Damon kapte met Bourne wegens script

Matt Damon vond het scenario van The Bourne Ultimatum zo slecht, dat hij besloot daarna met de actiereeks te stoppen. De acteur noemt het script van Tony Gilroy in een interview met het Amerikaanse mannentijdschrift GQ onleesbaar.

Damon legt de schuld van het slechte scenario bij filmmaatschappij Universal, omdat Gilroy maar een versie van het script hoefde inleveren om zijn miljoenen te krijgen. "Ik neem het Tony niet kwalijk dat hij de bakken met geld aannam en inleverde wat hij inleverde," zegt de 41-jarige acteur. "Het was echt gênant, hij nam er een loopje mee, pakte zijn geld en vertrok."

De producenten van The Bourne Ulitmatum moesten volgens Damon alle zeilen bijzetten om nog wat van de film te maken. Het uiteindelijke script was herschreven door George Nolfi en Scott Z. Burns. Daarna eiste Gilroy als enige scenarist genoemd te worden op de aftiteling, maar dat verzoek werd afgewezen. "Dat was wel een beetje rechtvaardig, moet ik zeggen."

Damon kreeg spijt van het luchten van zijn hart. "Ik voelde me gekwetst, dat is alles. Dat ik hier publiekelijk iets over zeg is dom en onprofessioneel." De acteur was in de eerste drie actiefilms te zien als Jason Bourne, maar keert net als regisseur Paul Greengrass niet terug.

Het vierde deel wordt geregisseerd door Gilroy en moet volgend jaar uitkomen. Hij scheef met zijn broer Dan het scenario van The Bourne Legacy waarin Jeremey Renner de hoofdrol speelt. Gilroy verklaarde vorig jaar dat Damon niet meespeelde in het vierde deel omdat het personage Jason Bourne niet in het scenario zou voorkomen.