Werkgevers: eisen schoonmakers onrealistisch

De werkgevers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche vinden het eisenpakket van de werknemers onrealistisch. Volgens de werkgevers is vanwege deze opstelling geen cao-akkoord bereikt voor de 150.000 medewerkers tellende branche.

De schoonmakers strijden voor een betere cao en minder prijsdruk binnen de sector. Ze willen worden doorbetaald bij ziekte, opleidingen kunnen volgen tijdens werktijd, meer tijd om schoon te maken en een hoger loon.

Volgens de werkgevers kost het eisenpakket ruim tweehonderd miljoen euro, een verhoging van twaalf procent. De werkgevers willen niet verder gaan dan een vooruitgang die ruim drie procent extra kost. "In deze tijd van economische recessie, krimpende markt en zware bezuinigingen steken wij daarmee onze nek uit", aldus de werkgevers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche (OSB).

De onderhandelingen over een nieuwe cao werden begin december afgebroken. FNV Bondgenoten had de werkgevers een ultimatum gesteld, dat tijdens de jaarwisseling afliep.

Vanaf maandag leggen in verschillende delen van het land steeds meer schoonmakers het werk neer. Donderdag volgt een grote actiedag in Amsterdam.

Hoeveel schoonmakers exact het werk neerleggen, kon een woordvoerder van FNV Bondgenoten maandag niet zeggen. "We hopen natuurlijk zo veel mogelijk." De werknemers leggen het werk neer totdat de werkgevers over de brug komen.