FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 2 december 2011

Evenement: Gouden Radioring 2011

In 2006 ontstond er de eerste publieksprijs voor de radio. Eindredacteur AVRO Radio Arjan Snijders liep al langer met het idee om radiomedewerkers te belonen met een prijs. De organisatie van de Gouden Televizier-Ring heeft het idee omarmd en begon in 2006, samen met de AVRO, met de Gouden Radioring. Het publiek kan stemmen op de categorieën beste radioprogramma, beste radiopresentatrice en beste radiopresentator.

Ferrer zet Spanje op 2-0 in finale Davis Cup

David Ferrer heeft Spanje na de eerste dag van de Davis Cupfinale tegen Argentinië in een zetel gebracht. Hij won het tweede enkelspel in vijf sets van Juan Martin del Potro (6-2, 6-7(2), 3-6, 6-4 en 6-3) en zette zijn land daarmee op een 2-0 voorsprong. Eerder op de dag versloeg kopman Rafael Nadal zijn Argentijnse opponent Juan Monaco in drie sets.

Ferrer begon het duel voortvarend en pakte de eerste set met 6-2. Vervolgens nam Del Potro het initiatief over en sleepte hij het tweede en derde bedrijf binnen. Ferrer dwong uiteindelijk een beslissende vijfde set af, waarin hij vervolgens na bijna vijf uur tennis het tweede punt voor Spanje pakte.

Argentinië moet zaterdag het dubbelspel winnen om in de race te blijven voor zijn eerste Davis Cuptitel.


Ferrer zet Spanje op 2-0 in finale Davis Cup (Foto: Novum)

Britse regering vraagt hackers code te kraken

Kun jij de code kraken? Dat is de vraag die de Britse afluisterdienst GCHQ in een online wervingscampagne stelt aan hackers.

De GCHQ heeft een website opgericht met daarop een venster met letters en cijfers. Er staat geen verdere informatie op de website, behalve de tekst 'Can you crack it?'. De GCHQ maakte vrijdag bekend achter de website te zitten.

"We willen mensen bereiken die wellicht niet boven komen drijven bij onze normale wervingscampagnes", aldus een anonieme woordvoerder van de GCHQ. Mensen die de code weten te kraken krijgen een trefwoord te zien. Na het invoeren van het trefwoord op de website wordt de gebruiker doorverwezen naar de wervingspagina van de GCHQ.

Meer dan vijftig mensen hebben tot dusver de code weten te kraken, tachtig procent heeft ook daadwerkelijk een sollicitatieformulier ingevuld. "Met het oog op de nieuwe dreigingen op het gebied van computertechnologie is het essentieel dat de GCHQ autodidacten rekruteert, die tegelijkertijd interesse hebben in het kraken van codes en ethisch hacken", aldus een verklaring van de afluisterdienst.

De organisatie houdt echter een slag om de arm als het aankomt op mensen die ervaring hebben met hacken. "Mensen die in het verleden illegale hacks hebben uitgevoerd zijn uitgesloten van deelname aan het wervingsproces."

Sloopbevel voor winkelcentrum Heerlen

De gemeente Heerlen heeft een sloopbevel gegeven voor het deel van het winkelcentrum 't Loon dat op instorten staat. Dat heeft een woordvoerder van burgemeester Paul Depla vrijdagavond laten weten.

Aanleiding voor het besluit van Depla is dat de situatie verder verslechtert. "De druk op de pilaren in de parkeergarage neemt toe". Burgemeester Paul Depla maakte het besluit bekend na afloop van spoedberaad met de veiligheidsdiensten. Alle betrokkenen zijn vrijdagavond per mail geïnformeerd. De gemeente wil met gecontroleerde sloop voorkomen dat er asbest vrijkomt dat zich overal in de omgeving verspreidt. Bij een spontane instorting zou dat kunnen gebeuren.

De gemeente heeft het sloopbevel vrijdagavond aan de vereniging van eigenaren van het centrum gemeld. Die moeten vóór maandagmiddag 12 uur met een reactie komen. In het deel dat gesloopt moet worden, bevinden zich tien winkels.

Sloopbevel voor winkelcentrum Heerlen
Sloopbevel voor winkelcentrum Heerlen (Foto: ANP)

Iraanse diplomaten weg uit Londen

Alle Iraanse diplomaten werkzaam bij de ambassade in Londen hebben Groot-Brittannië vrijdag verlaten. Dat heeft het Britse ministerie van buitenlandse zaken gezegd.

De diplomaten zijn in een gecharterd vliegtuig vanaf luchthaven Heathrow vertrokken, aldus het ministerie. De Britse regering had het personeel van de ambassade donderdag te verstaan gegeven het land binnen 48 uur te verlaten.

Die uitwijzing was een reactie op de bestorming van de Britse ambassade in Teheran. Tientallen studenten vielen dinsdag de Britse ambassade in Iran aan. Er werden vernielingen aangericht en brand gesticht.


Iraanse diplomaten weg uit Londen (Foto: Novum)

Zimbabwaanse journalisten opgepakt wegens laster

De Zimbabwaanse politie heeft vrijdag de hoofdredacteur en een verslaggever van de onafhankelijke krant Daily News gearresteerd wegens laster. Dat heeft de Vrijwillige Mediaraad van Zimbabwe gezegd.

De politie viel vrijdag het kantoor van de Daily News binnen. De twee opgepakte journalisten hadden geschreven over een minister uit de regering van president Robert Mugabe. De minister zou hebben opgeschept over een zakenimperium dat hij heeft opgebouwd terwijl hij in dienst was van de overheid.

Vorige maand werden ook al twee Zimbabwaanse journalisten opgepakt wegens laster.

Iniesta vol vertrouwen voor EK

Andrés Iniesta heeft vertrouwen in een goede afloop voor Spanje, na aanleiding van de loting van het EK.

De middenvelder was in een zelverzekerde bui toen hij reageerde op de loting. De huidige Europees kampioen, Spanje, is in poule C ingedeeld bij Italie, Kroatie en Ierland. "We weten nu wie onze tegenstanders zijn!", schreef hij op zijn Facebook.

"We zullen onze titel gaan verdedigen", laat hij weten. "We gaan door tot het einde", aldus de bewegelijke middenvelder. In de vorige editie van het EK versloeg Spanje Italië na het nemen van strafschoppen.

Ook ploeggenoot bij Barcelona en mede-international Cesc Fabregas is blij met een loting. Toch verwacht hij tegen een lastige strijd. "Het is een moeilijke groep", liet de oud-Arsenal speler weten via Twitter. Spanje speelt de eerste wedstrijd op tien juni tegen de Italianen.

Cruijff kiest voor Vlemmings als trainer

Leon Vlemmings wordt de nieuwe trainer van AEK Larnaca. De Brabander volgt de onlangs ontslagen Ton Caanen op.

Caanen werd twee weken geleden ontslagen door de Cypriotische club. De ploeg speelde niet naar behoren en slechte resultaten waren de reden voor het ontslag. Technisch directeur Jordi Cruijff heeft in Vlemmings zijn opvolger gevonden, zo weet Voetbal International.

Eerder probeerde de zoon van het bij Adrie Koster. Die bleek echter niet haalbaar, omdat zijn salariseisen te gortig waren. Uiteindelijk kwam hij dus bij Vlemmings uit. De oud-trainer van Feyenoord tekende een contract tot het einde van dit seizoen.

Bij Larnaca komt Vlemmings een paar oude bekenden tegen. Tim de Cler en Kevin Hofland speelden in hun Feyenoord-tijd samen met de trainer. Vlemmings werkte sinds 2008 als assistent-trainer in Rotterdam. Sinds het vertrek van Mario Been moest hij ook weg.

Van Marwijk vindt zware loting enorme uitdaging

Bondscoach Bert van Marwijk vindt de EK-loting een enorme uitdaging. Nederland werd vrijdag in het Paleis van de Kunst in Kiev ingedeeld in de poules des doods met Duitsland, Portugal en Denemarken.

"Het is de zwaarste poule, daar is iedereen het over eens", zegt de bondscoach tegen de NOS. "Maar het is ook een enorme uitdaging. Ik vind het wel wat hebben. Het zijn allemaal geweldige tegenstanders."

Nederland begint het toernooi op 9 juni tegen Denemarken. Ondanks dat de Denen op papier de minst aansprekende tegenstander zijn, betitelt Van Marwijk het duel als cruciaal. "Het is enorm belangrijk om dat duel te winnen. Ik kijk dan ook niet te ver vooruit naar de andere wedstrijden."

De andere twee tegenstanders, Duitsland en Portugal, kunnen Van Marwijk ook wel bekoren. "Duitsland bevalt me wel. En Portugal eigenlijk ook wel, ondanks dat de statistieken niet in ons voordeel spreken."

Dat Nederland zijn groepsduels in Charkov afwerkt, vindt Van Marwijk vooral jammer voor de supporters. "Voor hen wordt het nu veel lastiger om er te komen. Voor ons is het maar een kwartiertje extra vliegen."


Van Marwijk vindt zware loting enorme uitdaging (Foto: Novum)

Belgische vrouw overleden die Maria zag

In België is een vrouw overleden die beweerde dat ze in 1933 acht maal de maagd Maria heeft gezien. In 1943 erkende de bisschop van Luik officieel de verschijningen. In 1985 bezocht paus Johannes Paulus II haar in haar woonplaats.

Mariette Beco is vrijdag overleden in een verzorgingshuis in Banneux. Ze werd 90. De vrouw was een beroemdheid in het kleine dorpje in de Ardennen.

Op de plaats van de verschijning is een kapel opgericht. Het dorp is tegenwoordig een bedevaartsoord.

Belgische vrouw overleden die Maria zag
Belgische vrouw overleden die Maria zag (Foto: ANP)

Gelovigen vinden atheÔsten onbetrouwbaar

Religieuze mensen wantrouwen atheïsten, zo blijkt uit een studie van de universiteit in het Canadese Vancouver. "Gelovigen vinden de houding van de atheïsten een bedreiging voor samenwerking en eerlijkheid", aldus onderzoekster Ara Norenzayan over de studie die vrijdag is gepubliceerd.

Gelovigen menen dat mensen zich beter gedragen als ze voelen dat God hen volgt.

