FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 15 januari 2012

President Rwanda niet blij met Frans rapport

De Rwandese president Paul Kagame is 'niet erg enthousiast' over een Frans rapport over de raket die in 1994 het vliegtuig van de toenmalige Rwandese president Juvenal Habyarimana neerhaalde. In het rapport werd geconcludeerd dat de raket werd afgeschoten vanuit een kamp van het leger en niet door Tutsi-rebellen.

De vaststelling pleit de Tutsi-rebellen en hun vroegere bevelhebber Kagame vrij. De moord op Habyarimana vormde de aanleiding voor de slachting van meer dan vijfhonderdduizend Tutsi's en gematigde Hutu's.

Hoewel Kagame blij zei te zijn met de uitkomst van het onderzoek, heeft hij moeite met het idee dat Rwanda of Afrika wordt beoordeeld door buitenstaanders. "De reden is simpel: zitten we erop te wachten om vrijgesproken te worden door een of andere Franse rechter?"

Franse rechters verrichtten het onderzoek omdat de eveneens omgekomen bemanning van het vliegtuig van Habyarimana Frans was. Het Franse onderzoek veroorzaakte meermaals wrijvingen tussen Frankrijk en Rwanda. De afgifte van Franse aanhoudingsbevelen voor enkele naaste medewerkers van Kagame leidde in 2006 zelfs tot een diplomatieke breuk die pas in 2009 werd hersteld.


President Rwanda niet blij met Frans rapport (Foto: Novum)

Nederland telt 653 overwinterende ooievaars

Nederland huisvest momenteel zeker 653 overwinterende ooievaars. Dat blijkt uit de landelijke wintertelling van Stichting Ooievaars Research & Knowhow (Stork). Ruim 350 ooievaarsspotters hebben zaterdag en zondag hun vondsten doorgegeven.

Stork wil met jaarlijkse telling een beeld krijgen van de hoeveelheid ooievaars die in het land overwinteren. Vorig jaar telden ongeveer evenveel vrijwilligers 592 ooievaars. In 2010 werd 497 ooievaars gespot. Een woordvoerder van de stichting wijt de stijging dit jaar mede aan de vele media-aandacht voor de telling.

De vrijwilligers konden de gegevens over het aantal ooievaars, de plaats, datum en de ringnummers doorgeven op de website van de stichting, via sms, telefonisch of per mail. Onder meer rond Den Haag, het Friese Hardegarijp en bij Gorssel aan de IJssel werden grote groepen ooievaars gezien.

Rondom ooievaarsstation Meppel werden net als vorig jaar de meeste ooievaars gespot. Eenderde van deze vogels bleek vast bewoner. De overige tweederde van de getelde ooievaars aldaar kwamen van elders. Zo werden onder meer een Belgische en een Spaanse ooievaar ontdekt.


Nederland telt 653 overwinterende ooievaars (Foto: Novum)

Honderdste competitiezege voor Barça onder Guardiola

FC Barcelona heeft de honderdste competitiezege onder het bewind van trainer Josep Guardiola weten binnen te halen. In het eigen Camp Nou werd met 4-2 gewonnen van promovendus Real Betis Sevilla. De zege kwam echter moeizaam tot stand.

Guardiola werd in de zomer van 2008 aangesteld als opvolger van Frank Rijkaard en staat inmiddels na 131 competitiewedstrijden in dienst van Barcelona op 100 overwinningen, 23 gelijke spelen en negen nederlagen. Van deze honderd overwinningen gingen er maar liefst 47 gewonnen met een marge van drie doelpunten verschil.

In de historie bereikten slechts drie andere trainers ooit de grens van honderd zeges in competitieverband; recordhouder Johan Cruijff (155 overwinningen), Frank Rijkaard (112) en Rinus Michels (105).

Barça kende in de wedstrijd tegen Betis een droomstart, aangezien de Spaanse topclub na een kwartier spelen al met 2-0 voor stond. In de tiende minuut was het Xavi die de score wist te openen en twee minuten later verdubbelde Lionel Messi de voorsprong. Betis wist echter na ruim een half uur spelen via een doelpunt van Daniel Martin terug te komen tot 2-1, wat tevens de ruststand was.

Kort na rust was de stand weer gelijk in Camp Nou. Roque Santa Cruz scoorde de 2-2. Een stunt leek in de maak, maar twintig minuten voor tijd moest Betis met tien man verder. Mario Álvarez ontving zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en mocht dus vertrekken. Barcelona profiteerde optimaal van de man-meer-situatie en kwam niet veel later op 3-2 via Alexis Sánchez. In de slotfase besliste Messi de wedstrijd definitief door een penalty binnen te schieten.

Ondanks de overwinning blijft Barcelona na achttien speelrondes op de tweede plek staan. Aangezien Real Madrid een dag eerder met 2-1 van Real Mallorca wist te winnen, blijft de marge tussen beide ploegen vijf punten.

Roemeense regering in crisisberaad om protesten

De Roemeense regering is zondag bijeengekomen voor crisisberaad over de aanhoudende demonstraties in het land. De betogingen in Roemenië zijn de vierde dag ingegaan en er lijkt voorlopig geen einde aan te komen. De betogers zijn boos over de dalende levensstandaard en de bezuigingsmaatregelen die de regering heeft getroffen.

Meer dan duizend betogers raakten in de hoofdstad Boekarest slaags met de politie. De demonstranten gooiden met stenen en molotovcocktails. De agenten zetten traangas en lichtkogels in om de demonstranten te verjagen. Eén man stond korte tijd in brand. Zeker zes mensen liepen verwondingen op. Zaterdag gingen betogers in Boekarest ook al met de politie op de vuist. Daarbij vielen negen gewonden, onder wie een agent.

Veel betogers kwamen zondag op het Universiteitsplein in de hoofdstad Boekarest bijeen. Zij maakten op luidruchtige wijze hun woede kenbaar en riepen om het aftreden van president Traian Basescu. Ook in de steden Iasi, Cluj, Deva en Gelati gingen honderden mensen de straat op.

De protesten, de grootste sinds het aantreden van Basescu in 2004, braken donderdag uit. Aanleiding vormde het aftreden van een hoge ambtenaar bij het ministerie van volksgezondheid. De ambtenaar stapte op uit onvrede over voorgenomen hervormingen in de gezondheidszorg. Basescu zegde vrijdag toe de hervormingen te schappen, maar de protesten blijven aanhouden.

Volgens de Roemeense premier Emil Boc gaat de regering maandag in overleg met politici en burgerrechtengroepen over een nieuw voorstel voor hervormingen in de zorg. "De oplossing is de dialoog, niet gooien met stenen", aldus Boc.

Roemenië kreeg in 2009, toen de economie in het land met meer dan zeven procent kromp, een lening van twintig miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en de Wereldbank. In ruil voor de lening voerde de Roemeense regering forse bezuinigingen door. Zo zijn de salarissen van ambtenaren met 25 procent verlaagd en zijn belastingen verhoogd. Dit tot woede van de bevolking. Olie op het vuur is de vriendjespolitiek bij overheidsinstellingen en de wijdverbreide corruptie.


Roemeense regering in crisisberaad om protesten (Foto: Novum)

Labyad: "Eerst met PSV kampioen worden"

Zakaria Labyad blijft in ieder geval tot het einde van het seizoen bij PSV, met wie de middenvelder kampioen wil worden.

Labyad werd onlangs veelvuldig in verband gebracht met een overstap naar Sporting CP, waar Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars al spelen. De Portugezen zouden ook de PSV'er willen overnemen, maar PSV werkt niet mee. Er bestond namelijk onduidelijkheid over het contract.

De Eindhovenaren waren van mening een rechtsgeldige optie te kunnen lichten in de verbintenis van Labyad, maar dat blijkt inmiddels niet het geval. Toch blijft Labyad voorlopig gewoon bij PSV spelen. De jongeling is sowieso niet van plan om deze maand nog te vertrekken uit Eindhoven.

"Het heeft nog altijd mijn voorkeur om ook daarna in Eindhoven te blijven", aldus Labyad tegen het Eindhovens Dagblad. "Ik wil eerst met PSV kampioen worden." De middenvelder is komende zomer transfervrij en kan mogelijk alsnog overstappen naar Sporting als hij zijn ja-woord geeft.

Koeman opnieuw in botsing met Cabral

Feyenoord-trainer Ronald Koeman en Jerson Cabral zijn na de oefenwedstrijd tegen FC Basel (3-3 gelijkspel) met elkaar in de clinch geraakt.

De oefenmeester verving de vleugelspeler in de rust, maar Cabral vond na de wedstrijd juist dat hij een aardige helft had gespeeld. Het is overigens niet de eerste keer dat beiden met elkaar in botsing komen.

"Dan hebben we een aardig verschil van mening over de wedstrijd", aldus Koeman tegenover RTV Rijnmond. "Ik vond hem niet goed spelen en de anderen binnen de technische staf ook niet. Het gaat er niet om wie gelijk moet hebben, maar Cabral deed te weinig. Tegen Basel heeft hij niet gescoord en geen assist gegeven. Dan speel je volgens mij niet goed", besloot de oefenmeester.

Wenger: "We maken onverklaarbare fouten"

Arsène Wenger zag Arsenal bij Swansea City voor de zevende keer onderuit gegaan dit seizoen. De Fransman werd onaangenaam verrast.

Arsenal kwam via Robin van Persie al vroeg aan de leiding in Swansea, maar uiteindelijk wist de ploeg van Michel Vorm met 3-2 te winnen. Wenger hekelde het matige optreden van zijn team. "We maken de laatste duels onverklaarbare fouten", aldus de manager tegen Engelse media.

"Tegen Fulham (2-1 verlies na voorsprong, red.) gebeurde het ook al. Voor een elftal met zoveel ervaring als ons kan ik moeilijk een oorzaak vinden", zei Wenger, die Robin van Persie en Theo Walcott zag scoren. "Na de gelijkmaker dacht ik dat we voor nog de overwinning konden gaan."

"We mochten alleen geen fouten meer maken", aldus Wenger, die Vorm een compliment gaf. "We speelden tegen een goed Swansea. Hun keeper hield ze ook op sommige momenten goed op de been. We hadden kunnen winnen als we koelbloediger waren in de afronding", zei de manager.

Trailer: Fetih 1453

Er is een veelbelovende trailer verschenen voor het Turkse historische epos Fetih 1453. In de film krijgen we te zien hoe Ottomaanse troepen een heroïsche strijd voeren, waaronder de slag om de stad Constantinopel. 

Fetih 1453 speelt zich af in de laatste dagen van het Byzantijnse Rijk en geeft een beschrijving van de verovering van Istanbul (in die tijd bekend als Constantinopel). Veel historici beschouwen dat moment als het einde van de middeleeuwen. De groots opgezette film van Faruk Aksoy is vanaf 17 februari in de Nederlandse bioscopen te zien.


Met dank aan FOK!user Polderturk voor het melden van deze film op het forum.

[Serie A] Inter wint derby van Milan

Internazionale heeft vanavond de altijd beladen derby van stadsgenoot en aartsrivaal AC Milan weten te winnen. In de tweede helft wist Diego Milito de enige treffer van de wedstrijd te scoren; 0-1. Door de overwinning staat Inter na dit weekend vijfde en werd de achterstand op koploper Juventus, dat gelijkspeelde tegen Cagliari (1-1), verkleind tot zes punten.

Bij AC Milan konden Mark van Bommel en Urby Emanuelson op een basisplaats rekenen, terwijl Clarence Seedorf op de bank plaats nam. Bij Inter was er in de basisopstelling geen ruimte voor een Nederlander. Wel zat Wesley Sneijder op de reservebank bij de ploeg van trainer Claudio Ranieri.

Het was Milan dat in de beginfase kansen kreeg via Alexandre Pato en Zlatan Ibrahimovic, maar beide spelers wisten het net niet te vinden. Naarmate de eerste helft vorderde, kreeg ook Inter kansjes. Zo kregen Ricardo Alvarez en Giampaolo Pazzini mogelijkheden, maar ook zij wisten de openingstreffer niet te scoren. Op slag van rust was Milan via Van Bommel het dichtst bij een doelpunt, maar het schot van onze landgenoot belandde op de lat.

Na rust viel het doelpunt dan toch. Het was de Argentijnse spits Milito die Inter op 0-1 wist te zetten. Milan reageerde, ging nog meer op de aanval spelen en zo werd Robinho binnen de lijnen gebracht voor Gianluca Zambrotta. Ranieri reageerde meteen en haalde Alvarez eraf voor verdediger Christian Chivu.

Milan wist de defensie van Inter niet aan het wankelen te krijgen, kreeg wel een paar mogelijkheden via Pato en Ibrahimovic, maar voor veel gevaar zorgde dit niet. Een kwartier voor tijd werd Sneijder binnen de lijnen gebracht en hij kreeg vijf minuten later Seedorf als tegenstander, die in het veld kwam voor Antonio Nocerino. Milan kreeg in de slotfase nog een kans via Robinho, maar de Braziliaan wist de gelijkmaker niet te scoren.

Genoa-preses lacht om Ronaldinho-gerucht

Genoa-voorzitter Enrico Preziosi ontkent dat hij met Ronaldinho in gesprek voor een terugkeer naar de Italiaanse Serie A.

De voormalig wereldster komt op dit moment uit voor Flamengo, maar heeft een conflict met de clubleiding over het betalen van zijn salaris. De botsing tussen Ronaldinho en zijn club zou volgens diverse media reden om weer te vertrekken. Genoa werd al genoemd als nieuwe club.

Dat is volgens voorzitter Preziosi totale onzin. De Italiaan kan er wel om lachen. "Ja, hij komt en neemt ook Kaka mee", grapt de preses van Genoa tegenover Sky Sport Italia. Preziosi is wel bezig met een andere aanvaller. Giuseppe Sculli maakt mogelijk de overstap van Lazio.

"Als hij komt dan is het op huurbasis. Misschien praat ik vanavond (zondag) nog met Lazio-voorzitter Claudio Lotito. We hebben namelijk allebei een goed humeur aangezien onze clubs hebben gewonnen." Genoa won zondag met 3-2 van Udinese en staat op de achtste positie.

'Van der Vaart tipt Spurs voor Van der Wiel'

Volgens The Independent heeft Tottenham Hotspur interesse in Gregory van der Wiel. Rafael van der Vaart zou zijn ploeg hebben getipt om de rechtsback van Ajax naar Londen te halen.

Van der Wiel, die bij Ajax aan zijn zesde seizoen bezig is, staat al een tijdje in de belangstelling van Valencia. De Spaanse ploeg heeft zelfs al onderhandeld met de Amsterdammers, maar tot een overeenkomst is het nog niet gekomen. Vorig jaar leek Van der Wiel naar Bayern München te verkassen en ook Chelsea toonde interesse.

In Londen zal Van der Wiel de strijd aan moeten gaan met talent Kyle Walker, die afkomstig is uit de jeugd van de Spurs. Van der Vaart lijkt echter net te laat te komen met zijn tip, want Van der Wiel heeft al een persoonlijk akkoord bereikt met Valencia. Ook liet de rechtsback weten dat hij een transfer naar Spanje verkiest boven alle andere mogelijke transfers. De clubs moeten er nog wel uitkomen. Ajax vraagt twaalf miljoen euro, maar Valencia wil niet verdergaan dan tien miljoen.

Kleuter overleden na verkeersongeluk in Den Haag

Een 4-jarig jongetje uit Zoetermeer is zondag overleden nadat hij was aangereden. Het ongeluk vond rond 17.15 uur plaats op de Willem van Nieuwenhuizenlaan in Den Haag. Het jongetje overleed korte tijd later ter plaatse aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie.

Het jongetje liep samen met zijn vader op de stoep toen hij struikelde en op straat viel. Op dat moment reed een 56-jarige automobilist die aan het uitparkeren was naar achteren, met de fatale aanrijding tot gevolg. Reanimatie door agenten en ambulancepersoneel mocht niet meer baten.

Acht hevig geëmotioneerde omstanders, onder wie de vader en andere familieleden van het slachtoffertje, zijn op het politiebureau opgevangen door slachtofferhulp. De automobilist uit Zoetermeer was ook hevig ontdaan. Hem is ook slachtofferhulp aangeboden, net als de hulpverleners.

[Dakar] Willemsen en Elfrink winnen prijs

Naast Gerard de Rooy en Hans Stacey is er voor de Nederlanders in de Dakar Rally meer succes weggelegd. Daniel Willemsen, Johan Elfrink en Bob ten Harkel werden winnaars van hun subklassementen.

Willemsen werd bij de motoren winnaar van het marathonklassement. Rijders die hier aan meedoen mogen onderweg hun motor niet wisselen, iets wat Cyril Despres, Marc Coma en Frans Verhoeven wel gedaan hebben. Willemsen kreeg hiervoor een medaille omgehangen.

Elfrink werd in Lima ook gehuldigd, omdat hij bij de vrachtwagens de standaardklasse op zijn naam schreef. In deze klasse mag een vrachtwagen alleen opgebouwd zijn uit onderdelen die een merk standaard levert. Alleen de brandstoftank mag hiervan afwijken. Elfrink werd veertiende in het eindklassement bij de vrachtwagens, ruim voor Gerardo de Zotto en zijn teamgenoot Teun Stam.

