Schoonmakers intensiveren acties

De schoonmakers die strijden voor betere arbeidsvoorwaarden voeren komende week de acties op. Bij steeds meer bedrijven wordt het werk neergelegd. Maandag wordt actiegevoerd in Groningen. Donderdag gaan de schoonmakers naar Rotterdam voor de derde 'mars van respect'. Dat meldt bestuurder van FNV Bondgenoten Ron Meyer zondag.

De schoonmakers voeren sinds de jaarwisseling actie. Tot nu toe hebben ongeveer 2500 mensen meegedaan aan de acties, zegt Meyer. Op verschillende stations, ministeries en UWV-kantoren wordt al een week niet meer schoongemaakt. Premier Mark Rutte (VVD) heeft vrijdag niet zoals gebruikelijk voorafgaand aan de ministerraad kunnen sporten, aldus Meyer. De fitnessruimte in het Ministerie van Economische Zaken zou te vies zijn.

Maandag wordt in Groningen op vier verschillende plekken actiegevoerd. Zowel schoonmaakbedrijven als opdrachtgevers worden bezocht door de actievoerders. Donderdag volgt in Rotterdam de derde landelijke actiedag. De fractievoorzitters van alle politieke partijen zijn uitgenodigd om mee te lopen in de mars van respect. De PvdA, SP en GroenLinks hebben al toegezegd aanwezig te zijn.

De schoonmakers eisen naast meer respect voor hun werk ook een hoger loon, doorbetaling van de eerste twee ziektedagen, meer scholing en meer tijd om schoon te maken. Volgens de werkgevers kost dit eisenpakket twaalf procent meer. Zij bieden een pakket aan dat drie procent extra kost.

Vorige week werden de acties door de schoonmakers met onbepaalde tijd verlengd. In de afgelopen week is geen formeel contact geweest tussen de partijen, zegt Meyer. "We remmen pas af als we de indruk hebben dat onze eisen bespreekbaar zijn geworden."


Schoonmakers intensiveren acties (Foto: Novum)