De 770 onderzochte Amerikanen en Canadezen werden om beschrijvingen gevraagd van onbetrouwbare personen. De 500 miljoen mensen op aarde die het bestaan van God ontkennen, kwamen daarbij op een vergelijkbaar laag niveau als verkrachters.

[WB] Boer meldt zich af voor 1.500 meter

Margot Boer heeft zich afgemeld voor de 1.500 meter bij de Wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. De schaatster van Team Liga is niet volledig fit en wil zich morgen volledig richten op de 500 meter.

De plaats van Boer op de 1.500 meter wordt nu ingenomen door  Annouk van der Weijden. Ook Stefan Groothuis is allerminst fit. Hij werd vandaag teleurstellend twaalfde op zowel de 500 als de 1.500 meter. Op zijn twittesite meld Groothuis dat hij al een week verkouden is. "En donderdag en vrijdag heb ik de wc-pot versierd", schreef hij. "Dan gaat het schaatsen niet je van het." Toch zal hij morgen waarschijnlijk gewoon starten op de 500 meter.

'Leers ontdekt fouten in dossier Mauro'

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) heeft fouten geconstateerd in het dossier van Mauro Manuel. De naam en geboortedatum van de Angolese asielzoeker kloppen niet. Leers zou de Tweede Kamer afgelopen week in een vertrouwelijke brief hebben geïnformeerd over de fouten. Dat meldt RTL Nieuws vrijdagavond op basis van bronnen.

In paspoorten van Mauro van begin vorig jaar van Angola en uit 2002 zou een andere achternaam staan dan de achternaam Manuel van zijn moeder. Het zou gaan om de achternaam van zijn vader. Ook staat er een andere geboortedatum in. Mauro zou daarnaast een identiteitskaart hebben gehad met dezelfde gegevens.

De voor zover bekend 18-jarige Mauro en zijn advocaten zouden nooit melding hebben gemaakt van de andere geboortedatum en achternaam. Een asielzoeker is tijdens een asielprocedure verplicht alle gegevens te melden.

Na de ontdekking heeft Immigratie en Asiel een gesprek gehad met Mauro en zijn pleegmoeder. Daarin zou hij hebben aangegeven dat hij niet wist dat hij onder de naam van zijn vader geregistreerd staat en dat hij zijn oude documenten nooit zou hebben gehad.

Omdat Mauro destijds een kind was, worden de fouten Mauro niet aangerekend. Leers zou de aanvraag voor een studievisum nog altijd welwillend bekijken. Wel heeft de minister gewaarschuwd dat als er nieuwe onjuistheden opduiken een verstrekking van zo'n visum wel steeds lastiger zou worden.

Mauro was de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws. Mauro woont al acht jaar in Nederland, maar na een uitgebreid maatschappelijk en politiek debat werd besloten dat hij geen verblijfsvergunning krijgt. Met een studievisum op zak kan hij voorlopig in Nederland blijven. De Tweede Kamer besloot dat Mauro de aanvraag voor een studievisum in Nederland mag indienen. Normaal moet dat gebeuren vanuit het thuisland.


'Leers ontdekt fouten in dossier Mauro' (Foto: Novum)

Kinectimals is niet geschikt voor kinderen

Waarschijnlijk is het aan veel mensen voorbij gegaan, maar achter de game Kinectimals schuilt een bloeddorstige honger naar overleven onder de de koningen van het dierenrijk. Het onderstaande filmpje toont de duistere kant van deze "Kindvriendelijke" game.

Beschouw jezelf gewaarschuwd. Na het kijken van dit filmpje denk je nog eens twee keer na voordat je Tijgertje een nieuw truukje leert.

Uitslag Heracles Almelo - VVV-Venlo

Vanavond stond in de Eredivisie het duel tussen Heracles Almelo en VVV-Venlo op het programma. De Heraclieden wonnen in eigen huis met maar liefst 7-0 van de hekkensluiter, waardoor de ploeg naar de negende plaats op de ranglijst klom.

Heracles Almelo

7 - 0

VVV-Venlo

 33' Plet
42' Quansah
60' Vejinovic
69' Plet
76' Everton
79' Vejinovic
82' Armenteros
 
 
 Gele kaart: , Molhoek, Linssen, Uchebo, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.364
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Breukers
Rienstra
Van der Linden
Jallo
Quansah
Overtoom (Bruns/78)
Duarte
Vejinovic (Douglas/80)
Plet (Armenteros/73)
Everton
  De Vogt
Mei
De Regt
Yoshida
Fleuren
Maguire
Meeuwis
Molhoek (Cullen/58)
Nwofor (Uchebo/69)
Musa
Linssen (Dadda/85)


Quansah en Rienstra vieren de 2-0 (Foto: Pro Shots)

Nachtelijk cameratoezicht Robert M. moet stoppen

Het nachtelijk cameratoezicht op Robert M. moet onmiddellijk worden opgeheven. Dat heeft de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) vrijdag bepaald, laat een woordvoerder weten. De advocaat van de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, Tjalling van der Goot, had daartoe een verzoek ingediend.

M. staat sinds zijn gevangenneming in december vorig jaar onder permanent toezicht. De directeur van de inrichting waar hij verblijft, vreest dat M. zelfmoord zal plegen. Zijn advocaat probeert de maatregel sinds februari aan te vechten.

De RSJ bepaalde eind vorige maand al dat het toezicht moest worden opgeheven, omdat er geen noodzaak voor is. De directeur hield het cameratoezicht in de nacht in stand omdat er volgens hem 's nachts niet genoeg personeel aanwezig is om M. op andere manieren in de gaten te houden.

Een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) laat vrijdag weten dat de penitentiaire inrichting waar M. verblijft gevolg geeft aan de uitspraak.

M. wordt vervolgd voor ontucht en het seksueel misbruiken van 52 jongens en vijftien meisjes. Hij bekende eerder 87 kinderen te hebben misbruikt, maar een aantal ouders heeft gevraagd hun kind buiten de rechtszaak te houden.

'Privatiseren gevangenis levert geen besparing op'

Het privatiseren van gevangenissen leidt niet tot een daling van de operationele kosten voor onder meer personeel, voedsel en vervoer. Dat blijkt uit een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum dat Nieuwsuur in handen heeft.

In het regeerakkoord staat dat het kabinet privatisering van 'relevante taken' van het gevangeniswezen gaat voorbereiden om kosten te besparen. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie zou de ervaringen met privatisering van het gevangeniswezen in verschillende landen onderzoeken.

Uit het onderzoek zou echter ook blijken dat het nog maar de vraag is of de bouw van gevangenissen goedkoper is als dit wordt overgelaten aan een commercieel bedrijf. Minder goede gebouwen vragen immers meer onderhoud en dan is het financiële voordeel ook minder groot.

Directeur Jeroen van der Poel van het beveiligingsbedrijf G4S, dat nu al bewakingspersoneel levert en graag hele gevangenissen wil runnen, stelt in een reactie dat privatisering van gevangenissen wel degelijk leidt tot kostenbesparingen. "We werven sneller en tegen lage kosten onze mensen. Dat komt omdat we dat in een heleboel verschillende markten efficiënt hebben georganiseerd." In Groot-Brittannië zou GS4 met de privatisering van de gevangenissen 5 tot 20 procent hebben bespaard.


'Privatiseren gevangenis levert geen besparing op' (Foto: Novum)

9 Queen nummers in Rock Band store

Harmonix heeft de muzieksmaak goed te pakken. Na de Nickelback nummers van vorige week verschijnen volgende week negen nieuwe Queen nummers in de Rock Band-store.

De nummers zijn los te koop voor 160 Microsoft Points, 200 Wii Points of twee euro. In het Queen Extravaganza 2 Pack kosten ze 1200 Microsoft points, 1500 Wii Points of vijftien euro. De Pro versies kosten nog eens 80 Microsoft Points, 100 Wii Points of een euro extra.De nummers zijn als volgt:

Xbox 360 / Wii / PS3
Available: December 6, 2011

Queen Extravaganza Pack 02 (1200 MSP / 1500 WP / $14.99)
"Seven Seas of Rhye" (160 MSP / 200 WP / $1.99)
"Stone Cold Crazy" (160 MSP / 200 WP / $1.99)*
"I'm in Love With My Car" (160 MSP / 200 WP / $1.99)
"You're My Best Friend" (160 MSP / 200 WP / $1.99)
"Long Away" (160 MSP / 200 WP / $1.99)
"Bicycle Race" (160 MSP / 200 WP / $1.99)*
"Don't Stop Me Now" (160 MSP / 200 WP / $1.99)
"Radio Ga Ga" (160 MSP / 200 WP / $1.99)
"The Show Must Go On" (160 MSP / 200 WP / $1.99)
*Pro Guitar/Bass expansion available (80 MSP / 100 WP / $0.99)

Negen jaar cel en tbs voor vermoorden bejaarde

Een 60-jarige man is vrijdag veroordeeld tot negen jaar cel en tbs voor de moord op een 70-jarige vrouw in november vorig jaar in het Limburgse Maria-Hoop. De rechtbank in Roermond acht bewezen dat de man het bejaarde slachtoffer opzettelijk met een kleine twintig messteken om het leven heeft gebracht.

Het slachtoffer en de 60-jarige verdachte waren bekenden van elkaar. Op 16 november 2010 was de man naar de vrouw gegaan om haar geld afhandig te maken. Hij had een ongeladen revolver, een mes, touw en tape bij zich.

De man bond de vrouw vast, maar toen zij zich los wist te werken en om hulp ging schreeuwen, ontstond een worsteling. Daarbij gebruikte de man zijn mes. De dader vertrok vervolgens met verschillende goederen en de auto van het slachtoffer.

De verdachte is volgens een psychiater en een psycholoog sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Hoewel de rechtbank in een dergelijke zaak vijftien jaar gevangenis passend vindt, is daarom besloten tot een lagere straf. De tbs is opgelegd vanwege de kans op herhaling.

Kabinet wil dictators wapens blijven leveren

Het kabinet weigert een verbod in te stellen op de export van wapens naar dictaturen, zoals de Tweede Kamer eist. Dat hebben minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) en staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) vrijdag aan de Kamer geschreven.

De Tweede Kamer nam eind juni een motie aan van SP-Kamerlid Jasper van Dijk waarin het kabinet wordt opgeroepen geen vergunningen meer te geven voor de export van wapens naar landen waar de mensenrechten worden geschonden en waar geen vrije verkiezingen zijn. Aanleiding waren de opstanden in het Midden-Oosten.