Ook Ten Harkel viel nog in de prijzen. Hij won de T3-klasse, het klassement voor de servicevoertuigen.

Rus hoger dan ooit op wereldranglijst

Tennisster Arantxa Rus staat komende week 77e op de wereldranglijst. De Monsterse steeg ondanks haar uitschakeling in de kwalificaties in Sydney twee plaatsen en bezette nog nooit een hogere positie. Michaëlla Krajicek blijft 91e. Bibiane Schoofs zakte van 162 naar 163, Kiki Bertens ging van 181 naar 180.

Bij de mannen leverde Robin Haase een plaats in. Hij is nu nummer 53 van de wereld. Thomas Schoorel (133e), Igor Sijsling (196e), Thiemo de Bakker (211e) en Jesse Huta Galung (233e) bleven op dezelfde positie.

Bij de mannen veranderde er in de top van de ranglijst niets. Novak Djokovic heeft de eerste positie voor Rafael Nadal, Roger Federer, Andy Murray en David Ferrer. Bij de vrouwen is Samantha Stosur de nieuwe nummer vijf. De Australische neemt die positie over van Na Li uit China. Caroline Wozniacki is nog altijd eerste voor Petra Kvitova, Victoria Azarenka en Maria Sharapova.

'Berbatov stapt in vliegtuig naar Duitsland'

Dimitar Berbatov staat volgens Sky Sports voor een terugkeer bij Bayer Leverkusen. De spits zou al in het vliegtuig zijn gestapt. De spits van Manchester United was vorig seizoen topscorer van de Premier League, maar hij is bij de regerend Engels kampioen niet langer zeker van een basisplaats.

Desondanks liet United weten de optie in het aflopende contract van de Bulgaar te willen lichten. Dat staat op de tocht. Berbatov (30) zou namelijk azen op een terugkeer naar Bayer Leverkusen, waarmee hij in het verleden onder meer de Champions League-finale bereikte. De spits werd in de voorbije weken al vaker in verband gebracht met de Duitse club, maar Manchester United leek niet mee te willen werken.

Mogelijk zijn The Mancunians toch akkoord gegaan met een vertrek van Berbatov, die het in de spits moet afleggen tegen Wayne Rooney, Javier Hernández en Danny Welbeck. Leverkusen zou echter niet de enige kandidaat zijn. Ook Bayern München en Anzhi Makhachkala hebben interesse.

Kist: "Ik wilde gewoon genieten"

Christian Kist wist vanavond als derde Nederlander het BDO World Darts Championship op zijn naam te schrijven. Met zijn eindoverwinning evenaart hij Jelle Klaasen en Raymond van Barneveld.

"Ik heb mij het hele toernooi heel relaxed gevoeld. Voorop stond dat ik hier van wilde genieten. En dat is ook gebeurd", aldus een gelukkige Kist na afloop van de finale, die hij met 7-5 wist te winnen van Tony O'Shea. "O'Shea is enorm ervaren en heeft al een keer eerder een finale gespeeld. Maar sinds het spektakelstuk tegen Ted Hankey, waar ik vanuit een kansloze positie terugkwam en een plaats in de finale veilig stelde, heb ik aangetoond met de druk om te gaan."

"Ik doe geen speciale voorbereidingen en van bijgeloof heb ik ook geen last. Lekker eten, ingooien en een biertje, dat is voor mij de ideale voorbereiding", vervolgde Kist. "Het publiek heeft mij het hele toernooi enorm gesteund. Het is ronduit geweldig dat ik als debutant de finale win. Knap dat Tony zo terug kwam. Het werd nog even spannend, maar gelukkig was ik juist op tijd weer bij de les."

Steeds meer prominenten raakten in de ban van de prestaties van de 25-jarige debutant op de Lakeside. Zo twitterde Raymond van Barneveld voor aanvang van de finale dat hij zijn landgenoot een goede kans gaf om de finale van Tony O'Shea te winnen.

Doden bij vuurgevecht Iraaks overheidscomplex

Iraakse veiligheidstroepen hebben zondag strijd geleverd met een groep gewapende lieden die een overheidscomplex had aangevallen. Daarbij kwamen zeven agenten om het leven. Ook vijf aanvallers vonden de dood. Dat heeft de Iraakse politie bekendgemaakt. De gevechten hadden plaats in Ramadi, de hoofdstad van de provincie Anbar.

Voordat de aanval op het complex werd uitgevoerd lieten de strijders een bomauto exploderen in het oosten van de stad. Vermoedelijk probeerden ze veiligheidstroepen weg te lokken van het overheidscomplex. De explosie kostte een agent het leven. Drie anderen raakten gewond.

Na de explosie van de bomauto vielen vijf strijders, gekleed in militaire uniformen en bomvesten, het complex aan. Een aantal wist tot de basis door te drongen en leverde slag met de veiligheidstroepen. Zes agenten verloren het leven en dertien raakten gewond. Ook vier aanvallers kwamen om. De vijfde aanvaller zou zijn omgekomen toen de auto waarmee de groep naar het complex was gereden explodeerde.

Volgens de politie werden op de basis kameraden van de aanvallers vastgehouden. Die waren kortgeleden opgepakt op verdenking van het beramen van terreuraanslagen.

4500 Rotterdammers ruim anderhalf uur zonder stroom

Ongeveer 4500 Rotterdammers hebben zondag anderhalf uur zonder stroom gezeten. De storing ten noorden van bedrijventerrein Rivium begon om 15.50 uur en was rond 17.30 uur weer opgelost. Dat meldt een woordvoerder van netbeheerder Stedin.

De stroomvoorziening is omgeleid. Huishoudens in de omgeving van de Leeuwenhoekweg in Bergschenhoek hadden pas om 18.16 uur weer stroom. Oorzaak van de storing is een defect in een kabel. Maandag wordt deze opgegraven en hersteld.

Schoonmakers intensiveren acties

De schoonmakers die strijden voor betere arbeidsvoorwaarden voeren komende week de acties op. Bij steeds meer bedrijven wordt het werk neergelegd. Maandag wordt actiegevoerd in Groningen. Donderdag gaan de schoonmakers naar Rotterdam voor de derde 'mars van respect'. Dat meldt bestuurder van FNV Bondgenoten Ron Meyer zondag.

De schoonmakers voeren sinds de jaarwisseling actie. Tot nu toe hebben ongeveer 2500 mensen meegedaan aan de acties, zegt Meyer. Op verschillende stations, ministeries en UWV-kantoren wordt al een week niet meer schoongemaakt. Premier Mark Rutte (VVD) heeft vrijdag niet zoals gebruikelijk voorafgaand aan de ministerraad kunnen sporten, aldus Meyer. De fitnessruimte in het Ministerie van Economische Zaken zou te vies zijn.

Maandag wordt in Groningen op vier verschillende plekken actiegevoerd. Zowel schoonmaakbedrijven als opdrachtgevers worden bezocht door de actievoerders. Donderdag volgt in Rotterdam de derde landelijke actiedag. De fractievoorzitters van alle politieke partijen zijn uitgenodigd om mee te lopen in de mars van respect. De PvdA, SP en GroenLinks hebben al toegezegd aanwezig te zijn.

De schoonmakers eisen naast meer respect voor hun werk ook een hoger loon, doorbetaling van de eerste twee ziektedagen, meer scholing en meer tijd om schoon te maken. Volgens de werkgevers kost dit eisenpakket twaalf procent meer. Zij bieden een pakket aan dat drie procent extra kost.

Vorige week werden de acties door de schoonmakers met onbepaalde tijd verlengd. In de afgelopen week is geen formeel contact geweest tussen de partijen, zegt Meyer. "We remmen pas af als we de indruk hebben dat onze eisen bespreekbaar zijn geworden."


Schoonmakers intensiveren acties (Foto: Novum)

44% van de FOK!-users vindt darten geen sport

Naar aanleiding van het BDO WK Darts op Lakeside werd op FOK!sport de vraag gesteld of de FOK!-users dit toernooi van plan waren te volgen. 44% van de FOK!-users liet weten het toernooi niet te gaan volgen omdat darts geen sport is. "Darts is geen sport, het is een spelletje.. net zoals kaarten," aldus 3xNix.

41% van de users liet weten het toernooi ook niet te volgen, maar om een andere reden. Deze users vinden het toernooi namelijk niet interessant genoeg, omdat de grootmachten binnen het darten bij de PDC zijn aangesloten. "Keek er zelf vroeger ook naar. Embassy was altijd wel leuk. Veel bekende namen, waarvan veel eigenlijk ook titelkandidaat waren. Die zitten nu allemaal bij PDC, waar het vooral door een man gedomineerd wordt. Volg beide dus niet meer," liet hetizmij als reactie bij de poll achter.

Slechts 15% van onze leden liet weten het toernooi wel te kijken waar Nederlander Christian Kist vanavond de winnaar van is geworden"Sinds 4 jaar weer, toch aan het volgen omdat er zoveel nederlanders inzitten, die kist staat lekker te gooien," aldus nightfall. Deze laatste user had achteraf gezien een goede kijk op Kist.

Kist winnaar finale Lakeside

Darter Christian Kist is bij de BDO dartsbond wereldkampioen geworden. Op Lakeside sloot de Nederlander een geweldige week af met een 7-5 overwinning op Tony Silverback O'Shea.

Kist begon fantastisch en liep heel snel uit op de Engelsman. Toen de Nederlander op 6-2 voorsprong stond kwam O'Shea echter nog sterk terug tot 6-5. In de laatste set herpakte Kist zich echter voortreffelijk en gooide de wedstrijd gedecideerd uit.

De laatste Nederlander die Lakeside wist te winnen was Jelle Klaassen in 2006.


Kist winnaar Lakeside (Foto: NDB)

Van Persie evenaart persoonlijk record

Robin van Persie kon Arsenal tegen Swansea City (3-2) niet aan een zege helpen, maar wist wel een persoonlijk record te evenaren. Van Persie opende in de vijfde minuut de score voor Arsenal in het uitduel met Swansea City. Het betekende de achttiende competitietreffer voor de Rotterdammer dit seizoen. Daarmee heeft hij na 21 duels even vaak gescoord als in zijn meest productieve seizoen in de Premier League.

In het vorige jaargang kwam Van Persie tot achttien doelpunten in 25 competitiewedstrijden. Het doelpunt tegen Swansea betekende voor de Oranje-international zijn 22ste treffer van dit seizoen in alle competities. Van Persie wist in de Champions League ook nog vier keer het net te vinden.

Vorige seizoen kwam de oud-speler van Feyenoord ook al tot 22 doelpunten. Van Persie had in 2010/11 33 wedstrijden nodig om tot dit aantal te komen. De statistieken zullen de aanvaller nu weinig zeggen aangezien hij met Arsenal bij Swansea City de zevende competitienederlaag leed.

Smaakmaker Shakhtar terug naar Brazilië

Shakhtar Donetsk neemt afscheid van middenvelder Jadson. De Braziliaan keert terug naar zijn vaderland om voor Saõ Paulo te spelen. De 28-jarige Jadson was één van de drijvende krachten van Shakhtar Donetsk, waarmee hij in 2009 de UEFA Cup veroverde ten koste van Werder Bremen.

De Braziliaanse middenvelder kwam in 2005 naar Oekraïne en werd in zeven seizoenen vijf keer landskampioen met de Oekraïners. Jadson wist daarnaast ook twee keer de nationale beker te veroveren en in 2010 wist Shakhtar de kwartfinale van de Champions League te bereiken. Daarin bleek Barcelona, de uiteindelijke winnaar, te sterk voor Shakhtar. Jadson speelde in totaal 172 competitieduels en scoorde 41 doelpunten.

São Paulo toont zich gelukkig met de komst van de voormalige smaakmaker van Shakhtar. "De onderhandelingen duurden even, maar ondanks de interesse van Europese clubs zijn we eruit gekomen", zei directeur Adalberto Baptista op de clubsite. "Jadson wil het liefst voor ons spelen."

Twee tieners gepakt voor overval tabakswinkel

De politie heeft twee jongens (14 en 17) opgepakt die betrokken zouden zijn geweest bij een overval in een tabakswinkel in Den Haag op donderdag. Dat heeft de politie zondag laten weten. Vrijdag hield de politie al een 16-jarige jongen aan voor de overval.

De tabakswinkel werd aan het eind van de middag overvallen door drie jongens. Ze gingen de winkel binnen en bedreigden de aanwezigen met een wapen. De jongens vluchtten de winkel uit zonder buit. Vlak na de overval zagen agenten de 16-jarige in de buurt lopen. Hij vluchtte weg. De agenten konden de jongen aanhouden nadat een van hen twee waarschuwingsschoten had gelost.

Kubica succesvol geopereerd

Robert Kubica is in Mantua, Italië, succesvol geopereerd aan zijn rechterscheenbeen. De Pool brak het been afgelopen week toen hij op een ijzige straat ten val kwam. Volgens zijn manager Daniele Morelli zal de Formule 1-coureur nog enkele dagen in het ziekenhuis verblijven.

Kubica was juist op de weg terug na het rallyongeval dat hij vorig jaar februari had. Toen raakte hij zwaar geblesseerd aan de rechterzijde van zijn lichaam en brak hij hierbij ook zijn scheenbeen op dezelfde plaats als nu. De Pool leek bijna weer fit om zijn rentree in een Formule 1-auto te maken, maar zal dit voorlopig uit moeten stellen. Hij zit inmiddels zonder contract nadat zijn verbintenis met Lotus Renault GP afliep.

Nadal kritisch op Federer

Rafael Nadal wil dat Roger Federer zich ook kritisch uitlaat over het volle speelschema van de tennissers. Veel spelers hebben kritiek op de ATP vanwege de volle kalender, maar Federer, die ook voorzitter van de ATP-spelersraad, ontwijkt het onderwerp.

"Het is erg makkelijk om te zeggen: ik zeg niets, alles is positief en ik blijf een 'gentleman', terwijl andere tennissers onder vuur liggen", aldus Nadal aan de vooravond van de Australian Open. "We hebben allemaal onze eigen mening en misschien vindt hij de gang van zaken prima. Ik houd ook van het ATP-circuit, het is beter geregeld dan in de meeste andere sporten. Maar dat betekent niet dat er geen verbeteringen kunnen worden aangebracht. Federer zal zijn carrière ongeschonden afsluiten, want fysiek is hij erg bevoorrecht. Maar jongens als Murray, Djokovic en ik zullen niet ongeschonden kunnen stoppen.”

Russische ruimtesonde neergestort in Stille Oceaan

De Russische ruimtesonde Phobos-Ground is neergestort in de Stille Oceaan. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie gezegd, aldus Russische media. De sonde is bij het binnengaan van de dampkring verbrand en duizenden stukjes zijn in de oceaan neergekomen.

Volgens het ministerie werden resten van de sonde aangetroffen op zo'n 1250 kilometer ten westen van Wellington Island, een eiland voor de kust van Chili. De vrees bestond dat de sonde bij het neerstorten ernstige schade zou aanrichten. Deskundigen verklaarden echter dat de risico's minimaal waren, omdat de raketbrandstof en het grootste deel van de sonde in de atmosfeer zou verbranden.

De 133 miljoen euro kostende Phobos-Ground had een van de twee manen van Mars, Phobos, moeten verkennen en monsters van het oppervlak moeten nemen. De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos verloor kort na de lancering in november echter het contact met de sonde. Sindsdien zat Phobos-Ground vast in een baan rond de aarde. Pogingen van de Russen en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA om de sonde zijn missie te doen hervatten zijn mislukt.

'Van der Sloot 24 uur per dag bewaakt'

Joran van der Sloot wordt in zijn nieuwe onderkomen in de Piedras Gordas-gevangenis 24 uur per dag door twee agenten bewaakt. Dat melden Peruaanse media op basis van bronnen binnen het gevangeniswezen. Van der Sloot zou een eigen cel hebben en een ruimte van drie bij vier meter, waar hij rond kan lopen.

Vrijdag, nadat hij zijn vonnis van 28 jaar cel had aangehoord, werd hij overgeplaatst van de Miguel Castro Castro-gevangenis, waar hij al ruim 1,5 jaar vastzat, naar de gevangenis Ancón 1 in het noorden van Lima. In de volksmond wordt de voormalige naam, Piedras Gordas, gebruikt.

Zijn overplaatsing kwam na kritiek op de vermeende luxe levensomstandigheden in zijn vorige gevangenis, onder meer door de familie van de omgebrachte Stephany Flores. Hij zou de beschikking hebben gehad over een iPhone, een blu-rayspeler en een flatscreentelevisie.

De Piedras Gordas-gevangenis zou een strikter regime kennen, hoewel de inrichting ook in opspraak is geweest om onder meer drugshandel. Zaterdagochtend werden er nog telefoons, waar gevangenen over beschikten, in beslag genomen.

Van der Sloot deelt de ruimte, waar hij mag rondlopen, met Peruanen die van drugshandel en moord worden verdacht. Hij mag hier vier uur per dag zijn. Maximaal vier keer per week mag de Nederlander bezoek ontvangen, alleen van directe familieleden. Van der Sloot praat met niemand en eet niet wat hij krijgt van de gevangenisautoriteiten, aldus de lokale media.

