Schoonmakers ministeries zaterdag weer aan het werk

Na vijftig dagen staken gaan de schoonmakers van het ministerie van Sociale Zaken en van Buitenlandse Zaken zaterdag weer aan het werk. De schoonmakers hebben vrijdagochtend ingestemd met een akkoord met de ministeries. Dat meldt bestuurder van vakbond FNV Bondgenoten Ron Meyer vrijdag.

Onderdeel van het akkoord is een werkgarantie voor alle schoonmakers bij het schoonmaakbedrijf. Ook wordt een onderzoek uitgevoerd naar de werkdruk van de schoonmakers. "Als uit dat onderzoek komt dat er te veel werkdruk is, dan heeft het ministerie toegezegd in te grijpen." De verlofdagen die de schoonmakers door te staken hadden verspeeld, krijgen zij alsnog.

De schoonmakers legden hun werk begin oktober neer vanwege bezuinigingen die twintig mensen hun baan zouden kosten. De schoonmakers vreesden dat de overgebleven werknemers zouden lijden onder de toegenomen werkdruk.

Dit voorjaar waren de schoonmakers al begonnen met ludieke acties. "Het is triest dat schoonmakers vijftig dagen moeten staken om voor elkaar te krijgen wat voor de rest van Nederland normaal is", stelt Meyer. De schoonmakers zijn blij dat hun strijd nu wel zichtbaarder is geworden. "We laten niet met ons sollen", citeert Meyer een van de schoonmakers.

Het ministerie van Sociale Zaken kwam vrijdagochtend al naar buiten met het donderdagavond beklonken principeakkoord. "Maar dat was nog voorbarig", zegt Meyer. "Een akkoord is pas definitief als ook de schoonmakers ja hebben gezegd."

Vrijdag wordt een extern schoonmaakteam ingehuurd om de opgestapelde troep van vijftig dagen schoon te maken.


Schoonmakers ministeries zaterdag weer aan het werk (Foto: Novum)