de verkoop van 101 ton meelbloem voor een appel en een ei aan meer dan tweeduizend klanten. Hij beschuldigt de detailhandel ervan winst te maken ten koste van leveranciers. Tsolakidis' campagne heeft supermarkten in Griekenland gedwongen hun prijzen te verlagen.

Wereldrecord Mario 64 aangescherpt

Het wereldrecord om zo snel mogelijk alle 120 sterren in Super Mario 64 te halen is weer aangescherpt met 35 seconden. De Japanse gamer Neronero heeft op zijn YouTube-kanaal een speedrun geplaatst waarin hij alle 120 aanwezige sterren in 1:46:35 weet te bemachtigen. Het oude record (1:47:10) stond op zijn eigen naam.

Een speedrun is een instantie van het spelen van een computerspel waarin het hele spel of een gedeelte daarvan, zoals een enkel level, zo snel mogelijk wordt uitgespeeld, met regels of voorwaarden. Bij populaire spellen leidt dit vaak tot competities die worden uitgevochten op YouTube, SpeedDemoArchive of op fora.

Wedstrijd

Denk je dat het nog sneller kan dan Neronero dan kan je hier de regels vinden.

Gerrans wint Milaan - San Remo

Simon Gerrans is de winnaar geworden van Milaan - San Remo. De Australiër versloeg in een sprint Fabian Cancellara en Vincenzo Nibali. Nog voor de finale begon was duidelijk dat één van de favorieten kon worden doorgestreept.

Wereldkampioen Mark Cavendish moest al bij de beklimming van Le Manie lossen en zou in het vervolg van de koers geen rol meer spelen. De finale begon pas echt bij de beklimming van Cipressa, op ongeveer dertig kilometer van de finish. Johnny Hoogerland waagde daar een poging, maar werd al snel weer ingelopen. Een valpartij in de afdaling maakte een einde aan de kansen van de Belg Philippe Gilbert.

Op de laatste klim van de dag, de Poggio, viel de beslissing. Nibali sprong weg en kreeg Gerrans en Cancellara met zich mee. Het verschil met het peloton bleef klein, maar vooral dankzij het tempo van Cancellara werden de drie niet meer ingelopen. De sprint in de straten van San Remo werd vervolgens gewonnen door Gerrans, waardoor voor het tweede jaar op rij Milaan - San Remo een Australische winnaar kreeg. Vorig jaar was Matthew Goss de beste.

'iPad 3 heeft Samsung-scherm'

Het hoge resolutie-beeldscherm, de belangrijkste innovatie van de iPad 3, lijkt van Apple's aartsrivaal Samsung te komen. Dit zegt het Amerikaanse reparatiebedrijf iFixit dat de tablet kocht om het vervolgens volledig te ontleden.

Op het 9,7 inch-beeldscherm van de iPad 3 zit namelijk het modelnummer 'LTN097XL01-A01', dat bijna exact overeenkomt met een LCD-scherm dat Samsung verkoopt. Een Samsung-logo bleek echter te ontbreken.

Ook vond iFixit uit dat de nieuwe iPad een Qualcomm LTE telefoonchip aan boord, net als een draadloos modem van de fabrikant voor 3G en 4G. Broadcom levert een chip die draadloze taken als wifi en bluetooth afhandelt, zo blijkt uit het onderzoek van iFixit.

De nieuwe A5X applicatieprocessor is gebaseerd op technologie van het Britse ARM en is net als in vorige Apple-apparaten ontwikkeld door Qualcomm.

Murdoch verlaat directie Sotheby's

James Murdoch verlaat de directie van veilinghuis Sotheby's. De zoon van mediamagnaat Rupert Murdoch wil zich volgens het veilinghuis volledig wijden aan zijn werk als plaatsvervangend directeur van News Corp.

Murdoch heeft de afgelopen periode verscheidene nevenfuncties eraan gegeven om zich te kunnen concentreren op het door zijn vader gestichte televisie-imperium. Vorige maand stapte hij op als directeur van News International, de Britse uitgeverstak van News Corp.

Murdoch ligt al geruime tijd onder vuur omdat hij op de hoogte zou zijn geweest van de afluisterpraktijken die schering en inslag waren bij de Britse schandaalkranten onder zijn leiding.

Atleet Smith behaalt tweede startbewijs voor Londen

Rutger Smith heeft zijn tweede olympische ticket bemachtigd. De 30-jarige atleet toonde zaterdag vormbehoud in Bar in Montenegro bij het discuswerpen. In februari kwalificeerde hij zich al voor het kogelstoten in Londen. In navolging van Smith, behaalde ook Erik Cadée een startbewijs voor de Olympische Spelen.

De discuswerpers hadden in 2011 al boven de limiet van 65 meter geworpen. Voor een definitief startbewijs werd nog een afstand van 63 meter gevraagd. Smith kwam tot 63,30 meter, Cadée tot 64,09.

Staande ovatie voor Cohen bij afscheid

De PvdA heeft zaterdagmiddag officieel afscheid genomen van ex-partijleider Job Cohen. Dat gebeurde tijdens een ingelast partijcongres in de Rotterdamse Doelen, waar Diederik Samsom wordt uitgeroepen tot zijn opvolger. Cohen kreeg een minutendurend applaus en een staande ovatie van de aanwezige partijleden.

"Het is gegaan zoals het gegaan is", zei Cohen over zijn aftreden. Met het 'nodige chagrijn'. Maar 'ik denk dat het een verstandig besluit is', stelde hij. De opvolgingsstrijd heeft ervoor gezorgd dat 'de partij er nu weer voorstaat op een manier die het mogelijk maakt om er straks flink mee door te gaan."

Cohen zei dat hij de afgelopen weken 'in mijn luie stoel' heeft genoten van de strijd om zijn opvolging. Hij hoopt dat Samsom premier Mark Rutte (VVD) het 'vuur aan de schenen' gaat leggen."Maar niet al te lang, want dan moet ie wegwezen."

Dat zijn opvolger Samsom zijn pijlen richt op het kabinet en niet op de SP deed Cohen deugd. Samsom zei vrijdag bij zijn onthulling als partijleider dat hij zich vooral wil bezighouden met het premier Mark Rutte moeilijk te maken en niet te veel wil kijken naar andere partijen. Uitspraken over overeenkomsten met de SP deden Cohen kort voor zijn vertrek geen goed.

Cohen gooide op 20 februari de handdoek in de ring. Hij vond dat hij 'onvoldoende effectief' was als partijleider.

Spekman ageert tegen 'regering van de angst'

Partijvoorzitter van de PvdA Hans Spekman heeft zaterdag in Rotterdam hard uitgehaald naar Mark Rutte (VVD). De premier laat zich volgens Spekman leiden 'door een regering van de angst', zei hij tijdens het partijcongres in de Doelen. "Die man moet daar weg."

Spekman wil dat het enthousiasme die de verkiezing van Diederik Samsom tot nieuwe partijleider heeft losgemaakt, vasthouden en inzetten voor oppositie tegen het kabinet. "We moeten door. We moeten extra gemotiveerd zijn om het vuur wat nu brandt brandende te laten houden", aldus Spekman. "We moeten laten zien dat dit kabinet fout is."

"Dat heel veel mensen momenteel hun baan verliezen, ligt maar aan een man", zei Spekman verder over Rutte. Hij kondigde aan hard oppositie te gaan voeren tegen de Wet werken naar vermogen die het kabinet wil invoeren. "Geef mensen kansen en breek ze niet af."

Spekman zei verder dat zijn partij 'absoluut linksom uit de crisis' moet komen. "Het is onacceptabel dat we aandeelhouders beter beschermen dan werknemers."

Dader metroaanslag in Wit-Rusland terechtgesteld

Een van de daders van de bomaanslagen op een Wit-Russisch metrostation is terechtgesteld. De moeder van Vladislav Kovalev heeft dat zaterdag laten weten.

Kovalev en zijn kompaan Dmitri Konovalov werden in november ter dood veroordeeld voor een aanslag op het drukste metrostation van de hoofdstad Minsk in april vorig jaar. Die kostten vijftien mensen het leven. Honderden mensen liepen verwondingen op.

Volgens onderzoekers waren de bommenleggers geen lid van een terreurorganisatie. De mannen zouden zijn gedreven door 'haat jegens de mensheid' en niet door politieke drijfveren.

Kovalev hield tijdens het proces vol onschuldig te zijn. Hij zou niet hebben geweten van de plannen van Konovalov, die tot de dag van de aanslag bij hem inwoonde.

Het autoritaire Wit-Rusland is het enige land in Europa dat nog mensen terechtstelt. Mensenrechtenactivisten stellen dat er sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 rond de vierhonderd personen zijn geëxecuteerd.


Dader metroaanslag in Wit-Rusland terechtgesteld (Foto: Novum)

Man verdacht van terrorisme na aanslag moskee

De man die verdacht wordt van brandstichting in de sjiitische Rida-moskee in Brussel waardoor de imam om het leven kwam, is aangeklaagd voor terrorisme. Volgens een woordvoerster van het federaal parket werd dat besluit genomen naar aanleiding van de verklaringen van de man.

Eerder werd de man al aangeklaagd voor brandstichting met de dood tot gevolg. Als verzwarende factor geldt dat hij de feiten pleegde uit religieuze motieven. Hij houdt de sjiieten verantwoordelijk voor het geweld in Syrië.

Justitie denkt dat de man een 35-jarige Marokkaan is, die illegaal in België verblijft. Dat moet echter nog worden aangetoond.

Lichaamsonderzoek Afghaanse gevangenis gaat door

Vrouwelijke bezoekers van de grootste gevangenis van Afghanistan worden nog altijd onderworpen aan een lichaamsonderzoek. Volgens een medewerker van een westerse regering ter plaatse hebben een berisping door de Afghaanse autoriteiten en het intrekken van Amerikaanse financiële hulp geen eind aan de vernederende praktijken gemaakt.

De commandant van de Pol-i-Charki-gevangenis heeft de afgelopen maand vrouwelijke bewaarders ingezet om de lichaamsholtes van vrouwelijk bezoek te controleren op smokkelwaar. Mannelijke bezoekers ontspringen de dans, aldus de westerse ambtenaar, die anoniem wil blijven.

Het fouilleerbeleid is niet alleen in strijd met de Afghaanse wet en een schending van de mensenrechten. Ook elementaire hygiënevoorschriften worden volgens een onderzoeker van Human Rights Watch door de gevangenisbewaarders met voeten getreden. ''Ze komen naar eigen zeggen handschoenen tekort, dus die vervangen ze pas na vier of vijf vrouwen te hebben onderzocht'' , zei Heather Barr zaterdag.

Toen de Amerikaanse regering bleek dat stille diplomatie niet vermocht een einde aan het lichaamsonderzoek te maken besloot Washington eerder deze week de subsidie aan de gevangenis stop te zetten. De gevangeniscommandant toont zich van die strafmaatregel vooralsnog echter niet onder de indruk.


Lichaamsonderzoek Afghaanse gevangenis gaat door (Foto: Novum)

Open dag zorg drukker dan ooit

De Open Dag van Zorg en Welzijn heeft zaterdag meer bezoekers dan ooit getrokken. Zo'n zevenhonderdduizend mensen bezochten een van de 1250 ziekenhuizen en andere zorginstellingen die meededen aan de open dag. Dat zegt een woordvoerder van de organisatie van de open dag.

Vorig jaar kwamen er ongeveer zeshonderdduizend mensen. De groei van het bezoekersaantal komt onder meer doordat nu meer instellingen meededen. Ook het weer - niet te slecht en niet te zonnig - droeg bij aan de hoge opkomst.

Er kon onder meer worden meegekeken met operaties. Ook waren er activiteiten voor kinderen, zoals een poppendokter.

De open dag ontstond als een wervingsdag voor nieuw personeel voor de sector, maar trekt nu ook veel geïnteresseerden die een keer achter de schermen willen kijken. Daarbij moet de dag het soms negatieve beeld van de zorg bijstellen.

Gerard Butler bestrijdt terroristen in Witte Huis

Gerard Butler heeft zich verbonden aan de film Olympus Has Fallen. De 42-jarige 300-acteur tekent voor de hoofdrol en productie van de actiefilm, die wordt omschreven als 'Die Hard in het Witte Huis'.

Olympus Has Fallen gaat over een groep terroristen die de woning van de Amerikaanse president bezet. Butler speelt een voormalige, uitgebluste geheim agent die een einde moet maken aan de gijzeling, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

De opnamen van Olympus Has Fallen moeten in september van start gaan. Wie de film gaat regisseren is nog onbekend.