Volgens Rosenthal en Bleker gaat de wens van de Kamer te ver, omdat ze in feite neerkomen op wapenembargo's. Die stelt Nederland nooit alleen in, maar alleen in internationaal verband. Anders is een wapenembargo niet effectief, stellen de twee bewindslieden.

Nederland bekijkt bij het beoordelen van vergunningen altijd wel of de te leveren wapens kunnen worden gebruikt 'voor binnenlandse onderdrukking en/of ernstige schendingen van de mensenrechten'. "Indien dit het geval is, wordt geen exportvergunning afgegeven", schrijven Rosenthal en Bleker.

De Tweede Kamer heeft ook uitgesproken dat er geen wapens meer naar Saudi-Arabië mogen gaan zolang dat land geen hervormingen doorvoert. Dat wil het kabinet evenmin toezeggen, ook al geldt sinds maart een stop op de export van wapens naar het Arabische koninkrijk.

SP-Kamerlid Van Dijk stelt in een reactie het onaanvaardbaar te vinden dat het kabinet zijn motie niet uitvoert en een debat te willen met de regering hierover. "De wapenhandel aan dictators moet stoppen. Nederland staat hoog in de top tien van wapenexportlanden, dat is niets om trots op te zijn."

[DTM] Grosjean test voor BMW

GP2-kampioen Romain Grosjean zal volgende week op Circuito Monteblanco gaan testen voor het DTM-team van BMW. Voor de Fransman is het zijn eerste kennismaking met een DTM-auto.

BMW keert in 2012 voor het eerst in zeventien jaar terug in de DTM. Het Zuid-Duitse merk heeft al de Duitser Martin Tomczyk, de Canadees Bruno Spengler, de Brit Andy Priaulx en de Braziliaan Augusto Farfus vastgelegd, waardoor er nog twee stoeltjes vrij zijn. Naast Grosjean zal ook de Duitser Marco Wittmann gaan testen met de M3 op het circuit nabij Sevilla.

Grosjean mikt naast de DTM ook op een Formule 1-stoeltje. De Fransman kan tweede rijder worden bij Lotus Renault GP als Vitaly Petrov besluit zijn doorlopende contract niet uit te dienen.

Korte film: Swing Of Change

Vanavond een korte film over een racistische kapper en een zwarte muzikant.

Het New York van de jaren 30 is het toneel van Swing Of Change. Kapper Harry heeft er zijn eigen zaak en laat enkel blanken toe. Als hij betoverend mooie muziek hoort zet dit de kapper aan het denken. Te meer omdat de muzikant een andere huidskleur heeft.

Swing of Change is van de hand van Harmony Bouchard, Raphael Cenzi en Joakim Riedinger, allen student aan de ESMA (École Supérieure des Métiers Artistiques). Meer informatie over deze film kun je vinden op http://www.swing-of-change.com/.

Madame Tussaud werkt aan wassen Taylor Lautner

Taylor Lautner wordt vereeuwigd in was. De Londense vestiging van Madame Tussauds onthult het beeld van de 19-jarige acteur in januari. Lautner krijgt daar een plaatsje naast Twilight-rivaal Robert Pattinson.

Madame Tussauds kreeg veel aanvragen voor het maken van een beeld van Lautner, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Lautner werd bekend als weerwolf Jacob in de Twilight-reeks. Hierin strijdt Jacob met vampier Edward, gespeeld door Pattinson, om de liefde van Bella Swan. Zijn tegenspeler Pattinson kreeg vorig jaar al een wassen evenbeeld.

De laatste ster die aan de collectie van het Londense wassenbeeldenmuseum werd toegevoegd was actrice Kate Winslet. Zij mocht vorige maand haar standbeeld onthullen.

De derde film van de Twilight-reeks, Breaking Dawn Part 1, draait momenteel in de bioscoop.

Martin Scorsese wint prijzen met 3D-film Hugo

Martin Scorsese is met zijn eerste 3D-film Hugo al meteen in de prijzen gevallen. Zijn familiefilm werd donderdag door de National Board of Review in de Verenigde Staten verkozen tot beste film, Scorsese zelf werd benoemd tot beste regisseur.

Hugo gaat over een weesjongen op een Parijs station in 1930 die de klokken repareert. Als hij een oude robot probeert te repareren, ontdekt hij dat deze een mysterieuze band had met zijn overleden vader.

Tilda Swinton werd gekozen als beste actrice voor haar rol in het familiedrama We Need to Talk About Kevin. George Clooney kreeg de prijs voor beste acteur voor zijn rol in het komische drama The Descendants. De 15-jarige Shailene Woodley won voor haar rol in dezelfde film de prijs voor beste bijrolactrice. Bij de mannelijke bijrollen ging de titel naar een oude rot, de 81-jarige Christopher Plummer in het drama over latente homoseksualiteit The Beginners.

NBR-president Annie Schulhof benadrukte het verband tussen onder meer Hugo en de met filmverwijzingen vergeven Rango, die werd verkozen tot beste animatiefilm. Beide films zijn volgens haar hoogtepunten uit de filmgeschiedenis. "We kunnen zo veel leren van onze filmgeschiedenis. Huidige filmmakers hebben er het grootste respect voor en brengen er een jong, nieuw publiek mee in contact."

De NBR bestaat uit filmhistorici, -studenten en -wetenschappers. De organisatie is altijd een van de eerste in het uitkiezen van filmprijzen voor films van het afgelopen jaar en geldt als een belangrijke graadmeter voor de Oscars.

Grote ontruiming in Koblenz wegens bom uit WOII

Vijfenveertigduizend van de 106.000 inwoners van de stad Koblenz in Duitsland moeten zondagochtend vroeg op. Zij moeten voor 09.00 uur hun huizen verlaten omdat een zware vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk moet worden gemaakt.

In het gebied dat ontruimd moet worden staan zeven bejaardenhuizen, twee ziekenhuizen en een gevangenis. Het gaat om een van de grootste ontruimingsoperaties in Duitsland sinds de oorlog.

De 1,8 ton zware bom, een zogenoemde Britse Blockbuster met drie ontstekingen, moet rond het middaguur onschadelijk worden gemaakt. Ook drie autowegen en stukken spoorlijn langs de Rijn worden tijdelijk afgesloten, terwijl de scheepvaart op de rivier wordt stilgelegd.

De bom werd twee weken geleden ontdekt, dankzij de lage waterstand in de Rijn. In de buurt liggen ook een rookbom en een kleinere Amerikaanse vliegtuigbom, die zondag eveneens onschadelijk worden gemaakt.

True Grit-actrice Steinfeld in sciencefictionfilm

True Grit-actrice Hailee Steinfeld is in onderhandeling voor de vrouwelijke hoofdrol in Ender's Game. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. De sciencefictionfilm is gebaseerd op de gelijknamige boeken van Orson Scott Card uit 1985, waarin de aarde wordt bedreigd door een buitenaardse invasie.

De mannelijke hoofdrol wordt vertolkt door Asa Butterfield, die vanaf 9 februari te zien is in de avonturenfilm Hugo van Martin Scorsese. De 14-jarige acteur speelt Andrew 'Ender' Wiggin, een jongen met een uitstekend tactisch vernuft die wordt opgeleid tot gevechtspiloot. Steinfeld is in de race voor de rol van de enige vrouwelijke soldaat in het leger. Ze wordt al gauw Wiggins rechterhand.

De carrière van de 14-jarige actrice zit na haar rol in de grauwe western True Grit van de Coen Brothers duidelijk in de lift. In de volgend jaar te verschijnen Romeo and Juliet, waarvan de opnames volgende maand in Italië van start gaan, speelt ze de rol van de titelheldin. Opvallend genoeg is haar volgende film, Rosaline, ook gebaseerd op het klassieke stuk van William Shakesepare. In deze moderne bewerking ligt de nadruk echter op een ex-vriendin van Romeo die de nieuwe liefde met Juliet van een afstandje gadeslaat.

Ender's Game wordt geregisseerd door Gavin Hood, vooral bekend van de superheldenfilm X-Men Origins: Wolverine. De film moet in 2013 verschijnen.

Brad Pitt troost suÔcidale man

Brad Pitt heeft een peptalk gegeven aan een suïcidale man. Een fan gaf tijdens een vragenrondje met de ster aan dat hij met zelfmoordplannen rondliep. "Je moet erdoorheen en ermee dealen", was Brads advies.

"Het was een erg ongemakkelijk moment", vertelt een ooggetuige aan het Amerikaanse entertainmenttijdschrift Us Weekly. De suïcidale bezoeker schoot vol en vertelde dat hij 'nieuwe hoop' had gekregen door het zien van Pitts laatste film, Moneyball.

De 47-jarige acteur reageerde erg rustig volgens de ooggetuige. "Hij zei: je kunt aan de grond zitten, maar dan kom je weer omhoog. Elke mislukking kan tot een succes leiden."

Brad Pitt speelt in Moneyball Billy Beane. De manager van een Amerikaanse honkbalploeg weet met weinig financiële middelen een topteam samen te stellen.

Boek: Youp van 't Hek - Wie verstaat er kips?

Maandag is het weer pakjesavond. In menig huishouden slaat de stress over de te kopen cadeaus inmiddels toe. Weer een nieuw paar sokken, nieuwe handschoenen of toch maar een extra onderbroek? Al jaren brengt Youp van 't hek rond deze tijd een verzameling van zijn columns uit. Zo ook dit jaar. Het is misschien ook van die afgezaagde cadeaus, maar het blijft leuk. Zo blijkt ook ditmaal.

Texas Killing Fields

In de plaats League City in de Amerikaanse staat Texas worden vele vrouwen vermoord en vervolgens gedumpt in het olieveld. De vrouwen werden door de moordenaars opgepakt langs de snelweg Interstate 45. Regisseur Danny Boyle (Slumdog Millionaire) vond het interessant genoeg voor een film, maar verliet halverwege de productie omdat hij de film te duister vond om te maken. Het project werd opgepakt door Ami Canaan Mann, de dochter van regisseur Michael Mann (Miami Vice).

