Reddingswerkers zoeken overlevenden Filipijnen

Zwaar beproefde reddingswerkers op het Filipijnse eiland Mindanao zoeken naar honderden mensen die sinds de storm en overstromingen van vrijdag en zaterdag worden vermist. Meer dan 650 mensen zijn om het leven gekomen als gevolg van de regens die de tropische storm Washi naar de noordelijke kust van Mindanao bracht. Er stortte meer water naar beneden dan normaal in een hele maand van het regenseizoen.

Het Rode Kruis vreest dat 808 mensen zijn verdwenen, waarschijnlijk in de kolkende waterstromen die het eiland teisteren als gevolg van de met hevige regens gepaard gaande storm. Hoe zwaar sommige plaatsen zijn getroffen is nog ongewis omdat er door de chaos nog geen beeld van is. Het Rode Kruis schat dat zeker 400.000 mensen hulp nodig hebben.

Vooral in de streek rond de steden Cagayan de Oro (500.000 inwoners) en Iligan-City (320.000 inwonders), ruim 800 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla, vielen veel slachtoffers en is enorme schade aangericht. Veel mensen werden in hun slaap verrast door het wassende water. Bijna alle omgekomen slachtoffers zijn verdronken.

De autoriteiten vrezen dat het dodental oploopt. De stoffelijke resten van slachtoffers die door het water naar zee waren gesleurd, dobberden aan het wateroppervlak of spoelden zondag weer aan. Op stranden in de streek zijn al 80 lijken aangetroffen. Mortuaria in Cagayan en Iligan kunnen de hoeveelheid lijken niet aan en de stank is op veel plaatsen afgrijselijk, meldden hulpverleners. Zij gaan daarom maandag stoffelijke resten in een massagraf begraven.

Bijna 35.000 mensen zaten zondag nog in noodopvang. Ondertussen groeit de kritiek op de officiële weermannen die niets op hun website vermeldden over de naderende storm.

Reddingswerkers zoeken overlevenden Mindanao
Reddingswerkers zoeken overlevenden Mindanao (Foto: ANP)