Van der Sloot blijft in ieder geval onder het huidige regime totdat hij een vast celblok krijgt toegewezen. Ook wordt dan bepaald onder welk regime van toezicht hij wordt gesteld.

[Dakar] Jan de Rooy trots op zoon Gerard

Gerard de Rooy won vandaag de Dakar Rally bij de vrachtwagens. De Nederlander trad hiermee in de voetsporen van zijn vader Jan die in 1987 het vrachtwagenklassement ook al eens op zijn naam schreef. Bij Jan de Rooy kwamen hierdoor de emoties boven.

"De prijs was hoog, maar hier hebben we het voor gedaan. Sinds onze terugkeer in de Dakar is er veel water door de zee gegaan. We hebben ontzettend veel tegenslagen gekend. Nu Gerard hier staat met de winst van de Dakar, komt alles weer voorbij," zei Jan de Rooy vanuit Peru waar de finish van de wedstrijd was. "Hij heeft het netjes gedaan. Ik ben hartstikke trots op het jong, trotser dan op mijn eigen overwinning. Dat is al zo lang geleden."

Gerard de Rooy reed in 2002 zijn eerste Dakar bij zijn vader in de cabine waarna hij met het virus besmet is geraakt. Sinds die tijd heeft hij de rally ieder jaar gereden, met uitzondering van 2008 toen de wedstrijd afgelast werd en 2010 toen hij met een rugblessure aan de kant stond. Diezelfde blessure noopte hem vorig jaar tot opgeven, maar dit jaar had de eigenaar van een transportbedrijf zich goed voorbereid door te racen met een Iveco met een neus, waardoor hij de klappen beter op kon vangen.

"Na tien jaar proberen, hebben we eindelijk het hoogste bereikt. Dit jaar paste alles perfect bij elkaar. Dan vergeet je alle tegenslagen van de afgelopen jaren: mijn gebroken rug, de afgekeurde auto's. Ik ben er wel wijzer van geworden. Als ik al die tegenslag niet had gehad, was ik niet zo ver gekomen als nu," zei Gerard tegen de camera's van RTL. Hij zag zijn teamgenoot en neef Hans Stacey tweede worden.

[Premier League] Swansea bedwingt thuis Arsenal

Swansea heeft zondag Arsenal een hak gezet. De club uit Wales won in eigen huis het Premier Leagueduel van de Gunners met 3-2. Die nederlaag is een fikse tegenvaller voor de Londenaren. Het gat met nummer vier Chelsea blijft daardoor drie punten. Promovendus Swansea staat knap twaalfde met 24 punten uit 21 duels.

Arsenal opende wervelend en al na vijf minuten stonden de bezoekers door. Andrei Arshavin stuurde Robin van Persie weg en de aanvaller passeerde Swansea-goalie Michel Vorm in de korte hoek. Na het eerste kwartier kreeg Swansea echter het betere van het spel. De thuisploeg kreeg vervolgens een strafschop toen Nathan Dyer heel licht werd aangeraakt door Aaron Ramsey. Scott Sinclair maakte gelijk.

Het balbezit bleef in de rest van de eerste helft in het voordeel van Swansea, maar Arsenal kwam beter uit de kleedkamer. De Gunners trokken aan het begin van de tweede helft weer volop ten aanval, maar uit een counter in de 57e minuut zette Dyer Swansea zelfs op voorsprong.

Met Thierry Henry en Tomas Rosicky in de gelederen ging Arsenal op jacht naar de gelijkmaker. Die viel in de 69e minuut toen Theo Walcott wegliep bij de verdedigers van de thuisploeg en Vorm passeerde. Lang hoefde de Nederlandse goalie niet te treuren, want zijn ploeggenoot Danny Graham scoorde uit de aftrap de 3-2.

Inbreker rijdt in op getuige

De politie heeft zondagmiddag een man aangehouden in Roermond voor poging tot doodslag. Hij bleek betrapt te zijn tijdens een inbraak op de Bredeweg in de Limburgse plaats. De verdachte deed een poging om met zijn auto op de getuige in te rijden die op tijd kon wegspringen, meldt de politie.

De verdachte sloeg op de vlucht. Door de inmiddels gealarmeerde politie werd een achtervolging ingezet. Tijdens deze vluchtpoging beschadigde de verdachte diverse geparkeerde voertuigen.

De man besloot vervolgens om zijn auto te verlaten en te voet verder te gaan. De politie vond de verdachte uiteindelijk rond 12.45 uur in een tuin aan de Maretakhof. Daar werd hij aangehouden. De man, wiens identiteit niet bekend is gemaakt, zit nog vast.

Duo rijdt om en om onder invloed

Een man en een vrouw zijn zaterdagnacht in het Twentse Losser in dezelfde auto achter elkaar betrapt op rijden onder invloed. Eerst kreeg de man een rijverbod vanwege een te hoog promillage. Vier uur later was het raak voor de bijrijdster die achter het stuur was gekropen.

De 31-jarige man uit Enschede werd om 00.25 uur aangehouden aan de Lutterstraat. Uit de ademanalyse bleek dat de man een promillage had van 0,86. De man mocht niet verder rijden.

Om 04.35 kwamen de agenten dezelfde auto nog een keer tegen op de Leliestraat. Nu was een 32-jarige vrouw uit Losser de chauffeuse. Zij was bij de eerdere controle de passagier. Ook zij bleek gedronken te hebben. Ze had een alcoholpromillage van 1,02 in haar bloed en was bovendien sinds 2005 niet meer in het bezit van een geldig rijbewijs.

De twee hebben 'de nodige processen-verbaal' meegekregen, aldus de politie.

Twee reuzenpanda's aangekomen in Frankrijk

Twee Chinese reuzenpanda's zijn zondag in Frankrijk aangekomen. De dieren zijn door de Chinese regering uitgeleend aan Frankrijk en verblijven de komende jaren in de Parc de Beauval-dierentuin in het Loiredal.

De vrouwelijke panda Huan Huan (Mollig) en haar kompaan Yuan Zi (Vrolijk) reisden in grote luxe. Ze werden naar Frankrijk gevlogen met de zogenoemde Panda Express. Het vliegtuig is van binnen aangepast om reuzenpanda's te vervoeren. Het toestel werd op het vliegveld in Parijs met gejuich onthaald.

China maakt vaker gebruik van 'pandadiplomatie'. De dieren worden onder andere ingezet om banden met andere landen aan te halen. Zo stuurde China onlangs nog twee panda's naar een dierentuin in het Schotse Edinburgh.

Huan Huan en Yuan Zi zijn de eerste panda's in Frankrijk sinds de dood van hun laatste soortgenoot in het land, ruim tien jaar geleden. De twee dieren blijven tien jaar in het Loiredal.


Twee reuzenpanda's aangekomen in Frankrijk (Foto: Novum)

Shirley MacLaine speelt moeder Ben Stiller

Shirley MacLaine schittert wellicht naast Ben Stiller in de komedie The Secret Life Of Walter Mitty. De 77-jarige actrice moet de moeder van Stillers personage gaan vertolken en is daar momenteel over in gesprek met de makers.

Het project stond jarenlang in de steigers, maar komt dankzij Stiller nu echt van de grond. Hij tekent niet alleen voor de hoofdrol, maar ook voor de regie van The Secret Life Of Walter Mitty, schrijft de Amerikaanse filmwebsite Deadline.

De film draait om een man die helemaal opgaat in zijn fantasieën en is gebaseerd op een kort verhaal dat in de jaren dertig verscheen in het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker. In 1947 verscheen ook al een film gebaseerd op het verhaal.

Merkel: Griekse economie kan weer gaan groeien

De Griekse economie kan uiteindelijk door structurele hervormingen weer gaan groeien. De bezuinigingen zijn echter in eerste instantie zeer pijnlijk. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel zondag gezegd in een interview met een Duits radiostation.

Merkel gaf in het interview op Deutschlandfunk toe dat bezuinigingen 'er over het algemeen voor zorgen dat een economie niet zo hard kan groeien'. Ze benadrukte echter dat er ook talloze voorbeelden zijn van landen waar steunprogramma's van het Internationaal Monetair Fonds voor flinke perioden van groei hebben gezorgd, na de initiële recessie.

Dat succes was volgens Merkel te danken aan structurele hervormingen. Die leiden volgens haar nooit tot 'direct resultaat', maar hebben tijd nodig voordat hun effecten wel worden gevoeld. "Maar dan moeten ze wel krachtig worden doorgevoerd."

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle is zondag in het Zuid-Europese land voor een ontmoeting met Griekse officials. Duitsland, de grootste economie van Europa, doet de grootste bijdrage aan de noodhulp voor Griekenland. Het land pleit voor flinke bezuinigingen om de Griekse begroting op orde te krijgen, en voor pijnlijke hervormingen.

Griekenland heeft toegezegd staatsdeelnemingen te verkopen. Ook wil het de economie versterken. Volgens Merkel heeft het land voortgang geboekt, al blijven de problemen groot. "Een groot probleem in Griekenland is dat als afgesproken wordt om bijvoorbeeld meer belasting te innen, dat niet per se tot meer belastinginkomsten leidt. Dit komt omdat het innen van belastingen een groot probleem is in het land", zei Merkel.

Griekenland bevindt zich momenteel in een diepe recessie. Oorzaak zijn volgens velen de harde bezuinigingen. De verwachting is dat 2012 het vierde jaar op rij wordt dat de economie van het land krimpt.

Momenteel vinden voor Griekenland zeer belangrijke gesprekken plaats over het tweede steunpakket. Vrijdag werden de gesprekken tussen banken en de regering over het kwijtschelden van de helft van de Griekse schulden opgeschort.

Dodental gekapseisd cruiseschip naar vijf

Duikers hebben zondag nog twee lichamen gevonden in het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia. Dat heeft de Italiaanse kustwacht gezegd. Daarmee komt het dodental vooralsnog uit op vijf. Vijftien mensen worden nog vermist.

De twee bejaarde slachtoffers werden gevonden in het restaurant van het schip, dat geheel onder water stond. Ze hadden hun reddingsvesten nog aan. De duikers moesten de reddingsvesten verwijderen voordat de stoffelijke overschotten konden worden geborgen.

Het werk van de duikers wordt steeds lastiger, omdat er veel rommel ronddrijft die het zicht beperkt. Ook lopen de duikers het gevaar verstrikt te raken. "Er drijven tenten, matrassen en andere objecten waar de duikuitrusting in vast kan komen te zitten", aldus admiraal Cosimo Nicastro van de Italiaanse kustwacht. Er wordt overlegd hoe lang het nog veilig is om de zoektocht door te zetten, maar vooralsnog wordt er nog steeds gezocht naar overlevenden. Nicastro zei te hopen dat mensen de schipbreuk hebben kunnen overleven door luchtzakken.

De Costa Concordia voer vrijdagavond voor de Toscaanse kust op een rots en kapseisde. Aan boord waren ruim 4200 personen.

Kapitein Francesco Schettino verliet het schip voordat iedereen van boord was. Daar staat een celstraf van twaalf jaar op. Schettino is daarnaast onder andere aangeklaagd voor doodslag.


Dodental gekapseisd cruiseschip naar vijf (Foto: Novum)

Ban Ki-moon doet opnieuw beroep op Assad

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft zondag geëist dat de Syrische president Bashar Assad ophoudt zijn volk te vermoorden. Volgens Ban is de tijd van dictaturen en dynastieën in het Midden-Oosten voorbij.

Ban sprak in de Libanese hoofdstad Beiroet op een conferentie over democratie in de Arabische wereld. De Arabische Lente heeft volgens Ban aangetoond dat de mensen in de regio tirannie niet langer accepteren.

De VN-chef erkende dat Arabische landen voor uitdagingen staan sinds het begin van de Arabische Lente. "Democratie is niet eenvoudig", aldus Ban. "Het kost tijd en moeite om op te bouwen. Het krijgt niet ineens vorm na een of twee verkiezingen. Evenwel is er geen weg terug."


Ban Ki-moon doet opnieuw beroep op Assad (Foto: Novum)

Zieke Dallas-ster Larry Hagman niet te stoppen

Larry Hagman laat zich niet afstoppen door zijn ziekte. De 80-jarige acteur, bekend als J.R. uit soapserie Dallas, maakte in oktober bekend dat hij kanker heeft. Hij is echter druk bezig met het vervolg op Dallas dat momenteel wordt opgenomen.

"Ik heb gisteren nog drie grote scènes opgenomen en het ging ook erg goed moet ik zeggen", vertelt Hagman aan het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood. "Ze schrijven me niet uit de serie." De acteur laat bovendien weten dat zijn behandelingen 'erg goed' verlopen.

De soap Dallas, die in de Verenigde Staten te zien was van 1978 tot 1991, was een wereldwijd succes. In Amerika alleen al keken negentig miljoen mensen naar de aflevering waarin Hagmans personage J.R. werd neergeschoten.

De nieuwe versie van Dallas is een vervolg op de oorspronkelijke serie en bestaat vooralsnog uit tien afleveringen. De serie is deze zomer te zien op de Amerikaanse zender TNT.

'Onderzoeksraad kritisch over aanpak Moerdijk'

De Onderzoeksraad voor Veiligheid velt een hard oordeel over de gang van zaken rond de brand bij Chemie-Pack begin vorig jaar. Zowel het bedrijf, de gemeente Moerdijk en de veiligheidsregio's Midden- en West-Brabant en Zuid-Holland Zuid lieten fikse steken vallen, staat in het conceptrapport dat in handen is van de NOS.

Chemie-Pack zou zich niet aan de vergunning, het eigen beleid en de procedures hebben gehouden, waardoor de brand kon escaleren. De gemeente was volgens de raad bij het verlenen en het controleren van de vergunningen te laks.

Volgens de onderzoeksraad faalde ook de communicatie rond de brand. Zo was de website crisis.nl ten tijde van de ramp onbereikbaar en opereerden de verschillende betrokken overheden langs elkaar heen. De communicatie zou teveel zijn uitgegaan van wat de overheid kwijt wilde, en niet van wat de burger wilde weten.

Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid verschijnt eind deze maand. Chemie-Pack probeert in een kort geding publicatie te voorkomen. Volgens het bedrijf staat het rapport vol met fouten en is er meer tijd nodig om deze te weerleggen. De rechter in Den Haag doet woensdag uitspraak.

In augustus oordeelde de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid al dat de gemeente en de veiligheidsregio onvoldoende waren voorbereid op de risico's in hun eigen verzorgingsgebied. Zij zouden 'onvoldoende invulling hebben gegeven aan hun verantwoordelijkheden'. Ook bij de bestrijding van de brand waren fouten gemaakt.

Boer: "Ik kende de regels niet"

FC Zwolle-doelman Diederik Boer kreeg in het verloren duel met Sparta een rode kaart. Hij sprak van een fout van de scheidsrechter, maar stelde vervolgens zijn mening bij.

Na 67 minuten kreeg Boer direct rood omdat hij een handsbal maakte. Zijn voeten stonden binnen het strafschopgebied, maar zijn handen waren daar buiten. Zijn ploeggenoot Arne Slot wees de doelman er na afloop van het duel echter op dat hij wel degelijk in de fout ging.

"Kijk, ik sta op de lijn. Dat is toch geen hands?", aldus Boer tegenover Eredivisie Live, terwijl hij de beelden terugkeek. Vervolgens liet Slot echter weten dat Boer wel degelijk hands maakte. "Ik kende de regels niet. Ik moest wel reageren. Ja, dan is het een terechte rode kaart", zo zei Boer daarna.

FC Zwolle-coach Art Langeler spreekt van een vervelend verlies, maar maakt zich absoluut geen zorgen.

"Deze twee ploegen deden niet veel voor elkaar onder. Het was typisch zo'n wedstrijd waarbij het team dat als eerste scoort, ook wint. De 1-0 was het breekpunt. Het is vervelend om zo uit de winterstop te komen. Of het nu onrustig wordt? Ik zou niet weten waarom. we hebben eerder gelijkwaardige wedstrijden gewonnen. Nu waren we minder gelukkig."

Schalke 04 verslaat Vitesse in oefenduel

Vitesse speelde in Aken een oefenduel met de Duitse topploeg Schalke 04. Laatstgenoemde kwam als sterkste ploeg uit de wedstrijd (2-1). Opvallend was dat de nieuwe aanwinst van de Arnhemmers, Jonathan Reis, ook in zijn tweede oefenduel voor Vitesse het net wist te vinden.

De ploeg van John van den Brom stond toen echter al op een 2-0 achterstand (doelpunten van Fuchs en Draxler) en de Arnhemmers slaagden er daarna niet meer in om de gelijkmaker binnen te tikken. Reis viel in de tweede helft in voor Julian Jenner. In zijn eerste oefenduel scoorde de Braziliaanse aanvaller ook al twee keer voor Vitesse. Het betrof de wedstrijd tegen het Cypriotische AEL Limassol (9-0 winst). 

Vitesse hervat de competitie op 22 januari. Het zal direct een boeiende aftrap voor de tweede seizoenshelft worden, aangezien de huidige nummer zes van de Eredivisie het dan opneemt tegen aartsrivaal N.E.C. Nijmegen.

