FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 18 december 2011

Dode bij vliegtuigongeluk Groot-Brittannië

Een botsing tussen twee vliegtuigjes heeft zondag in Groot-Brittannië een leven geëist. Twee personen raakten gewond. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Volgens de politie stortten de twee toestellen na een botsing neer op het platteland nabij de luchthaven van Leicester, ongeveer 160 kilometer ten noorden van Londen. De piloot van een van de vliegtuigjes kwam om het leven. Twee anderen liepen lichte verwondingen op.

Jans na verlies: "Dit had ik niet verwacht"

PSV was zondag met ruime cijfers te sterk voor sc Heerenveen (1-5). Trainer Ron Jans was onaangenaam verrast door het resultaat.

"Dit had ik niet verwacht", zei Jans tegen Eredivisie Live. "We hebben vandaag verdiend verloren. PSV speelde erg goed. Wij hebben wat kansen gehad, maar PSV was simpelweg te sterk. Ik was blij toen het rust was, want in het eerste kwartier was het een les in effectiviteit", aldus de coach.

"De eerste drie kansen van PSV zaten er direct in. Er kwamen ook steeds middenvelders van PSV vrij te staan. In de rust heb ik mijn spelers verteld dat we een moeilijke start hadden, daarna uitstekend zijn gaan voetballen maar vandaag gaan we waarschijnlijk ten onder", verklaart Jans.

Ondanks de forse thuisnederlaag blijft Jans positief over de ontwikkeling van zijn ploeg. "Een goed resultaat heeft er niet echt ingezeten. Als de topclubs in goede doen zijn is er een verschil met ons. Maar wij zijn echter op de goede weg en liggen op koers", besluit de trainer van Heerenveen.

[Serie A] AS Roma wint bij Napoli

AS Roma heeft goede zaken gedaan door het lastige uitduel bij Napoli met 1-3 te winnen. Door de overwinning stijgen de Romeinen naar de zevende plaats. Napoli zakte naar de zesde plek.

Door een eigen doelpunt van doelman Morgan de Sanctis kwamen de Romeinen al na drie minuten op voorsprong. Na een uur spelen verdubbelde Pablo Osvaldo de score. Tien minuten voor tijd bracht Marek Hamsik de spanning terug door de 1-2 te scoren. De ploeg van trainer Luis Enrique kwam echter in de slotminuut op 1-3 dankzij een treffer van Fábio Simplício. Maarten Stekelenburg verdedigde de gehele partij het doel bij AS Roma.

Vanavond stond ook het duel tussen de nummer drie en vier op het programma. Lazio Roma ontving in eigen huis Udinese. Het waren de bezoekers die na een klein half uur op voorsprong kwam via Antonio Flores Flores. Kort voor rust bracht Senad Lulic de Romeinse ploeg weer op gelijke hoogte en kort na rust zette Mirslav Klose de Romeinen zelfs op voorsprong. Een kwartier voor tijd zorgde Giampiero Pinzi echter weer voor de gelijkmaker en dit was tevens de eindstand.

'Hiddink aan de slag bij Anzhi'

Guus Hiddink wordt de nieuwe trainer van Anzhi Makhachkala. Dat meldt het Russische Life News. De 65-jarige Achterhoeker zou een contract voor drie seizoenen tekenen, waarin hij jaarlijks acht miljoen euro opstrijkt. Hiddink werd vorige maand ontslagen bij Turkije, nadat hij er niet in was geslaagd de Turken naar het EK te loodsen.

Hiddink wordt volgens het Russische medium waarschijnlijk volgende week gepresenteerd. Hij moet daarvoor wel terug kunnen keren van een vakantie in Afrika. Hiddink was tussen 2006 en 2010 al eens bondscoach van Rusland.

Bij Anzhi komt Hiddink onder meer Samuel Eto'o, Mbark Bousouffa en Roberto Carlos tegen.

Arrestatie na horrormoord New York

De politie van New York heeft een 47-jarige man gearresteerd die zaterdag een bejaarde vrouw levend verbrandde in een lift. Dit meldde de nieuwszender CNN zondag. De politie verdenkt hem van de dodelijke aanval.

Op beelden van een bewakingscamera is te zien hoe de 73-jarige vrouw, die net uit de lift wilde stappen, wordt benaderd door een man in een overall van een ongedierteverdelgingsdienst. De man besproeide de vrouw met een brandbare vloeistof en stak haar in brand.

Arrestatie na horrormoord New York
Arrestatie na horrormoord New York (Foto: ANP)

[PDC] Van Barneveld keihard onderuit

Raymond van Barneveld heeft de eerste ronde van het PDC World Darts Championship 2012 niet overleefd. De voormalig wereldkampioen ging in de eerste ronde keihard met 3-0 onderuit tegen James Richardson. Het was voor Barney de eerste keer in zijn loopbaan dat hij op het PDC-WK er in de eerste ronde uitvliegt.

Van Barneveld begon in stijl, aangezien hij in zijn eerste worp een 180'er noteerde. Met een 12-darter en een knappe 130-finish wist hij Richardson direct te breaken. In de tweede leg haperde Barney even op de dubbels, maar hij wist deze leg toch via dubbel-4 binnen te halen. Richardson liet zich echter niet helemaal uit het veld slaan en sleepte zijn eigen leg binnen. Via een 145-finish wist Richardson op prachtige wijze terug te breaken en het initiatief in de eerste set terug te winnen. Via dubbel-1 wist Ruthless zijn eigen leg te behouden en daarmee op 1-0 in sets voor te komen tegen Van Barneveld.

In de eerste leg van de tweede set kreeg Richardson ook weer breakkansen, maar deze keer wist hij ze niet te benutten. Barney liet het vervolgens na om zijn eigen leg uit te gooien, waarna Richardson alsnog wist te breaken. Barney kreeg kansen om direct terug te breaken, maar de dubbels lieten hem opnieuw in de steek. Richardson bleef sterk gooien en behield vervolgens zijn eigen leg. Barney wist met hangen en wurgen vervolgens wel zijn eigen leg te behouden, maar daar gingen wel een aantal missers op de dubbels aan vooraf. Via een 120-finish kwam Richardson op 2-0 in sets en daardoor kwam een vroegtijdige uitschakeling voor Van Barneveld wel akelig dichtbij.

Barney leek zich in de derde set wat te herpakken, aangezien hij zijn opponent met een 130-finish direct wist te breaken. In de derde leg miste hij op een haar na een 130-finish en kreeg hij een beurt later ook breakkansen. Hij benutte ze echter niet en Richardson behield via tops zijn eigen leg. Via zijn tweede 145-finish van de partij brak hij Van Barneveld direct terug. Onze landgenoot kreeg voldoende kansen om de Engelsman te breaken, miste op een haar na een 167-finish, maar het was Richardson die de partij een beurt later via dubbel-16 uit wist te gooien.

Co Stompé, Vincent van der Voort, Jelle Klaasen en Roland Scholten wisten zich eerder wel te plaatsen voor de tweede ronde. Michael van Gerwen kan zich hier nog aan toevoegen. Hij komt dinsdag in actie tegen Colin Osborne.

Straaljager gestolen in Arnhem

Bij Museum Vliegbasis Deelen en Arnhem is een schaalmodel van een straaljager gestolen. Het gaat om een vliegtuig van zo'n tien meter lang. Medewerkers kwamen er zondagochtend achter dat het gevaarte weg was, meldt Omroep Gelderland.

Waarschijnlijk gaat het om een ludieke actie. De dieven lieten een briefje achter met de tekst 'Vlieg er eens uit. Tot volgend jaar!" Het museum gaat maandag aangifte doen.

Het schaalmodel van de F104 Starfighter weegt enkele honderden kilo's.

De Boer: "Kans op titel wel tachtig procent"

Ajax-trainer Frank de Boer gelooft ondanks een wisselvallige eerste seizoenshelft in titelprolongatie voor de Amsterdammers.

Ajax liep zondag drie punten in op koploper AZ. Het verschil is daardoor teruggebracht tot vijf punten. De Boer schat de kansen op de 31ste landstitel hoog in. "Ik denk wel tachtig procent. Mijn persoonlijke doel is om structureel kampioen te worden met Ajax", zei de coach in Studio Ajax.

"Maar wel met een bepaalde visie en spelbeeld. Van de tien wedstrijden moeten we er negen domineren. Altijd moeten we uitgaan van onze eigen identiteit", aldus De Boer. De oud-Ajacied gaf sinds zijn aanstelling diverse talenten een kans en er kloppen nog meer spelers op de deur.

"Er zitten nog drie a vier talenten aan te komen. Wie dat zijn? Ik wil geen onnodige druk opleggen door namen te noemen." De Boer hoopt de dromen van de jonge talenten uit te laten komen, maar de oud-international heeft zelf ook een droom: "Tien jaar coach zijn van Ajax", zei De Boer.

Wenger: "Achterstand op City is nu te groot"

Arsenal hoopte zich in de titelrace te mengen, maar dat wordt volgens Arsene Wenger moeilijk na het verlies bij Manchester City. Wenger zag zijn ploeg in Manchester met 1-0 onderuit gaan door een doelpunt van David Silva. The Gunners staan daardoor vijfde met een achterstand van twaalf punten op City.

"Het was een duel dat we niet mochten verliezen", zei de teleurgestelde Wenger op de clubsite van Arsenal.
"De achterstand op City is nu te groot. Ik denk dat we vandaag wat pech hebben gehad. Als we hadden gewonnen, dan was het verschil nog zes punten en in de tweede helft krijgen we spelers als Jack Wilshere en Abou Diaby weer terug", aldus Wenger, die op zoek is naar versterkingen.

Vooral in aanvallend opzicht hebben niet voldoende mogelijkheden", zei de Fransman. Collega Roberto Mancini heeft Arsenal ook zo goed als afgeschreven voor de titel. "Het gaat zwaar worden voor hen, maar ik weet zeker dat ze blijven vechten tot ze erbij neervallen", verklaart Mancini.

Serious Request van start in Leiden

Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Timur Perlin hebben zondagavond in het Glazen Huis de aftrap verricht van Serious Request 2011. Snow Patrol-zanger Gary Lightbody draaide de deur van het huis op slot.

De 3FM-dj's blijven tot en met 24 december in het Glazen Huis, dat dit jaar op de Beestenmarkt staat in Leiden. De mannen eten niet, maken non-stop radio en proberen met verzoekplaatjes zo veel mogelijk geld in te zamelen voor het Rode Kruis. Net als eerdere jaren komt een aantal bekende Nederlanders, onder wie Irene Moors en Waylon, een nachtje slapen in het huis.

De opbrengst gaat dit jaar naar de actie Help een Moeder, Red een Gezin. Vorig jaar, toen het Glazen Huis in Eindhoven stond, leverde Serious Request 7,1 miljoen euro op.

FOK!fotograaf Mirjam Ravensbergen was er vanavond bij en maakte voor ons een fotoverslag. Ook op het FOK!forum besteden we aandacht aan Serious Request, klik hier om mee te discussiëren!

Handbalsters Noorwegen wereldkampioen

De Noorse handbalsters hebben in het Braziliaanse São Paulo de wereldtitel veroverd. In de finale werd Frankrijk met 32-24 verslagen.

Frankrijk begon de finale goed maar al snel maakte de Noorse dames duidelijk wie de beste waren. Bij rust had Noorwegen al een 19-13 voorsprong. In de tweede helft werd dit probleemloos vastgehouden waardoor ze na 1999 hun tweede wereldtitel wonnen.

Noorwegen, dat in de achtste finales ook al te sterk was voor Nederland, heeft nu alle grote titels in bezit. In 2008 werd het Olympisch kampioen en in 2010 werd het Europees kampioen.  

Station Bijlmer-ArenA dicht na vechtpartij

Een metrostation in Amsterdam-Zuidoost is zondagavond afgesloten na een grote vechtpartij. Het gaat om station Bijlmer-ArenA. Vijf personen zijn aangehouden, meldt een woordvoerder van de politie.

De vechtpartij vond rond 18.30 uur plaats. Mogelijk is hierbij geschoten. De politie verricht forensisch onderzoek om eventuele hulzen te vinden, vooralsnog heeft dat niets opgeleverd. Niemand is gewond geraakt. Naar verwachting kan het station later op de avond weer open gaan.

De aanleiding van de vechtpartij en de precieze omvang van de groep die met elkaar op de vuist ging is onduidelijk. Het ging in ieder geval niet om voetbalsupporters.

Guidetti: "Credits naar team en supporters"

John Guidetti scoorde zondag tegen FC Twente alle treffers voor Feyenoord (3-2), maar de Zweed toonde zich bescheiden na de hattrick.

Guidetti stond zondagmiddag in de schijnwerpers in De Kuip. De jeugdinternational van Zweden scoorde voor de pauze drie keer voor Feyenoord, dat na een moeizame tweede helft overeind bleef. Guidetti weet niet of de bondscoach van Zweden ook aanwezig was. "Laten we het hopen."

"Maar het gaat niet alleen om mij", zei de spits op de clubsite van Feyenoord. "Vandaag was ik het die de bal het laatste zetje in het doel mocht geven. De credits gaan naar het hele team en de fans. Het was een geweldige middag. We hebben het als team geweldig gedaan", aldus Guidetti.

