Rellen Senegal na uitspraak constitutioneel hof

De politie in Senegal heeft vrijdag in de hoofdstad Dakar traangas ingezet om honderden demonstranten uiteen te drijven. De betogers waren de straat op gegaan nadat het constitutionele hof had bepaald dat zittend president Abdoulaye Wade opnieuw mee mag doen aan de presidentsverkiezingen.

Als Wade de verkiezingen wint, wordt het zijn derde termijn als president, terwijl de Senegalese grondwet een maximum van twee presidentstermijnen voorschrijft.

De demonstranten vluchtten in eerste instantie voor de politie, maar keerden even later terug om de veiligheidstroepen met stenen te bekogelen. Houten marktkramen werden op kruispunten in Dakar in brand gestoken. In Kaolack werd het hoofdkwartier van de partij van Wade in brand gestoken door een woedende menigte en in Thies werd een snelweg geblokkeerd.

De Senegalese grondwet werd in 2001, na de verkiezing van Wade het jaar daarvoor, gewijzigd. Er werd een grondwettelijk maximum van twee termijnen ingesteld. De 85-jarige Wade, die als advocaat is opgeleid, is van mening dat de wet niet met terugwerkende kracht kan worden toegepast en dat zijn eerste termijn daarom niet meetelt.

Het hof bepaalde tevens dat de Senegalese zanger Youssou Ndour niet mee mag doen aan de verkiezingen. De oppositie hoopte dat zijn kandidatuur tot extra internationale aandacht voor de verkiezingen zou leiden. Ndour zei protest aan te zullen tekenen tegen de beslissing van het hof.