Maradona kampt met nierstenen

Al Wasl-coach Diego Maradona heeft te maken met een zeer hinderlijk fysiek ongemak. Het Argentijnse voetbalicoon kampt namelijk met nierstenen. Al Wasl heeft bekend gemaakt dat een plaatselijk ziekenhuis bij Maradona de diagnose heeft nierstenen heeft gesteld.

De 51-jarige oefenmeester ging zondag langs het ziekenhuis om zich te laten controleren en daaruit bleek dat hij nierstenen heeft. De voormalige sterspeler van FC Barcelona en Napoli is ter observatie in het ziekenhuis gebleven en later werd besloten dat Maradona onder het mes moet. 

"Deze ochtend had hij last van pijn, dus zodoende is hij deze middag naar een privéziekenhuis in Dubai gegaan. Zondagavond zal hij worden geopereerd en naar verwachting kan hij morgen alweer naar huis", zo liet een woordvoerder van Al Wasl weten.

Nummerdor/Schuil winnen Sattellite-toernooi Aalsmeer

Reinder Nummerdor en Richard Schuil zijn vandaag winnaar geworden van de tweede CEV Satellite in The Beach in Aalsmeer. In de finale versloegen ze de Polen Michal Kadziola en Jakub Szalankiewicz met 21-13 en 21-17.

Nummerdor en Schuil begonnen als favorieten aan de finale. Die status maakte ze vanaf minuut één waar. De Polen speelden met veel energie maar hadden geen idee hoe ze het blok van Richard Schuil konden omzeilen, met zeker acht directe punten en de setwinst tot gevolg (21-13).

Nadat de Poolse talenten ook in de tweede set snel tegen een grote achterstand aanliepen (6-1) ging het duo alles of niets spelen. Dit leek even succes te hebben, op 14-7 maakten ze drie punten goed (14-10). Verder lieten Nummerdor en Schuil het echter niet komen met als uiteindelijk resultaat een 21-17 overwinning in de tweede set. Voor Richard Schuil is dit de tweede keer dat hij de CEV Satellite in de Aalsmeer weet te winnen. Vorig jaar won hij met Jon Stiekema.

Filemon Wesselink uit gracht gevist

Filemon Wesselink is zondag in de Amsterdamse Herengracht beland. De BNN-presentator werd uiteindelijk door voorbijgangers weer uit het water geholpen.

Filemon was vrijwillig in de gracht gesprongen voor een item van zijn tv-programma De week van Filemon. Hij wilde ondervinden of hoofdstedelingen hem zouden helpen, schrijft de Amsterdamse zender AT5 op zijn website.

De presentator had vooraf het zekere voor het onzekere genomen. Er stond namelijk een reddingsploeg paraat, voor het geval niemand een helpende hand zou uitsteken.

Iran hangt twaalf veroordeelden op

De Iraanse autoriteiten hebben in de zuidelijke stad Shiraz twaalf mensen opgehangen. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie zondag gemeld. Zeven van de twaalf mensen die zijn geëxecuteerd waren veroordeeld voor drugssmokkel. Zij werden in een gevangenis in Shiraz terechtgesteld. Vijf anderen werden opgehangen in de wijken waar ze hun misdaden hadden gepleegd.

In Iran worden moord, verkrachting, roofovervallen, ontvoering en drugssmokkel met de dood bestraft. Soms maakt Iran bekend dat veroordeelden zijn geëxecuteerd, maar officiële cijfers worden nooit bekendgemaakt. De executies worden vaak in het openbaar voltrokken.

Internationale mensenrechtenorganisaties hebben forse kritiek geuit op het almaar toenemende aantal mensen dat door de Iraanse autoriteiten wordt opgehangen.

Grote vinvis spoelt dood aan in Vlissingen

Een dode vinvis is zondagochtend aangespoeld in Vlissingen. Het bijna negen meter lange zoogdier werd gevonden in de Sloehaven in de Zeeuwse stad. De vis wordt maandag aan de kade ontleed door onderzoekers van Naturalis uit Leiden. Waarschijnlijk was het dier de weg kwijt, meldt een woordvoerder van het museum.

De onderzoekers gaan het dier ontleden om er zo achter te komen waaraan de vis is overleden. Daarbij wordt onder andere de kaak en de schedel meegenomen naar het museum voor onderzoek.

Volgens de woordvoerder gebeurt het zelden dat een vinvis in Nederland aanspoelt, omdat het zoogdier normaal niet voorkomt in de Noordzee. Het is de dertigste getelde vinvis die in Nederland aanspoelt sinds de veertiende eeuw.

De iets mindere pijltjesgooiers

Een maand geleden schreef ik de column ‘De beste pijltjesgooiers’, over het WK darts van de PDC, een van de twee dartbonden. Op dit moment is het andere WK bezig, dat van de BDO. Het toernooi dat Nederland aan het darten bracht, dankzij de successen van Raymond van Barneveld. Tegenwoordig heeft het BDO WK echter een stuk minder glans: de beste spelers zitten nu bij de PDC en de gemiddelden liggen daardoor een stuk lager dan bij de PDC. En bij die iets mindere pijltjesgooiers vallen de Nederlanders in positieve zin op.

[Premier League] Newcastle verstiert QPR-debuut Hughes

Newcastle United heeft ook zijn derde wedstrijd in 2012 gewonnen. De Magpies zegevierden in eigen huis moeizaam met 1-0 over Queens Park Rangers, waar trainer Mark Hughes debuteerde. De Ier Leon Best maakte acht minuten voor rust de enige treffer van de wedstrijd. Eerder won Newcastle dit kalenderjaar al van Manchester United en in de FA Cup van Blackburn Rovers.

QPR opende sterk en kreeg via Jay Bothroyd ook de eerste kans van de wedstrijd. Het schot van de spits toucheerde echter de buitenkant van de paal. Even later sloeg de thuisploeg via Best wel toe. De aanvaller speelde zich knap vrij en schoot diagonaal binnen.

In de tweede helft drongen de bezoekers aan. Bothroyd kreeg weer twee prima kansen, maar eenmaal schoot hij hoog over en de andere keer stuitte de lange spits op doelman Tim Krul. De tweevoudig Oranje-international hield voor de achtste keer dit seizoen zijn doel schoon.

Door de tweede competitiezege op rij meldt Newcastle zich weer in de top vijf. De ploeg van Alan Pardew verzamelde 39 punten uit 22 wedstrijden. Dat zijn er negen minder dan Manchester City, dat nog wel twee wedstrijden tegoed heeft. QPR blijft achttiende.

FOK!filmtips van de dag: Rising Sun

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Rising Sun

Vanavond slechts een zestal films op televisie. Een absolute aanrader is al om 20.00 uur te zien op RTL7Rising Sun (1993) is een zeer aangename misdaadfilm van Philip Kaufman, die we ook kennen van klassiekers als Invasion of the Body Snatchers (1978), The Wanderers (1979) en The Unbearable Lightness of Being (1988). Tel daar de ijzersterke cast, met onder meer Sean Connery, Wesley Snipes, Harvey Keitel en Steve Buscemi, bij op en je weet dat je een topfilm gaat zien.

Bij de opening van het Japanse bedrijf Nakamoto krijgt het feest een abrupt einde als in een vergaderzaal het lijk van een jonge vrouw wordt gevonden. Lt. Webster Smith (Wesley Snipes) wordt op de zaak gezet en krijgt daarbij hulp van voormalig Kapitein bij de politie en Japan-kenner John Connor (Sean Connery). Al snel ontdekken dat er meer aan de hand is dan dat ze ooit hadden kunnen vermoeden.

Om 21.00 uur op TV5 de Truffaut-film Baisers volés uit 1968. Antoine Doinel is ontslagen uit het leger en probeert een carrière op te zetten als detective in Parijs. Doinel is ook op zoek naar de liefde van zijn leven maar ontdekt dat hij zich niet op zijn gemak voelt bij vrouwen. De eerste Doinel-film in kleur. Truffaut slaagt er zeker in om zijn antwoord meer te zetten op het Romeo en Julia-verhaal. Ook zeker aan te raden voor de mooie beelden van Parijs in de jaren zestig.

Op RTL8 om 23.30 uur het kostuumdrama Shakespeare in Love. Het is mij nog steeds een raadsel waarom deze film de Oscar voor beste film kreeg, terwijl bijvoorbeeld ook Saving Private Ryan genomineerd was. Voor de liefhebbers van films met Gwyneth Paltrow, Joseph Fiennes en Geoffrey Rush.

Op SBS6 om 23.45 uur de Koude Oorlog-film Buffalo Soldiers. De film speelt zich af in het Berlijn van 1989. Het ijzeren gordijn staat op het punt om te vallen. Ray Elwood (Joaquin Phoenix) is gestationeerd op de Amerikaanse legerbasis Theodore Roosevelt Army Base en verdient een aardig zakcentje met zwarte handel. Als er een nieuwe Sergeant (Scott Glenn) wordt aangesteld, denkt Elwood dat dit geen problemen voor hem zal opleveren. Sergeant Lee denkt daar echter anders over. Erg leuke satirische film met Ed Harris als Kolonel Berman.

Voor de nachtbrakers is er tenslotte nog op BBC1 om 00.35 uur de komedie All of Me te zien met onder meer Steve Martin en Lily Tomlin. Alleen voor diehards dus!

[Serie A] Juventus morst punten tegen Cagliari

AC Milan heeft zondagavond in de Milanese derby de kans om alleen aan de leiding te gaan in de Serie A. Concurrent Juventus liet 's middags namelijk punten liggen tegen Cagliari: 1-1. Mirko Vucinic zette de Oude Dame na zeven minuten nog wel op voorsprong, maar Andrea Cossu maakte in de tweede helft gelijk. Eljero Elia ontbrak bij Juve. Oud-NEC'er Moestafa el Kabir viel bij Cagliari in.

Ook Udinese liet steken vallen. Uit bij Genoa ging de nummer drie van de ranglijst met 3-2 onderuit. Damiano Ferronetti bezorgde de bezoekers de voorsprong, maar oud-Groningen-speler Andreas Granqvist, Bosko Jankovic en Rodrigo Palacio draaiden de wedstrijd echter volledig om. Antonio di Natale maakte een kwartier voor tijd de aansluitingstreffer, maar de Genuezen bleven overeind.

Lazio Roma klom door een 2-0 thuiszege op Atalanta Bergamo naar de vierde plaats. Hernanes opende de score door een strafschop te benutten. Miroslav Klose besliste in de blessuretijd van de tweede helft de wedstrijd.

Fiorentina verloor met 1-0 bij Lecce. Cesena won met 3-1 van Novara. Ook Parma - Siena eindigde in 3-1. Chievo Verona was in eigen huis met 1-0 te sterk voor Palermo.


Juventus morst punten tegen Cagliari (Foto: Novum)

[Jupiler League] Koploper Zwolle onderuit bij Sparta

FC Zwolle is 2012 slecht begonnen. De koploper van de Jupiler League verloor met 2-0 bij Sparta Rotterdam. Jeremy Bokila en Mario Bilate maakten de doelpunten. Zwolle, dat de laatste twintig minuten met een man minder speelde na een rode kaart voor Diederik Boer, heeft nog altijd negen punten voorsprong op FC Eindhoven.

De eerste treffer van de middag kwam voort uit een makkelijk gegeven strafschop. Bokila ging gewillig naar de grond, maar de Belgische scheidsrechter Ottevaere zag een overtreding van een Zwollenaar in de duikeling van de Sparta-spits. Bokila pakte zelf het cadeautje uit en scoorde 1-0 uit een strafschop.

Diezelfde Bokila verscheen even later vrij voor doelman Boer, die vervolgens de bal buiten zijn eigen strafschopgebied met de hand beroerde. Arbiter Ottevaere kon niet anders dan Boer van het veld sturen.

Omdat Zwolle-trainer Art Langeler, ondanks het numerieke ondertal, aanvallend wisselde was het in de slotfase open huis bij de bezoekers. Nadat Bokila een grote kans had gemist, gooide Bilate de wedstrijd op slot.

Rutte: permanent noodfonds snel invoeren

Nederland en Duitsland vinden dat het permanente fonds voor de euro zo snel mogelijk het tijdelijke noodfonds moet vervangen, nu Frankrijk is afgewaardeerd door kredietbureau Standard& Poors. Premier Mark Rutte zei dat zondag in Buitenhof.

Rutte zei dat hij daarover gebeld had met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De afwaardering van Frankrijk kan gevolgen hebben voor de triple A-status van het tijdelijke eurofonds. Landen als Duitsland en Nederland zouden mogelijk meer extra garanties moeten afgeven om de triple A-status van het fonds overeind te houden.

,,Het is nu extra van belang dat we het permanente noodmechanisme zo snel mogelijk invoeren. Dan gelden de overgaranties van sterke landen niet meer, want dan gaan alle 17 landen extra geld inleggen’’, aldus Rutte.

Hij zei verder dat de afwaardering van Frankrijk al ,,was ingeprijsd door de markt’’.

Rutte: permanente noodfonds snel invoeren
Rutte: permanente noodfonds snel invoeren (Foto: ANP)

De Rooy wint Dakar Rally

Gerard de Rooy heeft zijn achtste deelname aan de Dakar Rally bekroond met de eindzege in het vrachtwagenklassement. De koppositie van de Brabantse trucker kwam zondag in de korte proef naar de Peruaanse hoofdstad Lima niet meer in gevaar. De Italiaan Miki Biasion won de slotetappe.

De 31-jarige De Rooy won de woestijnrally in een truck van Iveco. Zijn teamgenoot Hans Stacey, de winnaar van de Dakar Rally in 2007, eindigde op ruim 50 minuten als tweede in het klassement.

Trucker De Rooy wint Dakar Rally
Trucker De Rooy wint Dakar Rally (Foto: ANP)

'Duitse AAA-rating in gevaar'

Duitsland loopt ook het gevaar zijn AAA-status te verliezen. Dat zei Clemens Fuest, de adviseur van de Duitse minister van Financiën, zondag tegen het Duitse Handelsblatt. Hij schat de kans dat Duitsland zijn 'triple-A'-status kwijtraakt op 50 procent.

"Het grootste probleem is dat de reddende landen nu zelf hun grenzen bereiken", aldus Fuest. "Dit proces zal verder gaan. We hebben economisch gezien niet zo'n leuk jaar voor de boeg", zei hij.

Door de verlaging van de kredietwaardigheid van onder meer Frankrijk vrijdag door Standard& Poor's, moet waarschijnlijk ook de kredietstatus van het Europese noodfonds EFSF worden verlaagd. Financieel gezonde landen als Duitsland moeten daarom mogelijk meer geld in het fonds storten.

'Europa stelt sancties in tegen oliesector Iran'

Europese landen gaan de druk op Iran opvoeren wegens het atoomprogramma dat de islamitische republiek nastreeft door nieuwe sancties in te stellen. Dat heeft de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague zondag gezegd in een interview met Sky News. Het Westen dringt echter niet aan op militair ingrijpen.

Volgens Hague stemt de Europese Unie later deze maand in met nieuwe sancties tegen de Iraanse oliesector. De EU blijft tevens kijken naar mogelijkheden om op vreedzame wijze Iran over te halen niet langer een kernwapen na te streven. "We hebben nooit iets uitgesloten. We hebben geen enkele optie uitgesloten of gesteund. We menen dat alle opties nog op tafel liggen, dat is onderdeel van de druk op Iran, maar we pleiten niet voor en roepen heel duidelijk niet op tot militair ingrijpen", aldus Hague. Onderhandelingen zijn volgens de minister de beste optie.

Er wordt al maanden gewerkt aan sacnties tegen de Iraanse oliesector en de verwachting is dat er 23 januari wordt overlegd over de strafmaatregelen door de Europese ministers van buitenlandse zaken. Volgens de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle moeten de sancties ertoe leiden dat er niet langer geld gaat naar het Iraanse atoomprogramma. Alleen al de optie dat Iran over kernwapens zou kunnen beschikken heeft volgens Westerwelle grote gevolgen, niet alleen voor de Golfregio maar ook ver daar buiten. De minister meent dat dit absoluut niet acceptabel is.

"Dus, met nieuwe sancties die we deze maand willen goedkeuren, raken we het hart van het Iraanse atoomprogramma: de olie en daarmee de bron van de financiering van het programma", aldus Westerwelle. Hij benadrukte echter dat de deur naar dialoog altijd open blijft staan.

Ook Westerwelle betoonde zich geen voorstander van militair ingrijpen. "We moeten niet een reeds gespannen situatie in een turbulente regio verder onder druk zetten", aldus de minister.

Soul Calibur V story mode trailer

Het zesde hoofddeel van de Soul-serie, Soul Calibur V, komt dit jaar uit. Genoeg reden voor de makers om zo nu en dan eens een trailer uit te poepen. Vandaag laten ze zien hoe de story mode van de game ongeveer gaat werken. In de trailer zien we jammer genoeg alleen beelden en veel Japanse tekst. Dus echt weten wat de essentie is van het verhaal is een voorrecht voor alleen de Japans-sprekenden onder ons.

De Soul-serie bestaat al meer dan vijftien jaar. Het eerste deel Soul Edge werd opgevolgd door de eerste Soul Calibur, waarna er voor elk nieuw deel een Romeins teken achter de naam geplaatst werd. Deze fighting-game staat bekend om het gebruik van wapens en uitgebreide blocking-systemen. Een bekend personage uit de Tekken-serie, Yoshimitsu, is ook een vast personage in deze serie.