"Daar gaat het om. Ik sta er om de ballen er in te schieten. Het is heel mooi dat dit me is gelukt. Maar dat ik in de juiste positie kom heb ik aan mijn ploeggenoten te danken. Iedereen in de ploeg wilde voor elkaar werken. We zijn blijven vechten en gelukkig hebben we onszelf beloond."

Guidetti vierde zijn treffers op opvallende wijze. "Gisteren heb ik thuis met vrienden aan planking gedaan. Met mijn vrienden sprak ik af dat ik het zo doen als ik zou scoren. Misschien brengt het geluk en moet ik het maar blijven doen", besloot de goedlachse huurling van Manchesteer City.

Clijsters gekroond tot Belgische sportvrouw van het jaar

Kim Clijsters is vandaag voor de derde keer op rij en voor de achtste maal in haar loopbaan gekroond tot Belgische sportvrouw van het jaar. In de verkiezing bleef ze de zeilster Evi Van Acker en basketbalster Ann Wauters voor.

In Lint kreeg Clijsters de onderscheiding uitgereikt van haar oud-collega Justine Henin. Met haar achtste trofee kwam ze op gelijke hoogte met voormalig judoka Ingrid Berghman. In 2011 won Clijsters de Australian Open en in februari stond ze weer enige tijd op de eerste plaats van de wereldranglijst.

Vanwege veel blessureleed kwam Clijsters niet het gehele seizoen in actie.

Trainer Babbel weggestuurd bij Hertha BSC

Markus Babbel keert na de winterstop niet meer terug als trainer van Hertha BSC. De Berlijnse Bundesligaclub maakte zondag bekend per direct afscheid te nemen van de 39-jarige trainer. Babbel meldde zaterdag al dat hij de club had verteld zijn aan het einde van het seizoen aflopende contract niet te willen verlengen.

Volgens Duitse media wordt Michael Skibbe Babbels opvolger. Er zou al contact zijn geweest met de coach van Eintracht Frankfurt.

Babbel was aan zijn tweede seizoen bezig bij Hertha. Hij leidde de Berlijnse club vorig seizoen naar het kampioenschap in de Tweede Bundesliga en promoveerde zo na een seizoen terug naar het hoogste niveau. Momenteel staat Hertha elfde in de Bundesliga. De ploeg haalde twintig punten in de eerste seizoenshelft.


Trainer Babbel weggestuurd bij Hertha BSC (Foto: Novum)

Haase: "Eind 2012 in top-dertig wereldranglijst"

Robin Haase wist gisteren de KNLTB Masters voor de derde keer in zijn actieve tennisloopbaan te winnen. In de eindstrijd rekende hij in twee setse af met Thiemo de Bakker; 6-3 en 6-4. Na afloop was Haase, die als eerste was geplaatst in Rotterdam, erg tevreden met zijn eigen spel.

"Ik heb goed gespeeld tegen Thiemo. Dwingend", aldus Haase. "Het is mooi dat ik dit niveau nu al heb. Het verbaast me niet, maar ik ben er wel blij om." De 24-jarige Haase is zich al zes weken aan het voorbereiden op volgend seizoen. "De eerste drie en een halve week ben ik alleen maar met mijn fysiek bezig geweest. Daarna nam ik een paar dagen rust en toen ben ik pas met tennissen begonnen."

Op dit moment staat Haase op de 45ste plaats van de wereldranglijst. Zijn doel in 2012 is om de top-dertig te bereiken. "Ik ga voor een plaats bij de mondiale top-dertig. En dan heb ik het over het eind van 2012. Het moet niet zo zijn dat ik de top-dertig in de loop van het jaar haal, maar daarna terug val."

Wilders: Leger Egypte toont ware gezicht islam

PVV-leider Geert Wilders vindt dat het leger in Egypte met zijn keiharde optreden tegen betogers in Caïro het 'ware gezicht van de gewelddadige islam' laat zien. Hij zegt dit in een reactie op een schokkend filmpje op internet, waarin te zien is hoe het leger demonstranten, onder wie een vrouw, genadeloos aftuigt. "Het ware gezicht van de gewelddadige islam zoals barbaar Mohammed ze geleerd heeft", twittert Wilders.

"De sharia staat in de Egyptische grondwet als belangrijkste bron van wetgeving. Het leger pretendeert de wet te handhaven en doet dat op beestachtige wijze. Zoals Mohammed dat deed op dezelfde grondslag", weidt hij tegenover Novum Nieuws uit.

Zondag raakte het Egyptische leger voor de derde achtereenvolgende dag slaags met demonstranten. Zaterdag bestormden honderden militairen het Tahrir-plein en sloegen voor het oog van de camera's in op betogers. Er zijn zeker tien doden en vele honderden gewonden gevallen.

De ongeregeldheden in de Egyptische hoofdstad braken donderdagavond laat uit toen de militaire politie een kampement van betogers voor het kabinetsgebouw bestormde. De demonstranten bivakkeerden daar al ruim twee weken om te eisen dat het leger onmiddellijk afstand doet van de macht.

Janssen: "Uitfluiten Sulejmani kan gewoon niet"

De spelersgroep van Ajax was niet blij dat Miralem Sulejmani door een deel van de Ajax-supporters werd uitgefloten tijdens de wedstrijd tegen ADO Den Haag. Theo Janssen liet na afloop weten dat hij hier niet mee kon leven.

"Dat kan gewoon niet. Die jongen doet zijn stinkende best en iedereen heeft wel acties die niet lukken. Dan kun je zo'n jongen steunen of uitfluiten", was Janssen na de wedstrijd duidelijk tegenover AT5. "Zij kozen voor het tweede en wij als spelersgroep zijn er niet blij mee, maar dat hebben we al een keer eerder gezegd."

Sulejmani nam op de juiste manier revanche door de 4-0 te scoren. "Gelukkig maakt Mickey daarna een fantastische goal en waren de mensen die twee minuten daarvoor aan het fluiten waren, hartstikke blij. Zo zie je maar, het kan alle kanten op in de voetballerij", besloot Janssen.

Trainer Frank de Boer nam de zaak wat luchtiger op. Hij vond dat het publiek zich best kritisch mag opstellen. "De fans betalen veel voor een kaartje dan dan mogen ze wel eens kritisch zijn. Ik was het met het publiek eens. Niet alleen Mickey, maar heel het team speelde na rust in een veel te laag tempo."

Cassano mogelijk snel terug op training Milan

Antonio Cassano keert mogelijk eind december alweer terug op de training van zijn club AC Milan. Dat zei voorzitter Silvio Berlusconi zondag. De 29-jarige aanvaller werd eind oktober na de uitwedstrijd tegen AS Roma plotseling onwel en direct naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd een klein gaatje in zijn hart gevonden.

Cassano onderging vervolgens op 4 november een hartoperatie, waardoor hij het grootste gedeelte van het seizoen aan zich voorbij moet laten gaan. "De dokters sluiten de mogelijkheid dat Cassano eind van de maand de training hervat zeker niet uit", bracht Berlusconi goed nieuws.

Milan wordt mede door het ontbreken van Cassano in verband gebracht met Manchester City-aanvaller Carlos Tévez en Maxi Lopez van Catania.


Cassano mogelijk snel terug op training Milan (Foto: Novum)

Kwart koopt spullen waar geen geld voor is

Bijna een kwart van de Nederlanders koopt wel eens spullen waar ze eigenlijk geen geld voor hebben. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in samenwerking met Wijzer in geldzaken.

Volgens het Nibud heeft het merendeel van deze groep achteraf spijt van de aankopen. Het instituut maakt zich dan ook zorgen om deze consumenten. "Voor mensen die het financieel niet ruim hebben, is het belangrijk zich te behoeden voor dit soort spijtaankopen." De organisatie vindt het verder zorgelijk dat mensen wel spijt hebben van hun aankoop, maar geen concrete actie ondernemen om dit een volgende keer te voorkomen.

Het instituut adviseert deze mensen om zichzelf een bepaald spaardoel op te leggen om te voorkomen dat ze meer uitgeven dan ze eigenlijk willen. Volgens het Nibud kan dat bijvoorbeeld door maandelijks een bepaald bedrag over te maken naar een spaarrekening, geld opzij te zetten in verschillende potjes en een boodschappenlijst te gebruiken in de supermarkt.

Kwart koopt spullen waar geen geld voor is
Kwart koopt spullen waar geen geld voor is (Foto: ANP)

Ajax beste ploeg Eredivisie in 2011

Ajax mag zich na de 4-0 thuisoverwinning op ADO Den Haag de beste Eredivisieclub van 2011 noemen. De Amsterdammers behaalden 71 punten uit 33 duels en bleven daarmee FC Twente voor.

Ajax won 21 van zijn 33 Eredivisieduels, speelde er acht gelijk en verloor vier keer. De formatie van Frank de Boer wist dit jaar 81 keer het net te vinden en incasseerde 36 tegendoelpunten. FC Twente, dat vandaag zijn afsluitende wedstrijd van 2011 met 3-2 verloor van Feyenoord, finisht dit jaar op 67 punten uit 33 wedstrijden.

Ajax verzekerde zich voor de 27ste keer in de historie van de jaartitel in de Eredivisie. De Amsterdammers zijn in dat opzicht koploper, aangezien PSV en Feyenoord volgen met respectievelijk vijftien en negen jaartitels.

Ajax wist in 2011 voor de dertigste keer in de historie van de club de landstitel te winnen. De Amsterdammers zijn ook in dat opzicht koploper, aangezien PSV 21 keer de landstitel won en Feyenoord veertien keer de beste club was van Nederland.

Bayram: "Het wordt NAC of Kayserispor"

Ömer Bayram, aanvaller van NAC Breda, zal komende winterstop een keuze maken tussen zijn huidige ploeg en het Turkse Kayserispor, de club van trainer en oud-Ajacied Shota Arveladze. Zijn contract bij de ploeg uit Breda, waar hij is opgegroeid, loopt komende zomer af.

"Het wordt bijtekenen of in januari vertrekken naar Turkije", liet de 20-jarige Bayram weten na de thuiswedstrijd tegen AZ (2-1 winst). "Ik vind het beide goed en heb eigenlijk geen voorkeur. Ik moet nu afwachten hoe de onderhandelingen tussen de twee clubs aflopen."

Bij Kayserispor komt Bayram, mocht hij de overstap maken, de Nederlandse aanvaller Nordin Amrabat tegen. Hij speelde in het verleden onder meer voor VVV-Venlo en PSV.

Opnieuw paard overleden tijdens wedstrijd

Tijdens een internationaal concours hippique is opnieuw een springpaard overleden. Ditmaal gebeurde dit in La Coruña. Lester Vador, het paard van de Braziliaan Pedro Deniss, raakte door een val zo ernstig gewond, dat er vervolgens niets anders gedaan kon worden dan het dier uit zijn lijden te verlossen.

Onlangs overleed de Nederlandse hengst Hickstead van olympisch kampioen Eric Lamaze in Verona tijdens een wedstrijd door een scheur in de aorta. Zo'n breuk werd ook het paard Cypriano van de Duitse springruiter Sören von Rönne noodlottig in de Deense plaats Vilhelmsborg.

[Bundesliga] Mönchengladbach thuis langs Mainz

Borussia Mönchengladbach heeft een nipte overwinning in de Bundesliga geboekt. In eigen huis werd FSV Mainz met 1-0 aan de kant gezet. Patrick Herrmann maakte na vijf minuten de enige treffer. Roel Brouwers bleef op de bank bij de thuisploeg. Mönchengladbach staat vierde met 33 punten, vier minder dan koploper Bayern München.

Kaiserslautern en Hannover 96 moesten zich tevreden stellen met een 1-1 gelijkspel. Mohammed Abdellaoue zette Hannover na dertien minuten op voorsprong. Ruim twintig minuten voor tijd sleepte Adam Nemec een punt uit het vuur voor de thuisploeg.

Rutten: "We hebben een show neergezet"

PSV-trainer Fred Rutten was na afloop uiteraard zeer tevreden over de ruime 1-5 overwinning op bezoek bij sc Heerenveen. Hij wilde liever niet praten over de details die fout gingen, maar omschreef liever zijn gevoel die hij overhield aan de winstpartij.

"Ik zit nu in de fase van het genieten, dat doe ik altijd 24 uur. In de eerste helft hebben we een show neergezet”, aldus de oefenmeester van de Eindhovense formatie. Rutten was van mening dat zijn ploeg wellicht het beste spel tot nu toe liet zien. "De eerste 45 minuten waren misschien wel de beste van ons dit seizoen. Zowel voetballend als tactisch."

"We misten nog wat kansjes, maar daar wil ik het niet over hebben. We hebben Heerenveen in eigen stadion afgetroefd op een manier die mij aanstaat", aldus de trainer van PSV.

[Premier League] Arsenal verliest bij City

Arsenal heeft de eerste competitienederlaag sinds oktober geleden. Uit bij Manchester City kwam er een eind aan een ongeslagen reeks van acht wedstrijden voor The Gunners (1-0 verlies). Vlak voor rust kroonde David Silva zich namens City tot matchwinnaar.

Nadat Manchester United op bezoek bij Queens Park Rangers met 0-2 wist te winnen, moest de andere ploeg uit Manchester drie punten tegen Arsenal pakken om de koppositie te behouden in de Premier League. Arsenal, dat de laatste tijd onder aanvoering van aanvoerder Robin van Persie, bezig was aan een sterke preiode, kon in Manchester geen passend vervolg geven aan hun reeks overwinningen.