Gerard Butler bestrijdt terroristen in Witte Huis (Foto: Novum)

Gridstraf voor Perez in Australië

Sauber-coureur Sergio Perez zal morgen de Grand Prix van Australië aan moeten gaan vangen vanaf de 22e en laatste startplaats. De Mexicaan kreeg een gridstraf van vijf plaatsen opgelegd nadat hij na de kwalificatie zijn versnellingsbak moest wisselen.

Perez eindigde in de kwalificatie op Albert Park als zeventiende nadat hij in Q2 door het probleem niet meer in staat was om een tijd neer te zetten.

[FA Cup] Everton en Sunderland op herhaling

Everton en Sunderland moeten op herhaling in de kwartfinale van de FA Cup. De twee clubs uit de Premier League kwamen zaterdag een 1-1 gelijkspel overeen, waardoor een extra duel noodzakelijk is. Beide doelpunten werden voor rust gemaakt. Bij Everton hadden Royston Drenthe en John Heitinga een basisplaats.

Het was Sunderland dat de wedstrijd goed begon. Al na twaalf minuten schoot Phil Bardsley van buiten het strafschopgebied de 0-1 binnen. Lang konden de bezoekers niet van de voorsprong genieten. Na een voorzet van Engels international Leighton Baines kopte Tim Cahill de gelijkmaker binnen.

Drenthe liet voor rust ook nog van zich spreken. Hij krulde een vrije trap op de kruising. De tweede helft was er een klein overwicht voor Everton, maar tot veel kansen leidde dat niet. De grootste mogelijkheid was voor Heitinga. De verdediger was vlak voor tijd dicht bij de 2-1, maar keeper Simon Mignolet redde subliem op zijn kopbal.


Everton en Sunderland op herhaling in FA Cup (Foto: Novum)

Ernstig zedenmisdrijf in Lelystad

De politie is op zoek naar getuigen die informatie hebben over een ernstig zedenmisdrijf vrijdagochtend in Lelystad. Een 23-jarige vrouw werd in het Woldpark aangevallen. Het is onduidelijk hoe het slachtoffer eraan toe is. Wat er precies is gebeurd wil de politie in het belang van het onderzoek niet zeggen.

De vrouw werd rond 06.00 uur belaagd. De politie zette direct een groot onderzoek op touw en kamde het park uit met politiehonden. Ook werd een helikopter ingezet om te zoeken naar de dader.

Stewards verbieden HRT te starten in Melbourne

De stewards van de Grand Prix van Australië hebben HRT geen toestemming gegeven om morgen te mogen racen in Melbourne. De Spaanse renstal had om clementie gevraagd nadat coureurs Pedro de la Rosa en Narain Karthikeyan in Q1 niet snel genoeg bleken te zijn, maar kreeg nul op het rekest.

Coureurs moeten in Q1 een tijd rijden binnen 107% van de snelste man, maar de HRT's slaagden hier net als vorig jaar niet in. "De stewards hebben alle relevante informatie bekeken en hebben besloten om op basis van regel 36.1 van de Sportieve Reglementen beide auto's niet deel te laten nemen aan de race."

Roelofsen niet blij met Badibanga en Gyasi

De Graafschap-trainer Richard Roelofsen is niet gelukkig met Ziguy Badibanga en Edwin Gyasi, die zich niet geliefd hebben gemaakt. Badibanga speelt dit seizoen op huurbasis bij de Gelderse club. De aanvaller werd gehuurd van Anderlecht. Gyasi kwam in januari op amateurbasis spelen bij de Superboeren.

Badibanga bleef tegen AZ op de bank en doet ook niet mee tegen RKC Waalwijk. "Ik ben inderdaad ontevreden over hem. Dat heeft met zijn inzet te maken", aldus Roelofsen. "Dat zullen we met Anderlecht bespreken binnenkort", zei de coach tegen Omroep Gelderland. Badibanga lijkt zich op te moeten maken voor een vertrek. De Graafschap gaat maandag in gesprek met Anderlecht. "Een optie kan zijn dat het huurcontract per direct wordt ontbonden."

"Maar nu is dat allemaal nog te voorbarig. Er is nog geen handtekening gezet. We gaan eerst praten", zei directeur Henk Bloemers tegen Omroep Gelderland. Gyasi moet mogelijk ook weg nadat hij in het geheim gesprekken voerde met FC Twente. Roelofsen was daar ook niet blij mee.

Mourinho: "Ik klap voor Abidal bij rentree"

José Mourinho had het vaak aan de stok met spelers en trainers van Barcelona, maar de coach van Real Madrid steunt Eric Abidal. De linksback van Barcelona ondergaat een levertransplantatie, nadat vorig seizoen bij hem een levertumor werd ontdekt.

Mourinho weet dat de rivaliteit tussen Real en Barça groot is, maar dit heeft er volgens hem niets mee te maken. "In dit geval maakt het niet uit voor wie je speelt. Als er een manier is om Abidal te steunen, dan zullen mijn spelers dat morgen doen", verklaart Mourinho op een persconferentie voor het duel met Málaga. "Ik zou het heel mooi vinden als hij op het hoogste podium kan terugkeren. Ik zou voor hem applaudiseren", zei de coach van Real.

"Het belangrijkste is echter dat hij een lang en gelukkig leven kan leiden", besluit Mourinho. De 32-jarige Abidal zal een keer in de komende weken geopereerd worden en het is nog onduidelijk of hij op tijd fit zal zijn voor het EK komende zomer. Vorig seizoen was hij net op tijd fit voor de Champions League-finale, waarin Barcelona Manchester United versloeg. Als aanvoerder ontving Abidal de bokaal.

Kevin Hofland (32) stopt per direct

Kevin Hofland heeft zijn carrière als professioneel voetballer per direct beëindigd. Dat heeft de verdediger van AEK Larnaca op de website van Sport Promotion bekend gemaakt. De 32-jarige speler volgt hiermee het advies van dokter Heijboer op.

Hofland werd gisteren aan zijn rechterenkel geopereerd. Na deze ingreep kwam de behandelend arts met de vraag of het niet beter was om te stoppen. De aanleiding voor deze drastische beslissing is een versleten enkel. Daardoor is het kraakbeen in het gewricht onherstelbaar beschadigd.

"Aan de buitenkant van de enkel is het kraakbeen helemaal weg, in het midden zit nog een klein laagje en het binnenste ziet er redelijk uit. Het is een kwestie van tijd voordat alles zal verdwijnen. In dat geval heb ik een 'Van Basten-enkel', die waarschijnlijk vastgezet zal moeten worden", liet Hofland, die gisteren helemaal van slag was, weten.

Kevin Hofland stopt per direct met voetbal (Foto: Pro Shots)

"Ik had medisch gezien nog door kunnen spelen, mijn contract bij AEK Larnaca loopt ook nog een jaar door. Maar dan had ik voor aangepaste trainingen moeten kiezen en af en toe een wedstrijd spelen. Dat is geen volwaardig bestaan als betaald voetballer. Heb ik niets aan en de club ook niet. Het is dus in alle opzichten beter om er nu een punt achter te zetten."

Ondanks het besluit om te stoppen met voetbal blijft Hofland een realist. "Ik heb nu vier weken niets meer gedaan. Maar als je Heijboer hoort zeggen dat hij een kwartier bezig is geweest om alle ontstekingen weg te branden, weet je genoeg. Ik wil later ook nog leuke dingen met mijn kinderen kunnen doen. En iets voor kunnen doen op de training. Want ja, ik wil bij het voetbal betrokken blijven. Als trainer of in een andere functie."

Hofland begon zijn loopbaan in het seizoen 1997/1998 bij Fortuna Sittard. In Limburg zou hij vervolgens drie seizoenen blijven spelen, waarna hij voor een avontuur bij PSV koos. Vervolgens kwamen ook VfL Wolfsburg, Feyenoord en tot slot AEK Larnaca op zijn pad. In totaal speelde de verdediger 303 officiële competitiewedstrijden en trof daarin vijftien keer doel. Daarnaast speelde hij ook nog zeven keer in Oranje.

Trailer voor horrorfilm Chernobyl Diaries

Naast de eerste afbeelding is nu ook een trailer vrijgegeven van de film Chernobyl Diariesde nieuwste film van Oren Peli. Peli maakte eerder naam als de bedenker van de succesvolle reeks Paranormal Activity-films. Chernobyl Diaries zal worden uitgebracht door Warner Bros. en Alcon Entertainment.

In de film kunnen we de lotgevallen zien van een groepje vrienden die verstrikt raken in een desolate stad. Jaren nadat het stadje, als gevolg van een nucleaire ramp, door de bevolking is verlaten, heeft de natuur beslag gelegd op de achtergebleven bebouwing. Als de zon onder gaat in het stralende stadje doorklieven door merg en been gaande geluiden de nachtelijke stilte. Het lijkt er op dat ze niet alleen zijn.

Chernobyl Diaries draait vanaf 25 mei in de Amerikaanse bioscopen. Wanneer de film in Nederland op het witte doek te zien zal zijn is nog niet bekend.

Jol rekent niet op komst Berbatov

Dimitar Berbatov wordt al geruime tijd in verband gebracht met Fulham. In het verleden werkten de trainer van The Cottagers, Martin Jol, en de Bulgaar al bij Tottenham Hotspur samen.

Berbatov kan bij zijn huidige broodheer, Manchester United, niet rekenen op een basisplaats. Daardoor duikt zijn naam regelmatig op in de wereld van de transfergeruchten. Jol denkt echter dat een hereniging met de aanvaller er niet in zal zitten.

"Ik geloof niet dat Berbatov naar een club gaat die minder is dan United", liet Jol in De Telegraaf optekenen. "Hij is een absolute topspeler. Zelfs toen hij geen basisspeler was, was hij volgens mij op een gegeven moment topscorer van Engeland met twintig goals. Dat geeft wel aan hoe goed hij is, en hoe goed Manchester United is."

Toch lijkt een vertrek van Berbatov bij Manchester United aanstaande te zijn. Sir Alex Ferguson, trainer van The Mancunians, heeft deze uitspraak onlangs gedaan. Of de Bulgaar dan toch voor een avontuur bij Fulham kiest, is nog niet duidelijk.

Aanslag Thailand treft scholieren

Thaise rebellen die het vermoedelijk op een legervoertuig hadden voorzien hebben per abuis drie passerende meisjes getroffen. Het explosief dat de opstandelingen ontstaken is volgens de politie een van de meisjes fataal geworden. De andere twee raakten gewond.

De drie leerlingen van een middelbare school reden zaterdag over een plattelandsweggetje in het zuiden van Thailand toen de fatale ontploffing zich voordeed. Niet veel later passeerde een legerbus de plek des onheils.

Islamitische rebellen hebben in 2004 in de zuidelijke provincies van Thailand de strijd aangebonden met de regering in Bangkok. Zij plegen regelmatig aanslagen. Daarbij kwamen tot dusverre bijna vijfduizend mensen om het leven.

Ravage bij plofkraak geldautomaat Noordhoek

Een plofkraak op een geldautomaat in Noordhoek heeft vrijdagnacht grote schade veroorzaakt. De gevel van een bankgebouw in de Brabantse plaats liep een gat op waar een auto in zou passen. De daders gingen er in een auto vandoor en konden ondanks een zoektocht niet worden gevonden. Of ze geld buit hebben gemaakt is onduidelijk.

De plofkraak vond rond 3.40 uur plaats bij een onbemand gebouw van de Rabobank aan de Sint Jozefstraat. Niet alleen raakte de gevel verwoest. Ook een voor de deur geparkeerde auto raakte zwaar beschadigd. De brandweer en een explosievenverkenner van de politie hebben de omgeving gecontroleerd.

Geldautomaten van de Rabobank, vaak in onbemande bankgebouwen, zijn vaker het doelwit van dieven.

Tieners onderkoeld bij dropping in Friesland

Drie Friese tieners zijn vrijdagnacht onderkoeld aangetroffen in een weiland bij Drachten. Ze moesten als onderdeel van een dropping met een kano een sloot oversteken, maar een 16-jarige jongen besloot het zwemmend te proberen. Toen twee meisjes van 16 en 17 jaar hem droge kleren van zichzelf gaven raakten ook zij onderkoeld.

Naar de drie werd een zoekactie opgestart en rond 0.30 uur uiteindelijk werden ze gevonden in een weiland bij een sloot bij De Lier. De tieners zijn ter controle naar een ziekenhuis gebracht.