Voor degenen die overigens willen proberen of de audio-transcript vertaling van YouTube helpt: dit gaat niet helpen. Het enige dat je te lezen krijgt is dat het verhaal gaat over chirurgen die hun eigen wetten maken, verspreidde hostels en Steve Jobs.

[Primera División] Atlético boekt eerste zege onder Simeone

Diego Simeone heeft zijn eerste zege als trainer van Atlético Madrid te pakken. In zijn tweede duel als hoofdcoach van de Madrilenen werd een erg zwak Villarreal met 3-0 verslagen. Spits Falcao nam de eerste twee treffers voor zijn rekening, Diego de derde. Vorige week debuteerde Simeone met een 0-0 gelijkspel bij Málaga CF.

Vier minuten voor rust kwam de thuisploeg op voorsprong via de tiende competitiegoal van Falcao. Na rust sloeg de oud-speler van FC Porto nogmaals toe. Uit een omstreden strafschop verdubbelde hij de score. Falcao kreeg in de slotfase nog prima kansen op zijn derde treffer, maar tweemaal stond doelman Diego Lopez succes in de weg.

Het derde doelpunt kwam er alsnog voor Atlético, tien minuten voor tijd via Diego. Door de zege stijgen de Madrilenen vier plekken naar de tiende positie, met 23 punten uit achttien wedstrijden. Villarreal heeft met een zestiende plaats nog altijd volop te maken met degradatiezorgen.


Atlético boekt eerste zege onder Simeone (Foto: Novum)

Utrechter rijdt op agent in

Een 22-jarige man uit Utrecht is zondagmiddag aangehouden omdat hij vrijdagavond op een agent was ingereden. Die kon het vege lijf redden door op het laatste moment opzij te springen. De man werd ingerekend na een achtervolging door Lombok, meldt de politie.

Het incident vond vrijdag om 19.50 uur plaats op de Breedstraat. De agent wilde de automobilist controleren, maar de man negeerde het stopteken en gaf extra gas. De diender kon ternauwernood wegspringen.

Zondag kwam bij de politie informatie binnen dat de man in de wijk Lombok rondreed. Toen agenten de auto hadden gevonden bleek de vogel te zijn gevlogen. De verdachte, een bekende van de politie, kon later in de Ternatestraat worden aangehouden. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag of zware mishandeling van een agent.

Stormen maken Terschelling vijf hectare kleiner

Terschelling is door de harde wind in de afgelopen twee weken bijna vijf hectare kleiner geworden. Het duingebied aan de oostkant van het Waddeneiland op de zogeheten Boschplaat is weggeslagen, meldt het Platform Duurzaam Landschap Terschelling zondag aan Omrop Fryslân.

In november en december werd het Friese waddeneiland ook al 12,5 hectare kleiner. Volgens het platform hoort duinafslag bij de natuurlijke gang van zaken, maar gaat het momenteel wel veel sneller. Het platform pleitte al eerder voor extra zandstortingen aan de oostkant van de Boschplaat, om zo de afslag tegen te gaan.

Ontevreden Grol geeft medaille weg

Henk Grol werd vandaag tweede bij de Judo Masters in Kazachstan. In de finale werd hij na jurybeslissing naar de tweede plaats verwezen achter de Kazak Maxim Rakov. Grol was het niet eens met die beslissing en vond dat hij recht had op de zege.

"Ik had een paar goede aanvallen geplaatst en ik dacht dat ik gewonnen had", erkende Grol na affloop tegen de NOS. "Na afloop kwamen ook coaches van andere landen naar mij toe. Ze vonden het echt belachelijk. Ik moet de beelden nog terugkijken, maar volgens mij ben ik wel een beetje bestolen. Ach, beter dat dit nu gebeurt, dan tijdens de Spelen."

Na afloop gaf de ontevreden Grol ook zijn medaille nog weg aan een kind uit het publiek. "Tsja, misschien had ik dat niet moet doen. Maar ik kan niet zo goed met verlies omgaan."


Henk Grol ontevreden met zilver. (Foto: Pro Shots)

Pittige loting volleybalsters voor OKT

De Nederlandse volleybaldames krijgen een zware dobber om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Londen. Oranje werd bij de loting voor het Europese kwalificatietoernooi in poule B gekoppeld aan wereldkampioen Rusland, Polen en Europees kampioen Servië, meldt de volleybalbond Nevobo.

De nummer een en twee plaatsen zich voor de halve finales, waar uiteindelijk een Olympisch startbewijs vergeven wordt. Het toernooi wordt gespeeld in de Turkse hoofdstand Ankara, van 1 tot en met 6 mei. Binnenkort wordt het speelschema bekendgemaakt.

Obama en Razer mengen zich in SOPA-discussie

De SOPA-wetgeving die morgen besproken gaat worden krijgt steeds meer iconen die openlijk hun afkeur uitspreken erover. De Stop Online Piracy Act moet ervoor zorgen dat zaken als piraterij en namaakhandel bestraft kunnen worden. Hiermee leggen ze echter restricties op de keuzevrijheid van consumenten en op de content die websites kunnen leveren. Zo kunnen ze ook restricties leggen op welke resultaten Google mag tonen.

Al meerdere bedrijven hebben al tegengeluid gegeven aan dit wetsvoorstel. Zo hebben Sony, Nintendo en Microsoft laten weten dat ze het wetsvoorstel niet ondersteunen. Epic Games en Riot games spraken hun afgunst ook al uit. Destructoid en Firefall leggen hun taken neer en gaan op zwart op de dag dat dit wetsvoorstel besproken wordt. En terwijl gisteren Bungie zich ook al uitliet over de SOPA, schuift er vandaag nog een grote kandidaat aan: het Witte Huis.

In reactie op een aantal online petities, reageerde het Witte Huis vandaag door te zeggen dat ze het tegengaan van piraterij ondersteunen, maar niet achter de manier staan hoe de SOPA-wetgeving dit wil uitvoeren.

"While we believe that online piracy by foreign websites is a serious problem that requires a serious legislative response, we will not support legislation that reduces freedom of expression, increases cybersecurity risk, or undermines the dynamic, innovative global Internet," aldus een officieel document dat door drie mensen is ondertekend vanuit het witte huis.

Ook het technologische bedrijf Razer laat zich uit over hoe ze zich voelen over de nieuwe wetgeving, al doen ze dat wel op een iets primitievere, maar desalniettemin duidelijke, manier.

Fuck Sopa

Transseksueel in race voor Miss-titel

Jackie Green dingt binnenkort mee maar de titel Miss Engeland. Niks bijzonders natuurlijk in het land waar zelfs de koeien knapper zijn dan de vrouwen, maar Jackie is geen gewone Miss-kandidaat. De 18-jarige had twee jaar geleden nog een penis.

De uit Leeds afkomstige Jackie werd geboren als Jack maar doet zich sinds haar tiende al voor als Jackie. Zij werd gevraagd mee te doen aan de verkiezing tot Miss Engeland door modellenscouts die geen idee hadden van haar verleden. "Ik was bij Britain's Next Top Model in Londen en was zeer verrast toen scouts naar me toe kwamen", vertelt ze. "Miss Engeland is een prestigieuze wedstrijd. Ik zou graag winnen. Ik heb net zo goed een kans als iedereen."

Al sinds haar vierde wist ze dat ze het liefst een meisje was. Ze liet haar haar groeien en ging in meisjesuniform naar school. Op haar twaalfde nam haar moeder een tweede hypotheek om een hormonenbehandeling van haar dochter te bekostigen. In Thailand ging ze op haar zestiende daadwerkelijk onder het mes.

Hierna werd ze veel gepest en deed ze zelfs vijf zelfmoordpogingen. Ze hoopt dat ze, nu ze in de race is voor Miss Engeland, een spreekbuis kan worden voor pesten en transseksualiteitsproblemen.

Stybar wint wereldbekerwedstrijd in Lievin

Zdenek Stybar heeft de wereldbekerwedstrijd veldrijden in het Franse Lievin gewonnen. De Tsjech bleef de Belg Kevin Pauwels voor, die in de slotronde onderuit ging. Radomir Simunek werd op respectabele achterstand derde. Pauwels blijft door zijn tweede plaats wel de leider in het wereldbekerklassement.

Vroeg in de koers gingen Stybar, Simunek en Pauwels ervandoor op het razendsnelle parcours. Een negen man tellende achtervolgende groep, met onder andere Sven Nys, werd gedurende de koers steeds verder op achterstand gezet en bleek door de slechte samenwerking niet in staat dichterbij te komen.

Ruim twee ronden voor het einde werd Simunek gelost door zijn landgenoot Stybar en de Belg Pauwels, waarna de twee op weg leken naar een eindsprint. Wereldbekerleider Pauwels ging echter onderuit in de laatste ronde op de trappen, waardoor Stybar onbedreigd naar de zege kon rijden. Thijs van Amerongen was op de tiende plaats de beste Nederlander.

[Dakar] De Rooy heeft eindzege te pakken bij vrachtwagens

Gerard de Rooy heeft eindelijk zijn eindzege binnen bij de Dakar-rally. Bij de vrachtwagens was De Rooy oppermachtig en hield na twee weken zijn land- en teamgenoot Hans Stacey ruim op 50 minuten achterstand. Met zijn zege treed hij in de voetsporen van zijn vader Jan, die de rally in 1987 wist te winnen.

In het verleden kende De Rooy veel pech. Zo moest hij vorig jaar al in de eerste etappe opgeven na een crash. In deze editie werd de Iveco-rijder echter bespaard van alle problemen en wist vijf etappes te winnen. Na de vierde etappe ging hij al aan de leiding en hoefde deze niet meer af te geven.

In de laatste etappe kon De Rooy het ook rustiger aan doen. Hij eindige na 29 kilometer op 2.14 van de Rus Ilgizar Mardeev.

[AO] Haase maakt zich geen zorgen om temperatuur

Vanaf morgen gaat in het Australische Melbourne de Australian Open weer van start. In de komende dagen loopt de temperatuur op tot 35 graden. Robin Haase doet ook mee en verwacht weinig last te hebben van de hoge temperaturen.

"Ik heb er nooit zoveel moeite mee", aldus Haase, die in de eerste ronde de Amerikaan Andy Roddick treft. "Alleen met serveren is het lastig. Bij het opgooien kijk je precies in de felle zon en ben je het zicht op de bal gewoon even kwijt."

Haase heeft overigens geen goede voorbereiding op de eerste Grand Slam van het jaar gehad. Onze landgenoot kreeg namelijk geen visum voor zijn reis naar het Indiase Chennai en werd in Sydney in de eerste ronde uitgeschakeld door de Rus Alex Bogomolov.

Toch ziet Haase in de partij tegen Roddick kansen. "Ik moet zorgen dat ik zelf agressief speel en hem niet in de wedstrijd laat komen."

[Dakar] Peterhansel haalt tiende eindzege binnen

Stephane Peterhansel heeft voor de tiende keer een eindzege gehaald in de Dakar-rally. De Fransman, rijdend in een Mini, kende in de slotrit over 29 kilometer naar Lima geen problemen en haalde daardoor zijn eerste eindzege sinds 2007 binnen.

Peterhansel won eerder zes keer de rally op de motor (1991, 1992, 1993, 1995, 1997 en 1998), waarna hij in 2004, 2005 en 2007 bij de auto's wist te winnen. Dit keer wist hij concurrent Nani Roma ruim 41 minuten voor te blijven.

De slotrit werd gewonnen door Robby Gordon, die in zijn Hummer de Portugees Ricardo Leal Dos Santos 21 seconden voorbleef. Beste Nederlander was Bernard Ten Brinke, die negende werd in zowel de dag- als eindklassement.

[Video] Bizar voorval rondom Bosschaart

Het duel tussen Brisbane Roar en Sydney FC kende gisteren een roerig einde. Pascal Bosschaart, uitkomend voor de bezoekers, werd na de wedstrijd door Besart Berisha uitgenodigd voor een potje knokken in de spelerstunnel.

Sydney FC stond aanvankelijk op een 1-0 voorsprong, maar zag Brisbane Roar in blessuretijd alsnog winnen. Berisha was uiteindelijk verantwoordelijk voor de beslissende treffer en leek deze aanvankelijk met het publiek te vieren. De speler was echter iets anders van plan en liep op Bosschaart af. Onze landgenoot werd vervolgens aan zijn arm meegetrokken en uitgenodigd voor de matpartij.

Bosschaart ging hier logischerwijs niet op in, maar liep niet veel later wel op Berisha af, die hem bleef uitdagen. De spelers en technische staf van beide ploegen wisten een handgemeen uiteindelijk te voorkomen.

"Bij het handjes geven aan elkaar had ik gisteravond voor de wedstrijd al door dat er iets aan de hand was", blikte Bosschaart vandaag op de website van Sport Promotion terug. "Drie jongens van Brisbane trokken hun hand terug toen ik de mijne uitstak. Dan weet je hoe laat het is. Tijdens de wedstrijd liepen ze permanent tegen me te schelden en me uit te dagen. Heb ik amper op gereageerd."

"Na het laatste fluitsignaal flipte die Besart. Hij trok me aan mijn arm, 'come on', richting de spelerstunnel, om te knokken. Nee, hij was niet extra getriggerd omdat ik iets tegen hem had gezegd, en ook niet tegen de scheidsrechter óver hem. Ik kreeg een gele kaart, maar die was voor wat ik deed na de gelijkmaker van Brisbane, niet na de winnende van Besart. Na die eerste goal kreeg ik een tik op mijn achterhoofd van een speler van Brisbane. Die ben ik wel achterna gelopen. Dat leverde geel op. Tegen Besart heb ik helemaal niets gezegd. Maar hij was toch al opgefokt genoeg voor die actie van hem."

De verwachting is dat de Australische bond Berisha een schorsing op zal leggen, maar het zal Bosschaart een zorg zijn. "Ik concentreer me liever op Sydney. We hebben nu vier keer op rij verloren, gisteravond overigens onterecht maar het gebeurt wel. Woensdag moeten we weer aan de bak. Daar focus ik me dan liever op dan in dit incident te blijven hangen."


De laatste minuten van de wedstrijd en het opstootje

[Dakar] Vierde eindzege Despres

Cyril Despres heeft voor de vierde keer de Dakar-rally op zijn naam geschreven. De leidende positie van de Franse motorrijder kwam in de slotetappe niet meer in gevaar. De slotrit werd gewonnen door de Noor Pal Anders Ullevalseter.

Despres nam gisteren de leiding over van de Spanjaard Marc Coma, die een klein kwartier verloor door een navigatiefout. In de slotrit werd Coma tweede en liep daarbij nog ruim twee en een halve minuut in op de Fransman, maar hij kwam uiteindelijk ruim 53 minuten te kort. Dit omdat hij een tijdstraf van 45 minuten had gekregen vanwege het wisselen van zijn tweede motorblok.

Frans Verhoeven was de beste Nederlander in de slotrit. Hij eindigde als veertiende op 5.14 van Ullevalseter. Ook in het klassement werd hij de beste Nederlander. De door veel pech overvallen Verhoeven werd vijftiende en bleef Henk Knuiman net voor.

Onvrede over OV-Chipkaart

Reizigersorganisatie Maatschappij voor Beter OV herkent zich in de uitslag van een onderzoek van het Eindhovens Dagblad onder een kleine groep van haar lezers. Van de 81 deelnemers is ruim 90 procent niet blij met de OV-chipkaart.

Enkele reacties van lezers luiden: "Het stoort het mij enorm dat ik min of meer gedwongen ben om een haperend, beroerd en onveilig betaalsysteem te gebruiken." en "Je kunt voor die kaart niet eens meer in de winkel een abonnement kopen." Het onderzoek werd via internet gehouden. 

Hoewel het onderzoek onder een zeer kleine groep respondenten gehouden is, herkent de reizigersorganisatie zich in de uitslag. De Maatschappij voor Beter OV heeft dan ook een stellige mening over de OV-chipkaart: "De OV-chipkaart hangt van de gebroken beloften aan elkaar, hij is gebruikersonvriendelijk en technisch onbetrouwbaar. Bij de plannenmakers komt de reiziger overduidelijk op de laatste plaats. En als klap op de vuurpijl wordt de OV-chipkaart, tegen de uitdrukkelijke toezeggingen in, nu ook misbruikt om het OV fors duurder te maken."

Man krijgt 6 miljoen na inkorten penis

Hoewel Matthew Wall voor de rest van zijn leven het met een kleine penis moet doen, is de 27-jarige Amerikaan toch de lachende derde. De rechter heeft hem een schadevergoeding van 7.553.000 dollar, bijna 6 miljoen euro, toegezegd.

Wall reed in 2007 met zijn motor naar zijn werk in het Californische San Diego. Ineens sloeg er een busje linksaf waarna de beste man met de tweewieler in de zijkant van het voertuig boorde.

Wall werd van zijn motorfiets geslingerd en liep een breuk aan zijn schaambeen op. Ook werd zijn jongeheer geplet en raakten de zenuw en slagader van zijn penis beschadigd. Een reconstruerende operatie bleek succesvol, maar men kon niet voorkomen dat zijn penis blijvend vier centimeter korter is.