De Oranje-international wist weliswaar doelman Joe Hart van City eenmaal te passeren, maar het doelpunt werd wegens buitenspel afgekeurd. Aan de andere kant wist David Silva op aangeven van Sergio Aguëro kort na rust wel te scoren. Nigel de Jong viel kort voor tijd in bij The Citizens. Door de overwinning is City na zestien duels nog altijd koploper. De formatie van trainer Roberto Mancini pakte tot nu toe 41 punten. Arsenal bleef steken op de vijfde plek.

Iran toont 'Amerikaanse spion' op televsie

De Iraanse staatstelevisie heeft zondag beelden uitgezonden van een man die een spion van de Verenigde Staten zou zijn. Het zou gaan om een in Arizona geboren Amerikaans staatsburger van Iraanse komaf.

De jongeman, Amir Mirza Hekmati, zou een CIA-agent zijn die moest infiltreren in het Iraanse veiligheidsapparaat. Op televisie werden ook Engelstalige documenten getoond. Iran beschuldigt de Verenigde Staten er met regelmaat van geheime operaties uit te voeren die het bewind in Teheran moeten ondermijnen.

Iran toont'Amerikaanse spion' op televsie
Iran toont 'Amerikaanse spion' op televsie (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie speelronde 17

Dit weekend werd in de Eredivisie de zeventiende speelronde afgewerkt. PSV profiteerde optimaal van het puntverlies van AZ en is de koploper genaderd tot op één punt. Onderin verloren zowel De Graafschap, VVV-Venlo en Excelsior en is er dus niks veranderd in de verhoudingen.

Feyenoord kwam in de thuiswedstrijd tegen FC Twente al na acht minute op voorsprong. Na een voorzet van Bakkal bracht Guidetti de Rotterdammers op een 1-0 voorsprong. Feyenoord bleef in het vervolg van de eerste helft uitstekend spelen en vlak voor rust leek de zege zelfs al veilig te zijn. Guidetti scoorde nog twee keer wat een hattrick voor de Zweed betekende. In de tweede helft was het spelbeeld compleet omgekeerd. Nu was het Twente wat de betere ploeg was en na een klutsgoal vanChadli werd het weer spannend. Dankzij een geplaatst schot van De Jong werd het 3-2 en wankelde Feyenoord. Twente voerde de druk steeds verder op maar slaagde er niet meer in de gelijkmaker te produceren.

Voor de derde keer deze maand heeft AZ punten verspeeld in uitwedstrijd. Ditmaal tegen NAC Breda. Voor rust was het AZ wat de betere ploeg was, maar door slordig verdedigen kwam het toch op achterstand. Antony Lurling scoorde met een stiftje de 1-0. Nadat Wernbloem een enorme kans op de gelijkmaker miste kwam AZ vlak voor rust toch op gelijke hoogte. Holman scoorde uit een hoekschop. In de tweede helft was de wedstrijd meer in evenwicht maar waren de beste kansen wederom voor AZ. Vooral Holman kreeg goede mogelijkheden om de Alkmaarders op voorsprong te zetten, maar slaagde er niet in. Na wederom slecht verdedigen was het toch nog NAC dat de overwinning greep. Koenders maakte in de slotminuut het beslissende doelpunt.

SC Heerenveen was al dertien duels op rij ongeslagen, maar leed tegen PSV op eigen veld een forse nederlaag. Binnen een half uur hadden de bezoekers al een 0-3 voorsprong. Toivonen kon vrij inkoppen na een voorzet van labyad, Matavz scoorde na een assist van Manolev en wederom Toivonen scoorde na een combinatie met Matavz. Na de rust werd Heerenveen volledig weggespeeld door PSV. De Eindhovenaren kregen vele kansen en Heerenveen mocht blij zijn dat er slechts twee werden benut, namelijk door Wijnaldum en Marcelo. Van de La Parra redde de eer voor Heerenveen en bepaalde de eindstand op 1-5.

Uitslagen speelronde 17:

Thuis Uit Uitslag
De Graafschap RKC Waalwijk 1-3
Heracles Almelo Vitesse 0-1
Roda JC Kerkrade Excelsior 7-0
NEC VVV Venlo 2-0
FC Groningen FC Utrecht 1-0
Ajax ADO Den Haag 4-0
NAC Breda AZ 2-1
Feyenoord FC Twente 3-2
SC Heerenveen PSV 1-5

Stand:

# Club Wed. w g v p v-t
1 AZ 17 12 2 3 38 36-15
2 PSV 17 11 4 2 37 48-19
3 FC Twente 17 9 6 2 33 43-18
4 Ajax 17 9 6 2 33 46-23
5 Feyenoord 17 9 4 4 31 34-22
6 Vitesse 17 8 5 4 29 23-16
7 SC Heerenveen 17 7 7 3 28 39-28
8 FC Groningen 17 7 5 5 26 29-28
9 Roda JC Kerkrade 17 8 0 9 24 29-38
10 NAC Breda 17 6 3 8 21 24-28
11 ADO Den Haag 17 6 3 8 21 22-31
12 Heracles Almelo 17 5 5 7 20 27-25
13 RKC Waalwijk 17 5 3 9 18 17-28
14 FC Utrecht 17 4 5 8 17 28-35
15 NEC 17 5 2 10 17 17-27
16 De Graafschap 17 3 3 11 12 16-39
17 VVV Venlo 17 2 4 11 10 16-42
18 Excelsior 17 1 5 11 8 9-41

Klik hier voor alle statistieken uit de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Trainer Tigana volgt Anelka naar Shanghai

Jean Tigana wordt de nieuwe trainer van Nicolas Anelka bij Shanghai Shenhua. De Fransman zat sinds mei zonder club nadat hij opstapte bij Bordeaux. "Dit is een fantastische kans", laat Tigana weten. "Ik ben niet naar China gekomen om financiële redenen. Als ik meer wilde verdienen was ik wel naar Engeland of Turkije gegaan."

De 56-jarige Tigana, die als speler het EK van 1984 won, stond eerder aan het roer bij Olympique Lyon, Monaco, Fulham en Besiktas. Tigana komt bij Shanghai Shenhua zijn landgenoot Nicolas Anelka tegen. De spits van Chelsea maakt in de winterstop de overstap naar China.


Trainer Tigana volgt Anelka naar Shanghai (Foto: Novum)

Reddingswerkers zoeken overlevenden Filipijnen

Zwaar beproefde reddingswerkers op het Filipijnse eiland Mindanao zoeken naar honderden mensen die sinds de storm en overstromingen van vrijdag en zaterdag worden vermist. Meer dan 650 mensen zijn om het leven gekomen als gevolg van de regens die de tropische storm Washi naar de noordelijke kust van Mindanao bracht. Er stortte meer water naar beneden dan normaal in een hele maand van het regenseizoen.

Het Rode Kruis vreest dat 808 mensen zijn verdwenen, waarschijnlijk in de kolkende waterstromen die het eiland teisteren als gevolg van de met hevige regens gepaard gaande storm. Hoe zwaar sommige plaatsen zijn getroffen is nog ongewis omdat er door de chaos nog geen beeld van is. Het Rode Kruis schat dat zeker 400.000 mensen hulp nodig hebben.

Vooral in de streek rond de steden Cagayan de Oro (500.000 inwoners) en Iligan-City (320.000 inwonders), ruim 800 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla, vielen veel slachtoffers en is enorme schade aangericht. Veel mensen werden in hun slaap verrast door het wassende water. Bijna alle omgekomen slachtoffers zijn verdronken.

De autoriteiten vrezen dat het dodental oploopt. De stoffelijke resten van slachtoffers die door het water naar zee waren gesleurd, dobberden aan het wateroppervlak of spoelden zondag weer aan. Op stranden in de streek zijn al 80 lijken aangetroffen. Mortuaria in Cagayan en Iligan kunnen de hoeveelheid lijken niet aan en de stank is op veel plaatsen afgrijselijk, meldden hulpverleners. Zij gaan daarom maandag stoffelijke resten in een massagraf begraven.

Bijna 35.000 mensen zaten zondag nog in noodopvang. Ondertussen groeit de kritiek op de officiële weermannen die niets op hun website vermeldden over de naderende storm.

Reddingswerkers zoeken overlevenden Mindanao
Reddingswerkers zoeken overlevenden Mindanao (Foto: ANP)

Verweij: "Rij beter later in seizoen"

Koen Verweij verwacht dat hij zich eind deze maand in de schaatsweek zal gaan plaatsen voor het EK allround. De schaatser van Team Hart miste in het begin van het seizoen de eerste wereldbekerwedstrijden, maar dat is volgens hem geen probleem.

Verweij was deze week op trainingskamp in Erfurt waar hij de 500 meter aflegde in 36,97 seconden en de 1.500 meter in 1.48,43 waarmee hij nog niet helemaal tevreden was. "De tijden waren nog niet eens zo heel slecht, maar ik maakte slordige fouten, een paar missers en had bijna een valpartij. Maar je weet wat ze zeggen van een slechte generale repetitie."

Verweij presteerde vorig jaar op de allroundtoernooien goed met een tweede plaats op het NK, een derde op het EK en een vierde op het WK. Daarom wil hij in de schaatsweek plaatsing afdwingen voor het EK in Budapest. "Dat is het hoofddoel. Plaatsing voor de wereldbeker zou mooi meegenomen zijn."

Begin dit schaatsjaar kon de rijder van Team Hart nog niet bij de top aanhaken. "Dat was teleurstellend, maar ik weet dat ik in het begin van het seizoen moeite heb, dat was vorig jaar ook zo. Daarom was het niet helemaal onverwacht dat het nog niet ging. Ik had het toen ook nog niet laten zien in de trainingen. Maar aan het eind van het seizoen rijd ik meestal wel goed."

[Serie A] Juventus maakt geen fout

Juventus heeft geen steek laten vallen in de Serie A. De koploper was met 2-0 te sterk voor Novara. Simone Pepe en Fabio Quagliarella stelden de zege veilig. Juventus, waar Eljero Elia op de bank bleef, heeft 33 punten uit vijftien duels. Nummer twee AC Milan heeft twee punten minder.

Internazionale lijkt de weg naar boven ook ingezet te hebben. Zonder de geblesseerde Wesley Sneijder werd Cesena met 1-0 aan de kant gezet. Verdediger Andrea Ranocchia maakte in de 63e minuut het enige doelpunt, waardoor Inter nu vijfde staat met 23 punten. Luc Castaignos zat niet bij de selectie van de Milanezen.

[Premier League] Liverpool te sterk voor Aston Villa

Liverpool heeft zondag een 2-0 zege bij Aston Villa geboekt in de Premier League. Craig Bellamy zette de bezoekers na elf minuten op voorsprong en vier minuten later lag ook de tweede treffer in het net. Ditmaal scoorde Martin Skrtel. Liverpool stijgt door de zege naar de zesde positie met 29 punten.

Dirk Kuijt begon op de bank bij Liverpool. Hij maakte twee minuten voor tijd zijn opwachting. Oud-Ajacied Luis Suárez verscheen wel aan de aftrap.


Liverpool te sterk voor Aston Villa (Foto: Novum)

Uitslag sc Heerenveen - PSV

PSV blijft meedoen in de titelstrijd in de Eredivisie. De ploeg van trainer Fred Rutten wist de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop in Heerenveen met 1-5 te winnen. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.

sc Heerenveen

1 - 5

PSV

 73' Van la Parra
   18' Toivonen
 20' Matavz
 24' Toivonen
 49' Wijnaldum
 59' Marcelo
 
 Gele kaart: Kums, (sc Heerenveen),
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 26.100
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Steppe
Janmaat
Gouweleeuw
Zomer
Breuer
Kums (Roorda/60)
Djuricic
Elm
Narsingh
Dost
Assaidi (Van La Parra/46)
  Isaksson
Manolev
Marcelo (Bouma/71)
Derijck
Willems
Wijnaldum
Toivonen
Strootman
Labyad
Matavz (Vennegoor/89)
Mertens


Mertens (PSV) tussen twee Heerenveen-spelers in (Foto: Pro Shots)

Heerlen: compensatie winkeliers 't Loon geen lening

De gemeente Heerlen ontkent ten stelligste dat het geld dat ondernemers van winkelcentrum 't Loon ontvangen een lening is. MKB Parkstad meldde zaterdag dat de vijftigduizend euro die de getroffen winkeliers maximaal krijgen moet worden terugbetaald. De gemeente laat zondag weten dat het wel degelijk om een compensatie gaat.

Terugbetaling is alleen aan de orde als achteraf blijkt dat niet aan de voorwaarden van de regeling is voldaan. Als de ondernemer ook een schadevergoeding krijgt van een andere partij moet het geld van de gemeente weer worden terugbetaald.

Volgens MKB Parkstad is er veel onduidelijkheid over de vergoeding die de gemeente beschikbaar stelt aan de getroffen ondernemers. Maar gesprekken met de winkeliers zouden hebben uitgewezen dat de vergoeding slechts een lening betreft. De gemeente bestrijdt dit.

Begin deze maand moesten alle winkels in het winkelcentrum de deuren sluiten, omdat het er te onveilig was. De grond onder het centrum was instabiel, waardoor een deel op instorten stond.