'Nintendo geeft Kid Icarus weg'

Nintendo geeft de klassieke game Kid Icarus gratis weg aan degenen die twee 3DS-games registreren uit onderstaande lijstje. Kid Icarus komt 5 januari uit en daarnaast maken gamers ook nog eens kans op een exclusieve Mario-, Peach- of Toad-3DS.

Mocht je twee van de onderstaande games hebben, registreer ze dan snel bij Club Nintendo. Onder de games staat een plaatje van de 3DS-handheld die Nintendo verloot onder de mensen die hun games geregistreerd hebben.

 • Resident Evil: Revelations
 • Mario Kart 7
 • Super Pokémon Rumble
 • Super Mario 3D Land
 • Tetris
 • Star Fox 64 3D
 • Resident Evil: The Mercenaries 3D
 • The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D
 • Dead or Alive Dimensions
 • Steel Diver
 • nintendogs + cats
 • Pilotwings Resort
 • Super Street Fighter IV 3D Edition

3DS

LŲw verwacht sterk Oranje op EK

Bondscoach Joachim Löw verwacht niet dat zijn Duitse ploeg het op het EK net zo makkelijk zal krijgen tegen Oranje als vorige maand. Destijds wonnen de Duitsers in Hamburg met 3-0 van het Nederlands elftal.

"Nederland heeft er dan weer een aantal spelers bij", aldus de bondscoach van Duitsland. "Onder andere Robin van Persie zal dan weer van de partij zijn. Maar ook Portugal is sterk, met spelers als Cristiano Ronaldo, Pepe en Nani. Ik denk dat we in de sterkste poule zitten." Ook Denemarken maakt deel uit van de sterk bezette Poule B.

Leden motorclub Satudarah langer vast in drugszaak

De acht mannen die woensdag werden aangehouden na invallen in onder meer een clubhuis van de Molukse motorclub Satudarah in Tilburg mogen nog minstens veertien dagen worden vastgehouden. Dat heeft de rechter-commissaris van Breda vrijdag bepaald.

De mannen worden verdacht van de productie van, de handel in en uitvoer van synthetische drugs. De nationale recherche begon begin vorig jaar met het onderzoek naar de drugszaak. De arrestaties werden behalve in Tilburg ook verricht in Breda, Dongen, Eindhoven en Weert.

Bij de doorzoeking van het clubhuis en de woningen van de verdachten nam de politie onder andere de gevonden drugs, een raketwerper, verschillende voertuigen en een hoog geldbedrag in beslag.

Occupy moet weg van Clausplein in Eindhoven

De Occupy-betogers in Eindhoven moeten zaterdag om 09.00 uur weg zijn van het Clausplein. Anders wordt 'handhavend opgetreden', zo heeft de gemeente de demonstranten vrijdag laten weten.

Eerder op de dag oordeelde de rechtbank in Den Bosch dat de overlast zo groot is dat de caravans en de tenten niet langer op het plein mogen blijven. De gemeente biedt de actievoerders aan om op het parkeerterrein aan de Stationsweg hun tentenkamp op te slaan. Achter het oude postkantoor is hiervoor een plek gereserveerd.

In het kort geding dat de Occupy-demonstranten hadden aangespannen tegen de gemeente werd geëist dat het tentenkamp twee weken langer op het Clausplein mocht blijven staan. De actievoerders haalden bakzeil.

Bestelbus rijdt scooterrijder dood

Een man van 60 jaar is vrijdagmiddag overleden toen hij in Rotterdam op zijn scooter werd aangereden door een bestelbus. De toedracht van het ongeluk wordt nog onderzocht. Duidelijk is wel dat de 39-jarige man uit Dordrecht die de bestelbus bestuurde geen alcohol gedronken had.

De aanrijding vond iets na 16.00 uur plaats. De bestelbus draaide van de Groeninx van Zoelenlaan rechtsaf de Bommelerwaard op, in de deelgemeente IJsselmonde. Daarbij reed de bestuurder de scooterrijder, een man uit Ridderkerk, aan. De man is aangehouden.

Sneijder: "Groep A is ook niets"

Nederland kwam bij de loting voor de groepsfase van het EK voetbal 2012 in Poule B terecht met Duitsland, Portugal en Denemarken. Oranje-international Wesley Sneijder spreekt van een zware poule, maar liet tegen de NOS weten ook wel blij te zijn met de loting.

"Ik denk dat de loting zwaar is. In zo'n toernooi moet je alles winnen om Europees kampioen te worden. Het is een zware poule, maar we kennen de tegenstanders. Het is sowieso belangrijk om je eerste wedstrijd te winnen. Nu je na Denemarken tegen Duitsland en Portugal speelt, geldt dat nog meer", liet Sneijder weten.

Voor Duitsland is de Oranje-international niet bang: "Hoe we dat tegen die Duitsers gaan doen? In ieder geval niet zoals de laatste keer. Een oefenduel is heel wat anders dan een EK-wedstrijd. We kennen hun kwaliteiten en ik denk dat we het kunnen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken."

"In Groep A wil je ook niet zitten", aldus Sneijder over de groep waar Polen, Rusland en Griekenland in zitten. "Misschien zou je in die poule willen zitten om een ronde verder te komen. Maar je speelt op het hoogste niveau en dan wil je ook mooie wedstrijden spelen. Die hebben we nu."

Sony legt wat uit over Vita

Sony heeft in een interview over de features van de PlayStation Vita aangegeven dat ze geen normale SD-kaarten toestaan zodat iedereen gelijk blijft. De SD-kaart wordt namelijk niet alleen voor savegames gebruikt maar ook voor data-opslag en dingen zoals DLC.

De geheugenkaarten van de Vita moeten specifiek die zijn die Sony uitgeeft voor de Vita en waarvan de prijs ook veel hoger zal liggen dan soortgelijke SD-kaarten uit de winkel. Naast dit geeft Sony ook aan nog met Adobe in gesprek te zijn over een mobiele flashspeler, Adobe is namelijk gestopt met de ontwikkeling hier van.

De Vita zal in eerste instantie geen 1080p-beelden kunnen tonen, het limiet ligt momenteel op 720p maar het scherm van de Vita is maar 544 pixels dus alles daarboven wordt naar beneden gescaled. Het is mogelijk dat toekomstige updates meer mogelijkheden met zich meeneemt.

Mocht je thuis alleen een Mac hebben staan en geen Windows-pc dan zal je nog even moeten wachten want pc-gebruikers kunnen voor de release al een programma downloaden om hun Vita aan de pc te kunnen hangen. Mac-gebruikers krijgen ook zo'n programma maar dat duurt iets langer.

Meer lezen over deze feature, lees dan hier het volledige artikel.

'Volgend jaar Mortal Kombat Komplete Edition'

De BBFC, een Engelse organisatie, heeft een rating gegeven aan Mortal Kombat Komplete Edition. Volgens de gegevens van de BBFC moet de game 17 februari uit gaan komen. De game heeft een rating gekregen voor mensen van achttien jaar of ouder.

Vermoedelijk is de Mortal Kombat Komplete Edition dezelfde game die eerder dit jaar uitgekomen is maar dan gebundeld met alle DLC die er voor is uitgekomen. We zullen nog even moeten wachten op officieel nieuws van Warner.

Excelsior mist Broerse tegen Ajax

Excelsior kan morgen tijdens de uitwedstrijd bij Ajax geen beroep doen op Joost Broerse. De verdediger heeft last van een kuitblessure. Ook Tim Vincken ontbreekt morgen in Amsterdam. De vleugelspeler kampt met klachten aan de enkel.

Verder kan Excelsior ook geen beroep doen op Jason Oost en Tim Eekman. Beiden kampen met blessures en zijn voor lange tijd afwezig. Ondanks de afwezigheid van diverse spelers hoopt doelman Wesley de Ruiter op een stunt in de ArenA: "Ik denk dat zij gewoon het publiek willen vermaken en denken dat Excelsior daar een ideale tegenstander voor is. Wij moeten zorgen dat het lang 0-0 blijft. Wie weet kunnen we uit een uitval een doelpunt maken. Dat zou heel mooi zijn.”

Van Rouwendaal plaatst zich voor Spelen

Sharon van Rouwendaal heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Londen. Op het open NK in Eindhoven toonde de zwemster vormbehoud op de 200 meter rugslag. De 18-jarige Van Rouwendaal zwom een tijd van 2.10,52, terwijl de limiet stond op 2.10,98.

Tijdens het WK zwemmen, eerder dit jaar in Shanghai, pakte de Van Rouwendaal op dezelfde afstand een bronzen medaille en zwom zij een olympische limiet. Door het tonen van vormbehoud heeft de zwemster voldaan aan alle eisen om volgend jaar mee te doen aan de Spelen.


Van Rouwendaal pakte eerder dit jaar brons in Shanghai (Foto: Pro Shots)

[WB] Skobrev blijft Nuis voor op 1.500 meter

Ivan Skobrev heeft zijn leidende positie in de WB-stand van de 1.500 meter verstevigd door de wereldbekerwedstrijd in Thialf Heerenveen te winnen. De Rus kwam tot een tijd van 1.45,81 en bleef daarmee onze landgenoot Kjeld Nuis (1.45,99) nipt voor. Håvard Bøkko pakte het brons met een tijd van 1.46,49. Shani Davis kwam niet verder dan de zevende plek (1.47,01)

Na Nuis was Mark Tuitert met een zesde plaats (1.46,83) de beste Nederlander. Sjoerd de Vries eindigde achtste (1.47,09). Wouter Olde Heuvel, die vorige week de wereldbekerwedstrijd in Astana nog wist te winnen, eindigde met een tijd van 1.47,43 als elfde. Stefan Groothuis stelde met een tijd van 1.47,67 teleur en kwam daarmee op de twaalfde plaats terecht.

In de WB-stand gaat Skobrev na dit weekend met 202 punten aan de leiding. Nuis neemt met 190 punten de tweede plek in, tien punten voor de Canadees Denny Morrison. Stefan Groothuis is na Nuis de beste Nederlander op de zesde plaats (166 punten).

Skobrev
Skobrev pakte zege op 1.500 meter (Foto: Pro Shots)

Iron Man in Marvel Universe Online

Het is redelijk stil rondom Marvel Universe Online, de MMOG die zich afspeelt in het universum van Marvel. Nu is er een plaatje vrijgegeven die de het uiterlijk van Iron Man laat zien. De game is momenteel al twee jaar in ontwikkeling voor Windows.