Lazio strijdt met Arsenal om Podolski

Arsenal leek vrij gemakkelijk Lukas Podolski in te lijven als nieuwe spits naast Robin van Persie. Maar er blijkt nog een kaper op de kust. Het Italiaanse Lazio Roma is namelijk ook flink geïnteresseerd in de Duitse international die het bij 1.FC Köln wel gezien heeft. Hij krijgt daarbij hulp van een van de Lazio Roma spelers.

Oud-ploeggenoot Miroslav Klose is namelijk ingezet om Podolski over te halen voor een overstap naar Italië. "Het zou geweldig zijn om weer naast hem te spelen. Miro heeft een goed woordje gedaan voor Lazio en hij is gelukkig in Rome. Er is nog geen besluit genomen over mijn toekomst", vertelt Podolski over zijn mede-international tegen Corriere dello Sport

De twee Duitsers van Poolse afkomst speelden eerder al samen bij Bayern München en zijn nog ploeggenoten bij het Duitse nationale team. 

Honderden fans aanwezig bij training PSV

PSV wacht in de komende week twee zeer belangrijke wedstrijden tegen sc Heerenveen. Morgenmiddag spelen de twee ploegen in het kader van de competitie tegen elkaar, waarna woensdag aanstaande de bekerconfrontatie wacht.

In aanloop naar deze wedstrijd heeft PSV van de eigen achterban een steuntje in de rug gekregen. Honderden fans waren eerder vandaag bij de training aanwezig om de selectie en hart onder de riem te steken. "Wij staan achter jullie", stond op één van de spandoeken.

Het is PSV er alles aan gelegen om de wedstrijden met sc Heerenveen te winnen. Op die manier hoopt de ploeg een slechte reeks af te sluiten. Zo gingen de competitieduels met FC Twente (2-6) en NAC Breda (1-3) verloren. Bovendien werd de ploeg in de Europa League, ondanks een gelijkspel in Eindhoven (1-1), uitgeschakeld door Valencia. De eerste wedstrijd eindigde namelijk in een 4-2 zege voor de Spanjaarden.

Vonn pakt puntenrecord in World Cup

Lindsey Vonn heeft zaterdag een nieuw record in het vrouwenskiën gepakt. De Amerikaanse alpineskiër noteerde door haar achtste plaats op de slalom een nieuw puntenrecord in de World Cup. Ze verzamelde tot nu toe 1980 punten, tien meer dan het oude record van Janica Kostelic. De Kroatische had het record sinds 2006 in handen.

Vonn heeft nog 21 punten nodig om het algemene record van Hermann Maier uit de boeken te skiën. Ze krijgt hier zondag de kans voor tijdens de slalom. De Oostenrijker slechtte twaalf jaar geleden de magische barrière van 2000 punten.


Vonn pakt puntenrecord in World Cup (Foto: Novum)

Mourinho verwacht Di María in april terug

Real Madrid-coach José Mourinho verwacht pas in april weer te kunnen beschikken over Ángel Di María. De 24-jarige Argentijn zou volgende week de training kunnen hervatten, maar de Portugees wil geen risico nemen. "Er is angst om hem opnieuw te verliezen." Di María kwam in 2012 als gevolg van een spierblessure pas dertig minuten in actie.

Mourinho sprak verder zijn vertrouwen uit in Nuri Sahin, een speler die ook wordt geteisterd door fysiek ongemak. De 23-jarige Turk werd afgelopen zomer voor tien miljoen euro overgenomen van Borussia Dortmund, maar kwam slechts een competitieduel in actie. "Hij zal er volgend jaar staan, wanneer we veel meer van hem verwachten."


Mourinho verwacht Di María in april terug (Foto: Novum)

Wereldbeker reuzenslalom voor Hirscher

Marcel Hirscher heeft de eindzege in de wereldbeker reuzenslalom op zijn naam geschreven. De 23-jarige Oostenrijkse skiër won voor eigen publiek in Schladming de laatste race op dit onderdeel. Na de eerste run, waarin zijn concurrent Ted Ligety (Verenigde Staten) een fout maakte, was Hirscher al zeker van de eindprijs. 

Voor Hirscher was het zijn eerste eindoverwinning. "Ik dacht voor de wedstrijd: ga ervan en je kunt die kristallen bol pakken als je het goed doet. Ik had ook nog wel wat geluk nodig. Het zat allemaal mee", aldus de Oostenrijker, die ook een Nederlands paspoort heeft. Op het ereschavot van de wereldbeker slalom stonden naast Hirscher zijn landgenoten Hannes Reichelt en Marcel Mathis.

De algemene wereldbeker ligt zondag ook nog in het vizier voor de skiër, die nu 25 punten voorsprong heeft op de nummer twee, de Zwitser Beat Feuz. "Ik moet afwachten of Beat meedoet morgen. Maar ik zal er zeker voor gaan. Ik heb vandaag een belangrijke stap gezet. Ik ga goed slapen en dan zullen we zien wat er morgen gebeurt."

PvdA wil parlementair onderzoek misstanden in kerk

De Tweede Kamer moet zich opnieuw buigen over de misstanden in de rooms-katholieke kerk. Dat zegt PvdA-Kamerlid Khadija Arib in een reactie op berichtgeving van het NRC Handelsblad over castraties in een jongensinternaat.

Volgens Arib moet de politiek nu haar verantwoordelijkheid nemen. "Er moet een parlementair onderzoek komen naar de misstanden binnen de rooms-katholieke kerk", laat ze zaterdag weten. Arib hoopt dat ze op steun van CDA, VVD, PVV, ChristenUnie en de SGP kan rekenen.

De PvdA-politica heeft om een debat gevraagd 'over de schokkende informatie' over het castreren van jongens. Ook vindt Arib het niet goed dat de commissie-Deetman een melding daarover niet heeft onderzocht.

Volgens NRC is in de jaren vijftig zeker een minderjarige jongen gecastreerd. Hij moest zo van zijn homoseksuele gedrag worden afgeholpen. De jongen was eerder misbruikt door broeders in een internaat in Harreveld in Gelderland. Er zouden aanwijzingen zijn voor tien andere gevallen.

Japanse trailer voor Men In Black III

Het lijkt wel de week van de Japanse trailers. Nadat we eerder al een Japanse trailer zagen verschijnen van The Avengers is er nu ook één verschenen voor de nieuwe Men In Black film.

In het filmpje zien we nieuwe beelden uit Men In Black III die, mede door de toevoeging van het concept van tijdsreizen, weer een nieuwe dimensie toevoegt aan de succesvolle reeks. Liefhebbers van komische sciencefiction, met van die heerlijke ruimtewezens uit de jaren vijftig en zestig, kunnen 24 mei in hun agenda noteren als de dag waarop Men In Black III in de Nederlandse bioscopen gaat draaien.


De Japanse trailer voor Men In Black III.

Eva Longoria weer betrokken bij aanrijding

Eva Longoria heeft opnieuw een aanrijding veroorzaakt. De 37-jarige Desperate Housewives-actrice klapte met haar peperdure Bentley op een andere wagen. Vorige maand was ze ook al betrokken bij een ongeval.

Het incident vond vrijdag plaats op een parkeerterrein in Los Angeles, schrijft entertainmentsite TMZ. Longoria wilde het terrein verlaten, maar de slagboom ging niet omhoog. De actrice besloot om het te proberen bij een andere uitgang en zette haar wagen in zijn achteruit, maar zag niet dat er een auto achter haar stond. Toen ze het gaspedaal intrapte raakte ze het voertuig vol.

De auto van Longoria liep niet veel schade op, maar de voorkant en motorkap van de andere wagen waren flink beschadigd. De actrice bood haar verontschuldigingen aan en liet haar gegevens achter.

Vorige maand trok Longoria te snel op waardoor ze de auto voor haar raakte.

Ajax zonder Ebecilio tegen ADO Den Haag

Ajax moet het zondag bij ADO Den Haag stellen zonder Lorenzo Ebecilio. De 21-jarige aanvaller verliet vrijdag de training met liesklachten en is niet fit genoeg om te spelen. Dat meldt de Amsterdamse club zaterdag. Jody Lukoki is door Ajax-trainer Frank de Boer opgeroepen als vervanger.

Ebecilio was de laatste weken goed op dreef voor de Amsterdammers. Na een hattrick tegen Roda JC, wist hij vorige week tegen RKC Waalwijk een keer te scoren.


Ajax zonder Ebecilio tegen ADO Den Haag (Foto: Novum)

Bisschoppen betreuren castratie in jongensinternaat

De Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft geschokt gereageerd op de berichten over mogelijke castraties binnen de rooms-katholieke kerk. De bisschoppen noemen het nieuws 'ontluisterend'.

"Mochten deze verhalen, zoals die nu in de media verschijnen, inderdaad op waarheid berusten dan is hier sprake van een ernstige situatie die door de Nederlandse Bisschoppenconferentie sterk wordt veroordeeld en zeer betreurd", zo laat de conferentie zaterdag weten. Mocht het nodig zijn, dan willen zij meewerken aan een onderzoek.

NRC Handelsblad meldde zaterdag op basis van eigen onderzoek dat zeker een minderjarige jongen in de jaren vijftig is gecastreerd omdat hij homoseksueel gedrag had vertoond. De jongen was eerder seksueel misbruikt door broeders in een internaat in het Gelderse Harreveld. Volgens de krant zijn er aanwijzingen voor nog eens tien andere gevallen.

Monsieur Lazhar

De Algerijnse immigrant, monsieur Lazhar (Fellag), gaat aan de slag als de nieuwe leraar van een basisschoolklas, nadat de vorige lerares op tragische wijze is overleden. Deze Canadese film werd genomineerd voor de oscar voor beste buitenlandse film, won bij het International Film Festival Rotterdam de UPC Publieksprijs en was de grote winaar bij de Canadese Genie Awards. De film is geschreven en geregisseerd door Philippe Falardeau naar aanleiding van een solotheatervoorstelling van Évelyne de la Chenelière.

Tientallen protesteren tegen megastallen

Zo'n honderd mensen voeren zaterdagmiddag actie op de Dam in Amsterdam tegen het bouwen van megastallen en voor het recht op vrije uitloop voor dieren. De actievoerders dragen spandoeken en protestborden met leuzen.

De organisatie eist een totaalverbod op megastallen in Nederland en een verbod op elke vorm van subsidiëring van stallen in het buitenland. De demonstranten vinden dat de megastallen bijdragen aan klimaatverandering, overbemesting en andere milieuvervuiling.

De protestactie wordt ondersteund door verschillende politieke partijen. Zo is namens GroenLinks Kamerlid Rik Grashoff op de Dam aanwezig. "Het dier als fabriekje van vlees en ei is onmenselijk en onbeschaafd. En het kan anders. Er zijn genoeg voorbeelden van biologische veehouderijen", zei hij zaterdag.

Sibon: "PSV bij de strot pakken"

Gerald Sibon staat met Heerenveen deze week twee keer tegenover zijn oude werkgever PSV. Hij ziet het als een cruciaal duel voor Heerenveens seizoen. De competitiewedstrijd van zondag in Eindhoven en de bekerwedstrijd woensdag in Heerenveen zijn uitermate belangrijk voor beide ploegen. Dat beseft Gerald Sibon ook.

"Die kunnen het seizoen maken of kraken. Dat besef moet iedereen nu wel krijgen. Als je de komende twee wedstrijden goed kunt afsluiten, sta je in de finale van de beker en ben je PSV voorbij op de ranglijst. Het kan een super- of een mooi seizoen worden", vertelt hij het AD.

"Of die spanning in de benen kan slaan? Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Dat voorkom je niet. Wie heeft daar nu ervaring mee bij ons? Niemand. De trainer weet ook niet hoe hij zulke wedstrijden moet spelen."

Maar Sibon is uiteindelijk niet bang. "Wij moeten PSV in elk geval meteen bij de strot pakken. Laten zien dat er ook tegen ons niets te halen is. FC Twente heeft het toch ook gedaan? FC Twente is kwalitatief gezien iets verder dan wij, maar ik denk dat wij wel iets gevaarlijker zijn. Zelfs als we PSV het initiatief geven, zijn we nog levensgevaarlijk met onze aanval."

[NBA] San Antonio te sterk voor Oklahoma

San Antonio Spurs heeft in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA Oklahoma City Thunder een nederlaag toegediend. De koploper van de Western Conference werd met 114-105 verslagen. Russell Westbrook kon ondanks 36 punten het verlies niet voorkomen.