Na een twee weken durende rechtszaak achtte de rechter de bestuurder van het busje schuldig. Laatstgenoemde moet Wall een fikse schadevergoeding betalen wegens pijn, medische rekeningen en inkomstenderving.

Vorm geniet van status bij Swansea

Swansea City-doelman Michel Vorm wordt met de dag geliefder bij de supporters van zijn club. "Het is geweldig. Ze zeggen dat ik een legende ben en soms heb ik geen idee wat ik daarop moet zeggen. Twee dagen geleden deed ik boodschappen en de cassière sprak met aan met 'legende'. Toen ik vervolgens vroeg wat ik moest betalen, zei ze dat ik niks hoefde te betalen als zij de eigenares van die winkel was", aldus Vorm tegenover The Guardian.

"Sommige mensen in Nederland dachten dat ik niet in staat was het fysiek zware spel in Engeland te weerstaan. Ik ben me echter bewust van mijn kwaliteiten en als ik had geweten dat ik het niet aan had gekund, was ik hier niet naartoe gegaan. Ik vond dit een prachtige kans en mijn beste jaren moeten nog komen. Ik ben 28, dus ik heb nog een behoorlijke tijd te gaan."

Als buitenlandse doelman in Engeland heeft Vorm het gemakkelijk in vergelijking met David De Gea, zijn collega van Manchester United. Vorm breekt echter een lans voor de Spanjaard. "Ik pas me gemakkelijk aan een andere omgeving aan en daarbij spreekt iedereen in Nederland redelijk Engels. De Gea is zeven jaar jonger dan ik en hij sprak volgens mij ook nauwelijks Engels voordat hij naar United kwam. Daarbij heb je bij de club te maken met veel meer druk en heeft hij ook 21 miljoen euro gekost."


Michel Vorm geniet van status bij Swansea (Foto: Pro Shots)

Ierse trawler gezonken: 5 vermisten

Voor de kust van Ierland is een trawler gezonken. De reddingsdiensten zoeken naarstig naar vijf vermiste bemanningsleden, aldus de kustwacht.

De vissersboot Tit Bonhomme maakte zondagochtend water buiten voor de kust van het uiterste zuiden van Ierland, circa 55 kilometer ten zuidwesten van de stad Cork. Eén persoon kon per helikopter worden gered en wordt in het ziekenhuis behandeld.

Aan de zoektocht nemen twee helikopters en meerdere reddingsboten deel.

Schuil schuift zichzelf naar voren als vlaggendrager OS

Richard Schuil zou bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen graag de Nederlandse vlaggendrager willen zijn. De volleyballer staat dan voor zijn vijfde deelname aan de Spelen. In 1996 (goud), 2000 en 2004 deed hij mee in de zaal, waarna in 2008 hij als beachvolleyballer aanwezig was.

"Nu Teun de Nooijer niet meer in hockeyselectie zit, zie ik me mezelf wel als goede kanshebber", zei Schuil. "Voor Teun zou het ook zijn vijfde Spelen worden. Als hij terugkomt, dan gaat hij voor. Hij heeft veel meer gepresteerd dan ik. Maar anders zou ik het heel graag willen doen als het in het schema past. Ik zie het als hele grote eer."

Schuil zal komende zomer weer met Reinder Nummerdor deelnemen aan het olympische beachvolleybaltoernooi. In 2008 leken ze op weg naar een topklassering, maar werden toen verrassend uitgeschakeld in de kwartfinale.


Richard Schuil wil vlaggendrager zijn op OS. (Foto: Pro Shots)

[Upd] Zilver voor Grol bij Judo Masters

Henk Grol heeft zich bij de Judo Masters in het Kazakse Almaty geplaatst voor de halve finale. De Veendammer boekte onder andere winst tegen olympisch kampioen Naidan Toevsjinbajar op ippon. In de halve finale van de klasse onder 100 kilogram treft hij de Rus Sergej Samojlovitsj.

Ook Edith Bosch wist de halve finales te bereiken, echter trok de judoka zich daarvoor terug. Niet voor tactische redenen, zoals ze wel eens eerder deed, maar omdat Bosch last had van hoge koorts. De andere Nederlanders die vandaag bij het toernooi in actie kwamen, Guillaume Elmont en Marhinde Verkerk, werden in de eerste ronde uitgeschakeld.

Aan de Judo Masters mogen de beste 16 judoka's per gewichtsklasse van de wereldranglijst meedoen. Zaterdag veroverde Anicka van Emden al een bronzen medaille in de categorie tot 63 kilogram.

Update 13.15 uur

Grol heeft zich geplaatst voor de finale van de Masters. Hij versloeg in de halve finale Samoylovich op waza-ari. In de finale treft hij de Kazak Maxim Rakov, de nummer vier van de wereld.

Update 14.36 uur

Grol heeft de zilveren medaille behaald bij de Masters. In de finale verloor hij op jurybeslissing van Rakov, die volgens de juryleden meer initiatief had getoond in de finale.

'Slachtoffer' spoot zichzelf met spuitbus in gezicht

Een 10-jarige jongen uit Hardenberg die vrijdag met een bus deodorant en een aansteker in het gezicht zou zijn gespoten, blijkt het verhaal te hebben verzonnen. De brandwonden die de jongen aan zijn gezicht opliep komen doordat hij met een vriendje aan het experimenteren was met een spuitbus en vuur, meldt de politie nu.

De jongen had eerder beweerd dat hij twee jongens onder de Amaliabrug zag spelen met een spuitbus en vuur. Hij zou hen toen hebben gewaarschuwd dat dit gevaarlijk is, waarop ze hem zomaar in het gezicht zouden hebben gespoten.

De jongen was met lichte brandwonden aan zijn gezicht en brandgaten in zijn jas bij een zwembad binnengerend, waar het personeel hem hielp. Hij kon daarna zelf naar huis fietsen. Daar waarschuwden zijn ouders de politie. Die deed zaterdag een getuigenoproep.

"Zaterdagavond lieten de ouders weten dat hij het verhaal heeft verzonnen", zegt een politiewoordvoerder. De jongen moet nog op het bureau komen om uitleg te geven. De politie sluit niet uit dat hij het verhaal verzon om een eventuele straf te ontlopen. "Hij heeft waarschijnlijk nooit beseft dat het op deze manier in de media zou komen", zegt de woordvoerder.

Vos wint ook in Lievin

Marianne Vos heeft weer een zege aan haar indrukwekkende reeks van deze winter toegeveogd. De Nederlandse en wereldkampioene veldrijden was in het Franse Lievin de sterkste in de wereldbekerwedstrijd. Ze bleef haar landgenote Daphny van den Brand voor.

Van den Brand wist Vos lang bij te houden, maar voor het begin van de laatste ronde moest ze de Rabobankrenster toch laten gaan. Ze wist de Amerikaanse Katie Compton nog wel ruim voor te blijven.

Meisje drinkt per dag 6 liter 'alcohol'

Een Engels tienermeisje heeft onlangs twee operaties moeten ondergaan om haar aftakelende lichaam te redden van de gevolgen van haar alcoholverslaving. De jonge Engelse dronk sinds haar veertiende zes liter alcohol per dag.

Het anoniem gebleven meisje was er vroeg bij. Elke dag sloeg ze minstens twee drieliterflessen cider achterover, die ze kocht voor 3 pond per stuk. Ze dronk maar liefst vierhonderd borrels per week: 29 keer de maximaal veilige hoeveelheid voor vrouwen.

Door alle drank had ze nu al te maken met alcohol-gerelateerde ziekten, die normaal pas voorkomen bij oudere alcoholisten. Het meisje werd uiteindelijk in het ziekenhuis opgenomen met een ernstige, acute alvleesklierontsteking. "Haar alvleesklier viel werkelijk uit elkaar", zo laat het ziekenhuis weten. "Dankzij twee enorme operaties heeft ze het ternauwernood overleefd."

Verliefde man fietst met gestolen fiets op A28

Een surveillance-eenheid van het Korps Landelijke Politiediensten heeft zondagochtend een 19-jarige fietser van de A28 bij Hoogeveen gehaald. De man uit de Drentse stad bleek op een gestolen fiets te zitten. Hij verklaarde op weg te zijn naar zijn vriendin in Assen, meldt de politie. Waarom de romanticus geen andere manier zag om bij zijn vriendin te komen, is niet duidelijk.

De fietser had de fiets gestolen bij een café in het centrum van Hoogeveen. De man kreeg vanwege zijn actie een boete. De politie is nog op zoek naar de eigenaar van de fiets.

Zwemmer Reijns uitgeschakeld door gezwel in keel

Zwemmer Joost Reijns kan voorlopig niet in actie komen in het zwembad. Bij de specialist op de 200 meter vrije slag is een gezwel ontdekt in de keel en is vandaag direct onder het mes gegaan.

De alarmbellen gingen rinkelen bij de FINA toen ze bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Polen afwijkende waarden ontdekten bij een dopingtest die konden wijzen op een ernstige ziekte. De Wereldzwembond gaf Reijns direct een medische waarschuwing.

Het bleek dat hij al maanden last had van pijn, maar na onderzoeken en gebruik van medicijnen leek het allemaal goed te zitten. Na de waarschuwing is Reijns direct bij sportartsen langsgegaan, die hem doorstuurden naar het ziekenhuis. Daar werd de zwelling geconstateerd.

Het is nog niet duidelijk hoelang de zwemmer is uitgeschakeld. De hoop is dat hij de trainingen snel kan hervatten en zich alsnog kan richten op olympische kwalificatie.

Rutte ziet samenwerking met SP niet snel gebeuren

Premier Mark Rutte (VVD) ziet het niet snel gebeuren dat zijn partij samenwerkt met de SP. "Dat lijkt me een station ver weg", zei hij zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Rutte reageerde op uitspraken van SP-leider Emile Roemer. Hij zei vorige week zaterdag in Trouw niet te zien waarom de SP en de VVD landelijk niet zouden kunnen samenwerken. In de wekelijkse zetelpeiling van Maurice de Hond haalde de SP zondag net als de VVD dertig zetels.

Rutte benadrukte niks tegen Roemer te hebben. "Als persoon lijkt het me enig om met hem te regeren, maar inhoudelijk is het nogal wat." Dat de SP en de VVD al samen regeren in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland, betekent volgens hem niet automatisch dat het landelijk ook gaat.

Zo zijn de bezuinigingen volgens hem op provinciaal niveau minder ingrijpend dan op landelijk niveau. Ook wees hij erop dat de SP de kosten van de gezondheidszorg verder wil laten stijgen dan de regering nu al doet. Wel benadrukte de VVD-leider nooit een partij uit te sluiten.


Rutte ziet samenwerking met SP niet snel gebeuren (Foto: Novum)

De Boer: ''Resultaat niet het belangrijkst''

Ajax besloot zaterdag de trip naar Brazilië met een 1-0 nederlaag tegen Palmeiras. De goal viel laat, maar volgens Frank De Boer is de uitslag niet het belangrijkst. "We hebben ons eigen spelletje kunnen spelen, we hebben geduld gehad en hebben onze kansen gecreëerd", analyseert de Ajax-trainer op de officiële clubsite.

"In de tweede helft hebben we twee hele goede kansen gehad. In de eerste helft ook een enorme kans gehad via Siem de Jong, maar die kreeg de bal op zijn kin door het slechte veld."

Volgens De Boer had Ajax haar eigen spel gespeeld tegen de Brazilianen, ook al hadden de Amsterdammers het soms even lastig. "Palmeiras was vooral gevaarlijk met standaardsituaties. Daarmee kwamen we ook nog een keer goed weg toen ze de lat raakten. Maar het belangrijkste was voor mij dat we ons eigen spel hebben gespeeld. Zelfs in de tweede helft met heel veel spelerswisselingen bleven we dat doen en kregen we nog kansen."

Al met al heeft De Boer een goed gevoel over de trip. "Je kunt natuurlijk altijd verliezen, maar het gaat mij vooral om de manier waarop. Dat het dan door een doelpunt in de 94ste minuut gebeurt is natuurlijk een domper, maar voor mij niet het belangrijkst. Ik stap het vliegtuig in met een goed gevoel. Iedereen heeft goed getraind en minuten in de wedstrijden gepakt. Hier staat een tevreden coach."

Haghighi nieuwe doelman Rubin Kazan

Alireza Haghighi is de nieuwe doelman van het Russische Rubin Kazan. De Iraanse keeper komt over van Persepolis uit zijn vaderland, voor iets minder dan één miljoen euro. De doelverdediger tekent bij Rubin Kazan een contract voor vier seizoenen, valt op de officiële clubsite te lezen.

De 23-jarige Haghighi is de eerste speler uit Iran die actief zal zijn in de competitie van Rusland. Persepolis zou volgens de berichtgeving 950.000 euro op de bankrekening bij hebben kunnen schrijven door de transfer. De sluitpost is momenteel derde keeper bij het nationale elftal van Iran.

De Russische Premjer-Liga wordt op 3 maart hervat. Kazan speelt dan een uitwedstrijd tegen Spartak Moskou, waar Demy de Zeeuw onder contract staat.

Greipel: "Hard gewerkt aan onze spurttrein"

Lotto-Belisol-rijder André Greipel won vandaag zijn eerste rit van 2012. De Duitser zegevierde in Adelaide in de Down Under Classic, de wedstrijd die geldt als opwarmer voor de Tour Down Under die aankomende dinsdag begint.

Edvald Boasson Hagen en Heinrich Haussler moesten in de sprint Greipel voor zich dulden. Dat kwam doordat de ploeggenoten van het sprintkanon van Lotto-Belisol daarvoor een ontsnapping hadden afgewend. "We wilden onszelf niet te veel druk opleggen, maar die vlucht was best gevaarlijk en dus moesten we de achtervolging wel inzetten", aldus Greipel tegenover Sporza

Daarna namen Jürgen Roelandts en Greg Henderson het voortouw en hielpen Greipel in het zadel naar de overwinning. "We hebben hard gewerkt aan onze spurttrein en vandaag werd dat al beloond. De komst van Henderson was belangrijk voor mij. Met ook nog Hansen, Roelandts en Sieberg zit er veel paardenkracht in dit team", zo besloot de sprinter die dinsdag in de Tour Down Under in de leiderstrui mag starten.

Italiaan gered uit cruiseschip

Reddingsdiensten hebben zondag een Italiaan gered uit het gestrande Italiaanse cruiseschip. Het gaat om een Italiaanse veiligheidsfunctionaris, meldden de hulpverleners. De man zat vast op het derde dek. Hij is uit zijn benarde positie bevrijd en op een brancard afgevoerd.

Eerder hoorden reddingswerkers al geluiden in het schip tijdens zoektochten naar de 39 vermisten. In de nacht waren al een Zuid-Koreaanse man en vrouw gered uit hun cabine.

Het cruiseschip was vrijdagavond aan de grond gelopen bij het eiland Isola del Giglio. Twee Franse passagiers en een bemanningslid uit Peru vonden daarbij de dood, kennelijk nadat ze overboord waren gesprongen in het koude water.

Italiaan gered uit cruiseschip
Italiaan gered uit cruiseschip (Foto: ANP)

'Hulk in belangstelling Barça en Chelsea'

FC Porto-spits Hulk staat in de belangstelling van Barcelona en Chelsea. Dat schrijft het Italiaanse La Gazzetta dello Sport. De Braziliaanse aanvaller is na zijn productieve vorige seizoen (23 goals in 26 competitieduels) ook deze jaargang weer op stoom (twaalf uit vierentwintig).

Dat heeft de interesse van Europese topclubs aangewakkerd, nadat Hulk ook afgelopen zomer al op de radar van vele grootmachten zat. In 2008 verruilde Hulk Tokyo Verdy voor Portugal. Volgens de berichtgeving heeft Barcelona-trainer Pep Guardiola de komst van de aanvaller verbonden aan zijn al dan niet langer aanblijven bij de club.

De succestrainer zou pas zijn verlenging tekenen wanneer Hulk zijn handtekening plaatst onder een contract bij de regerend kampioen van Spanje. Het huidige contract van Hulk loopt nog door tot medio 2016. In de overeenkomst staat een gelimiteerde transfersom van honderd miljoen euro. De kans dat een club dit gaat betalen is nihil.

Rutte sluit accijnsverlaging benzine uit

Ondanks dat de benzineprijzen deze week een recordhoogte bereikten, worden de accijnzen niet verlaagd. "Dat gebeurt nergens in Europa", zei premier Mark Rutte in het televisieprogramma Buitenhof.

Hij zei het ook jammer te vinden dat de 1,75 euro die per liter benzine wordt betaald voor 1,05 euro uit accijnzen bestaat. Toch is het volgens hem geen optie de accijnzen te verlagen. "Dan zouden ze ook moeten stijgen als de olieprijs daalt."

Nog belangrijker is volgens hem dat de belastinginkomsten dan verminderen. "Dan moet ik andere belastingen verhogen." Vanwege de economische crisis is het volgens hem geen optie de lasten te verlichten.

"We moeten niet de fout maken de belastinginkomsten te laten dalen. We moeten koersvast blijven." Dit jaar wordt volgens de premier zwaarder dan vorig jaar.

Rutte benadrukte dat veel maatregelen worden genomen om sterker uit de crisis te komen. Vanaf 2013 zou de situatie moeten verbeteren.