De MMOG waar nog geen datum voor bekendgemaakt is zal draaien om de superschurk Doctor Doom. Andere personages zoals Wolverine, Thor. Deadpool en Captain America zullen een rol krijgen in de game. Bekijk hieronder het plaatje van Iron Man.

Iron Man

Vrees voor lot Heerlense winkeliers

De verzakking van winkelcentrum 't Loon in Heerlen zou de doodsteek kunnen betekenen voor de ondernemers die daar gevestigd zijn. Dat vreest MKB Parkstad, dat een oproep doet aan de gemeente en andere ondernemers in Heerlen om de vijftig getroffen ondernemers te helpen. De belangenorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf spreekt van een 'ramp' voor de winkeliers.

Donderdagavond werd het winkelcentrum in zijn geheel gesloten, omdat de ondergrond instabiel bleef en daarmee het instortingsgevaar toenam. Eerder deze week werd een deel van het complex gesloten vanwege scheuren in pilaren van de ondergrondse parkeergarage. De gemeente overweegt om het centrum gecontroleerd te laten instorten.

MKB Parkstad wil dat de gemeente de getroffen winkeliers tijdelijke huisvesting aanbiedt en dat ze gecompenseerd worden voor de kosten die daarmee gepaard gaan.

Mogelijk kunnen de winkeliers aanspraak maken op deeltijd-WW voor personeelsleden of regelingen in het kader van de bijzondere bijstand voor zelfstandigen. Daarover wil de gemeente maandag meer zekerheid bieden.


Live beelden van het bewuste winkelcentrum

Eriksen: "Revanche op Holland komt eraan"

Vandaag werd tijdens de loting voor de groepsfase van het EK voetbal 2012 bekend dat Nederland het in Poule B mag opnemen tegen Duitsland, Portugal en Denemarken. Christian Eriksen, international van Denemarken, liet via Twitter meteen na de loting weten op revanche uit te zijn.

"Revanche op Holland komt eraan", aldus de speler van Ajax. Twee jaar terug verloren de Denen in de groepsfase van het WK voetbal in Zuid-Afrika met 2-0 van Nederland. Oranje-international Gregory van der Wiel, teamgenoot van Eriksen bij Ajax, reageerde onmiddelijk: "Jullie zijn kansloos."

Eriksen
Eriksen: "Revanche op Holland komt eraan" (Foto: Pro Shots)

[WB] Sablikova wint 5.000 meter in Heerenveen

Martina Sablikova heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen de 5000 meter op haar naam gezet. Ze noteerde een winnende tijd van 6.58,87 minuten. De Duitse Claudia Pechstein eindigde op ruim vier seconden als tweede: 7.02,92. Pechsteins landgenote Stephanie Beckert eindigde als derde in 7.04,77.

Linda de Vries was op de vierde plaats de beste Nederlandse in de A-groep. Ze kwam na 7.08,08 binnen en had meer dan negen seconden achterstand op winnares Sablikova. Janneke Ensing (7.12,27) werd zevende.

Eerder op de dag won Pien Keulstra de B-groep op overtuigende wijze. Zij klokte 7.03,60. Ze verbeterde daarmee het oude juniorenrecord van Ireen Wüst met zes seconden. Keulstra was met haar tijd op het podium geëindigd in de A-groep.

Sablikova
Sablikova wint 5.000 meter in Heerenveen (Foto: Pro Shots)

Gladbach mist Reus tegen Dortmund

Borussia Mönchengladbach kan morgen in de Duitse topper tegen Borussia Dortmund niet beschikken over spits Marco Reus. De aanvaller heeft teveel last van zijn gebroken teen. Gladbach kan tegen Dortmund ook al niet beschikken over Igor de Camagro, die met een rugblessure kampt.

In Mönchengladbach staan morgen de huidige nummers één en twee van de Bundesliga tegenover elkaar. Zowel Dortmund als Gladbach heeft tot nu toe 29 punten behaald. Dortmund heeft echter een beter doelsaldo en voert daardoor de lijst op dit moment aan.

[EK] Oranje loot Duitsland, Portugal, Denemarken

Vanavond om 18:00 uur begon in Kiev de loting voor de groepsfase van het Europees kampioenschap voetbal 2012 in Polen en Oekraïne. Nederland neemt het in Poule B op tegen Duitsland, Portugal en Denemarken.

Marco van Basten mocht de eerste balletjes openmaken en daaruit werd bekend dat Nederland in Poule B terechtkwam. Daardoor zal Oranje alle groepswedstrijden afwerken in Charkiv, Oekraïne. Denemarken rolde als eerste tegenstander van Oranje uit de balletjes. Vervolgens werd ook bekend dat de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk het mag opnemen tegen Portugal en Duitsland.

Indeling groepsfase Euro 2012:


Poule A
- Polen
- Griekenland
- Rusland
- Tsjechië


Poule B
- Nederland
- Denemarken
- Duitsland
- Portugal


Poule C
- Spanje
- Italië
- Ierland
- Kroatië


Poule D
- Oekraïne
- Zweden
- Frankrijk
- Engeland


Euro 2012, goud voor Oranje? (Wikicommons/Petar Milošević)

Omwonenden 538-feest in actie

De omwonenden van het Amsterdamse Beatrixpark komen in actie tegen de nieuwe locatie van het Koninginnedagfeest van Radio 538. De Vereniging Vrienden van het Beatrixpark vindt het plein voor evenementencomplex RAI 'zeker niet geschikt voor dit soort feesten' en vreest dat 'de grootse megamanifestie' het vlakbij gelegen Beatrixpark in een klap vernielt.

"Een feest op deze locatie lijkt ons geen goed idee", zegt de vereniging op haar website. "Noch voor de omwonenden, noch voor de RAI, noch voor het Beatrixpark." De vereniging reageert op de aankondiging van de radiozender donderdag om het feest van het Museumplein naar de RAI te verplaatsen.

De leden vrezen dat het park zal worden gebruikt als openbaar toilet en dat het park verandert in 'een grote vuilnisbelt'. "De politie kan nauwelijks iets verrichten, want het park kent vele in- en uitgangen en is moeilijk of helemaal niet af te sluiten."

De Vereniging Vrienden van het Beatrixpark, bestaande uit ongeveer twaalfhonderd leden, zegt een beroep te willen doen op de politiek om het feest niet te laten plaatsvinden op het plein bij de RAI. "Wij nemen aan dat ook vanuit de RAI-buurtbewoners verzet hiertegen zal komen."

Er is veel te doen rond het Koninginnedagfeest van Radio 538. Het werd jarenlang gehouden op het Museumplein, waar het een enorme publiekstrekker was. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan wil het aantal mensen dat op Koninginnedag de binnenstad bezoekt, inperken en verbood daarom het feest op die locatie.

Arrestatie bij betoging tegen drones in Londen

De Britse politie heeft vrijdag bij een betoging bij de Amerikaanse ambassade in Londen 22 mensen opgepakt. De demonstranten, die horen bij een groepering die zich United Ummah noemt, betoogden tegen het gebruik van onbemande vliegtuigjes, zogenoemde drones, in Pakistan.

Op internet was opgeroepen tot de betoging die werd omschreven als een bijeenkomst om de aandacht te vestigen op de 'recente stortvloed van drone-aanvallen tegen moslims'.

Eerste animalcops krijgen certificaat

De eerste 'animal cops' hebben vrijdag officieel een certificaat overhandigd gekregen uit handen van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Dat gebeurde op de Politieacademie in Apeldoorn.

Dit jaar gaan er meer dan 125 medewerkers van de dierenpolitie aan de slag. Eind 2014 moeten er in totaal vijfhonderd animal cops zijn, zoals is afgesproken in het regeer- en gedoogakkoord. Recentelijk is het meldnummer '144, red een dier' opengesteld, waar mensen terechtkunnen met meldingen over dierenleed.

Agressieve hond op kinderboerderij neergeschoten

De politie heeft vrijdagmiddag in Capelle aan den IJssel een hond neergeschoten die was losgebroken en dieren op een kinderboerderij aanviel. Twee andere losgebroken honden konden worden gevangen. Op het moment van het incident waren geen kinderen aanwezig op de kinderboerderij, meldt de politie.

De drie honden werden in de buurt van de kinderboerderij uitgelaten toen ze door nog onbekende reden aan hun begeleider wisten te ontsnappen. De dieren zwommen een sloot over naar de kinderboerderij en vielen daar een geit aan. De politie schoot een van de honden neer om erger te voorkomen.

De gewonde hond is naar een dierenkliniek gebracht. De twee andere honden zijn in beslag genomen. Een veearts kon de geit ter plaatse oplappen. De eigenaar van de honden heeft zich bij de politie gemeld.

Occupy-betogers gearresteerd in Florida

De politie in de Amerikaanse staat Florida heeft donderdag 29 Occupy-betogers gearresteerd. De demonstranten weigerden gehoor te geven aan een bevel van de politie om een park te verlaten.

De arrestaties volgden op een vreedzaam protest dat donderdagavond in het Riverfrontpark werd gehouden. De politie sommeerde de demonstranten meerdere keren het park te verlaten. Een aantal van hen vertrok, maar 29 betogers hielden voet bij stuk.

VVD pleit voor wettelijke status mediation

De VVD wil dat mediation een wettelijke status krijgt. Bemiddelen bij conflicten moet zo een volwaardig alternatief worden voor een gang naar de rechter. VVD-Kamerlid Ard van der Steur werkt aan een wetsvoorstel om mediation te verankeren in de wet.

Van der Steur wil onder meer dat wordt vastgelegd aan welke eisen professionele bemiddelaars moeten voldoen. Momenteel kan iedereen zich mediator noemen.

"Mediation wordt nog weinig gebruikt. Dit komt doordat de methodiek nog relatief onbekend is", zegt Van der Steur. "Dat is jammer, want mediation is veel goedkoper dan een traditionele gang naar de rechter. Bovendien is mediation erg effectief. Meer dan zestig procent van de pogingen slaagt."

Het overgrote deel van de geschillen die via mediation worden opgelost betreft echtscheidingen of voogdijzaken. Van der Steur vreest dat door de aanstaande verhoging van de griffierechten mensen terugdeinzen om met hun conflict naar de rechter te stappen. Een mediationtraject zou voor hen uitkomst bieden.