Bij de Spurs speelden Tony Parker en Tim Duncan een belangrijke rol. Parker noteerde 25 punten, terwijl ploeggenoot Duncan tot zestien punten en negentien rebounds kwam. Oklahoma blijft ondanks de nederlaag koploper van het westen, op vier overwinningen gevolgd door San Antonio.

Ook de leider van het oosten ging onderuit. Portland Trail Blazers was in Chicago met 100-89 te sterk voor de Bulls. Power forward Carlos Boozer van de Bulls kroonde zich tot topscorer met 22 punten, op een punt gevolgd door LaMarcus Aldridge van Portland.

Uitslagen

Philadelphia 76ers - Miami Heat 78-84
Orlando Magic - New Jersey Nets 86-70 
New York Knicks - Indiana Pacers 115-100
Atlanta Hawks - Washington Wizards 102-88
Memphis Grizzlies - Toronto Raptors 110-114
Chicago Bulls - Portland Trailblazers 89-100
Oklahoma City Thunder - San Antonio Spurs 105-114
Sacramento Kings - Boston Celtics 120-95
Phoenix Suns - Detroit Pistons 109-101
Los Angeles Lakers - Minnesota Timberwolves 97-92
Golden State Warriors - Milwaukee Bucks 98-120

Gárate niet in Ronde van Catalonië

Juan Manuel Gárate zal maandag niet aan de start van de Ronde van Catalonië verschijnen, zo meldt de Rabobankploeg via Twitter. De Spanjaard kampt met nekklachten en zal daardoor niet aan de koers deelnemen. De klimmer zal niet worden vervangen, daardoor geeft de Rabobankformatie met slechts zeven renners acte de présence in de WorldTour-wedstrijd.

Robert Gesink, Luis León Sánchez, Wilco Kelderman, Grischa Niermann, Tom-Jelte Slagter, Laurens ten Dam en Stef Clement zullen wel aan de start verschijnen van de Ronde van Catalonië, die duurt van 19 tot en met 25 maart.

'Chelsea gaat selectie verjongen'

Chelsea-eigenaar Roman Abramovich gaat volgens boulevardkrant The Sun na dit seizoen een verjonging doorvoeren. De steenrijke Rus wil afscheid nemen van een aantal spelers na de tegenvallende prestaties van de afgelopen weken.

Volgens The Sun moeten Ashley Cole, Didier Drogba en zelfs aanvoerder John Terry vertrekken bij de club uit Londen. Eerder deze maand moest trainer André Villas-Boas het al ontgelden. Hij kon de succesformule die hij gebruikte bij FC Porto niet toepassen op het 'oude' Chelsea. Ook interim-trainer Roberto Di Matteo moet het veld ruimen aan het eind van dit seizoen.

Abramovich wil door middel van verjonging zijn ultieme doel behalen, het winnen van de Champions League. De verwachting is dat de geldkraan weer volop open gaat.

Sigaretten worden duurder

Sigaretten in Nederland worden duurder. Dat zei een woordvoerder van marktleider Philip Morris zaterdag desgevraagd naar aanleiding van berichtgeving in de GPD-kranten. Per 1 april gaat de prijsverhoging in.

Een prijs van een pakje van 19 sigaretten gaat bij Philip Morris, bekend van merken als Marlboro, L&M en Chesterfield, met 20 cent omhoog. Daardoor komt een pakje Marlboro uit op 5,40 euro. Volgens de zegsman van Philip Morris is de prijsstijging onder andere ingegeven door hogere tabaksprijzen en arbeidskosten.

Woordvoerders van Imperial Tobacco, van onder meer Drum en Davidoff en British American Tobacco (BAT) van de merken Dunhill, Kent, Lucky Strike en Pall Mall, waren zaterdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Sigaretten worden duurder
Sigaretten worden duurder (Foto: ANP)

Oorlogsmisdadiger Demjanjuk overleden

Oorlogsmisdadiger John Demjanjuk (91) is zaterdagochtend in een Zuid-Duits verpleegtehuis overleden. De Duitse politie heeft dat zaterdag bevestigd.

Demjanjuk werd in mei in Duitsland medeplichtig bevonden aan ruim 28 duizend gevallen van moord in concentratiekamp Sobibor, waar hij bewaker was. Hem werd vijf jaar gevangenisstraf opgelegd.

Demjanjuk bleef echter ontkennen ooit als kampbewaker te hebben gediend en was in afwachting van zijn hoger beroep op vrije voeten gesteld. Hij bracht zijn levensavond door in een verpleegtehuis in Bad Feilnbach.

Over de doodsoorzaak kon de politie nog niets zeggen. Het openbaar ministerie heeft, zoals gebruikelijk in gevallen als deze, een onderzoek ingesteld naar Demjanjuks dood.


Oorlogsmisdadiger John Demjanjuk (91) overleden (Foto: Novum)

'Ajacieden Eriksen en Fischer in belangstelling United'

Het is goed mogelijk dat Ajax in de zomer afscheid gaat nemen van twee grote talenten. Christian Eriksen en Viktor Fischer staan op het verlanglijstje van Manchester United. Laatstgenoemde moet nog wachten op zijn debuut in de hoofdmacht van de Amsterdammers.

De belangstelling voor Eriksen ontstond tijdens het Europa League-duel tussen Manchester United en Ajax. Hij maakte in die wedstrijd een grote indruk op Sir Alex Ferguson. Fischer kwam op het verlanglijstje na het NextGen Series-duel met Liverpool, waarin hij uitblonk in het met 0-6 gewonnen duel.

De ploeg van Sir Alex Ferguson wil met een bedrag van 23 miljoen het talentvolle duo verleiden voor een overstap naar Old Trafford aldus Calcio Mercato.

Één op de vijf in Mass Effect is FemShep

Volgens de statistieken van de iPad-app The Final Hours of Mass Effect 3 spelen de gamers van Mass Effect 3 massaal met de mannelijke versie van Shepard. Slechts 18 procent van de gamers kiest voor de vrouwelijke versie van Shepard, een zogenaamde FemShep.

Daarbij vindt 87 procent van de gamers het hoofd van zijn personage niet mooi genoeg en importeerde 54 procent van de gamers de savegame van Mass Effect 1.

Mass Effect 3 statestieken

'Dikke loonsverhoging Huntelaar bij Schalke'

Schalke 04 wil koste wat kost topspits Klaas-Jan Huntelaar behouden. De Duitse ploeg gaat hem naar verluidt flink verleiden. Het huidige contract van de Nederlandse spits loopt in 2013 af. Schalke geniet enorm van de productieve spits en wil hem koste wat kost behouden voor de club. En daar hangt een prijskaartje aan vast.

Momenteel verdient Huntelaar vijf miljoen euro per jaar. Dat kan omhoog naar zeven miljoen wanneer hij bijtekent bij 2015 volgens het Duitse Bild. Schalke wil Hunter het liefst vóór het EK langer vastleggen.

De spits is enorm op dreef dit seizoen. In de Duitse competitie scoorde hij al negentien goals voor Schalke, terwijl hij in de Europa League ook al negen maal trefzeker was. Drie daarvan vielen donderdag tegen FC Twente.

Metal Gear-serie dertig miljoen keer verkocht

Het is tijd voor een feestje, de Metal Gear-serie bestaat al weer 25 jaar. Dat niet alleen, er zijn ook al 31 miljoen exemplaren in deze serie verkocht.

Als kers op de taart wordt de Metal Gear-serie ook tentoongesteld in de expositie "The Art of Video Games". In deze expositie wordt de evolutie van games als artistiek medium vertoond, waarbij de Metal Gear-reeks als tweede geselecteerd is uit 240 genomineerden. Voor de expositie moet je echter wel naar het 'Smithsonian American Art Museum' in Washington D.C.

Metal Gear Solid

Microsoft Research toont recent project

Wanneer je een projector in combinatie met Kinect gebruikt kan je tot mooie dingen in staat zijn, zo bewijst het laatste project van Microsoft Research dat luistert naar de codenaam 'Beamatron'. Principal Researcher Andy Wilson toont in een filmpje hoe een virtuele RC-auto reageert op fysieke objecten.

Dit onderzoeksteam gebruikt een projector, een schijnwerper en een Kinect-camera om beelden te creëren die interactief zijn met de echte wereld. Deze opstelling dient om de afstand van de projector te compenseren, zodat de schaalverhouding ook in de diepte van het beeld behouden blijft. Als je dan over een heuvel rijdt met je virtuele RC-auto zal er geen vergroting van het beeld zijn.

Zonder Kinect zou dit niet mogelijk zijn omdat dan het beeld groter wordt wanneer het de projector nadert. Met de technologie die er achter de camera van Kinect schuilt zijn ze in staat om een 3D-model van de omgeving in kaart te brengen. Op deze manier weet het computerprogramma wanneer de virtuele RC-auto een obstakel nadert, een verhoging oprijdt of dat de toegang geblokkeerd is.

Nadat verschillende ontwikkelaars al met inventieve toepassingen kwamen voor Kinect, blijkt dat Microsoft eindelijk wakker geworden is en ook aan het experimenteren is met wat er allemaal mogelijk is voor Kinect. Eerder hebben ze ook de 'Holoflector' ontwikkeld wat een afbeelding van de gebruiker spiegelt die interactief is met virtuele objecten en omgevingen. 

De toekomst zal ons mooie vernieuwingen brengen als deze projecten de ontwerpfase verlaten en daadwerkelijk ontwikkeld worden voor het grote publiek. Laat je fantasie de vrije loop en het zal mogelijk zijn dankzij Kinect.

Jones voor de vierde keer naar Spelen

Zwemster Leisel Jones is er als eerste Australische zwemster in geslaagd om zich voor vier opeenvolgende Olympische Spelen te plaatsen. De 26-jarige Jones eindigde in 1.07,64 als tweede op de 100 meter schooslag. Leiston Pickett legde beslag op het tweede ticket met een tijd van 1.06,88.

Bij de 200 meter vrij voor de mannen waren de tickets weggelegd voor Kenrick Monk (1.47,16) en Thomas Fraser-Holmes (1.46,88). Ian Thorpe wilde zich op deze afstand ook kwalificeren, maar werd gisteren tijdens de halve finales al uitgeschakeld.

Intel investeert in eye-tracking bedrijf Tobii

Intel heeft 143 miljoen euro geïnvesteerd in Tobii, een bedrijf wat sinds 2000 eye-tracking technologie ontwikkeld. Met deze technologie kunnen mensen apparaten besturen met hun ogen. Intel heeft nu een financieel belang van 10% in het bedrijf.

Eye-tracking technologie wordt nu vooral gebruikt door gehandicapten. Op de vorige Consumer Electronics Show liet Tobii hun Tobii Gaze zien, waarmee mensen Windows 8 volledig met hun ogen konden gebruiken. Helaas is het prijskaartje van 12 duizend euro te hoog voor de meeste mensen. Door samen te werken met Intel hoopt Tobii een grotere markt aan te spreken, waardoor de prijs omlaag kan gaan.

Tobii toonde november vorig jaar al Eye Asteroids, een game die te spelen is op een arcadekast. Daarmee hoef je alleen jouw ogen te gebruiken om de aarde te redden.

Messi wil altijd bij Barcelona blijven

Lionel Messi wil zijn hele carrière bij FC Barcelona blijven. De Argentijnse sterspeler van de Spaanse voetbalclub zegt dit vandaag in een interview met de televisiezender Sky Sports. "Ik heb altijd al in mijn hoofd gehad dat ik hier altijd wil blijven en dat ik mijn hele loopbaan voetbal bij Barcelona. Natuurlijk weet je nooit wat de toekomst brengt, maar als het aan mij ligt, blijft ik voor altijd hier."

De 24-jarige Messi heeft hij geen enkel team zo goed zien voetballen als Barcelona. "Ik heb door mijn leeftijd nooit de andere grote ploegen uit het verleden kunnen zien. Maar ik denk dat dit Barcelona het beste team is. Dit is ook zeker te danken aan de coach. Door hem speel ik dichter bij de goal en maak ik meer doelpunten."

Voormalige inlichtingenchef Gadhafi opgepakt

De voormalige inlichtingenchef van wijlen Moammar Gadhafi is zaterdag in Mauritanië aangehouden. Volgens de Mauritaanse autoriteiten ontmaskerden veiligheidsmensen Abdullah al-Senoussi op het vliegveld van de hoofdstad Nouakchott. Al-Senoussi, een prominente paladijn van de vorig jaar gevallen Libische leider, reisde met een vals Malinees paspoort.

Al-Senoussi wordt gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Libië wil de arrestatie van de voormalige inlichtingenchef niet bevestigen.