Tien winkels en een deel van de parkeergarage moesten worden gesloopt omdat de grond onder het winkelcentrum verzakt. De tien winkeliers die niet meer kunnen terugkeren naar 't Loon kunnen een vergoeding krijgen om ergens anders in Heerlen een nieuwe winkel te beginnen.

Demonstratieverbod na rellen Brussel

De burgemeester van het Belgische Elsene heeft zondag demonstraties tegen de Congolese president Joseph Kabila voorlopig verboden. Volgens Willy Decourty worden de betogingen door vandalen aangegrepen om de orde te verstoren.

Zaterdag raakten bij een in rellen ontaarde betoging in Brussel zestien politiemensen gewond. De verwondingen van de agenten lijken mee te vallen. De politie heeft 144 mensen aangehouden. Zeven van de arrestanten zijn nog minderjarig.

De Belgische justitie klaagt zeker 21 van de opgepakte relschoppers aan. Drie van hen bekogelden de paarden van de bereden politie met vuilnisbakken en glazen flessen. De aangerichte schade in de wijk is aanzienlijk.

Kienhuis zwemt Nederlands record op 1500 vrij

Zwemmer Job Kienhuis heeft zijn eigen Nederlands record op de 1500 meter vrij verbeterd. Bij de kortebaanwedstrijden van de Salnikov Cup in Sint Petersburg klokte hij een tijd van 14.30,14 minuten. Dat meldt Zwemkroniek. Kienhuis haalde bijna tien seconden van zijn oude toptijd af. Die stond op 14.39,97.

De 22-jarige Kienhuis legde ook beslag op de eerste plaats in Sint Petersburg. Hij herstelde zich voor zijn race bij het EK korte baan van vorige week in Szczecin. Daar werd hij slechts zesde.

Van der Wiel bijna rond met Valencia

Ajax-verdediger Gregory van der Wiel is zo goed als rond met Valencia. De Nederlands international heeft bijna een vijfjarig contract bij de Spaanse club te pakken. Dat zei hij zondag voor de camera van Eredivisie Live. "Ik heb met de club gesproken en het gaat de goede kant op."

Ajax legde een eerste bod van Valencia echter naast zich neer. "De clubs zijn nog in onderhandeling", weet Van der Wiel. "Ik verwacht dat dat wel goed komt." Hoe dan ook vertrekt Van der Wiel niet in de winterstop. "Ik ga sowieso het seizoen hier afmaken."

Israël bouwt 1000 woningen in bezet gebied

Israël bouwt nog steeds verder in de bezette gebieden voor joodse kolonisten. Het Israëlische ministerie van Bouw en Huisvesting heeft zondag bekendgemaakt dat kan worden ingeschreven voor de bouw van meer dan 1000 nieuwe woningen in bezet Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever.

De kolonisatie van de bezette gebieden is in strijd met het internationaal recht en al decennia het voornaamste obstakel voor vrede tussen Israëli's en Palestijnen.

De beste pijltjesgooiers

Jacques Nieuwlaat noemde Phil Taylor afgelopen week de beste pijltjesgooier ter wereld. Dat vond ik eerst wat denigrerend klinken, maar hij is het natuurlijk wel. En dat is knap, want darts is een echte sport. Helaas denken heel wat mensen daar anders over en is darts voor velen nog altijd een kroegsport voor bierdrinkers met dikke buiken. Fysiek is het inderdaad niet het zwaarst, maar toch: heel wat darters hebben 7 uur per dag getraind voor het WK dat nu aan de gang is. En mentaal is het nog zwaarder.

Tweede rijder vinden geen prioriteit bij HRT

Het kan nog wel even duren voordat het HRT F1 Team haar tweede coureur voor het Formule 1-seizoen 2012 bekend zal maken. De Spaanse renstal legde al Pedro de la Rosa vast, maar de keuze van zijn teamgenoot heeft vooralsnog geen prioriteit.

"We zijn met enkele coureurs in gesprek, maar we kunnen nog niet op de zaken vooruitlopen. Het is een beslissing die we ook zeker niet voor het nieuwe jaar zullen maken, want het is momenteel geen urgente zaak om een tweede coureur te hebben. Ons huidige doel is om de structuur van het team goed vast te leggen. We moeten nog een aantal mensen aan boord halen, maar dat is normaal en we zijn er klaar voor. Zodra de basis is, kunnen we een toekomst opbouwen," zei de nieuwe teambaas Luis Perez-Sala.

HRT heeft zich de afgelopen tijd gereorganiseerd, waardoor 2012 voor het team een overgangsjaar zal worden naar een gevestigd team. "We moeten eerst zorgen dat de auto op tijd af is. Daarna kunnen we bezig met het verbeteren van de auto. Volgend jaar wordt een jaar waarin we ons kunnen voorbereiden op een stabiele situatie in 2013."

Voor de positie van tweede rijder bij HRT zijn een aantal gegadigde. Vitantonio Liuzzi heeft een contract voor komend jaar, maar zal desondanks waarschijnlijk niet in de bolide plaats gaan nemen. Jaime Alguersuari, Sébastien Buemi, Vitaly Petrov, Bruno Senna, Jerome d’Ambrosio en Adrian Sutil raakten in de afgelopen weken hun stoeltje kwijt en zijn grotere kanshebbers, naast enkele namen, zoals Giedo van der Garde, die al enige tijd rondzingen in het geruchtencircuit.

Dronkaards wisselen al rijdend van plek

Twee mannen hebben in de nacht van zaterdag op zondag in Heemskerk al rijdend van plek gewisseld toen ze een stopteken kregen. Ze deden dat voor de ogen van de politie. Hun actie had echter geen enkele zin want beiden hadden te diep in het glaasje gekeken, maakte de politie Kennemerland zondag bekend.

Agenten zagen even na half twee een auto met te hoge snelheid rijden. In het voertuig zaten vier mensen. De politie ging erachteraan en gaf aan dat de 23-jarige bestuurder uit Burgerbrug moest stoppen. Hij gaf hier niet meteen gehoor aan en tot hun verbazing zagen de agenten vervolgens dat de automobilist al slingerend over de weg wisselde met iemand op de achterbank. Deze 24-jarige man uit Den Helder bleek bij controle flink naar alcohol te ruiken. De man die eerst achter het stuur zat, was er niet veel beter aan toe.

De politie heeft het tweetal aangehouden en ook de auto meegenomen naar het bureau. Ze zijn hun rijbewijs kwijt en hebben een proces verbaal meegekregen.

Dronkaards wisselen al rijdend van plek
Dronkaards wisselen al rijdend van plek (Foto: ANP)

Dronken bestuurder rijdt met dochter op schoot

De politie heeft zaterdag een dronken 41-jarige automobilist in Gorinchem aangehouden die met zijn 2-jarige dochter op schoot reed. De man moest mee naar het bureau en kon zijn rijbewijs direct inleveren. Het meisje is veilig naar haar moeder gebracht. Dat laat de politie zondag weten.

Agenten reden de auto tegemoet op de Jan van der Heijdenstraat. De bestuurder begon te toeteren en harder te rijden, waarop de politie besloot de man een stopteken te geven.

De dochter zat bij haar vader op schoot en mocht de auto sturen. De man bleek bij een blaastest te veel te hebben gedronken, waarop hij werd aangehouden en zijn roze papiertje mocht inleveren.

De politie heeft de man verhoord. Hij is inmiddels weer op vrije voeten.

Homoseksualiteit zat Wikileaks-verdachte Manning dwars

De Amerikaanse militair Bradley Manning, die wordt verdacht van het doorspelen van honderdduizenden gevoelige bestanden aan Wikileaks, had het zo moeilijk met zijn homoseksualiteit dat hij nooit de verantwoordelijkheid had moeten krijgen voor vertrouwelijke documenten van het Amerikaanse leger. Dat hebben Mannings advocaten zaterdag betoogd tijdens de voorbereidende zitting van het strafproces waarin hij terechtstaat.

De aanklagers probeerden zaterdag Manning in verband te brengen met de publicatie van de geheime informatie op Wikileaks. Op de klokkenluiderswebsite verschenen onder meer memo's van het ministerie van buitenlandse zaken en legerrapporten over de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Omdat homoseksuele militairen hun geaardheid destijds moesten verzwijgen op straffe van ontslag stond de 24-jarige verdachte volgens zijn verdediging onder grote druk. President Barack Obama maakte onlangs een eind aan het 'don't ask, don't tell'-beleid.

[Jupiler League] Uitslag Willem II - Cambuur

Willem II is er zondag voor eigen publiek niet in geslaagd om Cambuur Leewarden te passeren in de Jupiler League. De formatie van trainer Jurgen Streppel speelde met 0-0 gelijk tegen de Friezen. Willem II blijft daardoor vijfde met 29 punten, terwijl Cambuur derde staat met een punt meer.

Cambuur en Willem II kijken nog wel tegen een fikse achterstand aan ten opzichte van FC Zwolle. De koploper gaat met 44 punten de winterstop in. Cambuur en Willem II zijn ook uitgespeeld dit kalenderjaar. In het bekertoernooi zijn beide ploegen al uitgeschakeld.

Twee werknemers onwel na lekkage chloor

Twee mensen zijn zondagmiddag onwel geworden toen bij een fabriek in het Botlekgebied chloor vrijkwam. Eerder was de bliksem ingeslagen bij een transformatorhuis, waardoor de stroom uitviel. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

Rond 11.30 uur sloeg de bliksem in, waardoor op het terrein zes bedrijven, waaronder Akzo Nobel, zonder stroom kwamen te zitten. Bij het bedrijf Nufarm kwam een kleine hoeveelheid chloor vrij.

Twee medewerkers raakten onwel en moesten naar het ziekenhuis worden gebracht. Ze maken het naar omstandigheden goed, maar moeten wel nog in het ziekenhuis blijven.

Rond 16.00 uur waren de problemen met de stroomvoorziening verholpen. Bij niet alle zes de bedrijven op het terrein zijn de werkzaamheden weer hervat. Naar verwachting is bij Akzo Nobel maandag alles weer operationeel.

[Premier League] United wint na snelle treffer Rooney

Manchester United heeft zondag de uitwedstrijd bij Queens Park Rangers gewonnen. De ploeg van trainer Sir Alex Ferguson was met 2-0 te sterk. Wayne Rooney opende al in de eerste minuut de score, maar de bezoekers verzuimden daarna afstand te nemen. Elf minuten na rust besliste Michael Carrick het duel alsnog.

Manchester United gaat voorlopig aan kop met 39 punten. Manchester City heeft een punt achterstand, maar ontvangt later op zondag nog Arsenal.


United wint na snelle treffer Rooney (Foto: Novum)

Vos en Nys winnen in Namen

Marianne Vos en Sven Nys hebben de wereldbekerwedstrijden veldrijden in het Belgische Namen gewonnen. Beide kwamen op het modderige parcours solo over de streep.

Nys klopte zijn landgenoten Niels Albert en Klaas Vantornout. Kevin Pauwels eindigde als vierde en verloor de leiding in het Wereldbekerklassement aan Nys. Lars Boom reed in Namen zijn eerste veldrit van het seizoen en werd 28e. Gerben de Knegt was de beste Nederlander op de elfde plaats.

Bij de dames boekte Vos haar eerste wereldbekerzege van het seizoen. Vos, die gisteren ook al de beste was in Essen, bleef de Française Lucie Chainel-Lefevre en de Amerikaanse Kathie Compton voor. Daphny van den Brand werd pas achtste, maar behield wel de leiding in het algemeen klassement.

Chinese love story

Meer dan 50 jaar geleden werd de 19-jarige Chinees Liu verliefd op de 29-jarige weduwe Xu. Omdat het toen een schande en taboe was, vluchtte het liefdeskoppel de bergen in. In 2001 werden ze pas ontdekt, door avonturiers. Het meest opzienbarende is dat Liu voor z'n vrouw jarenlang een trap van ruim 6000 treden in de rotsen heeft geslagen zodat ze zich makkelijker over de berg kon manoeuvreren. In 2007 is Liu echter overleden, en Xu is wederom een weduwe.

(klik hier of op de foto om meer te lezen)

Uitslagen Eredivisie (18/12/2011)

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van deze duels.

NAC Breda

2 - 1

AZ

 31' Lurling
 90' Koenders
   45' Holman 
 
 Gele kaart: Gilissen, Koenders (NAC Breda)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.720
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Koenders
Buijs
Botteghin
Gorter (Zonneveld/79)
Bonevacia
Gilissen
Schilder
Jozefzoon (Bayram/46)
Kolk (Schalk/46)
Lurling
  Esteban
Reijnen
Moisander
Klavan
S.Poulsen
Wernbloom
Maher
Elm
Benschop
Altidore (Lewis/46)
Holman (Gudmundsson/85)


NAC-speler Schilder in duel met AZ'er Wernbloom (Foto: Pro Shots)

Feyenoord

3 - 2

FC Twente

 8' Guidetti
 43' Guidetti
 44' Guidetti
   56' Chadli 
 66' De Jong 
 
 Gele kaart: Bakkal, El Ahmadi, (Feyenoord), Rosales, (FC Twente)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 44.000
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Leerdam
Vlaar
Martins Indi
Nelom
El Ahmadi
Clasie
Bakkal
Cabral (Mokotjo/70)
Guidetti (Biseswar/83)
Schaken (De Vrij/87)
  Michailov
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Tiendalli (Berghis/86)
Brama
De Jong
Landzaat (Janssen/65)
John
Janko (Fer/73)
Chadli


Feyenoordspeler Schaken ontdoet zich van Twentespelers (Foto: Pro Shots)

Voetgangster overleden bij ongeval

Een 78-jarige voetgangster die vrijdag ernstig gewond raakte bij een ongeluk in Delft is aan haar verwondingen overleden. De vrouw werd samen met een 83-jarige vrouw tijdens het oversteken aangereden door een 26-jarige automobiliste. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend, meldt de politie zondag.