Xenoblade Chronicles wordt winkelexclusief

Xenoblade Chronicles komt naar Amerika volgend jaar 3 april. De game waarvan een Amerikaanse release nooit bekendgemaakt was komt naar GameStop heeft de GameStop bevestigt. Op zich geen bijzonder nieuws behalve dat de Wii-game exclusief bij de GameStop te verkrijgen valt.

Normaliter zien we dat winkelketens bepaalde exclusieve content krijgen maar een volledige game is niet eerder voorgekomen. Nintendo heeft zelf nog niet bekendgemaakt dat de game naar Amerika zal komen maar op de Facebookpagina van Nintendo Amerika zijn enkele stukken 'character art' verschenen van het spel,

Europa kan al een poosje genieten van de game want hij is hier op 19 augustus uitgekomen voor de Wii.

'Polen over vier jaar klaar voor euro'

Polen is over vier jaar klaar om de euro in te voeren. Dat heeft de Poolse minister van buitenlandse zaken Radek Sikorski vrijdag gezegd.

Polen zal de gezamenlijke munt echter alleen invoeren als bepaalde hervormingen zijn doorgevoerd en als lidmaatschap van de eurozone in het belang is van Polen. Sikorski riep ook Duitsland nogmaals op het voortouw te nemen bij het oplossen van de Europese schuldencrisis. Sikorski deed dat maandag ook al in een toespraak in Berlijn.

Rare neemt ex-werknemers Ubisoft en Codemasters aan

Rare heeft bekendgemaakt dat de studio een nieuwe lading mensen heeft binnengehaald. Deze ontwikkelaars hebben eerder gewerkt bij Ubisoft, Codemasters en Relentless Software. Alle vier de ontwikkelaars worden aan het Kinect-team toegevoegd.

Andrew Dennison, een voormalig medewerker van Codemasters, is aangesteld als software director, terwijl Peter Ridgway, ook eentje van Codemasters, verantwoordelijke wordt op de technical art-afdeling.

Rare heeft ook audio director Jon Vincent aan boord gebracht, die voorheen werkte bij Ubisoft Reflections. Als laatste is de oude studiobaas van Relentless Software, Danny Isaac, akkoord gegaan om bij de Britse studio te komen werken.

Everyone at Rare welcomes the skills and input of some of the industry’s most exciting people as we boost an already strong talent base with these latest hires", zegt Rares senior studio director, Craig Duncan. “This is the latest step in Rare’s continued evolution and we have plans to further augment our team over the coming months. As a first party Microsoft studio, our mission is to attract the brightest and best talent in the business; these four appointments demonstrate that we are well on our way to achieving this.” 

Van der Vaart klaar voor rentree bij Spurs

Tottenham Hotspur-trainer Harry Redknapp kan komend weekend weer beschikken over Rafael van der Vaart. De Nederlander kampte de laatste twee weken met een hamstringblessure, maar kan zaterdag tegen Bolton Wanderers zijn rentree maken voro de Londense ploeg.

Redknapp twijfelt nog of hij Van der Vaart een basisplaats zal geven of dat Jermaine Defoe mag beginnen tegen Bolton Wanderers: "Geen van hen verdient het om op de bank te moeten zitten." Dit seizoen wist Van der Vaart al zes doelpunten te scoren in de Premier League.

Nadal zet Spanje op voorsprong in Davis Cupfinale

Spanje is de finale van de Davis Cup tegen Argentinië vrijdag voortvarend begonnen. In de eerste partij overklaste Rafael Nadal zijn tegenstander Juan Monaco met 6-1, 6-1, 6-2. Deze overwinning was voor de nummer twee van de wereldranglijst een opsteker, nadat hij eerder bij de ATP World Tour Masters in de groepsfase werd uitgeschakeld.

Onder het toeziend oog van de Spaanse koning begon Nadal aanvankelijk moeizaam. Monaco bood prima partij en zette de Spanjaard vroeg onder druk. Schijn bedroog, want Nadal schakelde een tandje bij en overvleugelde zijn tegenstander met krachtige slagen en een goede service. De Argentijn, de nummer 26 van de wereldranglijst, vocht dapper, maar kon geen vuist meer maken.

Later op de dag kan David Ferrer de voorsprong van de Spanjaarden uitbouwen, als hij het in zijn partij opneemt tegen Juan del Potro.

Nadal
Nadal zet Spanje op voorsprong in Davis Cupfinale (Foto: Pro Shots)

Minecraft heeft een nieuwe lead designer

Notch treedt af als lead designer van Minecraft. Dit meldde hij op zijn blog. Wie de nieuwe lead designer gaat worden is ook bekend. Jens ''Jeb'' Bergensten gaat nu alle beslissingen nemen over Minecraft.

“He will have the final say in all design decisions, so he will kinda sorta become my boss,” grapte Notch. ''We’ve been working together on Minecraft for a year now, and I’m amazed at how much in synch we two are when it comes to how to design the game.''

Samen gaan ze verder werken aan Minecraft, nadat Notch een vakantie krijgt. Op zijn blog hint Notch dat hij zelfs met een nieuwe project gaat beginnen. ''I will now rest for a while, then get back to work refreshed and eager. I’ll be helping out with Minecraft, of course, but also starting work on some new project.''

Minecraft logo

Paard van Sinterklaas nog steeds zoek

Amerigo, het paard van Sinterklaas, is nog steeds niet aangetroffen. Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad. "Volgens de laatste informatie is hij nog steeds niet gevonden."

Deze week bleek het paard van Sinterklaas op mysterieuze wijze te zijn verdwenen. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg vroeg Opstelten om opheldering. De bewindsman reageerde op rijm op de vermissing. "Uw Kamer vroeg om actie van mijn kant, ik bied natuurlijk graag een helpende hand. Ik heb hoogstpersoonlijk bij de politie aangekaart, alle agenten uit te laten kijken naar dit paard."

De zoektocht naar de schimmel heeft nog niets opgeleverd. "De totale politie is daar mee bezig, niemand uitgezonderd", zei Opstelten. Alle bruikbare tips zijn doorgegeven aan de dienders. De bewindsman zei verder dat hij benieuwd is of Dieuwertje Blok vrijdagmiddag in het Sinterklaasjournaal nog iets zal zeggen over de kwestie. Daar werd de vermissing als eerste gemeld.

Wegbeheerders negeren zoutloket massaal

Het zoutloket is dit jaar veel minder in trek dan vorig jaar. Dit jaar hebben zich in totaal 176 wegbeheerders aangemeld, tegenover 325 vorig jaar. Rijkswaterstaat stelt vrijdag dat het lagere aantal aanmeldingen erop kan duiden dat wegbeheerders na twee strenge winters andere voorzorgsmaatregelen hebben genomen.

Vorige week meldde RTV Noord-Holland nog dat zeventien van de 58 Noord-Hollandse gemeenten zich tot dan toe hadden aangemeld, tegenover 36 vorig jaar. Een van de redenen dat gemeenten zich niet opgaven, zou zijn dat ze vrezen op te moeten draaien voor zouttekorten in andere gemeenten, hadden ze de Noord-Hollandse zender laten weten.

Het loket herverdeelt de hoeveelheid zout van wegbeheerders, zoals gemeenten en provincies, en kan daardoor wegbeheerders met een tekort aan strooizout te hulp schieten. Rijkswaterstaat coördineert dit. Wegbeheerders konden zich er tot donderdag voor opgeven.

Het loket is twee jaar geleden als noodmaatregel ingesteld toen er landelijk schaarste was aan strooizout. Het is een initiatief van de wegbeheerders in Nederland vertegenwoordigd door Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten en de waterschappen. Het doel is om bij schaarste aan strooizout Nederland bereikbaar te houden. Wegbeheerders zijn vrij om zich al dan niet voor dit noodloket aan te melden.

Rijkswaterstaat, dat verantwoordelijk is voor een veilige en vlotte doorstroming op de rijkswegen, heeft haar eigen zoutvoorraad verhoogd. Als startvoorraad ligt 160 duizend ton strooizout klaar. Vorig jaar was de startvoorraad nog 90 duizend ton. De zoutvoorraad van Rijkswaterstaat wordt gedurende de winter continu aangevuld.


Wegbeheerders negeren zoutloket massaal (Foto: Novum)

[WB] Fredricks schrijft 500 meter op zijn naam

Tucker Fredricks heeft bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Heerenveen de 500 meter op zijn naam geschreven. De Amerikaan bleef in Thialf als enige onder de 35 seconden (34,98) en bleef hiermee de Japanner Joji Kato (35,07) en de Zuid-Koreaan Mo Tae-Bum (35,08) voor,

De Nederlanders kwamen vandaag niet in de buurt van het podium. Ronald Mulder was met 35,23 en een achtste plaats de beste. Jesper Hospes (tiende in 35,26), Stefan Groothuis (twaalfde in 35,41) en Jan Smeekens (vijftiende in 35,46) eindigden ruim achter hem.

Nieuw telefoonnummer voor het rijk

Mensen die vragen hebben aan de rijksoverheid kunnen vanaf juli volgend jaar bellen met het telefoonnummer 1400. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Het nummer moet het huidige nummer van de Postbus 51 Informatiedienst, 0800-8051, vervangen.

Het rijk sluit zich met het nieuwe nummer aan bij de zogeheten 14-reeks voor overheden en andere diensten van bijzonder maatschappelijk belang. Meer dan honderd gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, maken al gebruik van een telefoonnummer dat begint met een 14, in combinatie met het netnummer.

Voor het nummer 1400 zal hetzelfde tarief gelden als voor bellen naar een normaal vast nummer.

Ferrari en Red Bull verlaten FOTA

Ferrari en Red Bull Racing maken niet langer deel uit van de Formula One Teams' Association. De Italiaanse en de Oostenrijkse renstal stappen op omdat er nog steeds geen akkoord is over de Resource Restriction Agreement, zo meldt Autosport.

De RRA is bedoeld om kosten te bespraren in de Formule 1, maar de teams vlogen elkaar eerder dit jaar in de haren omdat ze elkaar beschuldigden van het ontduiken van de afspraken. Omdat de FOTA zelf de controle uitvoert zijn binnen de organisatie grote spanningen ontstaan die hebben geleid tot het aangekondigde vertrek van Ferrari en Red Bull.

