Portugese clubs stevenen op faillissement af

De Portugese voetbalclubs dreigen failliet te gaan omdat er hen nog een gezamenlijke belastingclaim van 33 miljoen euro boven het hoofd hangt. De topploegen hebben de overheid om steun gevraagd, maar nul op het rekest gekregen, waardoor grote problemen dreigen.

Onder de clubs die in de problemen zitten zijn Sporting Lissabon, dat Stijn Schaars en Ricky van Wolfswinkel onder contract heeft staan, FC Porto, dat enkele weken geledenMark Janko overnam van FC Twente, Benfica, Guimaraes en Sporting Braga.

Volgens de baas van de Portugese voetbalbond FPF, Fernando Gomes, kunnen de clubs het bedrag niet ophoesten. "We moeten dringend een oplossing vinden. Als er de volgende weken geen geld op tafel komt, moeten tientallen clubs onvermijdelijk hun activiteiten staken," zei hij.

De Portugese topclubs hebben in de afgelopen jaren met geld gesmeten en hebben veel transfers nog niet helemaal afgerond. De betalingen van de spelers verlopen vaak in termijnen, maar worden net als de lonen wel op tijd overgemaakt. De belastingschuld kan roet in het eten gooien.