Maleisië verdedigt uitzetten Saudiër

Maleisië heeft maandag tekst en uitleg gegeven over de beslissing om een jonge Saudische journalist uit te leveren aan zijn vaderland. Internationale rechtengroepen hadden scherpe kritiek op de uitlevering, maar de Maleisische minister van binnenlandse zaken Hishamuddin Hussein zei dat zijn land geen vrijhaven voor voortvluchtigen is.

Columnist Hamza Kashgari (23) werd donderdag op doorreis naar Nieuw-Zeeland op een luchthaven in Maleisië ingerekend. Zondag werd hij op het vliegtuig naar Saudi-Arabië gezet, waar hij wordt gezocht voor het beledigen van de profeet Mohammed op Twitter. Rechtengroepen vrezen dat hij in zijn vaderland de doodstraf kan krijgen.

"Ik sta niet toe dat Maleisië wordt beschouwd als vrijhaven voor terroristen en personen die door hun land van herkomst worden gezocht", zei Hishamuddin. Beweringen dat Kashgari kan worden gemarteld en gedood noemde hij 'belachelijk'. Saudi-Arabië is een respectabel land, zei hij.

Human Rights Watch was woedend over de Maleisische beslissing Kashgari uit te leveren. De columnist werd in afzondering vastgehouden en had geen toegang tot een advocaat, aldus de rechtengroep. Toen de familie van Kashgari eenmaal een gerechtelijk bevel wist te bemachtigen om de uitlevering tegen te houden zat de Saudiër al in het vliegtuig. "Als hem in Saudi-Arabië de doodstraf te wachten staat, heeft de Maleisische regering bloed aan haar handen", aldus Phil Robertson van HRW.