Mass Effect 3 voor pc vereist Origin

Chris Priestly van Bioware heeft bevestigd dat, zoals al werd verwacht, Origin is vereist om Mass Effect 3 te spelen op pc. Dit betekent dat de game voorlopig niet beschikbaar zal zijn via Steam.

"Origin is required for all PC editions of Mass Effect 3, physical or digital," aldus Priestly. "Mass Effect 3 will require a one time, single authorization for the single player game. There is no limit to the number of installs. Playing Mass Effect 3 Multiplayer will require a constant connection." 

De game zal geen release kennen op Steam door beperkende regels die het contact tussen ontwikkelaar en speler bemoeilijken en het hierdoor lastig maken om patches en andere dlc aan te leveren. "We are intent on providing Mass Effect to players with the best possible experience no matter where they purchase or play their game, and are happy to partner with any download service that does not restrict our ability to connect directly with our consumers," geeft Priestly aan.

Mass Effect 3 komt in maart naar PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Wenger: "Wil wintertransfers afschaffen"

Arsenal-trainer Arsène Wenger wil de wintertransfers in het voetbal af gaan schaffen. De Fransman vindt dat de ontevreden spelers nu te veel macht hebben en de makkelijk van clubs kunnen wisselen.

"Ik ben voor het schrappen van de winterse transferperiode. Als het aan mij ligt, mogen spelers het hele jaar van club verwisselen of het hele seizoen niet. Iedereen is tussen november en januari nerveus. Sommige spelers denken 'als ik niet speel, vertrek in januari'. Dat betekent dat ze met hun hoofd al ergens anders zijn dan bij de club waar ze nog onder contract staan," zei Wenger op de clubsite van Arsenal.

Overigens heeft Arsenal ook gebruik gemaakt van de mogelijkheid om spelers aan te trekken, want Thierry Henry wordt voor twee maanden gehuurd van New York Red Bulls. De transferperiode loopt nog tot eind januari.

Creëer een stamboom in SW:TOR

Bioware heeft enkele details bekendgemaakt over komende aanpassingen aan het Legacy System in Star Wars: The Old Republic. Dit systeem maakt het mogelijk om relaties tussen verschillende karakters te definiëren en zo een soort stamboom te creëren.

In een interview met Gamespot geeft James Ohlen aan dat dit systeem geïnspireerd is door de Star Wars-films, waarin familiedynamiek erg belangrijk was. "We wanted to have a system that encouraged players to create alts and to play the game through the different story paths, so the legacy system is meant to do that. It essentially allows you to, instead of just having a bunch of alts that have no relation to each other, you can actually create a family tree where your alts can be related to your main character, either as, you know, a sibling, a son, a father, a family friend, or a husband and wife," aldus Ohlen.

"You can actually choose the relationship your characters will have with each other. And then you gain legacy experience points and legacy levels, and with legacy experience points and levels, that gives you-that allows you to unlock abilities, perks, a whole slew of different advantages, essentially, that all the members of your legacy tree will be able to enjoy." SW:TORs Legacy System wordt vrijgespeeld aan het eind van het eerste hoofdstuk, wanneer spelers ongeveer level 30 bereiken.

Shepards karakter uitgediept in Mass Effect 3

Bioware heeft aangegeven dat commander Shepard een breder en dieper karakter zal hebben in Mass Effect 3 dan in de voorgaande delen uit de serie. Op deze manier willen ze de emotionele beroering van Shepard tijdens de oorlog beter in beeld brengen.

In de laatste uitgave van BioWare Pulse beschrijft hoofdschrijver Mac Walters niet alleen het schrijfproces van de game, maar ook waarom ze bepaalde keuzes zo genomen hebben. "One of the things we wanted to do in Mass Effect 3 was deepen Shepard as a character, so you really get to express what your Shepard is feeling and going through, throughout the war," geeft Walters aan. "We wanted to take that next step with the story telling. Yeah, it's a war, yeah it's got giant robots we get to shoot in the face, but there is a human side to the story. You are role-playing, and you are role-playing as a human. Why shouldn't that human have an emotional component throughout the game?"

Walters gaat verder door te zeggen dat Mass Effect 3 over het algemeen veel dieper zal gaan dan zijn voorgangers. "The emotion, and depth of writing that we have in there, has also gone up another level. When a video game can make you feel something but also be fun and entertaining, then I think we've done our jobs."

Mass Effect 3 zal in maart beschikbaar zijn voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

me3 (geschaalde kopie)

Van Hummel gehavend uit Down Under Classic gekomen

Kenny van Hummel moest in de Down Classic Under al na een paar rondes opgeven. De sprinter van Vacansoleil-DCM, die in de Australische koers zijn debuut maakte voor de ploeg, kwam in één van de bochten in de straten van Adelaide zwaar ten val.

Hij hield er veel schaafwonden op zijn linkerkuit, bil en hand aan over. "Vooral mijn hand voelt vervelend aan", liet Van Hummel weten. Kamikaze Kenny vervolgt: "Maar voorlopig heeft het geen invloed op mijn deelname aan de Tour Down Under. Voor het vertrouwen is het echter niet echt lekker."

Jongste Microsoft-gecertificeerde overleden

Een Pakistaans wonderkind, dat wereldwijd bekend werd toen ze op 9-jarige leeftijd werd gecertificeerd bij Microsoft, is overleden. De software-ontwikkelaarster Arfa Karim Randhawa (16) is zaterdag in Lahore gestorven aan de gevolgen van een hartaanval, meldde de Pakistaanse krant The News zondag.

Het wonderkind werd in 2005 door topman Bill Gates persoonlijk uitgenodigd voor een bezoek aan het hoofdkantoor. Gates heeft zich naar verluidt persoonlijk ingezet dat het meisje in de VS behandeld zou worden. Artsen in Pakistan vonden de reis echter te vermoeiend voor haar.

Jongste Microsoft-werkneemster overleden
Jongste Microsoft-gecertificeerde overleden (Foto: ANP)

Politie vindt aanvalsgeweer bij Limburger

De Limburgse politie heeft vrijdagochtend bij een huiszoeking in Kerkrade een aanvalsgeweer en munitie gevonden. Een 28-jarige man in het pand aan de Directeur van de Vennestraat is aangehouden. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.

Wat de aanleiding was om het huis te doorzoeken, wil een woordvoerder niet zeggen omdat het onderzoek nog loopt. Hij kan ook niet zeggen of de Limburger plannen met het wapen had.

Aanvalsgeweren worden door het leger gebruikt en worden niet vaak bij burgers gevonden. "Ik heb geen cijfers, maar het komt in ieder geval niet iedere week voor", zegt de politiewoordvoerder. De bekendste voorbeelden van aanvalsgeweren zijn de kalasjnikov en de M16, maar er zijn vele andere types. Om welk type het hier ging, wil de woordvoerder niet zeggen.

[NBA] Clippers wint stadsderby van Lakers

Los Angeles Clippers heeft in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA de stadsderby tegen Los Angeles Lakers gewonnen. De Clippers zegevierden in eigen huis met 102-94, ondanks 42 punten voor Lakers-vedette Kobe Bryant. Voor de Clippers kwam Chris Paul tot 33 punten.

Oklahoma City blijft aan de winnende hand. Tegen New York Knicks werd de zesde opeenvolgende zege geboekt. Grote architect van de 102-94 zege was Kevin Durant, die 28 punten voor zijn rekening nam. Ploeggenoot James Harden was goed voor 24 punten. Oklahoma is nu koploper van de Western Conference.

Ook Dallas Mavericks is bezig aan een serie. De 99-60 zege op Sacramento Kings was alweer de vijfde op rij. Jason Terry scoorde 21 punten, terwijl Dirk Nowitzki tot veertien kwam.

Overige uitslagen NBA:

Atlanta Hawks - Minnesota Timberwolves 93-91

Charlotte Bobcats - Golden State Warriors 112-100

Chicago Bulls - Toronto Raptors 77-64

Houston Rockets - Portland Trail Blazers 107-105

Memphis Grizzlies - New Orleans Hornets 108-99

Indiana Pacers - Boston Celtics 97-83

Utah Jazz-New Jersey Nets 107-94

Washington Wizards-Philadelphia 76ers 90-103


Clippers wint stadsderby van Lakers in NBA (Foto: Novum)

Mourinho becomplimenteert Mallorca

Real Madrid werkte tegen Real Mallorca pas laat een 1-0 achterstand weg. Door goals van Higuaín en Callejón werd het 1-2. Mourinho's complimenten gingen naar de tegenstander.

De trainer van Real Madrid was van mening dat Mallorca zich goed had ingesteld op de tegenstander. "We moesten in de tweede helft risico nemen om alsnog te kunnen winnen. We speelden tegen een team met een grote coach die verdedigend goed georganiseerd was'', aldus de Portugees tegenover Spaanse media.

"Ze wisten waar onze kracht lag. Ze speelden een geweldige eerste helft. Soms moet je de tegenstander een compliment geven", aldus Mourinho op de persconferentie na het duel.

Real Mallorca kwam door een doelpunt van Tomer Hemed op voorsprong. Gonzalo Higuaín en José Maria Callejón waren verantwoordelijk voor de treffers van Real Madrid.

Nederlander Gianni Zuiverloon moest bij de thuisploeg negentig minuten toekijken vanaf de tribune. "Ik vond Madrid zwak tot matig. Er zat zeker meer in voor Mallorca", analyseerde de oud-speler van onder meer Feyenoord en sc Heerenveen tegenover Sport1.

Symonds: "Verbod blown diffuser goed voor ons"

Voor de kleinere teams binnen de Formule 1, is het verbod op de blown diffusers een geschenk uit de hemel. Dankzij de nieuwe regelementen is het volgens Pat Symonds, adviseur van Marussia, makkelijker om een goede auto in elkaar te zetten.

"Het belangrijkste voor 2012 is het verdwijnen van de blown diffuser", zei Symonds in een interview. "Voor kleine teams, zoals wij, is dat zeker niet verkeerd. Het was een systeem dat erg moeilijk onder de knie te krijgen was en met de nieuwe reglementen is het allemaal een stuk makkelijker geworden. Wij hebben ook maar 170 werknemers, tegenover de 650 voor Red Bull en 550 van Lotus en Mercedes."

[AO] Mayer meldt zich af voor Australian Open

Een dag voor het begin van de Australian Open heeft de Duitse tennisser Florian Mayer zich afgemeld bij de organisatie. De als 20e geplaatste speler heeft te veel last van een heupblessure om in actie te komen.

Mayer zou in de eerste ronde aanvankelijk uitkomen tegen de Taiwanees Lu Yen-hsun. Diens plek wordt nu overgenomen door 'lucky loser' Rik de Voest uit Zuid-Afrika.

Mayer meldt zich af voor Australian Open
Mayer meldt zich af voor Australian Open (Foto: ANP)

Lampard gelooft nog in landstitel

Chelsea staat op de vierde plaats en heeft, als Manchester City maandag wint, elf punten minder dan de koploper. Toch gelooft middenvelder Frank Lampard nog in de landstitel.

Frank Lampard zorgde er gisteren met zijn doelpunt tegen Sunderland, hoogstpersoonlijk voor dat Chelsea drie punten kon bijschrijven. The Blues lopen daardoor in op nummer drie Tottenham Hotspur, dat thuis tegen Wolverhampton Wanderers bleef steken op 1-1.

Na afloop toonde Lampard, die dit seizoen lang niet altijd een basisplek heeft, zich positief. "We moeten iedere wedstrijd strijden voor de winst", vertelde de Engelsman talkSPORT na afloop. "Ik vind het geen goed idee om onze blik nu al af te wenden van de landstitel."

"We hebben nog een lange weg te gaan en het gat is groot, maar we moeten elke wedstrijd apart benaderen en winnend afsluiten. Topvier is het minimum, maar we willen hoger reiken dan dat", aldus een amibiteuze Lampard.

Rugklachten Boerrigter houden aan

Ajax-speler Derk Boerrigter blijft last houden van rugklachten. De aanvaller hoopt dat een scan morgen uitsluitsel kan geven waarom hij maar niet klachtenvrij raakt.

Boerrigter liep de blessure in november op en hoopte zich tijdens deze winterstop weer volledig bij het eerste van Ajax aan te sluiten. Dit lukt vooralsnog niet, waardoor hij gisteren de verloren oefenwedstrijd tegen Palmeiras (0-1) aan zich voorbij moest laten gaan.

Ajax keert vandaag terug uit Brazilië en kan zich in de komende week gaan richten op de dubbele confrontatie met AZ. Eerst zal op 19 januari in de ArenA de bekerwedstrijd ingehaald gaan worden, waarna drie dagen later in Alkmaar een competitiewedstrijd tussen de beide ploegen wordt afgewerkt. Het is nog niet bekend of de licht geblesseerde Gregory van der Wiel aan beide duel mee kan gaan doen.

Nieminen wint uitgestelde finale Sydney

Jarkko Nieminen heeft voor de tweede keer in zijn carrière een ATP-toernooi gewonnen. De 30-jarige Fin versloeg in de finale van Sydney de Fransman Julien Benneteau met 6-2 en 7-5. In januari 2006 zegevierde Nieminen al eens in Auckland. De eindstrijd in Sydney was vanwege hevige regenval een dag uitgesteld.

Nieminen, die zich als qualifier plaatste voor het hoofdtoernooi, werd in de openingsgame direct gebroken. Hij stelde gelijk orde op zaken en voerde in het vervolg van de wedstrijd de regie. De Fin, die al tien finales verloor, kon zodoende voor het eerst sinds zes jaar weer eens een trofee in ontvangst nemen.

"Mijn eerste titel is lang geleden, maar ik ben nooit gestopt met in mijzelf geloven en hard werken", jubelde Nieminen, die met goed gevoel naar de Australian Open afreist. Daarin treft hij maandag in de eerste ronde de Argentijn David Nalbandian. Benneteau komt een dag later in actie tegen Karol Beck.

Greipel sterkste in Down Under Classic

Wielrenner André Greipel heeft zondag de Down Under Classic gewonnen. De Duitse sprinter van Lotto-Belisol was de sterkste in de sprint. De Noor Edvald Boasson Hagen werd tweede, Heinrich Haussler kwam als derde over de meet. De Down Under Classic is een opwarmer voor de Tour Down Under, die dinsdag van start gaat.

De Spanjaard Jose Joaquin Rojas viel net buiten het podium. Steele Von Hoff finishte als vijfde. In de top tien was geen plaats voor Nederlanders.

Oud-voorzitter CDA wil nieuwe gedoogpartners

Het CDA en de VVD moeten op zoek naar nieuwe gedoogpartners. De partij moet de samenwerking met de PVV stoppen en om de tafel gaan zitten met PvdA, D66 en GroenLinks. Dat zegt voormalig CDA-voorzitter Marnix van Rij zondagavond in KRO Brandpunt.

De basis moet volgens hem het huidige regeerakkoord blijven. Bij de nieuwe onderhandelingen moet volgens hem worden bekeken wat er de komende jaren nodig is. "En dan kunnen andere partijen onderdeel worden van die regering."

De Rij was van 1999 tot in 2001 partijvoorzitter. Na een conflict met toenmalig lijsttrekker Jaap de Hoop Scheffer trad hij af. De Hoop Scheffer werd opgevolgd door Jan Peter Balkenende.

Na Balkenende heeft het CDA geen leider meer gehad. Oud-campagnestrateeg en voormalig staatssecretaris van Defensie Jack de Vries zegt in het programma dat de huidige fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma het CDA moet leiden.

Hij zou de geschikte kandidaat zijn nu Camiel Eurlings en Jan Kees de Jager hebben laten weten niet beschikbaar te zijn. De Vries trad in mei 2010 af toen naar buiten was gekomen dat hij een buitenechtelijke relatie had met zijn persoonlijke adjudant.

De Vries prijst Van Haersma Buma als een 'volstrekt herkenbare christendemocraat'. Hij zou uitstralen wat het CDA nodig heeft. "Betrouwbaarheid, degelijkheid en visie op lange termijn." Zijn vermeende saaiheid zou geen probleem zijn. "Saai hoeft geen nadeel te zijn. Men vond Jan Peter Balkenende ook altijd saai."

De CDA-achterban loopt echter nog niet warm voor Van Haersma Buma. Uit een peiling die Maurice de Hond voor het programma uitvoerde blijkt dat slechts negen procent op hem zou stemmen. De achterban ziet veel liever Jan Kees de Jager (31 procent) of Camiel Eurlings (24 procent) als politiek leider. In de zetelpeiling stijgt het CDA deze week van twaalf naar dertien zetels.

All You Need Is Love trekt 1,5 miljoen kijkers

De eerste aflevering van een nieuwe reeks All You Need Is Love heeft zaterdagavond anderhalf miljoen kijkers getrokken. De show van RTL 4, gepresenteerd door Robert ten Brink, eindigt daarmee op de derde plaats in de lijst van best bekeken programma's van de dag.

Eerder op de avond ging op RTL 4 het nieuwe programma Wat Als... van start. De komische sketchshow trok ruim een miljoen kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Ongeveer hetzelfde aantal mensen keek naar de eerste aflevering van Lijn 32, een dramaserie van de KRO en NCRV op Nederland 2.

