Ferrari en Red Bull verlaten FOTA

Ferrari en Red Bull Racing maken niet langer deel uit van de Formula One Teams' Association. De Italiaanse en de Oostenrijkse renstal stappen op omdat er nog steeds geen akkoord is over de Resource Restriction Agreement, zo meldt Autosport.

De RRA is bedoeld om kosten te bespraren in de Formule 1, maar de teams vlogen elkaar eerder dit jaar in de haren omdat ze elkaar beschuldigden van het ontduiken van de afspraken. Omdat de FOTA zelf de controle uitvoert zijn binnen de organisatie grote spanningen ontstaan die hebben geleid tot het aangekondigde vertrek van Ferrari en Red Bull.

De teams wilden bij de afgelopen Grand Prix van Brazilië tot nieuwe afspraken komen om kosten te besparen, maar dit is niet gelukt. Hierdoor komt het bestaansrecht van de FOTA in gevaar. De organisatie was in eerste instantie opgezet om een vuist te maken in de onderhandelingen over het Concorde Agreement dat afgesloten moet worden met autosportfederatie FIA en het Formula One Management.

Ferrari en Red Bull hebben ondanks de opzegging nog twee maanden de tijd om zich te bedenken, want zolang duurt de opzegperiode volgens de FOTA-statistuten. Hierdoor zullen ze als de situatie niet verandert per 1 februari geen onderdeel meer uitmaken van de FOTA.