Voormalige inlichtingenchef Gadhafi opgepakt (Foto: Novum)

Onderwijsveld praat over onderlinge verhoudingen

Verschillende partijen uit de politiek en het onderwijsveld praten zaterdag in Amersfoort met elkaar om de onderlinge verhoudingen te verbeteren. Politici van onder meer VVD, PvdA, SP en D66 zijn aanwezig, net als afgevaardigden van de PO-raad, VO-raad en de Algemene Onderwijsbond. Ook minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) is aanwezig.

De bijeenkomst is een initiatief van ChristenUnie-leider Arie Slob. Volgens hem zijn de onderlinge verhoudingen nog nooit zo slecht geweest. Dat komt volgens hem door de grote verschillen van mening over de bezuinigingen.

"Deze dag is bedoeld om het onderlinge gesprek tussen het onderwijsveld en de politiek op gang te krijgen en herstel van wederzijds begrip creëren", zei Slob eerder deze week over de bijeenkomst. Wat er precies wordt besproken, is niet duidelijk. De bijeenkomst is besloten.

Barbie wil orde op zaken stellen

Barbie wil aan het publiek bewijzen dat ze sinds Oh Oh Cherso enorm is veranderd. "In die tijd was ik gewoon mezelf niet", bekent de realityster, die momenteel is te zien in de reallifesoap Barbie's Bruiloft.

"Nu kan iedereen zien dat ik goed ben opgevoed", zegt ze zaterdag in De Telegraaf. "Ik kom uit een liefdevol gezin. Mijn ouders hebben mij altijd alles gegeven, liefde en cadeautjes. Ik ben niets tekort gekomen. Ik heb geleerd dat ik respect moet hebben voor ouderen. En dat je kunt leren van je fouten."

Haar verloofde Michael speelde een grote rol in haar transformatie. "Ik heb er gewoon een zooitje van gemaakt. Michael heeft mij er helemaal bovenop geholpen", zegt ze. "Dat kan iedereen nu ook zien in deze soap."

In Barbie's Bruiloft worden de twee gevolgd in aanloop naar hun bruiloft. Ze geven elkaar op 1 april het jawoord.

Bonnie St. Claire is er weer helemaal bovenop

Het gaat weer 'hartstikke goed' met Bonnie St. Claire. De 62-jarige zangeres zegt dat haar drankprobleem en verzwakte gezondheid als gevolg daarvan, definitief verleden tijd zijn.

"Een paar jaar geleden ben ik door het oog van de naald gekropen. Mijn lever liet het afweten", bekent ze zaterdag in het AD. "Godzijdank ben ik er door keihard knokken weer bovenop gekomen. De tijd dat ik dagelijks zo ongeveer een halve apotheek antibiotica gebruikte is voorgoed voorbij."

Inmiddels is ook de huwelijkscrisis met haar negentien jaar jongere echtgenoot voorbij. "We hebben ontdekt dat onze liefde alles overwint."

Processie om hostiewonder in Amsterdam

Rooms-katholieken uit heel Nederland trekken dit jaar weer naar Amsterdam om een hostiewonder uit 1345 te herdenken. De Stille Omgang, die jaarlijks duizenden bedevaartgangers trekt, vindt plaats in de nacht van zaterdag op zondag.

Volgens de overlevering braakte in 1345 een stervende man een hostie uit in een woning aan de Kalverstraat. Zijn braaksel werd in het haardvuur gegooid. De volgende ochtend bleek de hostie ongeschonden. Om dit mirakel te herdenken wordt elk jaar een processie georganiseerd in de Amsterdamse binnenstad. De kerk heeft het hostiemirakel officieel erkend als wonder.

Voorafgaand aan de processie worden eucharistievieringen gehouden in verschillende kerken in de stad. Daarna nemen de bedevaartgangers verspreid over de nacht deel aan de omgang, die begint en eindigt op het Spui. De route gaat langs Kalverstraat, Nieuwendijk, Prins Hendrikkade, Warmoesstraat en Nes. Dat gebeurt stilzwijgend en zonder franje.

Thaise medeoprichter Red Bull overleden

De Thaise miljardair Chaloe Yoovidhya, medeoprichter van de onderneming van energiedranken Red Bull, is zaterdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Red Bull meegedeeld. Yoovidhya, vader van elf kinderen, was volgens het Amerikaanse blad Forbes met een vermogen van ongeveer 3,8 miljard euro de op een na rijkste Thai. Hij is aan ouderdom gestorven.

Yoovidhya was afkomstig uit een familie van Chinese afkomst in het noorden van Thailand. Hij ging naar de hoofdstad Bangkok om zijn broer in diens apotheek bij te staan en stichtte later een onderneming van farmaceutische producten. In 1987 richtte hij samen met de Oostenrijker Dietrich Mateschitz Red Bull op. Mateschitz had de energiedranken ontdekt tijdens een bezoek aan Azië. Beiden namen een belang van 49 procent in de onderneming. De overige 2 procent kwam in handen van een zoon van Yoovidhya. Red Bull wordt nu in meer dan 70 landen verkocht.

De Boer ziet overeenkomsten met coach Cocu

Frank de Boer ziet parallellen met het begin van zijn trainerscarrière en die van Philip Cocu. De Eindhovenaar werd maandag door PSV naar voren geschoven als vervanger van de ontslagen Fred Rutten. "Het is een logische stap. Het ging een beetje hetzelfde als met mij", zegt de coach van Ajax, die zelf in december 2010 Martin Jol opvolgde.

Toch ziet De Boer ook verschillen. Zo was Cocu al assistent onder Rutten, terwijl De Boer jeugdtrainer was en dus blanco instapte. "Het is een andere situatie, hij werkt al langer met deze selectie. Ik stond als nieuw gezicht voor de groep."

Cocu en De Boer kennen elkaar goed. Ze waren jarenlang teamgenoten bij het Nederlands elftal en werkten ook samen als assistenten van bondscoach Bert van Marwijk bij Oranje. Volgende week zondag staan ze voor het eerst als hoofdcoaches tegenover elkaar als Ajax en PSV in Amsterdam de degens kruisen. "Ik wens hem natuurlijk veel succes, maar volgende week zondag ietsje minder."

Alonso boos op marshals, Massa teleurgesteld

Ferrari kende een barslechte eerste kwalificatie vandaag. Coureur Fernando Alonso eindige in de grindback, terwijl teamgenoot Felipe Massa slechts zestiende werd.

"Ik kwam een beetje op het gras onder het remmen, waarna ik geen controle meer had over de auto en in de grindbak terecht kwam", aldus Alonso, die na de crash boos was op de marshals. "Ik wist de motor aan de praat te houden en hoopte dat de marshals me weer op weg konden helpen."

"Ik had alleen een tijd gereden op een gebruikt setje zachte banden, misschien had ik op een nieuw setje wel door kunnen gaan naar Q3", ging de coureur verder. "We zijn nog te langzaam en dat komt met name doordat we nog aërodynamische downforce tekort komen en onze topsnelheid nog te laag is." De Spanjaard lijkt weinig te verwachten van de race. "Ik zal defensief moeten rijden en er maar het beste van moeten maken. Hopelijk kan ik wat posities winnen bij de start en vervolgens iedereen achter me houden."

Massa heeft een duidelijke mening over de nieuwe auto. "Ik ben zeer teleurgesteld. Dit was niet de seizoensstart die ik voor ogen had", aldus de rijder. "Meteen vanaf het begin van de derde training ging het al niet lekker. We slaagden er maar niet in om een goede balans te vinden. Zowel op de zachte als medium banden heb ik te weinig grip en ik heb last van zowel onder- als overstuur. Ik weet niet waarom maar de wagen lijkt het hier slechter te doen dan tijdens de wintertests. Ik zal kijken wat ik kan doen in de race, maar het wordt niet gemakkelijk."

2,3 miljoen kijkers voor voorlaatste Voice Kids

De voorlaatste aflevering van The Voice Kids is vrijdagavond bekeken door ruim 2,3 miljoen mensen. In de laatste battle bepaalde coach Marco Borsato welke twee van zijn pupillen hij meeneemt naar de finale van aanstaande vrijdag.

De talentenjacht van RTL 4 was het best bekeken programma van de dag, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Het achtuurjournaal staat op de tweede plaats. De uitzending op Nederland 1 wist ruim 1,8 miljoen mensen te boeien.

Goede Tijden Slechte Tijden completeert de top drie. De soap van RTL 4 trok ruim 1,7 miljoen kijkers.

Webber: "Podium is vanaf hier nog altijd mogelijk"

In de kwalificatie van de Grand Prix van Australië was Mark Webber op zijn thuiscircuit teamgenoot Sebastian Vettel de baas, toch kwam de Red Bull-coureur niet verder dan de vijfde plek. Webber had problemen met KERS, maar hoopt toch op een podiumplek morgen.

"We wisten wel dat enkele teams erg snel waren", aldus Webber. "McLaren en Mercedes, maar vooral Romain, hebben het uitstekend gedaan. Iedereen denkt altijd dat we nog iets extra's hebben om te antwoorden, maar het is dit jaar heel open. Ik had aan het einde van de sessie geen KERS meer, wat niet goed is voor je ritme in de kwalificatie. Zonde, want we hebben er in de winter geen problemen mee gehad."

"Ik ben content met mijn ronde in Q3 en morgen is het podium nog altijd mogelijk. Er is echter genoeg concurrentie."

Wrak Noors legervliegtuig gevonden

Reddingswerkers hebben zaterdag in het noorden van Zweden het wrak gevonden van een Noors militair transportvliegtuig. Het toestel verdween donderdag tijdens een oefening van de radar.

De brokstukken lagen op een gletsjer op de berg Kebnekaise, het hoogste punt van Zweden. Aan boord van de Hercules C-130 waren vijf Noorse militairen. De vier mannen en een vrouw zijn nog niet gevonden, maar de autoriteiten gaan ervan uit dat ze de crash niet overleefd hebben.

Het vliegtuig was van het Noorse Evenes op weg naar Kiruna in Zweden toen het van de radar verdween. Een helikopter ontving een noodsignaal op bij de Kebnekaise, waarna een reddingsactie werd opgestart. De Noren en Zweden kregen daarbij hulp van een Amerikaans surveillancetoestel.

Valencia-trainer: "AZ lastiger dan PSV"

Unai Emery heeft benadrukt dat zijn Valencia het een stuk moeilijker gaat krijgen tegen AZ dan dat het tegen PSV was.

De Valencia-trainer zag zijn ploeg donderdag met 1-1 gelijkspelen tegen PSV. Dat was genoeg na de 4-2 in het eigen stadion een week eerder. In de kwartfinale wacht AZ, een ploeg die hij al bestudeerd heeft.

"Ze hebben de minste tegengoals in de competitie. In de aanval kennen we Jozy Altidore, die voor Villarreal heeft gespeeld. Bovendien scoort AZ ook makkelijk, dus dat betekent dat het een goed gebalanceerd team is", vertelt hij op een persconferentie.

"AZ heeft de laatste seizoenen een flinke sprong gemaakt. Udinese verslaan is een grote prestatie. Zij hebben kans om een titel te pakken. Echter, de return is bij ons, dat is een gunstige factor voor ons."

Voetballen voor de eer

Het leven van een gamesredacteur gaat niet over rozen. De ene keer word je op een bootcamp midden in de nacht uit je bed getrommeld, de andere keer moet je aanhoren hoe mensen na een flinke hoeveelheid alcohol met karaoke een goed nummer helemaal verkrachten. Hoewel we een heel aantal mannen in de gamescrew hebben, was er niemand die afgelopen woensdag een partijtje voetbal tegen andere gamesmedia aandurfde en dus was ik de lul.

Borderlands 2 verwelkomt pc-spelers

Borderlands 2 is van plan om de pc-spelers te verwennen met meer aanpassingsopties dan ooit. Zo zal er onder meer een specifieke UI beschikbaar zijn en een volledige ondersteuning van Steamworks. Dit alles kan je nalezen in een vertederende liefdesbrief van Claptrap.

Het kan niet anders dan dat Gearbox de kritiek op Borderlands goed ontvangen heeft want alles wat je in de eerste Borderlands niet kon aanpassen voor pc is nu wel beschikbaar in Borderlands 2. Uit de brief kan je opmaken dat de versies voor PlayStation 3 en Xbox 360 de nodige aandacht krijgen maar dat de pc-versie extra veel liefde krijgt. 

