99-jarige actrice niet onder indruk van The Artist

Vandaag moeten de stembiljetten voor de Academy Awards ingeleverd worden. Voor degenen die willen voorspellen, welke films in de prijzen gaan vallen, een waarschuwing: één van de oudste leden van het comité heeft een paar verrassingen in petto.

In de Los Angèles Times sprak men met Connie Sawyer. De 99-jarige actrice is zeker wat betreft de Beste Actrice: Meryll Streep. Sawyer's voorkeuren voor zowel Beste Film en Beste Acteur zijn echter op zijn minst verrassend te noemen.

Sawyer, die in 1927 als 15-jarige in Oakland woonde, het jaar waarin het verhaal van The Artist begint, was niet zo onder de indruk van de stomme film. De film was aangenaam, aldus de actrice, maar ze begrijpt niet waarom er zoveel ophef over de film is. "Heeft nog nooit iemand oude films gezien?" vraagt Sawyer. "Ze zijn gemakkelijk om te maken en gemakkelijk om in te spelen. Het enige wat je moet doen is overacteren. Ik heb in mijn tijd veel van die films gezien." aldus de actrice.

Ook wat betreft Beste Acteur heeft Sawyer een verrassende keuze. In de categorie waarin Jean Dujardin (The Artist) favoriet is, kiest Sawyer voor Brad Pitt als Billy Beane in de honkbalfilm Moneyball. Ze beschouwd de film als "zijn beste werk tot nu toe".

Sawyer begon haar loopbaan in de vroege jaren vijftig. De actrice was sindsdien vooral in tv-series te zien maar ook op het witte doek in onder meer When Harry Met Sally..., The Bonfire of the Vanities, Dumb & Dumber en Pineapple Express. De 99-jarige actrice was vorig jaar nog te zien in de serie Up All Night.


Connie Sawyer in Pineapple Express.