De teams wilden bij de afgelopen Grand Prix van Brazilië tot nieuwe afspraken komen om kosten te besparen, maar dit is niet gelukt. Hierdoor komt het bestaansrecht van de FOTA in gevaar. De organisatie was in eerste instantie opgezet om een vuist te maken in de onderhandelingen over het Concorde Agreement dat afgesloten moet worden met autosportfederatie FIA en het Formula One Management.

Ferrari en Red Bull hebben ondanks de opzegging nog twee maanden de tijd om zich te bedenken, want zolang duurt de opzegperiode volgens de FOTA-statistuten. Hierdoor zullen ze als de situatie niet verandert per 1 februari geen onderdeel meer uitmaken van de FOTA.

Van Hummel rijdt Tour Down Under

Kenny van Hummel zal zijn debuut voor Vacansoleil maken in Australië. De Nederlandse sprinter, die overkwam van Skil-Shimano, doet begin volgend jaar mee aan de Tour Down Under.

"Tijdens deze koers verwacht ik vooral resultaat in de samenwerking met de jongens uit het nieuwe team", liet Van Hummel weten op zijn eigen site. Kamikaze Kenny vervolgde: "We gaan weer opzoek naar een goede succesformule en dat geeft me een enorme energieboost!"

Verkiezingswaarnemers beboet in Rusland

De Russische organisatie Golos, een verbond van onafhankelijke verkiezingswaarnemers, is vrijdag door een Russische rechtbank schuldig bevonden aan het overtreden van de kieswet. Golos heeft een boete gekregen van omgerekend ruim zevenhonderd euro.

Golos had onder andere opiniepeilingen en ander onderzoek gepubliceerd, iets wat volgens de kieswet verboden is in de laatste vijf dagen voor verkiezingen.

De organisatie zei eerder deze week dat Verenigd Rusland, de partij van premier Vladimir Poetin en president Dmitri Medvedev, druk uitoefent op kiezers om meer stemmen voor de partij te ronselen. Golos heeft al meer dan 4700 klachten binnengekregen omtrent de verkiezingen, veelal over Verenigd Rusland.

Door de veroordeling is het nog maar de vraag of Golos kan toezien op de parlementsverkiezingen van aanstaande zondag.

Volgens Grigory Melkonjants, onderdirecteur van Golos, zijn de Russische autoriteiten bezorgd 'omdat ze Golos niet onder de duim kunnen houden'.


Verkiezingswaarnemers veroordeeld in Rusland (Foto: Novum)

Klaassen verlengt contract bij Ajax

Ajax en Davy Klaassen hebben een akkoord bereikt over een nieuwe verbintenis. Het talent, dat vorig weekend met een doelpunt tegen N.E.C. Nijmegen zijn debuut maakte in de Eredivisie, verlengde zijn contract tot medio 2016. Zijn oude verbintenis liep komende zomer af.

Het nieuwe contract van Klaassen zal per 1 januari 2012 in gaan. Klaassen, die vanaf 2004 bij de jeugdopleiding van Ajax speelt, maakte op 22 november in de Champions League-wedstrijd tegen Olympique Lyon (0-0) zijn debuut voor Ajax. Hij werd bij de selectie gehaald, nadat de spitsen Dmitri Bulykin en Siem de Jong geblesseerd raakten.

Vervolgens maakte Klaassen ook zijn debuut in de Eredivisie tegen N.E.C. Nijmegen. In de met 0-3 gewonnen wedstrijd scoorde de jonge aanvaller het derde doelpunt van de Amsterdammers.

[WB] Yu Jing wint 500 meter

Yu Jing heeft bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Heerenveen de 500 meter bij de vrouwen gewonnen. De Chinese reed in Thialf een tijd van 37,84 seconden en bleef hiermee de Zuid-Koreaanse Lee Sang-Hwa (37,91) en de Chinese Wang Beixing (38,17) voor.

De Nederlandse vrouwen kwamen er in eigen huis niet aan te pas. Thijsje Oenema was met 38,53 seconden en een achtste plaats de beste. Annette Gerritsen (38,61) werd negende, Laurine van Riessen (38,80) twaalfde en Margot Boer (38,81) dertiende.

Randstad werkt aan noodscenario val eurozone

Randstad is begonnen met het ontwikkelen van een noodscenario voor het geval de eurozone uit elkaar valt. Dat maakte het uitzendconcern vrijdag bekend.

"We kijken naar de gevolgen van het niet meer hebben van de euro en dan zouden moeten betalen in Italiaanse lires en Griekse drachmes", zei chief financial officer Robert-Jan van de Kraats tijdens een conferentie voor analisten.

De CFO zei dat Randstad 'de keuze van banken' waarmee zaken worden gedaan heeft aangepast en voegde toe dat voorbereidingen voor het noodplan zullen doorgaan en dat het bedrijf "er nog niet definitief mee klaar is".

Van de Kraats merkte op dat de meerderheid van de zakelijke activiteiten van Randstad zich in de sterkere landen uit de eurozone bevinden. Het concern haalt het grootste deel van zijn omzet uit Nederland, Duitsland en Frankrijk, maar is ook actief in Italië, Spanje, Portugal en Griekenland.

Randstad zei ook dat eventuele overnames minimaal 100 miljoen euro aan de omzet zouden moeten toevoegen en kijkt voor acquisities vooral naar het professionalsegment.

Eerder meldde het bedrijf via een persbericht dat de omzet in oktober met 5 procent autonoom is gegroeid.

Rutte: aanpak eurocrisis te langzaam

De besluitvorming over de aanpak van de Europese schuldencrisis gaat te langzaam. Dat verklaarde premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferente.

Rutte blikte vooruit op de eurotop van volgende week. Wat hem betreft wordt daar een 'grote volgende stap' gezet richting meer begrotingsdiscipline voor de noodlijdende landen uit de eurozone. Nederland pleit al langer voor een combinatie strikte begrotingsdiscipline en het aanpassen van de regels zodat in de toekomst geen nieuwe schuldencrisis kan ontstaan.

"Ik heb aanleiding aan te nemen dat het allemaal niet onhaalbaar is", zei Rutte. "Maar het zal nog pittig onderhandelen worden. We knokken daar hard voor en volgende week zullen we kijken hoe ver we komen." Het tempo van de besluitvorming mag van de premier wel omhoog. "Ik geef toe dat het allemaal niet snel genoeg gaat."

Rutte zei verder dat hij de zorgen begrijpt die de huidige crisis bij de mensen teweegbrengt. "Dat voel ik ook. Maar ik vraag ook te begrijpen dat het kabinet probeert die zorgen het hoofd te bieden." Uiteindelijk komt Nederland sterker uit de crisis, voorspelde de premier. "Maar we zullen een moeilijke periode doorgaan."


Rutte: aanpak eurocrisis te langzaam (Foto: Novum)

Rutte zwijgt over JSF

Premier Mark Rutte (VVD) wilde vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie niet reageren op berichten over de productieproblemen van de Joint Strike Fighter (JSF). "Ik kan niet op ieder signaal of bericht van Reuters over uitstel of niet meteen snel de strategie wijzigen."

Het Britse persbureau meldde vrijdag dat de VS de productie van het toestel wil vertragen, omdat afgelopen jaar tijdens testen scheurtjes en andere zwakke plekken zijn opgedoken. Dat leidt tot hoge kosten, verklaarde de admiraal die het JSF-programma leidt. De kosten 'zuigen de wind uit je longen', zei hij.

Het Amerikaanse ministerie van defensie wil zo'n 2400 toestellen kopen, voor een bedrag van meer dan 382 miljard dollar. In Nederland neemt het volgende kabinet een besluit over de vervanging van de huidige F-16-gevechtsvliegtuigen. Wel zijn al twee JSF-testtoestellen aangeschaft.

Rutte reageerde daarom laconiek. De strategie is 'zeer overzichtelijk', zei hij. "Want we hebben nog geen besluit genomen." Die beslissing valt pas na 2015, aldus de premier.


Rutte zwijgt over JSF (Foto: Novum)

Meisje van 9 verdient 3 ton met wiethandel

Een 14-jarig meisje uit Oostenrijk moet vandaag voor de rechter verschijnen wegens drugshandel. Het meisje heeft tussen 2004 en 2006, toen ze slechts 7 tot 9 jaar oud was, ongeveer 300.000 euro verdiend met wiethandel.

Het meisje heeft in twee jaar tijd maar liefst 30 kilo wiet aan de man weten te brengen. Met een straatwaarde van een tientje per gram in Oostenrijk, wordt geschat dat ze maar liefst drie ton heeft opgestreken. Het is niet bekend waar de destijds basisscholiere het geld aan heeft uitgegeven.

Indien zij schuldig wordt bevonden, loopt het tienermeisje de kans voor zevenenhalf jaar achter tralies te moeten. De Oostenrijkse wet kent namelijk geen jeugdrecht. Het is nog niet bekend of zij daadwerkelijk de maximale straf opgelegd krijgt..

Kiva FOK!-team steekt $150.000 in microkredieten

Sinds 25 april 2009 verstrekt een nog steeds groeiende groep FOK!users microkredieten aan ondernemers in ontwikkelingslanden. Inmiddels hebben ruim 256 FOK!users een of meer kredieten verstrekt, en sinds deze week staat er voor maar liefst 150.000 dollar aan leningen uit.

FOK! feliciteert het Kiva-team met het behalen van deze mijlpaal en wenst de leden succes met het behalen van de volgende. Op naar de 200.000 dollar!

De FOK!kers financieren kleine ondernemers via Kiva, een non-profit website die je zelf laat kiezen aan welke ondernemer jij jouw geld wilt lenen. Meestal zijn dit ondernemers die zelf geen geld kunnen lenen bij banken door hoge rentes of omdat ze te kleine bedrijfjes hebben. Maar liefst 98,3 procent van de leningen wordt volledig terugbetaald.

Wil je ook meehelpen om kleine ondernemers te ondersteunen? Dat kan al vanaf 25 dollar! Neem dan in dit topic een kijkje.

FOK! Kiva logo
FOK!users steken 150.000 dollar in microkredieten

Werkloosheid VS laagst sinds 2009

De werkloosheid in de Verenigde Staten is gedaald tot 8,6 procent, het laagste punt in meer dan twee en een half jaar. Als gevolg van de langzaam groeiende economie nemen werkgevers weer meer mensen aan. Dat liet het Amerikaanse ministerie van arbeid vrijdag weten.