Het slachtoffer stak rond 08.00 uur de van Foreestweg over. Beide vrouwen werden aangereden en naar een ziekenhuis gebracht. De 83-jarige vrouw ligt nog in kritische toestand in het ziekenhuis.

De politie onderzoekt de oorzaak van het ongeval.

Radiopresentatoren vasten voor oorlogsmoeders

Radiozender 3FM zet zich voor de achtste keer in voor een stille ramp met de actie Serious Request. Met het opsluiten van drie dj’s in het bekende Glazen Huis gaat de jaarlijkse actie zondag op de Beestenmarkt in Leiden van start.

De dj's Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Timur Perlin draaien 24 uur per dag verzoekplaatjes in ruil voor een donatie aan het Rode Kruis. Ze leven op sapjes en proberen ditmaal zoveel mogelijk geld binnen te halen voor moeders in oorlogsgebieden.

Gary Lightbody, de zanger van de Schotse band Snow Patrol, sluit zondagavond de deuren van het Glazen Huis. De komende dagen komt een aantal bekende slaapgasten langs in het huis, onder wie Waylon, Irene Moors en Jörgen Raymann.

Op kerstavond, zaterdag 24 december, mogen de dj’s het Glazen Huis verlaten en wordt bekendgemaakt hoeveel geld ze hebben opgehaald. Die avond vindt in Leiden een groot eindfeest plaats.

Vorig jaar bracht de actie in Eindhoven een recordbedrag van ruim 7,1 miljoen euro op voor aidswezen in Afrika.

Kijk ook in het speciale 3FM Serious Request forum op FOK!

Pers kiest Rutte als politicus van het jaar

Zoals door FOK! al voorspeld werd, is premier Mark Rutte door de parlementaire pers verkozen tot politicus van het jaar. Deze uitslag werd vanmiddag door de NOS bekendgemaakt.

De nummer twee uit de verkeizing op FOK! werd ook door de parlementaire pers als tweede gekozen: Emile Roemer van de SP. Wel opvallend is dat Henk Kamp als derde eindigde, terwijl hij op FOK! nog géén 1 procent van de stemmen kreeg.

ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten werd door de pers verkozen tot het politieke talent van het jaar en de bezuiniging op het persoonsgebonden budget werd verkozen als 'politiek moment van het jaar'.

Ajax trapte af in opvallend lege ArenA

De wedstrijd tussen Ajax en ADO Den Haag is zondagmiddag om 12.30 uur in een opvallend lege ArenA begonnen.

Duizenden supporters bleven de eerste 14 minuten van de wedstrijd weg om steun te betuigen aan Johan Cruijff, de beroemde 14 van de Amsterdamse club. De fans eisen het vertrek van leden van de directie en raad van commissarissen, met wie Cruijff in conflict is geraakt.

De tribunes voor de harde supporterskern van de F-side en Vak 410 waren helemaal leeg. Ook veel fans met tickets voor andere tribunes zaten nog niet op hun plaats.

Homo's en lesbiënnes zijn ongezonder

Lesbische vrouwen, homoseksuele mannen en biseksuelen hebben een groter risico op psychische problemen en een slechtere gezondheid dan hetero's. Dat concludeert kenniscentrum Movisie in een studie die zondag is gepresenteerd. Movisie bestudeert maatschappelijke ontwikkelingen.

Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt volgens de organisatie dat de homo- en biseksuelen vaker last hebben van angst- en stemmingsstoornissen, vaker suïcidaal zijn, ongezonder leven en meer risico hebben op geslachtsziekten. Movisie denkt dat een en ander te maken heeft met stress door discriminatie, pesterijen en geweld.

Brits Lagerhuislid gestraft voor bezoek nazi-feest

Een Lagerhuislid van de Britse Conservatieve Partij is ontslagen als parlementair secretaris van de minister van vervoer omdat hij een in nazi-stijl aangekleed feestje heeft bezocht. Aidan Burley heeft zich volgens de partijleiding 'beledigend en dom gedragen'.

Afgelopen week verschenen foto's van het vrijgezellenfeest van een vriend van Burley in de pers. Het Lagerhuislid was daarop te zien naast een man in SS-uniform. De feestgasten verklaarden voorts te drinken op het Derde Rijk.

Burley heeft zijn 'diepe spijt' betuigd over zijn handelswijze. Premier David Cameron stelt een onderzoek in naar het wangedrag van zijn partijgenoot.

Een parlementair secretaris dient in het Britse politiek stelsel als verbindingsman tussen een minister en de fractie van zijn partij in het parlement.

In 2005 veroorzaakte de Britse prins Harry ook al opschudding door als nazi uitgedost naar een verkleedfeestje te gaan.

 

Uitslag Ajax - ADO Den Haag

Ajax heeft in de Eredivisie het thuisduel tegen ADO Den Haag eenvoudig in een 4-0 zege om kunnen zetten. De Amsterdammers kregen hierbij wel hulp van ADO-speler Leeuwin die na tien minuten in kon rukken na een grove tackle. De karakteristieken van het duel vind je hieronder.

AFC Ajax

4 - 0

ADO Den Haag

 19' Eriksen
 58' Janssen
 79' Bulykin
 85' Sulejmani
 
 
 Rode kaart: Leeuwin (10) (ADO Den Haag)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 46.854
Arbiter: Blom
Bijzonderheden: Veel toeschouwers kwamen pas na 14 minuten het stadion binnen
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Van der Wiel
Van Rhijn
Vertonghen
Anita (Koppers/76)
Eriksen
Enoh (Serero/60)
Janssen
Özbiliz
Lodeiro (Bulykin/74)
Sulejmani
  Coutinho
Leeuwin
Kum
Supusepa
Luksík
Visser
Boussaboun (W.Verhoek/73)
Immers
Chery
Van Duinen (N'Toko/40)
Vicento (J.Verhoek/69)


Blom geeft ADO-speler Leeuwin de rode kaart (Foto: Pro Shots)


ADO-speler Van Duinen in duel met Vertonghen (Ajax) (Foto: Pro Shots)

Fabriek Akzo 24 uur stil door blikseminslag

In een fabriek van Akzo Nobel in het Rotterdamse Botlekgebied is zondag rond het middaguur een stroomstoring ontstaan door blikseminslag. Als gevolg hiervan wordt het bedrijf gecontroleerd voor zeker 24 uur stilgelegd. Dat meldde een woordvoerster van het bedrijf.

In de chemische fabriek wordt chloor, natronloog en waterstof geproduceerd. Volgens een zegsvrouw van de brandweer is er geen gevaar.

De bliksem trof een laagspanningsstation. Terwijl de productie stil ligt wordt de storing verholpen.

Van Calker negende in viermansbob

Bobsleeër Edwin van Calker heeft in Winterberg in de viermansbob een negende plaats behaald. Het Nederlandse team dat verder bestond uit Arnold van Calker, Sybren Jansma en Jeroen Piek gaf 0,81 seconde toe op de winnende equipe van de Duitser Thomas Florschütz die gister ook in de tweemansslee zegevierde.

In het wereldbekerklassement gaat Florschütz met 625 punten aan de leiding. Van Calker staat negende met in totaal 456 punten.

Coldplay brengt Ahoy in kerststemming

Coldplay bracht zijn fans zaterdagavond vast in de kerststemming. Met gekleurde armbandjes voor het publiek, confetti en ballonnen veranderde Ahoy in een soort levende kerstboom.

"Goedenavond mijn vrienden", begroette Chris Martin de aanwezigen in zijn beste Nederlands. Al meteen bij aanvang van de show werden de fans getrakteerd op confettikanonnen en grote ballonnen. De gekleurde lichtgevende polsbandjes werden van tevoren uitgedeeld aan het publiek en gingen tijdens het concert aan en uit.

Op het eveneens kleurrijke podium, waar op de achtergrond een soort doek met graffiti hing, werden nummers van Coldplays nieuwe album Mylo Xyloto gespeeld, maar ook oudere hits. Zo kwamen Yellow, Paradise, Clocks en Fix You voorbij. Om de kerstsfeer compleet te maken, zong Martin White Christmas.

Tijdens Us Against The World, dat op een catwalk tussen het publiek werd gespeeld, vroeg de Coldplay-voorman om een warm onthaal voor de overige bandleden. Drummer Will Champion werd met veel gejuich en geklap aangemoedigd toen hij begon met zingen, wat bij Martin in goede aarde viel. "Iedereen heeft waardering nodig."

Voor aanvang van de show kregen de mannen van platenmaatschappij EMI nog een platina plaat voor Mylo Xyloto. Van dat album gingen al meer dan vijftigduizend exemplaren over de toonbank.

Geen Nederlanders getroffen op Filipijnen

Voor zover bekend zijn geen Nederlanders gewond geraakt of overleden door de overstromingen op de Filipijnen. Bij alarmcentrale SOS International en het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zich nog niemand gemeld, laten woordvoerders weten.

De eilandengroep werd zaterdag hard getroffen door de storm Washi. Die ging gepaard met zware regen. Omdat ook uit de bergen water naar beneden stroomt, zijn enkele steden ondergelopen die normaal niet met overstromingen te maken hebben. Veel mensen werden in hun slaap verrast door het water.

Tienduizenden hebben hun toevlucht gezocht in hoger gelegen gebieden. Het dodental stond zondag rond 13.00 uur op 652, terwijl nog achthonderd mensen worden vermist.

Overigens zaten voor zover bekend ook geen Nederlanders op het Russische boorplatform dat voor het oosten van Rusland kapseisde. Aan boord zaten 67 mensen, van wie er zeker vier zijn overleden.

Barcelona wint WK voor clubs

Barcelona heeft in het Japanse Yokohama beslag gelegd op de Wereldbeker. De Spaanse grootmacht walste vooral in de eerste helft over Santos uit Brazilië heen: 4-0. De 3-0 ruststand werd bereikt door doelpunten van Lionel Messi, Xavi en Cesc Fàbregas. Messi scoorde na rust de vierde treffer. In 2009 won Barcelona ook al eens het WK voor clubs.

Vanaf de aftrap werd duidelijk dat de bevliegingen van spelers als Neymar en Borges niet voldoende waren voor Santos om het Barcelona moeilijk te maken. De Catalanen speelden hun bekende tiki-taka-voetbal en combineerden daarmee dwars door de Braziliaanse verdediging heen.

Het duurde desondanks ruim een kwartier voordat Barça de score opende. Messi nam de eerste goal voor zijn rekening met een subtiel lobje over Santos-doelman Rafael Cabral heen. Halverwege de eerste 45 minuten lag de tweede goal van Barcelona in het net. Xavi schoot op aangeven van Dani Alves binnen.

Met een 2-0 voorsprong stokte de doelpuntenmachine van Barcelona even al kreeg de Champions Leaguewinnaar nog wel de nodige kansen. Vlak voor rust viel de meer dan verdiende 3-0 nog. Fàbregas scoorde van dichtbij nadat drie eerdere pogingen van zijn ploeggenoten met veel moeite door Santos uit het doel waren gehouden.

Door de ruime voorsprong bij rust nam Barcelona in de tweede helft gas terug. Desondanks waren er nauwelijks kansen voor Santos. In de slotfase kreeg het publiek nog een vierde doelpunt te zien. Messi omspeelde de keeper van Santos en schoof onbedreigd binnen.


Barcelona wint WK voor clubs (Foto: Novum)

Huistra: "Vreemde uitslag"

FC Groningen won gisteravond met 1-0 in de Eredivisie van FC Utrecht. Anders dan de uitslag deed vermoeden was het geen spannende wedstrijd en mocht de thuisploeg verweten worden dat de score in de Euroborg niet hoger opliep.

"Dat is een heel vreemde uitslag gezien de wedstrijd. Eigenlijk is het wel een smetje dat het 'maar' 1-0 is geworden, er hadden er meer in gemoeten," zei Groningen-trainer Pieter Huistra die weet dat zijn ploeg vele opgelegde mogelijkheden miste.

Utrecht-trainer Jan Wouters was niet blij na weer een nederlaag. "Ik geloof dat het beter kan, er zit meer in de ploeg. We hebben te maken met heel veel blessures. Dan kom je bij jonge en talentvolle spelers terecht, maar die hebben eigenlijk een kapstokje nodig in ervaren spelers om zich heen. Als die er staan, kunnen ze zich daar aan optrekken."

Napoli haalt gewilde Vargas

Napoli heeft zich verzekerd van de diensten van Eduardo Vargas. De Chileens international komt in de winterstop over van Universidad de Chile zo is bekendgemaakt. Napoli betaalt naar verluidt tussen de elf en 14,5 miljoen euro voor de 22-jarige spits.

