Doden bij gevangenisoproer Mexico

Bij een gevangenisoproer in het noorden van Mexico zijn zaterdagnacht 44 mensen omgekomen. Inmiddels is de toestand in de gevangenis van Apodaca bij Monterrey weer onder controle, melden de lokale autoriteiten.

Het oproer brak rond 2.00 uur uit in een extra beveiligde afdeling. Gevangenen vielen elkaar aan, waarna de gevechten oversloegen naar een tweede cellenblok, zei een woordvoerder van de deelstaat Nuevo Leon.

Er vielen 44 doden voordat ordetroepen enkele uren later de toestand in de gevangenis weer onder controle kregen, zei de woordvoerder.

Familieleden van gedetineerden verzamelden zich zondag voor de gevangenis om nieuws over de slachtoffers te vernemen.

In Mexicaanse gevangenissen doet zich dikwijls geweld voor, vaak tussen leden van verschillende bendes en drugskartels en soms met medeweten van de autoriteiten.

In januari vielen 31 doden tijdens een oproer in de gevangenis van Altimara in de deelstaat Tamaulipas. Een oproer in een andere gevangenis in Tamaulipas, in de grensplaats Matamoros, kostte in oktober aan twintig gedetineerden het leven.

In juli vielen zeventien doden in een gevangenis in de grensstad Juarez. De directeur van de gevangenis en vier bewakers werden later opgepakt. Op videobeelden van bewakingscamera's was te zien hoe twee deuren werden geopend om gewapende gevangenen los te laten in een ruimte waar andere gedetineerden een feestje hielden.

Bij onlusten in gevangenissen in de deelstaat Durango in 2010 en 2009 kwamen respectievelijk 23 en negentien gedetineerden om.