Dit zijn de vele opties die beschikbaar zullen zijn:

  • FOV Slider
  • 100 percent mouse usable menus/mouse wheel scrolling
  • Remappable keybindings for keyboard and mouse
  • PC-specific UI
  • Native multiplayer matchmaking
  • Push to talk
  • Logitech keyboard support
  • Lan support (including offline mode)
  • Control pad support
  • Integrated v-sync option
  • Support for higher resolutions
  • Mouse smoothing options (can be disabled comletely)
  • Cloud save support
  • Achievement support
  • Friends list support
  • No port forwarding required

Zorgsector opent de deuren

Ongeveer 1250 zorginstellingen openen zaterdag hun deuren voor het grote publiek. Op de Open Dag van Zorg en Welzijn kunnen mensen een kijkje nemen in de wereld van bijvoorbeeld ziekenhuizen, zorgcentra en bejaardentehuizen.

Met 1250 locaties gaat de open dag, die voor de twaalfde keer wordt gehouden, een recordeditie tegemoet. De sector wil mensen met eigen ogen laten zien hoe het werkt en wat de ontwikkelingen zijn in zorg en welzijn. Ook organiseren veel instellingen extra activiteiten om de bezoekers te vermaken.

Vorig jaar kwamen er 600.000 bezoekers af op de open dag.

Nieuwe toevoegingen in The Witcher 2-trailer

CD Projekt heeft een nieuwe trailer vrijgegeven van The Witcher 2: Assassins of Kings – Enhanced Edition. De trailer laat een aantal nieuwe toevoegingen zien die de Enhanced Edition heeft. Zo beschikt de versie over nieuwe cutscenes, locaties, karakters en betere controls voor Xbox 360.

De editie voor Xbox 360 heet The Witcher 2: Assassins of Kings – Enhanced Edition. Het betreft dezelfde game als op pc, maar met verschillende uitbreidingen en verbeteringen. Zo is de game voorzien van ruim een half uur aan extra filmpjes en vier uur aan extra gameplay verdeeld over twee avonturen. Ook zijn de menu's en de besturing volledig geoptimaliseerd voor de Xbox 360. The Witcher 2: Assassins of Kings – Enhanced Edition moet 17 april uitkomen voor Xbox 360.

Bovag wil in gesprek met Postcodeloterij

De Bovag vindt dat de Postcodeloterij geen duizenden fietsen meer moet uitdelen in kleine plaatsen. De plaatselijke fietsenwinkels zijn daarvan de dupe, aldus de brancheorganisatie.

"Wij willen de Postcodeloterij aanspreken op haar maatschappelijke verantwoordelijkheid", aldus een woordvoerder van de Bovag. De brancheorganisatie zal dat doen in een brief die binnenkort de deur uitgaat.

De Bovag wil in gesprek met de Postcodeloterij. "Verdeel die fietsen bijvoorbeeld over het hele land, of doe het in samenwerking met de lokale ondernemers."

PvdA zwaait Cohen uit en verwelkomt Samsom

De PvdA neemt zaterdag tijdens een bijzonder congres afscheid van oud-partijleider Job Cohen en zal Diederik Samsom formeel benoemen als zijn opvolger. De PvdA verwacht dat minimaal 800 leden naar De Doelen in Rotterdam komen.

Tweede Kamerlid Samsom is na een verkiezing onder de leden met 54 procent van de stemmen uitverkozen tot nieuwe PvdA-leider. Hij liet daarmee zijn grootste concurrent en fractiegenoot Ronald Plasterk (31,6 procent) ruim achter zich. Dinsdag wordt Samsom officieel aangewezen als fractievoorzitter van de PvdA.

De fractie had eerder al aangekondigd de door de leden aangewezen partijleider als haar voorzitter te kiezen.

Cohen stapte een maand geleden op na aanhoudende kritiek op zijn optreden. De 40-jarige Samsom, Kamerlid sinds 2003, is zijn opvolger. Hij kondigde na zijn uitverkiezing meteen een offensievere koers van de PvdA aan.

PvdA zwaait Cohen uit en verwelkomt Samsom
PvdA zwaait Cohen uit en verwelkomt Samsom (Foto: ANP)

Heracles mogelijk in beroep om Pasveer

Remko Pasveer kreeg vrijdagavond een rode kaart in de wedstrijd tegen Vitesse. Heracles Almelo verwacht in beroep te gaan tegen een mogelijke schorsing. De doelman van Heracles Almelo kreeg de rode kaart toen Renato Ibarra over hem viel bij een één-op-één situatie. Reinold Wiedemeijer is volgens Heracles-trainer Peter Bosz om de tuin geleid.

"Voor dit soort acties hebben ze toch niet de rode kaart ooit uitgevonden. Die jongen van Vitesse deed het slim, want hij liep heel bewust tegen Remko aan. Die onterechte kaart maakte de wedstrijd voor ons kapot", vertelde hij TC/Tubantia.

Bosz wil Pasveer het liefst erbij in de uitwedstrijd tegen Roda JC. "We hebben het er nog niet over gehad, maar ik kan me voorstellen dat we tegen een mogelijke schorsing in beroep gaan."

Koningin bij première blindenvoorstelling

Hoog bezoek tijdens de première van een theatervoorstelling voor blinden en slechtzienden in Wolfheze. Koningin Beatrix woont het toneelstuk Ongezien zaterdagmiddag bij. De voorstelling is met het oog niet te zien. Alle bezoekers krijgen een blinddoek, zodat mensen die geen visuele beperking hebben, hetzelfde beleven.

Door te luisteren, voelen, ruiken en proeven wordt het verbeeldingsvermogen van de bezoekers geprikkeld, aldus organisator Het Schild, een centrum voor blinde en slechtziende ouderen in de Gelderse plaats.

Portal 2 grote winnaar van de BAFTA Awards

Er kan weer naar taart gezocht worden want Portal 2 is dit jaar verkozen tot beste game van de British Academy Video Game Awards. Andere genomineerden voor deze prijs waren L.A. Noire, FIFA 2012, Batman: Arkham City, The Legend of Zelda: Skyward Sword en The Elder Scrolls V: Skyrim. Verder won Portal 2 prijzen voor het beste verhaal en beste design.

De GAME Award, de enige publieksprijs bij de BAFTA's, ging dit jaar naar Battlefield 3. Daarmee stootte het Call of Duty van de troon. Ook vielen LittleBigPlanet 2 en Batman: Arkham City in de prijzen. Een volledig overzicht van de categorieën en de winnaars kan je hier vinden.

Muziek met kikkers

Zoals vele van jullie waarschijnlijk al weten kan je op YouTube de filmpjes voor- en terugspoelen door een cijfertoets in te drukken. Nu zijn oplettende mensen er achter gekomen dat je bij het volgende filmpje wel hele bijzondere dingen kan doen. Laad het filmpje helemaal en probeer de 'Imperial March' te spelen met de volgende nummers: 6 6 6 8 56 8 56, 3 3 3 2 56 8 56 8 56.

Meer 'liedjes' in de lees verder.

Maduro: "Valencia onder indruk van AZ"

Hedwiges Maduro vindt het mooi dat Valencia opnieuw een Nederlandse ploeg treft in de Europa League. Maar hij verwacht geen makkelijk duel. De middenvelder in Spaanse dienst is blij dat hij niet tegen een Spaanse club speelt.

"Athletico Bilbao en Atletico Madrid wilde ik per se ontlopen. In Europees verband geeft het toch een raar gevoel om tegen een Spaanse tegenstander te spelen. Gelukkig gebeurt dat niet", meldde hij aan Spaanse media. AZ vindt hij des te fijner als tegenstander. "Niet omdat dit een makkie zou zijn. Helemaal niet zelfs, want Valencia is onder de indruk. Onze analisten noemen AZ stabieler en daardoor een stuk lastiger dan PSV. Maar ik vind het mooi om weer in Nederland te voetballen."

Maduro heeft de comeback van AZ tegen Udinese nauwkeurig gevolgd. "Wat AZ in Udine presteerde, was ongelooflijk knap. 87 minuten met een man minder, 2-0 achter, maar toch scoren en doorgaan. Klasse. We zullen AZ zeker niet onderschatten. Dat doen we overigens bij geen enkele club."

Azarenka en Sharapova in finale Indian Wells

Het vrouwentoernooi in Indian Wells krijgt de droomfinale tussen de nummers 1 en 2 van de plaatsingslijst. De als eerste gerangschikte Wit-Russische Victoria Azarenka haalde vrijdag (plaatselijke tijd) de eindstrijd door de Duitse Angelique Kerber met 6-4 en 6-3 te verslaan.

De als tweede geplaatste Russische Maria Sharapova kreeg een vrije doortocht naar de finale nadat haar Servische opponente Ana Ivanovic bij een stand van 6-4 en 0-1 voor Sjarapova opgaf met een heupblessure.

De ontmoeting is een herhaling van de finale van de Australian Open in januari. In Melbourne won Azarenka met duidelijke cijfers: 6-3 en 6-0.

Fiscus stort drie ton op verkeerde rekening

De Belastingdienst heeft deze week ten onrechte een bedrag van ruim 310.000 euro op een verkeerde rekening gestort. De eigenaars van de rekening ontdekten de fout, maar de fiscus heeft dat nog altijd niet teruggedraaid, schrijft het AD zaterdag.

Het stel uit Rijswijk trok donderdagavond bij de Belastingdienst aan de bel. Het computersysteem kon echter niet de juiste gegevens ophoesten waarna ze het verzoek kregen om later terug te bellen. De Belastingdienst liet daarna niets meer van zich horen. Het geld was vermoedelijk bestemd voor de gemeente Haarlem.

Veel interesse voor zorgenclub Rangers

Glasgow Rangers stevende volgens de curator rechtstreeks af op een faillisement. Maar hoop gloort voor de Schotse club. De curator meldt nu dat er vanuit de hele wereld biedingen komen om de financieel zo geplaagde club over te nemen. Rangers heeft namelijk miljoenen aan schuld en kan er zelf niet bovenop komen, ondanks dat spelers en staf al besloten hebben veel minder loon te nemen.

Maar nu is er dus hoop voor de fans. "We kondigen met vreugde aan dat we verschillende interessante biedingen hebben gekregen voor Rangers Football Club", meldden curatoren Duff en Phelps in een persbericht.

"Wij geloven dat de interesse vanuit de hele wereld om de club te kopen een reflectie is van de rijke geschiedenis van de club. Ook komt het door het feit dat de financiële positie steeds duidelijker wordt en daar blijven we ook aan werken."

Assange kandidaat zetel Australische Senaat

WikiLeaks-oprichter Julian Assange wil zich kandidaat stellen voor een zetel in de Australische Senaat. Dat heeft WikiLeaks zaterdag gemeld op het Twitteraccount van de organisatie.

Assange is geboren in Australië maar heeft huisarrest in Engeland. Hij wacht daar op een besluit om hem uit te leveren aan Zweden. In dat land wordt hij verdacht van verkrachting.

Volgens WikiLeaks kan de 40-jarige Assange ook vanuit Engeland meedoen aan de verkiezingen in november 2013.

Assange kandidaat zetel Australische Senaat
Assange kandidaat zetel Australische Senaat (Foto: ANP)

Tibetaanse monnik steekt zich in brand

Een 20-jarige Tibetaanse monnik heeft zich vrijdag in brand gestoken, nadat Chinese agenten hem hadden geslagen en weggevoerd. De man is gewond weggebracht, nadat agenten het vuur hadden geblust, meldde de mensenrechtenorganisatie Vrij Tibet zaterdag.

Voor hij zich in brand stak, hief de monnik zijn vuist, een teken van verzet tegen de Chinese autoriteiten die door de Tibetanen van onderdrukking van Tibet worden beschuldigd. Hij deed dat in de buurt van het Kirtiklooster in de zuidwestelijke provincie Sichuan. Het klooster staat bekend als bolwerk van verzet tegen China. De laatste tijd hebben meerdere monniken van het klooster zich het leven benomen door zich in brand te steken.

'Zwangeren vaker doorverwezen naar gynaecoloog'

Zwangere vrouwen zijn in de afgelopen jaren vaker en vroeger doorverwezen naar een gynaecoloog. Van alle zwangeren die hun controles begonnen bij de verloskundige werd in 2004 nog 32 procent doorverwezen, vier jaar later was dat 43 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het ND op basis van gegevens van de Perinatale Registratie Nederland.

In dezelfde periode dat gynaecologen meer zwangerschappen en bevallingen zijn gaan begeleiden, daalde de babysterfte in Nederland drastisch. Uit een eerder onderzoek bleek dat tussen 2001 en 2010 minder kinderen overleden binnen vier weken na hun geboorte.