Vargas was gewild bij de Europese topclubs, want onder meer Manchester City, Internazionale en AC Milan wilden hem vastleggen. Bij Napoli moet de Chileen de strijd aangaan met Ezequiel Lavezzi, Marek Hamsik en Edinson Cavani.

Team Kromowidjojo zwemt 'wereldrecord'

Tijdens het Duel in the Pool, een zwemwedstrijd tussen Europa en de Verenigde Staten, heeft Europa sneller gezwommen dan het wereldrecord op de 4x100 meter. In Atlanta kwam het team van kopvrouwe Ranomi Kromowidjojo tot een tijd van 3.27,53 en was hiermee 0,69 seconde sneller dan de toptijd die in handen is van Nederland.

De tijd zal niet als record erkend worden omdat de zwemsters uit verschillende landen afkomstig zijn. Naast Kromowidjojo waren dat Jeanette Ottesen (Denemarken), Francesca Halsall (Groot-Brittannië) en Aliaksandra Herasimenia (Wit-Rusland). Het wereldrecord blijft daarom op naam staan van Kromowidjojo, Marleen Veldhuis, Hinkelien Schreuder en Inge Dekker.

Eerder op de dag won Marleen Veldhuis op de korte baan de 50 meter vrije slag. Ze troefde met een tijd van 23,43 seconden Kromowidjojo af die tot 23,61 seconden kwam. Kromowidjojo kwam daarnaast nog uit op de 200 meter vrije slag waarop ze met een nieuw persoonlijk record van 1.55,77 vierde werd.

De zwemwedstrijd werd uiteindelijk overtuigend gewonnen door de Verenigde Staten. De Amerikanen wonnen 22 van de 30 wedstrijden en behaalden in totaal 181,5 punten, terwijl Europa tot 80,5 kwam. De Verenigde Staten heeft nu alle vijf edities van Duel in the Pool gewonnen. De eerste twee keren werd Australië geklopt en de afgelopen driemaal Europa.

Roemer wil strengere aanpak banken

Het kabinet en de VVD draaien voortdurend om de 'echte oorzaak' van de eurocrisis heen. "De financiële sector wordt nog steeds niet aangepakt", zei SP-leider Emile Roemer zondag in Buitenhof.

VVD-leider Stef Blok, ook aanwezig, was het daar niet mee eens. Als voorbeeld noemde hij de invoering van strengere kapitaaleisen en de bankenbelasting.

Het is geen geheim dat de VVD en de SP van mening verschillen over hoe de crisis moet worden aangepakt. De VVD richt zich vooral op een strengere begrotingsdiscipline. Roemer wees er in de uitzending nog eens op dat de begrotingen van Ierland en Spanje, die nu ook in de problemen zitten, altijd in orde waren.

"Soms hadden ze zelfs een begrotingsoverschot. Ze zijn in de problemen geraakt doordat ze banken te grote garanties hebben gegeven", zei Roemer. "Het volledig losgeslagen financieel kapitalisme, dat heeft geleid tot de schuldenbulten waar landen nu mee kampen."

Het idee dat dit kan worden opgelost met een strengere begrotingsdiscipline is volgens hem een 'afleidingsmanoeuvre' om meer bevoegdheden naar Brussel te krijgen.


Roemer wil strengere aanpak banken (Foto: Novum)

Politie opent vuur op relschoppers Kazachstan

De Kazachstaanse politie heeft zaterdag het vuur geopend op relschoppers in het roerige zuidwesten van het land. Volgens de procureur-generaal van het Centraal-Aziatische land zijn er zeker een dode en elf gewonden gevallen.

Zo'n driehonderd betogers legden zaterdag in het stadje Shetpe het treinverkeer stil. Zo betuigden zij hun steun aan de slachtoffers van de rellen in Zhanaozen, waar bij botsingen tussen de politie en ontslagen werknemers en stakers van de olieindustrie eerder deze week elf doden vielen.

Toen de politie de demonstranten in Shetpe probeerde uiteen te jagen stichtte een groep van zo'n vijftig relschoppers brand in een locomotief. Ze trokken vervolgens een spoor van vernieling door het centrum van het plaatsje. Tal van ruiten sneuvelden en de stadskerstboom werd in lichterlaaie gezet. Daarop opende de politie het vuur.

Gladheid in ochtendspits verwacht

Door de verwachte hagelbuien en natte sneeuw is er maandagochtend kans op plaatselijke gladheid in de ochtendspits. De VerkeersInformatieDienst verwacht echter geen problemen in de drukke gebieden. Door bevriezing zal de gladheid zich vooral beperken tot het oosten van het land, meldt een woordvoerder zondag.

De drukke wegen bij Amsterdam, Rotterdam en Utrecht krijgen maandagochtend geen last van de gladheid. In het oosten van het land daalt de temperatuur in de nacht van zondag op maandag tot onder het vriespunt. Omdat sommige wegen door de buien op zondag nat zijn, kunnen zij glad worden.

Weeronline verwacht dat maandagavond in het oosten van het land ook sneeuw valt. Het winterweer is echter van korte duur, want later in de week lopen de temperaturen weer op tot tien graden. Een witte kerst is daardoor uitgesloten.

Tsjechische ex-president Vaclav Havel overleden

De voormalige Tsjechische president Vaclav Havel is overleden. De dissidente toneelschrijver speelde een heldenrol in de val van het communisme en leidde zijn land als president langs tal van voetangels op de weg naar vrijheid en democratie.

Volgens zijn assistente Sabina Dancecova stierf Havel zondagochtend in zijn buitenhuis in het noorden van Tsjechië. De voormalige kettingroker leed aan een longkwaal. Hij is 75 jaar geworden.

Havel was de eerste democratische president van Tsjechoslowakije na vier decennia van communistische dictatuur. Hij leidde het land tijdens de Fluwelen Revolutie van 1989 van wat hij het communistische 'Absurdistan' noemde naar democratie en vrije markt. Ook bemiddelde hij in 1993 in de vreedzame scheiding van Tsjechië en Slowakije.

Racismeschandaal in Frans voetbal

Het Franse voetbal is getroffen door een racismeschandaal. Auxerre-middenvelder Kamel Chafni stelt dat assistent-scheidsrechter Johann Perruaux 'Rot op, Arabier' tegen hem heeft gezegd. Dat zou zijn gebeurd toen Chafni hem er zaterdag in de partij tegen Brest op wees dat hij een overtreding gemist had. Chafni ging daarop klagen bij arbiter Tony Chapron, maar die gaf hem kort achter elkaar twee gele kaarten.

Chafni deed zijn beklag zondag in de Franse sportkrant L'Équipe. Hij kondigde aan aangifte te doen tegen Perruaux en hoopt dat de Franse voetbalbond actie tegen de assistent-scheidsrechter onderneemt.

Het Franse schandaal komt kort na een aantal schandalen in Engeland. John Terry van Chelsea zou QPR-verdediger Anton Ferdinand racistisch hebben bejegend en ook Luis Suárez kwam in opspraak. De spits van Liverpool zou Patrice Evra van Manchester United voor neger hebben uitgemaakt.


Racismeschandaal in Frans voetbal (Foto: Novum)

Achttien arrestaties in Spaanse dopingzaak

De Spaanse politie heeft in de regio Valencia achttien mensen opgepakt op verdenking van betrokkenheid in een dopingzaak. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken maakte bekend dat hierbij grote hoeveelheden doping in beslag zijn genomen.

De operatie werd ontdekt na onderzoek van documenten die bij een andere dopingzaak in beslag waren genomen. De nu opgepakte groep zou onder leiding staan van drie voormalige atleten en zou uit verschillende takken van sport mensen als klant hebben. Wie de oud-atleten zijn wilde de minister niet kwijt, wel dat elf van de achttien opgepakte personen aangeklaagd zullen gaan worden.

Drie mensen, van wie er twee die in een ziekenhuis werken en eentje in een bejaardenhuis, zouden de middelen op hun werk achterover gedrukt hebben waarna ze aan sporters geleverd werden.

Debuut Van Rhijn bij Ajax

Ricardo van Rhijn zal vanmiddag zijn debuut gaan maken in de basisopstelling van Ajax. De 20-jarige centrale verdediger vervangt in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag de geblesseerde Toby Alderweireld en krijgt zodoende de voorkeur boven Daley Blind die vorige week nog tegen RKC Waalwijk speelde.

Linksvoor bij de Amsterammers zal Aras Özbiliz gaan starten. Hij krijgt de voorkeur boven Lorenzo Ebecilio en de net van een blessure herstelde Derk Boerrigter.

Golfer Van der Valk behoudt tourkaart

Golfer Giedo van der Valk zal ook volgend seizoen op de Aziatische PGA Tour uit gaan komen. De Nederlander behaalde een gedeelde zesde plaats in het Thailand Championship wat precies voldoende was om bij de beste 61 golfers van het jaar te behoren en de kaart te behouden.

In het laatste toernooi van het jaar steeg Van der Valk na een derde ronde van 66 slagen naar een gedeelde vierde plaats, maar hij maakte het in de slotronde met een triplebogey op de par 3 zeventiende hole nog spannend. Uiteindelijk bereikte hij in 73 slagen het clubhuis waarmee hij het toernooi met -9 afsloot en zo gedeeld zesde werd. Hierdoor werd de Nederlander in het geldklassement 61e met enkele honderden dollars voorsprong op de nummer 62 die wel naar de Qualifying School zal worden gestuurd.

Al Sadd derde op WK voor clubs

De Qatarese club Al Sadd is zondag derde geworden op het WK voor clubteams. De winnaar van de Aziatische Champions League had strafschoppen nodig om zich van de Japanse kampioen Kashiwa Reysol te ontdoen: 5-3. In de reguliere speeltijd was het 0-0 geworden. Ryohei Hayashi miste als enige een penalty.

Al Sadd was in de halve finale uitgeschakeld door FC Barcelona nadat het eerder in de kwartfinale had gewonnen van Espérance de Tunis. Kashiwa Reysol moest al in de eerste ronde aan de bak en versloeg daarin Auckland City FC. Vervolgens versloegen de Japanners Monterrey na strafschoppen en verloor de ploeg van Santos.

PixelJunk Monsters beschikbaar op Facebook

Na enkele maanden in de gesloten bèta gezeten te hebben is PixelJunk Monsters eindelijk overgestapt naar een open bèta op Facebook. Dit is de eerste keer dat ontwikkelaar Q-Games een uitstap maakt buiten de PlayStation-franchise.

PixelJunk Monsters voor Facebook is redelijk gelijk gebleven aan zijn naamgenoot alleen nu worden er ook statistieken met elkaar vergeleken van andere Facebook-gebruikers. Wil je de game uitproberen ga dan naar deze Facebook-pagina.

De Bakker: "Leerzaam seizoen geweest"

Tennisser Thiemo de Bakker sloot gisteren een bewogen seizoen af met een nederlaag in de finale van de Tennis Masters tegen Robin Haase. De Westlander maakte een rampjaar door en denkt niet dat 2012 zo zal worden. "Ik zou dat heel knap vinden van mezelf."

De Bakker sloot vorig jaar af op een 43e plaats op de ranglijst maar zakte dit seizoen mede door blessures en motivatieproblemen af naar de 223e stek. "Het is wel heel moeilijk om dit te evenaren. Het is heel leerzaam voor me geweest. Ik heb mezelf weer wat beter leren kennen. Ik hoop dat ik de volgende keer wat eerder inzie dat ik niet goed bezig ben," zei de tennisser die hoopt volgend jaar de weg naar boven weer in te slaan.

Peiling: 'Cohen slechtste politicus van het jaar'

PvdA-leider Job Cohen wordt het meest genoemd als de slechtste politicus van 2011. Van de Nederlanders noemt 22 procent zijn naam, concludeert Maurice de Hond zondag uit een peiling.

Een andere kanshebber voor de dubieuze eretitel was PVV-leider Geert Wilders. Bij de kiezers van de linkse partijen wordt hij inderdaad het meest genoemd, maar uiteindelijk scoort hij slechts zestien procent doordat de rechtse partijen in Cohen toch een slechtere politicus zien.

Een duidelijke derde is er niet. Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) en premier Mark Rutte (VVD) scoren ieder zes procent, gevolgd door een hele reeks die vijf of vier procent haalt. Onder hen zijn minister Gerd Leers (CDA) en staatssecretaris Henk Bleker (CDA) en de CDA-dissidenten Kathleen Ferrier en Ad Koppejan.

De beste politicus van het jaar is volgens 22 procent Mark Rutte. Hij wint nog net van SP-leider Emile Roemer, die 21 procent scoort. Opvallend daarbij is dat de PVV-kiezers vaker voor Roemer kiezen (13 procent) dan voor Rutte (11 procent).

In de zetelpeiling is de SP de winnaar van dit jaar. De partij groeide in de peiling met acht zetels en komt zondag uit op 26. Daarna volgt D66, dat in de peiling vier zetels steeg en uitkomt op zeventien.

Het CDA is de grootste daler. Sinds enkele weken klimt de partij op van een dieptepunt van tien, maar de partij staat met dertien zetels in de peiling nog altijd vijf lager dan vorig jaar. Doordat VVD twee zetels inlevert en de PVV één zetel staat de coalitie in de peiling acht zetels lager dan de 79 van vorig jaar. GroenLinks is de op een na slechtste met een daling van twaalf naar acht zetels.