De start van Karin Bloemens 100% TV wist 94.000 mensen te boeien. Het lifestyleprogramma van SBS 6 is een samenwerkingsverband tussen radiostation 100% NL en 100% NL Magazine. Het achtuurjournaal was met bijna twee miljoen kijkers het best bekeken programma van de zaterdag.

Man verbrandt per ongeluk spaargeld vrouw

De Chinese Li Dongling zal zich voortaan wel twee keer bedenken voordat ze haar spaargeld verstopt. De verstopplek bleek zo goed, dat haar man het per ongeluk heeft verband.

Na een serie inbraken besloot de Chinese Li haar 8.000 Yuan spaargeld (zo'n 990 euro) in de rijstkoker te verstoppen, met de gedachte dat nooit iemand daar zal kijken. Dat bleek ze goed te hebben, ook haar man keek daar niet toen hij thuiskwam en de rijstkoker aanzette om alvast wat water te gaan koken. Toen hij rook begon te ruiken, belde hij in paniek zijn vrouw op, die schreeuwde dat hij een grote sukkel was.

Zo'n 3.000 Yuan is compleet verbrand. De bank heeft beloofd alle compleet verbrande biljetten te vervangen, het stel zal voortaan veel beter nadenken over een goede verstopplek voor hun geld.

Doden op olietanker Zuid-Korea na explosie

Bij een explosie op een Zuid-Koreaanse olietanker zijn zondag vijf doden gevallen. Zes opvarenden worden nog vermist, meldt de kustwacht.

Door de explosie werd het voorste deel van het schip opengescheurd. Het schip dat 4200 ton aan petroleum of chemicaliën kan vervoeren kwam hierdoor half onder water te liggen. Twee doden hadden zware verwondingen. Dat wijst er volgens de kustwacht op dat ze door de explosie zijn omgekomen.

Vijf bemanningsleden zijn gered. Hulpdiensten zijn nog op zoek naar zes vermisten. Het schip heeft honderdtwintig ton olie aan boord, maar voor zover bekend is er nog geen sprake van een lek.

De explosie gebeurde relatief ver van de betwiste grenswateren tussen Noord-Korea en Zuid-Korea. De kustwacht denkt dan ook niet dat de noorderburen iets met de explosie te maken hebben. Noord-Korea werd eerder beschuldigd van een torpedoaanval op een Zuid-Koreaans oorlogsschip in 2010, waardoor 46 opvarenden omkwamen. Pyongyang heeft altijd ontkend hierbij betrokken te zijn geweest.

Politie Hoofddorp schiet overvaller neer

De politie in Hoofddorp heeft zaterdagavond laat een overvaller neergeschoten. De man is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldde de politie.

De man beroofde omstreeks half twaalf met een handlanger een casino aan de Tuinweg. Toen de mannen het pand gewapend verlieten, vond een confrontatie plaats met de politie. Volgens een politiewoordvoerder schoten de agenten omdat de verdachten niet reageerden op de eis zich over te geven.

Beide mannen zijn aangehouden.

Politie Hoofddorp schiet overvaller neer
Politie Hoofddorp schiet overvaller neer (Foto: ANP)

Atelier Meruru komt in mei naar het Westen

Atelier Meruru: The Apprentice of Arland is een Japanse RPG die vorig jaar juni uit is gekomen in Japan. Nippon Ichi Software Amerika heeft bekendgemaakt dat de game in mei naar Amerika en Europa zal komen.

Een exacte datum in mei is niet bekendgemaakt dus die wachten we nog af. Atelier Meruru: The Apprentice of Arland is de dertiende game in de Atelier-serie en is de laatste game van de Arland-trilogie. Nintendo heeft een vier minuten durend filmpje online gezet voor de mensen die de eerste twee delen in de Arland-serie hebben gemist.

Roertunnel korte tijd afgesloten voor kreupele vos

De A73 is zondagochtend enige tijd afgesloten geweest omdat er een kreupele vos door de Roertunnel liep. De rijbaan richting het zuiden werd rond 08.00 uur afgesloten. Toen de politie er in slaagde het dier te vangen, moest nog op de dierenambulance worden gewacht, meldt de ANWB.

Uiteindelijk is de vos met een gebroken poot afgevoerd. De snelweg werd rond 09.00 uur weer vrijgegeven.

SP evenaart VVD in peiling

De VVD staat niet langer als enige partij bovenaan in de peiling van Maurice de Hond. De SP wint deze week een zetel en de VVD levert een zetel in. Daardoor staan beide partijen nu op dertig zetels. De positie van de PVV is flink verzwakt. De partij verliest drie zetels en komt uit op 21.

De SP weet volgens De Hond van alle kanten kiezers te winnen. Zo geeft 27 procent van de PvdA-kiezers uit 2010 aan dat ze nu SP zouden stemmen. Bij GroenLinks en D66 is dat ongeveer tien procent en bij de PVV acht procent. Ook van de VVD (vier procent) en van het CDA (drie procent) weet de SP kiezers te trekken.

Daarnaast weet de partij kiezers goed te binden. Zo geeft 91 procent van de SP-kiezers aan dat ze nu opnieuw SP zouden stemmen. Bij geen enkele andere partij is de kiezerstrouw zo hoog.

De PVV gaat in de peiling al enkele weken achteruit en maakt deze week een val van drie zetels. De partij is volgens De Hond zijn 'electorale magie' aan het verliezen door bezwaren van de achterban tegen de bezuinigingen die de PVV als gedoogpartij mede mogelijk maakt.

De val van deze week zou komen door verdeeldheid over de kritiek van PVV-leider Geert Wilders op de hoofddoek die koningin Beatrix droeg tijdens bezoeken aan moskeeën in de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. Eerder deze week bleek al dat ongeveer de helft van de PVV-stemmers vindt dat ze het juist goed gedaan heeft. Landelijk is dat ruim tachtig procent.

De Hond wijst erop dat PVV-kiezers meestal juist achter de uitspraken en standpunten van de PVV gaan staan. Van de PVV-kiezers die niet achter de kritiek staan, geeft slechts de helft aan opnieuw PVV te stemmen. Bij degenen die er wel achter staan is dit tachtig procent.

In de zetelpeiling is verder een zetel winst te zien bij GroenLinks. D66 levert een zetel in. Een opvallende winst is te zien bij de kleine partijen. De Partij voor de Dieren stijgt van twee naar drie en 50Plus van een naar twee.

Korn in DLC voor Rock Band 3

Vanaf aankomende dinsdag zullen er vier nieuwe nummers te koop zijn in de Rock Band Store. Het zal gaan om nummers van The Edgar Winters Group en van Korn. De nummers zijn te downloaden op de Wii, Xbox 360 en PS3.

Onderstaande nummers zijn te downloaden.

• The Edgar Winter Group - "Free Ride"
• The Edgar Winter Group - "Frankenstein"
• KoRn - "Freak on a Leash"
• KoRn - "Falling Away From Me"

Beide nummers van The Edgar Winter Group ondersteunen het keyboard en het nummer "Frankenstein" ondersteunt ook de Pro Guitar- en Pro Bass-uitbreidingen voor €0,79, 80 MSP of 100 Wii Points. De nummers kosten per stuk €1.49, 160 Microsoft Points of 200 Wii Points.

Iran waarschuwt andere Golfstaten

Iran heeft andere oliestaten in de Golfregio gewaarschuwd dat ze de olieproductie niet moeten verhogen als het Westen de Iraanse olie boycot. "We zouden zulke acties niet als vriendelijk beschouwen", zei de Iraanse vertegenwoordiger Mohammad Ali Khatibi bij het oliekartel OPEC zondag tegen de krant Sharq.

"Als de olieproducerende landen in de Golfregio beslissen om de plaats in te nemen van de Iraanse olieleveringen, dan houden we ze verantwoordelijk voor wat er gebeurt", zei hij. "Niemand kan de gevolgen voorspellen."

Het Westen dreigt Iran met een olieboycot als straf omdat het land een atoombom zou bouwen.

Man doodgereden door politiewagen

Een 21-jarige man is zaterdagnacht op de N34 bij het Overijsselse Hardenberg doodgereden door een politiewagen. De politiewagen was op weg naar een melding van ongeregeldheden bij een horecagelegenheid in Hardenberg en reed richting Coevorden. De man stak vlak voordat de auto passeerde plotseling de weg over, meldt de politie.

De bestuurder van de politiewagen kon hem niet meer ontwijken. De man uit Kloosterhaar werd aangereden en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. Omdat een politiewagen bij het ongeval betrokken is, wordt het onderzoek door de Rijksrecherche gedaan.

De politiewagen voerde op het moment van de aanrijding volgens een politiewoordvoerder geen sirene of zwaailicht. Dat is overigens ook niet verplicht als een politiewagen op weg is naar een melding. Over de snelheid waarmee de wagen reed kon de woordvoerder niets zeggen omdat het onderzoek door de Rijksrecherche wordt gedaan.


Man bij Hardenberg doodgereden door politiewagen (Foto: Novum)

Bankrovers graven 6 maanden voor 6000 pond

In het Britse Manchester heeft een stel bankrovers ervaren dat ze maar beter een normale baan kunnen zoeken. Maandenlang graven naar een geldautomaat bracht namelijk per boef een stuk minder op dan het minimumloon.

De dieven groeven een dertig meter lange tunnel naar de flappentap, en moesten onderweg door ruim veertig centimeter dik beton boren. Hun noeste arbeid leverde een tunnel van 1 meter 20 op, compleet met verlichting. Die liep van een spoorweg onder een parkeerterrein door, waarbij ook de fundering van een winkelcentrum moest worden geslecht.

"Zo grondig heb ik criminelen in al mijn dienstjaren niet te werk zien gaan", aldus Ian Shore van de plaatselijke recherche. Hij schat dat er ongeveer zes maanden aan de tunnel is gewerkt.

De uitvoerige werkzaamheden vertaalden zich evenwel niet in een forse buit: die was om en nabij de zesduizend pond, oftewel ruim zevenduizend euro. Vermoedelijk hadden de bankrovers erop gerekend dat de geldmachine na nieuwjaar zou zijn bijgevuld, maar dat was niet gebeurd.

De politie denkt dat het om dezelfde criminelen gaat die in 2007 elders in het land al een tunnel naar een geldautomaat probeerden te graven. Die werd echter voortijdig ontdekt en volgestort met cement.

Voor foto's van het resultaat van het arbeidsethos van de rovers, zie het bronartikel.

[Upd] Overlevenden gevonden in cruiseschip

Brandweerlieden hebben twee mensen levend aangetroffen in het deels gezonken cruiseschip Costa Concordia bij het Italiaanse eiland Giglio. Dat meldde het Italiaanse persbureau ANSA in de nacht van zaterdag op zondag.

De reddingswerkers hebben gesproken met de man en de vrouw, maar hebben hen nog niet kunnen bevrijden uit hun benarde positie.

Update 05.35 uur
Het tweetal is inmiddels van het schip gehaald. Ze reageerden op geroep van de reddingswerkers, en konden na enige tijd uit hun hut op een lagergelegen deel van de Concordia worden gehaald. Het gaat om een Zuid-Koreaans stel van 29 die op huwelijksreis waren. Naar omstandigheden maken ze het goed, aldus AFP.

Twee mensen levend gevonden in cruiseschip
Twee mensen levend gevonden in cruiseschip (Foto: ANP)

Tunesië viert verjaardag Arabische Lente

Tunesiërs en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders hebben zaterdag de eerste verjaardag van de Arabische Lente gevierd. In Tunesië werd stilgestaan bij de revolutie die een einde maakte aan het regime van de Tunesische oud-president Zine El Abidine Ben Ali.

De opstand in Tunesië begon op 17 december 2010, toen de fruitverkoper Mohammed Bouazizi zich in brand stak nadat hij door een agente was geslagen en vernederd omdat hij geen verkoopvergunning kon overhandigen. Hij werd met ernstige verwondingen in het ziekenhuis opgenomen, maar overleed niet veel later. Zijn daad bracht een schokgolf teweeg onder de Tunesische bevolking.

De protesten tegen Ben Ali verspreiden zich over heel Tunesië. Jaren van opgekropte woede en frustatie kwamen naar de oppervlakte en leidden op 14 januari vorig jaar tot het vertrek van Ben Ali.

Een jaar later is een mensenrechtenactivist president, terwijl een gematigde moslim die ten tijde van het vorige regime jaren vastzat aan het hoofd staat van een coalitieregering. Met andere Arabische hoogwaardigheidsbekleders aan hun zijde, onder wie de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika en het hoofd van de Libische interim-regering Mustafa Abdel-Jalil, herdachten zij de verdrijving van Ben Ali.

Als land dat de Arabische Lente inleidde, lijkt Tunesië het verst in zijn politieke gedaanteverandering. Desondanks zijn de zorgen in het land over de hoge werkloosheid groot en heeft het inzicht postgevat dat verdere veranderingen niet eenvoudig van de grond zullen komen.

Het werkloosheidscijfer bedraagt momenteel twintig procent en is daarmee zeven procent hoger dan vorig jaar. De economie groeit niet, terwijl investeringen in het land opdrogen. Toeristen, voorheen een belangrijke tak van de Tunesische economie, zijn grotendeels verdwenen.

Trailer: Casa de mi Padre

Regisseur Matt Piedmont steekt niet onder stoelen of banken wat hij van zijn nieuwste film vindt. In de pas verschenen trailer van Casa de mi Padre (Het Huis Van Mijn Vader) kondigt hij de film af als zijnde 'biggest international motion picture of all time' (uiteraard in te nemen met een enorme korrel zout).

Casa de Mi Padre is een komische western, gemaakt met een knipoog in de richting van de Spaanse soapopera's uit de jaren vijftig en zestig. In de film zien we Will Ferrell als Armando Alvarez, een man die het aan de stok krijgt met de meest gevreesde drugsbaas van Mexico, genaamd Onza (Gael Garcia Bernal). Ferrell was eveneens de producer van Casa de Mi Padre, waarvoor Andrew Steele (Saturday Night Live) het scenario leverde.

De grotendeels Spaans gesproken film draait vanaf 16 maart in de Amerikaanse bioscopen.


Casa de mi Padre.

[Serie A] Catania - AS Roma gestaakt vanwege regenval

De wedstrijd tussen Catania en AS Roma in de Serie A is gisteren vanwege hevige regenval gestaakt. De arbitrage legde de partij op Sicilië na iets meer dan een uur stil. De stand was op dat moment in evenwicht: 1-1. Voor het restant van de ontmoeting wordt zeer waarschijnlijk een nieuwe datum vastgesteld.

Catania-verdediger Nicola Legrottaglie had zijn ploeg na 24 minuten op voorsprong gezet. Daniele Rossi maakte vier minuten later weer gelijk. Maarten Stekelenburg verdedigde het doel van de Romeinen.


Catania - AS Roma gestaakt vanwege regenval (Foto: Novum)

[Primera División] Real Madrid maakt geen fout op Mallorca

Real Madrid heeft zaterdag een kleine overwinning in de Primera División geboekt. De ploeg van trainer José Mourinho was op bezoek bij Real Mallorca met 2-1 te sterk. De koploper komt op 46 punten uit achttien duels. Acht meer dan FC Barcelona, dat zondag in eigen huis in actie komt tegen Real Betis.

Real Madrid speelde voor rust in een te laag tempo om het de thuisploeg echt lastig te maken. Via Tomer Hemed nam Mallorca zelfs de leiding in de 39e minuut. Sergio Ramos was voor rust dicht bij de gelijkmaker, maar zijn kopbal belandde op de lat. In de tweede helft kwamen de Madrilenen scherper voor de dag.

Gonzalo Higuaín maakte twintig minuten voor tijd gelijk op aangeven van Mesut Özil. De bezoekers kregen daarna kansen via onder anderen Cristiano Ronaldo, die met een hard afstandsschot de lat raakte. Het was echter Jose Callejon die zijn ploeg zes minuten voor tijd aan een zege hielp.

Real Madrid kan zich nu op gaan maken voor een treffen met Barcelona woensdag in de Copa del Rey.

Valencia zag de achterstand op Real Madrid verder oplopen. De ploeg van trainer Unai Emery ging voor eigen publiek met 1-0 onderuit tegen Real Sociedad. Antoine Griezmann maakte tien minuten na rust het enige doelpunt. Valencia staat nog wel derde met 34 punten.


Real Madrid maakt geen fout op Mallorca (Foto: Novum)

Game Of The Year 2011 - 5: Saints Row: The Third

Iedereen heeft in elk jaar wel een datum die je niet snel vergeet. In 2011 is mijn onvergetelijke datum 15 november 2011, de dag dat Saints Row: The Third uitkwam. Weken, maanden werd de wereld lekker gemaakt met trailers, filmpjes en screenshots van de game. Waar Saints Row ooit begon als een i-kloon werd zeker bij dit derde deel al voor de release duidelijk dat serieus en Saints Row: The Third niet in één adem genoemd konden worden. Als fan van zinloos geweld en absurditeit in videogames kon ik dan ook niet wachten tot ik het spel in mijn Xbox kon laden. Als dit spel aan zijn eigen gecreëerde torenhoge verwachting gaat voldoen zou dit zeker mijn GOTY worden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.