Raad Nijmegen wil Bruls als burgemeester

De gemeenteraad van Nijmegen wil dat de CDA'er Hubert Bruls de nieuwe burgemeester wordt van de stad. De huidige burgemeester van Venlo is daarmee de verwachte opvolger van burgemeester Thom de Graaf (D66) die onlangs vertrok naar de HBO-raad.

De raad kwam donderdagavond in een extra, besloten vergadering bijeen om een besluit te nemen over de voordracht voor een nieuwe burgemeester.

Over de kandidaten voor het Nijmeegse burgemeesterschap is veel te doen geweest. Vorige week lekte uit dat Sharon Dijksma (PvdA) de voorkeur had van de vertrouwenscommissie, die normaal gesproken haar werk onder strikte geheimhouding doet. Bruls was tweede keus.

Tegen de benoeming van Dijksma stak in Nijmegen echter een storm van protest op. Dijksma zou niet genoeg ervaring hebben en een band missen met de Waalstad. Volgens een internetpeiling van dagblad De Gelderlander waren bovendien vier van de vijf Nijmegenaren tegen de PvdA-vrouw als burgemeester.

Het kabinet moet formeel nog beslissen over de benoeming van Bruls, maar volgt in vrijwel alle gevallen het advies van de gemeenteraad.

Raad Nijmegen wil Bruls als burgemeester
Raad Nijmegen wil Bruls als burgemeester (Foto: ANP)