De oorzaak van die daling is niet duidelijk. Naast het feit dat er vaker werd doorverwezen naar een gynaecoloog, daalde volgens de krant het aantal vrouwen die tijdens de bevalling met spoed werden overgedragen aan een ziekenhuis. Ook bevielen tussen 2004 en 2008 tien procent minder vrouwen thuis.

Gynaecologenvereniging NVOG noemt de cijfers 'interessant', toch overlijden er nog teveel baby's, vindt een woordvoerder. "We hopen dat bij iedereen het urgentiebesef blijft bestaan om de sterfte verder te verlagen. Dan zijn dit zeker trends om daarbij te betrekken."

'Jongens gecastreerd om homoseksueel gedrag'

Zeker een minderjarige jongen is binnen de rooms-katholieke kerk gecastreerd om zijn homoseksuele gedrag. Het gaat om een jongen die seksueel misbruikt was door broeders in een internaat in de jaren vijftig. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van eigen onderzoek. Volgens de krant zijn er aanwijzingen voor nog eens tien andere gevallen.

De minderjarige jongen deed in 1956 aangifte over ontucht in een katholiek jongensinternaat in het Gelderse Harreveld. Daarna werd hij door de politie afgeleverd in een psychiatrische inrichting in Boekel waar hij door katholieke broeders zou zijn gecastreerd vanwege homoseksueel gedrag.

De commissie-Deetman, die onderzoek deed naar kindermisbruik binnen de kerk, is op de hoogte over de castratie, maar vond geen aanknopingspunten voor verder onderzoek. Zij namen echter geen contact op met de melder van het incident.

Deetman liet volgens het NRC ook gevoelige informatie weg over oud-premier Victor Marijnen. Hij was bestuursvoorzitter van een internaat waar de jongen en tientallen andere minderjarigen werden misbruikt. Marijnen zou zich bovendien hard hebben gemaakt om de ontuchtige broeders van een celstraf af te helpen.

De Tweede Kamer liet eerder al weten dat in het rapport van Deetman zaken onderbelicht zijn gebleven. Zo werd niet genoeg aandacht besteed aan het misbruiken van meisjes en vrouwen.


'Jongens gecastreerd om homoseksueel gedrag' (Foto: Novum)

Doden bij explosies in Damascus

Bij twee explosies in de Syrische hoofdstad Damascus is zaterdagochtend een onbekend aantal doden gevallen. Het zou gaan om aanslagen met bomauto's die explodeerden vlakbij enkele overheidsgebouwen. De aanslag is nog niet opgeëist.

De Syrische steden zijn in de afgelopen maanden vaker toneel van zelfmoordaanslagen geweest. Bij de laatste grote aanslag, begin februari in Aleppo, vielen 28 doden. In december was het drie keer raak in Damascus. Het geweld in Syrië heeft sinds het begin van de opstand vorig jaar maart aan zeker achtduizend mensen het leven gekost.

Aicar nieuwste doping in wielerpeloton

De UCI en het WADA hebben samen de jacht geopend op een nieuw dopingmiddel. Aicar is een spierversterkend en vetverbrandend middel dat momenteel in het peloton in omloop is. Het middel zou ontraceerbaar zijn bij dopingtests omdat het een lichaamseigen stof is.

Aicar heeft een dubbel effect. Het zorgt voor een verwijding van de bloedvaten en voor een verhoogde vet- en koolhydraatverbranding. De voorzitter van de UCI Pat McQuaid bevestigde aan Telesport dat zowel de UCI als het WADA op de hoogte zijn van het gebruik van Aicar en dat ze samen bezig zijn een opsporingsmethode te vinden.

In 2009 dook de naam van Aicar al op bij de Tour de France. Het Franse antidopingagentschap had toen al het vermoeden dat het middel werd verbruikt en zag dit bevestigd doordat renners er wel erg mager bijliepen. Toen werd echter geconcludeerd dat de investering van enkele duizenden euro’s per dag te hoog was. Tegenwoordig is het echter via biotechnologische bedrijven in China en vooral India op internet voor betaalbare prijzen te bestellen.

[F1] Uitslag kwalificatie Australië

Lewis Hamilton heeft de eerste poleposition van het Formule 1-seizoen 2012 gepakt. De Brit stuurde in de kwalificatie in Australië in Melbourne zijn McLaren naar een tijd van 1.24,922 waarmee hij teamgenoot Jenson Button een tiende voorbleef. Wereldkampioen Sebastian Vettel kwalificeerde zijn Red Bull slechts op plaats zes.

De eerste kwalificatiesessie verliep zonder veel problemen, al was het net als in de derde vrije training opvallend dat Ferrari er niet geheel bij leek te zitten. Ook Kimi Räikkönen verkeerde in grote problemen. De Lotus leek tot de snellere bolides van het veld te behoren, maar de Fin kon na één sessie uitstappen. Ook voor de Caterham-coureurs Heikki Kovalainen en Vitaly Petrov was dit het geval, al was het verschil groter dan dat ze verwacht hadden. De Marussia's van Timo Glock en Charles Pic kwalificeerden zich, terwijl de HRT's van Pedro de la Rosa en Narain Karthikeyan buiten de 107% van de snelste tijd vielen en een beslissing van de stewards nodig hebben om te mogen starten.

Ferrari bleek in de tweede sessie het lek niet boven te hebben, want zowel Fernando Alonso als Felipe Massa konden uitstappen. Voor Alonso gold dat bij de eerste bocht van het circuit, want de Spanjaard maakte na een run een foutje en belandde in de grindbak. Ook Jean-Eric Vergne, Kamui Kobayashi, Bruno Senna, Paul di Resta en Sergio Perez vielen buiten de top tien.

Lewis Hamilton zette in Q3 de benchmark neer met een 1.24,922 een tijd waar de concurrentie zich stuk op beet. Hierdoor behaalde de Brit de eerste pole van het seizoen 2012, voor zijn teamgenoot Button die een tiende langzamer was. Een verrassende derde plaats was er voor de Lotus van Romain Grosjean die Michael Schumacher naast zich weet. Beste Red Bull-coureur was Mark Webber met P5, voor regerend wereldkampioen Vettel. Nico Rosberg pakte de zevende stek, voor Pastor Maldonado, Nico Hülkenberg en Daniel Ricciardo.

Uitslag

Pos Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 L. Hamilton McLaren 1.26,800 1.25,626 1.24,922 14
2 J. Button McLaren 1.26,832 1.25,663 1.25,074 15
3 R. Grosjean Lotus 1.26,498 1.25,845 1.25,302 21
4 M. Schumacher Mercedes 1.26,586 1.25,571 1.25,336 18
5 M. Webber Red Bull 1.27,117 1.26,297 1.25,651 17
6 S. Vettel Red Bull 1.26,773 1.25,982 1.25,668 18
7 N. Rosberg Mercedes 1.26,763 1.25,469 1.25,686 16
8 P. Maldonado Williams 1.26,803 1.26,206 1.25,908 20
9 N. Hülkenberg Force India 1.27,464 1.26,314 1.26,451 18
10 D. Ricciardo Toro Rosso 1.27,024 1.26,319 geen tijd 16
11 J. Vergne Toro Rosso 1.26,493 1.26,429   12
12 F. Alonso Ferrari 1.26,688 1.26,494   12
13 K. Kobayashi Sauber 1.26,182 1.26,590   12
14 B. Senna Williams 1.27,004 1.26,663   16
15 P. di Resta Force India 1.27,469 1.27,086   16
16 F. Massa Ferrari 1.27,633 1.27,497   16
17 S. Perez Sauber 1.26,596 geen tijd   11
18 K. Räikkönen Lotus 1.27,758     9
19 H. Kovalainen Caterham 1.28,679     7
20 V. Petrov Caterham 1.29,018     8
21 T. Glock Marussia 1.30,923     10
22 C. Pic Marussia 1.31,670     9
NC P. de la Rosa HRT 1.33,495     6
NC N. Karthikeyan HRT 1.33,643     6

Nadal met pijn en moeite langs Nalbandian

Rafael Nadal heeft de halve finale bereikt van het ATP-Master Series-toernooi van Indian Wells. De Argentijn David Nalbandian wist het de Spanjaard erg lastig te maken, maar moest toch buigen in de derde set; 6-4, 5-7 en 4-6.

In de halve finale treft Nadal weer eens Roger Federer, die eerder al Juan Martin Del Potro versloeg. Novak Djokovic en John Isner staan in de andere halve finale.

Wassenaarse politici met dood bedreigd

Twee lokale politici in Wassenaar zijn met de dood bedreigd naar aanleiding van de uit de hand gelopen borrel op het gemeentehuis van Wassenaar. Een van hen kreeg een vuurwapen tegen zijn hoofd gedrukt, schrijft De Telegraaf zaterdag.

Naar aanleiding van de borrel stelde fractievoorzitter van de Democratische Liberalen Wassenaar Ben Paulides raadsvragen. Sindsdien wordt hij met de dood bedreigd. Zijn assistent Ruud Ruigrok van de Werve werd staande gehouden door onbekende mensen en werd vervolgens met een pistool bedreigd. De twee politici hebben aangifte gedaan.

Bji het incident op het stadhuis zouden verschillende raadsleden, waaronder VVD-wethouder Henk de Greef, tot diep in de nacht hebben geborreld. Daarbij zou De Greef een vrouwelijk raadslid seksueel hebben geïntimideerd. De vrouw heeft aangifte tegen hem gedaan.

Paulides heeft uit voorzorg een brief aan zijn notaris afgegeven die pas openbaar mag worden gemaakt als hij niet meer leeft. "Voor het geval er iets gebeurt. In die brief staan veel meer dingen die het daglicht niet kunnen verdragen", zegt hij in de krant.

Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) onderzoekt wat er precies is gebeurd tijdens de nazit op het gemeentehuis. Het rapport waarin de integriteit van de betrokkenen centraal staat, moet binnen enkele weken worden gepresenteerd.

Uitslag derde vrije training Australië

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Australië. De Brit bleef Romain Grosjean bijna acht honderdsten voor. Sebastian Vettel en Michael Schumacher eindigden op de plaats waar ze niet wilden eindigden: in de grindbak.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton McLaren 1:25.681   18
2 R. Grosjean Lotus 1:25.758 +0:00.077 21
3 M. Webber Red Bull 1:25.900 +0:00.219 20
4 J. Button McLaren 1:25.906 +0:00.225 17
5 N. Rosberg Mercedes 1:25.929 +0:00.248 23
6 M. Schumacher Mercedes 1:26.078 +0:00.397 14
7 S. Vettel Red Bull 1:26.211 +0:00.530 12
8 P. Maldonado Williams 1:26.470 +0:00.789 17
9 S. Perez Sauber 1:26.632 +0:00.951 20
10 D. Ricciardo Toro Rosso 1:26.723 +0:01.042 17
11 J. Vergne Toro Rosso 1:26.733 +0:01.052 15
12 K. Räikkönen Lotus 1:26.737 +0:01.056 19
13 K. Kobayashi Sauber 1:26.755 +0:01.074 21
14 N. Hülkenberg Force India 1:27.029 +0:01.348 23
15 B. Senna Williams 1:27.119 +0:01.438 20
16 F. Alonso Ferrari 1:27.323 +0:01.642 19
17 P. di Resta Force India 1:27.428 +0:01.747 22
18 F. Massa Ferrari 1:28.023 +0:02.342 19
19 H. Kovalainen Caterham 1:28.341 +0:02.660 19
20 W. Petrow Caterham 1:28.702 +0:03.021 11
21 T. Glock Marussia 1:30.728 +0:05.047 13
22 C. Pic Marussia 1:31.225 +0:05.544 14
23 P. de la Rosa HRT 1:33.114 +0:07.433 12
24 N. Karthikeyan HRT 1:33.261 +0:07.580 13

Beau van Erven Dorens wil het rustiger aan doen

Beau van Erven Dorens is van plan het rustiger aan te gaan doen. "Ik denk wel dat het goed is als ik even onder de radar ga", vertelde de 41-jarige presentator in RTL Boulevard.

"Dit was een lange, zware periode", blikte Van Erven Dorens terug op de opnames voor programma's als The Winner Is en De Wereld van Beau. "Het is goed voor mij en de kijker om na te denken: wat ga ik nu doen?"

De presentator baalt ervan dat de zender SBS, waar hij sinds 2009 voor werkt, last heeft van slechte kijkcijfers. Zo keken donderdag 691 duizend mensen naar de finale van talentenjacht The Winner Is. "Ik kan niet ontkennen dat we met SBS niet goed gaan", aldus Van Erven Dorens. "Maar ik wil meevechten, mijn jongensboek begint bij SBS."