De parlementaire pers kiest zondag overigens voor de negende keer op rij de politicus van het jaar en het politiek moment van het jaar. De verkiezing wordt zondagmiddag live op Radio 1 uitgezonden.

Ongelukken door gladheid

Plaatselijke gladheid in het midden en oosten van het land heeft meerdere ongelukken veroorzaakt. Op de A6 bij knooppunt Almere botsten zondagochtend zeven auto's op elkaar. De kettingbotsing vond plaats in de verbindingsbocht van de A6 vanuit Lelystad naar de A27. De rijbaan is afgesloten. Dat meldt een woordvoerder van de ANWB.

De weg wordt schoongemaakt en een strooiwagen moet worden ingezet voordat de verbindingsweg weer opengaat. Aanvankelijk zou dit om 11.00 uur gebeuren, maar dat werd niet gehaald. Het verkeer wordt omgeleid naar Hilversum via de A6 en de A1. Ook op de A12 kwam het door de gladheid tot een aanrijding.

De N233 tussen Kesteren en Veenendaal werd in beide richtingen afgesloten, omdat de weg te glad was. Op het wegdek bij de brug over de Nederrijn werd daarom gestrooid. De brug ging rond 09.30 uur weer open.

De ANWB verwacht dat de kans op gladheid in het verloop van de dag afneemt.

Vijfde seizoenszege voor Stroetinga

Marathonschaatser Arjan Stroetinga heeft gisteren in Breda de tiende wedstrijd in de KPN Marathon Cup op zijn naam geschreven. Het was alweer de vijfde zege van het seizoen voor de Friese BAM-rijder. In de eindsprint versloeg hij Ingmar Berga en Rob Hadders. Chrispijn Ariens blijft het klassement leiden.

Smaakmaker in de wedstrijd was Bob de Vries die na tachtig ronden een halve ronde voorsprong nam. BAM-rijders Willem Hut en Christijn Groeneveld lieten zich afzakken om hun ploeggenoot op te halen, maar op dat moment schoot het peloton in gang, waardoor het plannetje mislukte en BAM De Vries teruggepakt en Hut en Groeneveld gelapt zag worden. De laatste twee stapten hierop uit de wedstrijd.

De Vries bleek energie over te hebben, waardoor hij in de slotfase het tempo hooghield en niemand meer weg liet rijden. Hierdoor kon Stroetinga ondanks het ontbreken van een treintje in de sprint alsnog winnen.

Bij de vrouwen boekte Foske Tamar van der Wal haar zevende zege van het seizoen. Ze was in de eindsprint te sterk voor Maria Sterk en Marije van Marle. Mariska Huisman behield de leiding in het klassement.

Vita krijgt eerste update

Gisteren is de PlayStation Vita gelanceerd in Japan en gebruikers konden direct alweer een eerste update downloaden. De update brengt de Vita naar versie 1.50 maar wat de update precies inhoud is nog niet bekendgemaakt.

De PS3 en PSP krijgen ook vaak kleine updates die verplicht zijn zodra je een internetverbinding hebt. Het ziet er naar uit dat deze trend zich ook doorzet naar de PS Vita.

Dieptepunt voor Gerschtanowitz-show

Het gaat steeds slechter met de trouwshow Let's Get Married, zo blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Zaterdag kon het programma van presentator Winston Gerschtanowitz 1,03 miljoen kijkers trekken, een dieptepunt voor de RTL 4-show.

De première van Let's Get Married kon een aantal weken eerder nog op 1,6 miljoen geïnteresseerden rekenen. Directe concurrent Paul de Leeuw versloeg Gerschtanowitz dan ook en scoorde 1,25 miljoen kijkers met zijn vernieuwende show Pau!l.

Zelfs het kwakkelende SBS 6 kon met de film Up net meer mensen boeien (1,04 miljoen) dan de RTL 4-presentator. De publieke omroep trok zaterdag het meeste bekijks met het NOS Journaal (1,9 miljoen), Studio Sport Eredivisie (1,5 miljoen) en Kassa (1,4 miljoen).


Dieptepunt voor Gerschtanowitz-show, Paul de Leeuw verslaat Winston
(Foto: Novum)

C. Ronaldo: "Ze moeten hun mond houden"

Aan de hand van Cristiano Ronaldo spoelde Real Madrid gisteravond de pijnlijke nederlaag tegen FC Barcelona weg tegen Sevilla (2-6). Ronaldo maakte een getergde indruk.

De flamboyante Portugees bracht met drie treffer zijn seizoenstotaal op twintig. Daar had hij slechts zestien wedstrijden voor nodig. Ronaldo kreeg afgelopen week veel kritiek, nadat hij tegen Barcelona geen indruk kon maken. De aanvaller haalde na afloop van het duel tegen Sevilla hard uit naar de criticasters.

"Zij hebben geen verstand van voetbal", aldus Ronaldo tegenover diverse Spaanse media. "Ze moeten hun mond houden, want ik werk hard voor de ploeg. Iedereen die slechte dingen over mij zegt, heeft geen verstand van voetbal. We staan op de eerste plaats en doen dus mee om de titel."

Ondanks zijn mindere beurt tegen de Catalanen maakt Ronaldo een ijzersterk seizoen door. De Portugees tekende gisteravond al voor zijn vijfde hattrick in dit seizoen. Afgelopen voetbaljaar brak hij een record door in zes wedstrijden drie treffers voor zijn rekening te nemen.

Politie betrapt beschonken lesrijder

Een 19-jarige Haarlemmer bleek vrijdagavond tijdens zijn rijles te veel te hebben gedronken. Hij kwam in zijn woonplaats op de Verspronckweg in een alcoholfuik terecht.

Hij bleek ruim drie keer zoveel te hebben gedronken als is toegestaan voor een beginnend bestuurder. De instructeur had daarom ook wat uit te leggen. Hij verklaarde dat hij inderdaad alcohol rook toen de lesklant instapte. Daarom had de instructeur gevraagd of hij had gedronken, maar de lesklant ontkende. De les was daarom gewoon doorgegaan.

Tegen de klant is proces verbaal opgemaakt.

Wereldtitel voor surfer Van Rijsselberghe

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe is zondag wereldkampioen geworden. In het Australische Perth werd hij in de medal race van de RS:X-klasse achtste. Dat bleek voldoende voor de titel want zijn naaste belager Piotr Myszka uit Polen werd slechts zestiende. Het brons ging naar Nimrod Mashich uit Israël.

Lisa Westerhof en Lobke Berkhout beëindigden de titelstrijd in de 470-klasse op de tiende plaats. De titel ging naar de Spaanse vrouwen Tara Pacheco en Berta Betanzos. Westerhof en Berkhout streden lang mee om de prijzen, maar kenden drie slechte races. Een 31e en een 28e plaats en een diskwalificatie gooiden roet in het eten.

Rutger van Schaardenburg werd in de Laser-klasse 26e. Hij stond te laag om in de medal race te mogen starten.

Dansen in Star Wars: Kinect

Star Wars: Kinect heeft een 'Teen'-rating gekregen van de ESRB. De game zal het lichaam gebruiken om lightsaber-duels na te bootsen, races te houden met voertuigen en om mee te doen in danstoernooien.

Star Wars: Kinect zal namelijk enkele mini-games bevatten waaronder dansen. De rating geeft aan dat er mensen opgegeten kunnen worden terwijl je een scène met een monster speelt, maar er is ook inkijk in de de decolleté van danseressen die ook 'suggestieve' dansbewegingen maken.

Lees hieronder de volledige rating die de ESRB heeft uitgegeven. Star Wars: Kinect heeft nog geen datum, Microsoft had meer tijd nodig om alle potentie uit het spel te kunnen gebruiken.

"In this action game, based on the Star Wars universe, players use their body movements to perform activities that include dance tournaments, podracing, and Jedi duels. In some mini-games, players use light sabers and telekinetic powers to battle fantastical creatures (e.g., aliens and robots) in melee-style combat; enemies collapse to the ground when killed.

"In one sequence, players assume a first-person perspective to shoot down alien spaceships-these frenetic battles are accompanied by laser fire and large explosions. Another sequence allows players to control a giant creature that rampages through city streets to attack civilians; cries of pain and crunching sounds can be heard as humanoid characters are thrown, stomped on, and eaten. In the dancing mini-game, some female characters perform suggestive moves (e.g., gyrating their hips/buttocks) and wear revealing outfits (partially exposed cleavage/buttocks). The words "damn" and "hell" can be heard in the dialogue."

Aanhang milieuorganisaties op dieptepunt

De totale aanhang van natuur- en milieuorganisaties is dit jaar naar het laagste aantal in meer dan tien jaar gedaald. Dat concludeert het VARA-radioprogramma Vroege Vogels zondag uit een eigen onderzoek.

De organisaties hebben nu samen 3.883.108 leden of donateurs. Dat zijn er 79 duizend minder dan vorig jaar. Het grootste deel van de daling komt voor rekening van Natuurmonumenten, dat volgens de telling bijna veertigduizend leden verloor en er 727 duizend overhoudt. De daling is wel kleiner dan vorig jaar. Na Natuurmonumenten volgt Greenpeace met een daling van 27 duizend leden, waardoor er 475 duizend overblijven.

Overigens is het werkelijke aantal leden lager. Van Natuurmonumenten is het daadwerkelijke aantal donateurs half zo groot, maar dat komt volgens Vroege Vogels door zogenoemde gezinslidmaatschappen. Als een gezin donateur is, staat het in de boeken als één donateur, terwijl in werkelijkheid meer mensen zichzelf dan donateur vinden.

Stijgers zijn er ook. Het Wereld Natuur Fonds steeg bijvoorbeeld met vijfduizend naar 915 duizend leden. Ook de stichting AAP, de WSPA en de 12 Landschappen zitten bij de stijgers.

Vroege Vogels houdt sinds 1991 het aantal leden bij. Toen waren er nog maar 2,3 miljoen betalende aanhangers. Daarna was dertien jaar lang sprake van een stijging, gevolgd door een afname. Als oorzaak wordt de economische crisis genoemd, maar ook de verminderde aandacht voor natuur en milieu.

Rise of the Planet of the Apes

In 1963 schreef de Franse schrijver Pierre Bouille het boek La Planéte des Singes (Nederlandse titel: De Apenplaneet). Een paar jaar later stond het verhaal aan de basis van de film Planet of the Apes, welke nog vier vervolgen kreeg. Na twee televisieseries en een matige remake van regisseur Tim Burton besloot 20th Century Fox de apen weer op te pakken. Rise of the Planet of the Apes is een reboot geworden van de originele filmreeks uit de jaren '70.

Eerste gelekte versie Dark Knight Rises-preview

De officiële startdatum van het vertonen van de preview van The Dark Knight Rises is 21 december in de Verenigde Staten, maar de eerste gelekte versie is inmiddels online.

In de preview zien we de eerste zes minuten van de film plus een aantal trailerbeelden. In die zes minuten zien we hoe Bane een vliegtuig overneemt en dit laat crashen op originele en halsbrekende wijze. We krijgen een beeld van zijn karakter en werkwijze. In interviews met regisseur Christopher Nolan en acteur Tom Hardy is de afgelopen maanden al verteld dat Bane slim, berekenend en meedogenloos is. Hij is bovendien extreem gewelddadig. Deze preview toont hier een klein puntje van.

De preview is geplaatst op Twitvid, met de verwachting dat deze het einde van de dag niet haalt. De trailer die deze week lekte is op last van Warner Bros. offline gehaald.

The Dark Knight Rises poster - Batman

Luffy gaat los in One Piece Pirate Musou

One Piece Pirate Musuo komt in maart 2012 naar de PS3 in Japan. Tijdens een Japans game/anime/manga-festival is de eerste trailer van het spel getoond. We zien dat het spel de verhaallijn zal volgen en meerdere speelbare personages meebrengt.

One Piece is een populaire manga/anime die gaat over jongeman Luffy die een schat zoekt. Luffy heeft toen hij klein was van een vrucht gegeten en daardoor is zijn lichaam nu erg elastisch waardoor hij speciale aanvallen kan. Bekijk een opname van de trailer hieronder. Of de game ook naar het westen zal komen is nog niet bekendgemaakt.

Perfect World kondigt nieuwe MMO aan

De mensen achter Perfect World hebben een nieuwe game aangekondigd. Naast de vele MMO's die men heeft zal er een martial artsachtige-MMO in cartoonachtige stijl gaan komen met de naam Fantasy Condor Heroes.

Het spel is gebaseerd op het boek van Jin Yong uit de jaren 50 Return of the Condor Heroes. Het boek speelt zich af in het oude China rondom een martial artsmeester die een (verboden) relatie heeft met zijn leerling.

Er is verder nog niets bekendgemaakt rondom Fantasy Condor Heroes.

100 dollar downloadbare auto in NFS: World

Uitgever EA heeft nieuwe dlc toegevoegd aan hun mmo/racegame Need for Speed: World in de vorm van één auto die over de toonbank gaat voor maar liefst honderd dollar. Dit meldt website Gamespot.

Het gaat hier om de Koenigsegg CCX "Elite" Edition, wat volgens EA de eerste van de premium verkrijgbare auto's is. De virtuele wagen is vanaf nu verkrijgbaar in de game met 25 procent korting tot 21 december, waarna de auto voor de volle mep verkocht wordt. Dit volgt het nieuws dat de game vijf miljoen unieke abonnees heeft weten te strikken. Hoeveel toekomstige auto's gaan kosten heeft EA zich niet over geuit.