'Russische hacker achter cyberaanval nu.nl'

Het virus dat woensdag op nu.nl stond is daar waarschijnlijk geplaatst door Russische internetcriminelen. Dat denken onderzoekers van IT-beveiligingsbedrijf Fox-it, meldt nu.nl vrijdag.

Een van de sporen leidt naar een Rus die sinds 2007 geregeld verantwoordelijk was voor digitale aanvallen. Ook zou hij geen onbekende zijn in de onderwereld. Hij opereert in ondergrondse fora onder de naam Piupiupo. Fox-it ontdekte daarnaast dat de server die is ingezet vaker is gebruikt voor cyberaanvallen.

De trojan die via de nieuwssite werd verspreid heeft mogelijk honderdduizend computers geïnfecteerd. Volgens Fox-it was het de bedoeling van de hackers dat de kwaadaardige software onderdeel zou worden van een groter netwerk. Het virus werkte echter niet goed.

Nu.nl adviseerde bezoekers eerder al om hun computers te controleren op virussen. Vooral pc's met verouderde software zouden makkelijk geïnfecteerd kunnen zijn.

George Clooney is weer op vrije voeten

George Clooney is vrijdag kort na zijn arrestatie vrijgelaten. Na het betalen van een borgsom van honderd dollar is de 50-jarige acteur weer op vrije voeten, weet de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Clooney werd eerder op de dag opgepakt tijdens een demonstratie bij de Sudanese ambassade in Washington.

"Het was erg zwaar", grapte de acteur na zijn korte avontuur achter de tralies. "Heb je ooit met deze mensen in een cel gezeten?"

De acteur vindt dat er meer aandacht moet worden besteed aan de situatie in Sudan. "Een van die manieren om aandacht te krijgen was kennelijk om gearresteerd te worden. Blijkbaar mag je niet rondhangen bij de Sudanese ambassade", zegt Clooney. "We hopen dat het helpt en dat mensen beseffen dat het een tijdbom is en dat we moeten opschieten."

Volgens Clooneys woordvoerder waren de demonstranten aan het protesteren 'tegen het geweld dat de Sudanese overheid pleegt tegen onschuldige mannen, vrouwen en kinderen'. In totaal werden vijftien mensen gearresteerd, waaronder Clooneys vader Nick en enkele leden van het Amerikaanse Congres.

Volgens verschillende bronnen wilde Clooney gearresteerd worden om de aandacht te vestigen op Sudan, dat wordt verscheurd door interne conflicten. De acteur bracht vorige week nog een bezoek aan het Afrikaanse land.

'Brinkman staat alleen in kritiek Polenmeldpunt'

Hero Brinkman staat binnen zijn partij alleen in zijn kritiek op het Polenmeldpunt van de PVV. Dat meldt RTL Nieuws vrijdagavond op basis van bronnen. Enkele fractiegenoten vinden echter wel dat Oost-Europeanen te negatief zijn afgeschilderd door de PVV.

Het televisieprogramma Eenvandaag meldde vrijdag op basis van een interne e-mail dat het Kamerlid van de PVV vindt dat het meldpunt haar doel voorbijschiet. Brinkman is boos dat het plan niet in de PVV-fractie is besproken. "De hele uitvoering kwam mij nogal rauw op mijn dak", schrijft hij.

Ook doet het meldpunt afbreuk aan de PVV als verantwoordelijke partij, vindt Brinkman. Het Kamerlid vindt verder dat het meldpunt voor overlastgevende Midden- en Oost-Europeanen (MOE-landers) stigmatiserend is voor inwoners uit die landen, die niets kwaads in de zin hebben.

Brinkman zou overigens hebben laten weten nog steeds achter zijn mail te staan. Ook zegt hij dat hij wel degelijk medestanders heeft binnen de fractie.

'Internetgebruik Latijns-Amerika stijgt'

Latijns-Amerika is de snelst groeiende markt voor internettoegang ter wereld. De organisatie die de toekenning van onder meer de extensies regelt, ICANN, verwacht dat het aantal internetgebruikers in de regio de komende tien jaar zou kunnen verdubbelen.

Een regionale woordvoerder van het non-profit-internetbedrijf zei dit vrijdag tijdens een conferentie in Costa Rica met vertegenwoordigers uit 150 verschillende landen. Ongeveer 30 procent van de Latijns-Amerikaanse huishoudens heeft toegang tot internet. In ontwikkelde landen heeft bijna 100 procent van de gezinnen internet.

'Internetgebruik Latijns-Amerika stijgt'
'Internetgebruik Latijns-Amerika stijgt' (Foto: ANP)

Oeganda gaat jacht op Kony leiden

Oeganda gaat leiding geven aan een Afrikaanse strijdmacht die moet proberen de internationaal gezochte massamoordenaar Joseph Kony gevangen te nemen. Dit heeft de Oegandese minister van Defensie, Crispus Kiyonga, vrijdag aangekondigd.

Het wordt volgens hem een brigade van 5000 man uit Oeganda, Congo-Kinshasa, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Zuid-Sudan. Er zijn al 100 Amerikaanse adviseurs bij de jacht op Kony betrokken, maar er is volgens Kiyonga meer internationale actie nodig.

Kony kwam oorspronkelijk uit Noord-Oeganda waar hij zijn bizarre en wrede bende begin 1987 opzette. Welke gruwelen hij vooral tegen kinderen heeft gepleegd, drong slechts langzaam door tot de buitenwereld. Wel werd hij al verscheidene keren bijna uitgeschakeld. Maar hij redde zich door nog dieper de oerwouden in te trekken. Hij trekt nu rond, met hooguit 250 bendeleden, in het moeilijk toegankelijke grensgebied van de deelnemende Afrikaanse landen, waarschijnlijk in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is sinds 2005 op zoek naar Kony en enkele medestrijders.

Kony kwam recent weer in het nieuws door de video 'Kony 2012'. Die trok een onverwacht enorme belangstelling op het internet. Oeganda maakt zich grote zorgen dat toeristen wegblijven door het succes van Kony 2012 waar zijn gruwelen in worden getoond. De kijkers zouden kunnen denken dat Kony nog een gevaar is in Oeganda, terwijl hij daar al jaren weg is.

De Amerikaan achter de video Kony 2012, Jason Russell (33), is overigens eind deze week in het Amerikaanse San Diego opgepakt, berichtte de plaatselijke politie vrijdag. Hij is gearresteerd bij het strand toen hij in kennelijk gedrogeerde of beschonken toestand auto's beschadigde en obscene handelingen verrichtte. Hij is later in uitgeputte toestand overgebracht naar een ziekenhuis voor onderzoek, aldus voorzitter Ben Kessy van de ngo Invisible Children, waar Russell actief is.

Uganda gaat jacht op Kony leiden
Oeganda gaat jacht op Kony leiden (Foto: ANP)

[Jupiler League] Uitslagen speelronde 27

Sparta heeft vrijdag averij opgelopen in de achtervolging op koploper FC Zwolle in de Jupiler League. De Rotterdammers gingen thuis met 3-0 onderuit tegen Helmond Sport. Erik Quekel opende in de 33e minuut de score. Na rust vonden Sebastian Stachnik en nogmaals Quekel het net.

Sparta heeft een achterstand van zes punten op Zwolle, dat maandag nog op bezoek gaat bij FC Oss. De ploeg van trainer Michel Vonk verloor vorige week al bij Fortuna Sittard, waardoor de Zwollenaren weer meer afstand hebben genomen.

FC Eindhoven verzuimde om de tweede plaats van Sparta over te nemen. In eigen huis werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen SC Cambuur. Bob Schepers had de Friezen in de 49e minuut op voorsprong gezet, Serhat Koç maakte tien minuten later gelijk. Eindhoven heeft 52 punten, één minder dan Sparta. Bij Eindhoven verving trainer Pascal Maas de naar PSV vertrokken Ernest Faber.

Willem II behaalde een 3-1 overwinning bij Go Ahead Eagles. Danny Guijt, Robbie Haemhouts en Virgil Misidjan vonden het net voor de Tilburgers, Joey Suk deed iets terug. Willem II bezet de zevende positie met 43 punten.

FC Den Bosch kende weinig problemen met Telstar. Tom van Weert, Danny Verbeek en Bart van Brakel bezorgden de ploeg van trainer Alfons Groenendijk een 3-0 zege. MVV Maastricht was met dezelfde cijfers te sterk voor FC Volendam. In Limburg scoorden Tom van Hyfte en Fabio Caracciolo (2x). Volendammer Leon Tol kreeg een rode kaart.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Sparta Rotterdam Helmond Sport 0-3
FC Eindhoven SC Cambuur 1-1
Go Ahead Eagles Willem II 1-3
MVV Maastricht FC Volendam 3-0
FC Den Bosch Telstar 3-0
FC Dordrecht FC Emmen 3-0
AGOVV Apeldoorn Fortuna Sittard 2-4
SC Veendam Almere City FC 1-1
FC Oss FC Zwolle 19/3


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 FC Zwolle 26 18 5 3 59 60 - 27
2 Sparta Rotterdam 27 16 5 6 53 49 - 26
3 FC Eindhoven 27 15 7 5 52 43 - 24
4 FC Den Bosch 27 13 8 6 47 45 - 22
5 Helmond Sport 27 13 7 7 46 48 - 44
6 SC Cambuur 27 12 7 8 43 57 - 37
7 Willem II 27 13 4 10 43 50 - 36
8 MVV Maastricht 27 11 7 9 40 49 - 47
9 FC Dordrecht 27 10 10 7 40 41 - 49
10 Fortuna Sittard 27 10 7 10 37 49 - 43
11 Go Ahead Eagles 27 10 6 11 36 53 - 46
12 Almere City FC 27 9 6 12 33 44 - 48
13 FC Volendam 27 9 5 13 32 42 - 48
14 FC Oss 26 9 4 13 31 47 - 59
15 Telstar 27 7 2 18 23 36 - 61
16 SC Veendam 27 4 7 16 19 37 - 56
17 AGOVV Apeldoorn 27 5 3 19 18 32 - 71
18 FC Emmen 27 6 4 17 16 22 - 60


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Jack Tuyp FC Volendam 18
2 Nassir Maachi FC Zwolle 16
3 Erik Quekel Helmond Sport 15
4 Jeremy Bokila Sparta Rotterdam 14


Programma

Datum Thuis Uit
23/3 FC Zwolle AGOVV Apeldoorn
23/3 FC Volendam Sparta Rotterdam
23/3 FC Emmen Fortuna Sittard
23/3 Almere City FC FC Oss
23/3 Willem II FC Dordrecht
23/3 Helmond Sport Go Ahead Eagles
23/3 SC Cambuur FC Den Bosch
24/3 Telstar FC Eindhoven
26/3 SC Veendam MVV Maastricht

Bosz: "Doorgaan met ons eigen spel"

Heracles Almelo wist vrijdag voor de vierde keer op rij niet gewonnen. Vitesse was in eigen huis met 2-0 te sterk. Trainer Peter Bosz wil echter niets weten over een plan B.

Peter Bosz blijft vasthouden aan zijn eigen speelwijze, ondanks dat dit al voor de vierde keer op rij niet de drie punten opleverde. Heracles Almelo staat momenteel twaalfde met 30 punten maar moet hopen dat de concurrentie dit weekend niet over de Almeloërs heenklimmen. 

"Ik geloof niet in een plan B, die heb ik dus ook niet. We hebben met deze tactiek dit seizoen uitstekende wedstrijden gespeeld en hebben tegenstanders onze wil opgelegd", is Bosz overtuigend tegenover Eredivisie LiveDe trainer had ook zijn twijfels over de rode kaart die zijn keeper Remco Pasveer kreeg. "Hij trok zijn handen terug, maar als aanvaller kan ik me voorstellen dat je in zo'n situatie gaat liggen. Dat had ik zelf waarschijnlijk ook wel gedaan".

 
 


Naam Amerikaanse schutter Afghanistan bekend

De Amerikaanse autoriteiten hebben de naam vrijgegeven van de militair die door op Afghaanse burgers te schieten de Amerikaans-Afghaanse relatie heeft doen wankelen. Hij heet Robert Bales, is vrijdag bekendgemaakt.

Hij is onderweg naar een militaire gevangenis in Fort Leavenworth in de staat Kansas.

Bales schoot afgelopen zondag kennelijk in verwarde toestand 16 burgers dood terwijl hij dienst deed in Afghanistan.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.