Wilders en PVV voeren Twitter-lijstjes aan

Geert Wilders was het afgelopen jaar vaak onderwerp van gesprek op Twitter. De leider van de PVV en zijn partij staan aan kop in de ranglijst van personen over wie het vaakst wordt getwitterd en in de lijst van politieke partijen die het vaakst in tweets voorkwamen. Hieronder in diverse categorieën de top-5, samengesteld door Twirus.nl.

1. Geert Wilders
2. Steve Jobs
3. Mark Rutte
4. Obama
5. Britt

1. PVV
2. PvdA
3. CDA
4. VVD
5. D66

1. Ajax
2. Twente
3. Feyenoord
4. PSV
5. Groningen

1. Apple
2. Hema
3. C1000
4. Ikea
5. Microsoft

1. Japan
2. Egypte
3. Alphen
4. Moerdijk
5. Mauro

1. NS
2. KPN
3. T-Mobile
4. Vodafone
5. trein

1. #twexit
2. #durftevragen
3. #fail
4. #dtv (afkorting van nr 2.)
5. #haha

1. #tvoh (The Voice of Holland)
2. #sstnl (Secret Story)
3. #dwdd (De Wereld Draait Door)
4. #gtst (Goede Tijden, Slechte Tijden)
5. #penw (Pauw en Witteman)

1. Justin Bieber
2. Lady Gaga
3. Anouk
4. Bruno Mars
5. Rihanna

Israël laat honderden Palestijnen vrij

Israël bereidt zich voor op de vrijlating van 550 Palestijnse gevangenen. Zij zullen zondagavond naar parkeerplaatsen bij de Gazastrook en de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever worden gebracht.

De vrijlating vloeit voort uit de overeenkomst die Israël en de radicale Palestijnse beweging Hamas, die de Gazastrook bestuurt, in oktober sloten. In ruil voor de Israëlische militair Gilad Shalit, die door Hamas werd vastgehouden, zouden ruim 1000 Palestijnen uit gevangenissen in Israël vrijkomen. In oktober kwamen al 477 Palestijnen vrij.

Israël laat honderden Palestijnen vrij
Israël laat honderden Palestijnen vrij (Foto: ANP)

VVD wil extra 200 miljoen op omroepen bezuinigen

Op de publieke omroepen kan nog eens tweehonderd miljoen euro worden bezuinigd. Alleen dan worden de omroepen gedwongen keuzes te maken, zei vicefractievoorzitter van de VVD Anouchka van Miltenburg zondag in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

Zij vindt dat de bezuinigingen die de omroepen zijn opgelegd te gemakkelijk gaan. Op de publieke omroep wordt per 2015 tweehonderd miljoen euro bezuinigd. "Vanaf dag één is gezegd dat het niet ten koste van een zender hoeft te gaan. Als alles blijft doorgaan zoals het was, moet je blijkbaar nog meer bezuinigen om af te dwingen dat er keuzes worden gemaakt."

Er is geen meerderheid in de Tweede Kamer voor het schrappen van een zender. "Maar we hadden gehoopt dat de omroepen door de bezuinigingen zelf zouden besluiten in te perken."

De omroepen moeten zich volgens haar meer richten op hun kerntaken: het brengen van nieuws en achtergronden en programma's over kunst en cultuur in de brede zin van het woord. "Ook Jan Smit valt daar onder." Verder wil de VVD naar Duits model dat regionale omroepen een rol op de landelijke zenders krijgen. Na het journaal krijgt iedere regio dan een andere uitzending van de eigen regionale omroep.


VVD wil nog eens 200 miljoen op omroepen bezuinigen (Foto: Novum)

'Beyond Good and Evil 2 komt nog deze generatie uit'

Verschillende onbekende bronnen hebben volgens Xbox World 360 aangegeven dat Michael Ancels Beyond Good and Evil 2 nog uit gaat komen op de huidige generatie consoles. Dit strookt echter niet met Ancels eigen woorden dat hij die deadline niet gaat halen.

Xbox World 360 schrijft in haar meest recente editie "some sources are saying we'll see it this generation rather than next". De uitspraak klinkt nogal vaag en duidt er waarschijnlijk op dat de bronnen van XW360 er zelf ook nog niet uit zijn.

DLC's aangekondigd voor FFXIII-2

Square Enix heeft drie DLC's aangekondigd voor Final Fantasy XIII-2. Deze zullen voornamelijk van belang zijn voor de Japanse markt. De drie DLC-pakketten bevatten nagenoeg alleen nieuwe kostuums voor de personages.

Op 22 december brengt Square de Omega-DLC. Daarna zal na nieuwjaar een DLC uit gaan komen waarin Serah en Noel nieuwe kleding zullen krijgen. In deze laatste zit ook Noels Ezio Auditorepak. De derde DLC komt in februari uit en zal Serah een roze bikini gaan geven. Waarschijnlijk zit in deze derde DLC ook Serahs Colloseumkostuum, maar dit is nog niet officieel bevestigd.

Final Fatasy XIII-2 komt op 3 februari 2012 uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Armin van Buuren doet stem in Muppetsfilm

DJ Armin van Buuren spreekt de stem in van het personage Scooter in de Nederlandse versie van de nieuwe Muppetsfilm. Dat heeft distributeur Disney zondag bekendgemaakt.

Het is volgens Disney voor het eerst dat Van Buuren zijn stem leent aan een tekenfilmfiguur of pop. Scooter is de assistent van Kermit de Kikker in het Muppettheater. Ook zanger Jamai Loman is te horen in de Nederlandse versie van de film. Hij spreekt Walter in, een pop die graag deel wil uitmaken van het Muppetsensemble.

De menselijke hoofdrol, die in de originele versie is gespeeld door acteur Jason Segel, wordt ingesproken door Charly Luske. De nieuwe Muppetsfilm is vanaf 8 februari in de Nederlandse bioscopen te zien.

FOK!filmtip van de dag: Boy A

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat...Boy A.

Boy A

Boy A laat het verhaal zien van Jack, een crimineel die net uit de gevangenis is gekomen. Om weer terug in de maatschappij te kunnen komen en zijn oude persoon achter zich te laten, gooit hij volledig het roer om. Met een nieuwe naam, uiterlijk en leefomgeving hoopt Jack op een betere toekomst. Samen met begeleider Terry, die zich als vader figuur ontpopt, bouwt hij een nieuw bestaan. Langzaam maar zeker lijkt alles perfect te worden voor Jack, maar het verleden blijft opspelen. De uitwerkingen van zijn misdaad komen terug op manieren die Jack niet verwacht.

Boy A is vanavond om 21:35 te zien op Canvas.

Russisch booreiland gekapseisd

Voor de kust van het oosten van Rusland is een booreiland gekapseisd. Daarbij zijn twee doden gevallen en 51 mensen worden vermist, meldt het Russisch staatspersbureau Ria Novosti.

Het booreiland Kolskaya met 67 mensen aan boord werd door een ijsbreker naar het eiland Sakhalin gesleept toen het in een storm belandde en kapseisde. Het booreiland kwam volledig onder water te liggen.

Dat gebeurde zo'n tweehonderd kilometer voor de kust van Sakhalin. Veertien mensen werden rond 04.00 uur lokale tijd met een helikopter van boord gehaald. De reddingswerkzaamheden worden bemoeilijkt door het onstuimige weer.

Een reddingsboot is onderweg en moet zondagmiddag ter plaatse zijn. Een transportschip moet maandagochtend arriveren. Voor het milieu zou het ongeluk nauwelijks een gevaar opleveren omdat het booreiland een minimale brandstofvoorraad had. Die voorraad is opgeslagen in hermetisch afgesloten tanks, waardoor de kans op een lek minimaal zou zijn.

Er is inmiddels een onderzoek naar het ongeluk ingesteld.

Het booreiland is van het bedrijf Arktikmorneftegazrazvedka, dat onder contract van de Russische energiegigant Gazprom werkt. Het eiland heeft plaats voor 102 bemanningsleden en is in 1985 in Finland gebouwd. Het had de komende drieënhalf maanden in zee een gat van 3500 meter diep moeten boren.

Laatste Amerikaanse soldaten uit Irak

Na een missie van bijna negen jaar hebben de laatste Amerikaanse soldaten Irak verlaten. Het laatste konvooi stak zondag in de vroege ochtend de grens met Koeweit over. De missie begon in maart 2003 met een bombardement op Bagdad, gevolgd door de val van Saddam Hoessein.

Tijdens de missie vielen in Irak 4500 Amerikaanse doden en kwamen meer dan honderdduizend Irakezen om.


Laatste Amerikaanse soldaten uit Irak (Foto: Novum)

Gaslek in Rotterdam verholpen

Een gaslek waardoor zestig woningen in Rotterdam-Crooswijk zonder gas zaten, is gedicht. De gastoevoer werd zaterdagavond afgesloten omdat op de Boezemstraat gas werd geroken. De brandweer kon het lek aanvankelijk niet vinden. De straat werd afgezet. Even werd overwogen de zestig woningen te ontruimen, maar dit bleek niet nodig, meldt de brandweer.

Uiteindelijk werd het lek gevonden en gedicht. De gastoevoer was rond middernacht bij bijna alle woningen hersteld. In zeven woningen was dat niet mogelijk omdat de bewoners niet thuis waren. Voor hen is een brief met instructies achtergelaten.

Brand in loods Noordeloos geblust

De brandweer heeft een brand in een grote loods in het Zuid-Hollandse Noordeloos geblust. Er vielen geen gewonden, meldt de politie.

De brand in de loods aan de Middenweg brak zaterdag rond 21.00 uur uit. De loods is honderd bij veertig meter groot, maar de brand woedde alleen in een deel aan de achterkant.

De vrees bestond dat de brand in het platte dak zou smeulen en zich via de isolatie zou verspreiden. Uiteindelijk wist de brandweer dat te voorkomen. Rond middernacht was de brand onder controle.

'Bezuinigingen bedreigen onderzoeken ICC'

Het Internationaal Strafhof in Den Haag zal mogelijk onderzoeken naar massamoorden en massale verkrachtingen moeten stoppen uit geldgebrek. Daardoor kan het ICC minder onpartijdig overkomen. Dit heeft hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo zaterdag gezegd in de marge van de ASP, de vergadering van de 120 aangesloten landen die zich dezer dagen in New York buigt over de ICC-begroting voor 2012.

Landen die veel betalen voor het Strafhof, zoals Japan en Duitsland, willen miljoenen korten op hun bijdrage vanwege de economische crisis. Het ICC zelf heeft voor 2012 om ruim 120 miljoen euro gevraagd, maar de grote contributiebetalers proberen dat terug te brengen tot 104 miljoen.

"Als zij besluiten de begroting te reduceren, zullen er minder zaken en minder onderzoeken zijn", aldus Moreno, die vreest dat geen geld overblijft voor onderzoek naar mogelijke misdaden van de nieuwe machthebbers in Libië en Ivoorkust.

[Primera División] Real Madrid ruim langs Sevilla

Real Madrid heeft zaterdag de topper in de Primera División tegen Sevilla simpel met 6-2 gewonnen. Cristiano Ronaldo scoorde een hattrick in de wedstrijd die met tien tegen tien eindigde. Door de zege staat Real weer drie punten los van naaste concurrent FC Barcelona. Er zijn zeventien speelronden afgewerkt in Spanje.

Real liep via twee doelpunten van Ronaldo en een van Jose Maria Callejon uit naar 3-0 voordat Pepe vlak voor rust met rood werd weggestuurd. Met tien tegen elf kwam Real op 4-0 door Angel di Maria, maar even later maakte Jesus Navas 4-1.

Door ook een rode kaart voor Manu del Moral was het een kwartier voor tijd weer tien tegen tien. Vanaf de penaltystip voltooide Ronaldo zijn hattrick en even later maakte Hamit Altintop de zesde Real-goal. Alvaro Negredo scoorde in blessuretijd de tweede treffer voor de thuisploeg.

Eerder zaterdag won Espanyol thuis met 2-1 van Sporting Gijon. Athletic Bilbao was met 2-1 te sterk voor Real Zaragoza en Getafe won uit bij Real Mallorca met 2-1.

[Serie A] AC Milan koploper na winst op Siena

AC Milan is minimaal een dag koploper in de Serie A. De Rossoneri wonnen zaterdag met 2-0 van Siena en sprongen daardoor over Juventus heen naar de eerste plaats. Antonio Nocerino opende de score in het San Siro tien minuten na rust. Zlatan Ibrahimovic maakte het karwei af door een makkelijk gegeven strafschop te benutten.

Fiorentina speelde met 2-2 gelijk tegen Atalanta Bergamo. Alberto Gilardino zette de Florentijnen op 1-0, maar daarna was het Atalanta dat de wedstrijd in de laatste tien minuten op zijn kop zette. Andrea Masiello en German Denis scoorden binnen vijf minuten twee keer voor de bezoekers. Vlak voor tijd redde Stevan Jovetic echter een punt voor Fiorentina.

Chievo Verona won met 2-0 van Cagliari. Cyril Théréau scoorde voor rust, Gennaro Sardo deed dat in de tweede helft.


AC Milan koploper na winst op Siena (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.