De werkloosheid daalde van negen procent in oktober naar 8,6 procent in november. Sinds maart 2009, tijdens het dieptepunt van de recessie, is dit niet meer voorgekomen. De daling van de werkloosheid is goed nieuws voor president Barack Obama, die door de onvrede over de kwakkelende economie zijn kansen op herverkiezing, volgend jaar, zag slinken.

In november zijn 120 duizend banen gecreëerd. Toch zijn de cijfers mogelijk wat rooskleuriger dan de werkelijkheid. Meer dan driehonderdduizend mensen hebben hun zoektocht naar een baan beëindigd en worden om die reden niet langer als werkloos gekenmerkt.

Pentagon wil vertraging JSF-productie

Met de productie van het gevechtsvliegtuig Lockheed Martin F-35, beter bekend als de Joint Strike Fighter (JSF), moet kalmer aan worden gedaan, want bij proeven vertoont het toestel een heleboel scheuren en andere zwakke plekken.

Dat heeft een topman van het ministerie, schout-bij-nacht David Venlet, gezegd tegen de internetpublicatie AOL Defence. Het Pentagon heeft Venlets uitlatingen vrijdag bevestigd. Hij is in het Pentagon als programmadirecteur belast met het JSF-project.

Pentagon wil vertraging JSF-productie
Pentagon wil vertraging JSF-productie (Foto: ANP)

Honda roept auto's terug om airbagprobleem

Autofabrikant Honda roept 304.000 auto's terug vanwege problemen met de airbags. De druk in de beschermende luchtzakken zou te hoog kunnen zijn waardoor automobilisten in het geval van een ongeluk verwond kunnen worden door stukjes rondvliegend metaal en plastic, liet de Japanse fabrikant vrijdag weten.

Volgens Honda zijn er de afgelopen jaren twintig ongevallen, waaronder enkele dodelijke, voorgevallen als gevolg van het technische mankement. De auto's die worden teruggeroepen zijn in 2001 en 2002 van de lopende band gerold. Het gaat onder meer om de modellen Accord, Civic, Odyssey, Pilot en CR-V.

Het probleem met de airbag wordt veroorzaakt door toepassing van een onjuiste component in de chemicaliën die gebruikt worden voor het opblazen van de luchtkussens.

Het overgrote deel van de teruggeroepen auto's rijdt rond in de Verenigde Staten en Canada. Daarnaast gaat het om enkele duizenden voertuigen in andere landen.

In 2008 en 2009 riep de autofabrikant ook al auto's terug. In totaal gaat het wereldwijd inmiddels al om twee miljoen voertuigen.

Eerste wedstrijd voor El Hamdaoui bij Jong Ajax

Mounir El Hamdaoui komt niet meer voor in de plannen van Frank de Boer, maar mag nog wel meedoen bij Jong Ajax. Hij zal maandag zijn eerste wedstrijd van het seizoen spelen tegen Jong AZ.

Eerder leek er door veel blessures in de A selectie nog plek voor El Hamdaoui te zijn, maar De Boer liet weten dat de aanvaller absoluut niet meer zal spelen voor Ajax 1. El Hamdaoui hoopt in de winterstop te kunnen vertrekken bij de Amsterdamse club, Espanyol toonde al interesse in zijn diensten.

Belgen demonstreren massaal tegen bezuinigingen

Vijftig- tot tachtigduizend betogers zijn vrijdag in Brussel de straat op gegaan om te demonstreren tegen voorgenomen bezuinigingsmaatregelen. De betoging is georganiseerd door de drie grootste vakbonden in België.

De demonstranten ageren tegen bezuinigingen die volgend jaar van kracht worden en het Belgische begrotingstekort moeten terugdringen tot onder de drie procent. De bonden zijn vooral verontwaardigd omdat de maatregelen gepensioneerden, werklozen, werknemers en jongeren onevenredig zouden treffen.

Elio di Rupo, die waarschijnlijk maandag wordt beëdigd als premier, spreekt vrijdag met de vakbondsleiders.

Nabestaanden Bob Marley klagen halfbroer aan

Rita Marley, de weduwe van Bob Marley, en negen van zijn kinderen hebben de halfbroer van de reggaezanger aangeklaagd. Ze willen geld zien van Richard Booker, die onder Marleys naam een restaurant en muziekfestival uitbaat.

Booker heeft volgens de nabestaanden geen recht op het gebruik van Marleys naam en beeltenis, schrijft entertainmentwebsite TMZ. Ze eisen dan ook dat hij hiermee stopt en de gemaakte winst aan hen uitkeert.

De halfbroer van Marley runt een restaurant op Jamaica genaamd Mama Marley's. Ook organiseert hij het 9 Mile Music Festival, een jaarlijks festival in Miami, vernoemd naar het geboortedorp van de in 1981 overleden reggaezanger.

Rita Marley en de kinderen registreerden in 2009 Marley als merknaam. Zij zijn de enigen die sindsdien producten en bedrijven met de naam en beeltenis van de zanger mogen tooien.

Twee van de negen kinderen die Booker nu aanklagen staan op het programma van de volgende editie van het 9 Mile Music Festival, dat Booker al achttien jaar ter ere van Bob Marley organiseert.

Verzakt winkelcentrum Heerlen mogelijk gesloopt

De gemeente Heerlen overweegt om winkelcentrum 't Loon gecontroleerd te laten instorten. De kans dat de verzakkingen van het complex spontaan stoppen wordt namelijk steeds kleiner, liet de gemeente vrijdag weten.

Donderdagavond werd het winkelcentrum in zijn geheel gesloten, omdat de ondergrond instabiel bleef en daarmee het instortingsgevaar toenam. Eerder deze week werd een deel van het complex gesloten vanwege scheuren in pilaren van de ondergrondse parkeergarage. Voor het hele complex is een noodverordening van kracht, die inhoudt dat het gebied tussen de Homerusstraat, de Apollolaan, de Antwerpseweg en de Looierstraat (deels) verboden terrein is.

De gemeente houdt rekening met drie scenario's. Het eerste is dat de grond uit zichzelf stabiliseert, al wordt de kans hierop met de dag kleiner geacht. Het tweede scenario is dat wordt afgewacht wat er verder gebeurt, waarbij het centrum mogelijk uit zichzelf instort. De vrees is echter dat winkelend publiek in de buurt hierdoor in paniek raakt. De derde mogelijkheid is om het pand gecontroleerd te laten instorten.

FOK!filmtip: Garfield

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Garfield.

Garfield

In Garfield zien we de avonturen van de dikke rode kater Garfield. Garfield is een kat, met een voorliefde voor lasagna, die alles heeft wat zijn hart verlangt. Als baasje Jon met de puppie Odie thuis komt is Garfield niet blij met de concurrentie. Door Garfields handelen wordt het kleine hondje ontvoerd. Alleen Garfield kan hem redden. Een beestachtig avontuur begint.

 
Garfield in Clash Of The Titans

Garfield is een must see voor een ieder die van katten houdt. De film is geregisseerd door Peter Hewitt die eerder naam maakte met films als Bill & Ted's Bogus Journey en The Borrowers. Garfield is gebaseerd op de gelijknamige krantenstrip van de Amerikaans stripauteur Jim Davis. De stem van de kat Garfield wordt trouwens gedaan door niemand minder dan Bill Murray. Ook de bedenker van de beroemde stripkat is in de film te zien. Jim Davis speelt namelijk de conducteur die "all aboard" roept.

Garfield is vanavond om 20.30 uur te zien op RTL5.


De trailer voor Garfield.

Duitse Sachsenring gered

Het beroemde Duitse racecircuit de Sachsenring is gered. Ook volgend jaar zal het gastheer zijn van de Grote Prijs van Duitsland in het WK wegrace. Dit meldde de Duitse bond ADAC vrijdag.

De Sachsenring, traditioneel decor voor de Duitse grand prix, was op de kalender van 2012 aanvankelijk afgeschreven omdat de hoge kosten niet meer verantwoord konden worden. Door een reddingsplan dat afkomstig is van regionale en lokale besturen zal de Sachsenring toch gered worden. Hierdoor zal het ook volgend jaar weer gastheer zijn van de Grote Prijs van Duitsland.

Ajax laat Van der Wiel niet vertrekken

Frank de Boer heeft tijdens de persconferentie voorafgaand aan het duel met Excelsior laten weten dat Ajax niet van plan is om Van der Wiel te laten gaan. Volgens Spaanse media zou Van der Wiel in de belangstelling van Valencia staan.

''Ik heb nog niks concreets gehoord, maar het is duidelijk dat wij Gregory niet laten vertrekken,'' aldus Ajax coach Frank de Boer. Van der Wiel zal morgen overigens niet spelen door liesklachten.

[WB] Keulstra wint B-groep 5.000 meter

Pien Keulstra heeft bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Heerenveen de B-groep op de 5.000 meter gewonnen. De 18-jarige Nederlandse scherpte in Thialf haar persoonlijk record aan tot 7.03,60 waarmee ze het nationale juniorenrecord van Ireen Wüst (7.09,23 in 2005) uit de boeken reed.

Keulstra wist de B-groep te winnen met een ruime voorsprong op Annouk van der Weijden (7.07,39) en Carlijn Achtereekte (7.14.44). Hiermee was het podium in de B-divisie oranje gekleurd.

Jongen (14) redt leven plaatsgenote

Een 14-jarige jongen uit het Friese Beetsterzwaag aarzelde geen moment toen hij donderdagmiddag zag dat een 15-jarige plaatsgenote te water raakte. De jongen sprong direct achter het meisje aan en hield haar hoofd boven water.

De twee fietsten vanuit Drachten terug naar huis. Vermoedelijk kreeg het meisje een epileptische aanval, waardoor ze in een sloot belandde en met haar hoofd onder water terechtkwam.

Een voorbijganger waarschuwde een aantal omwonenden en de hulpdiensten. Met vereende krachten werd het tweetal uit het water gehaald. Het meisje was onderkoeld, en had mogelijk water binnengekregen. Zij werd met een ambulance naar het UMCG In Groningen gebracht.

China gebruikt reserves niet voor hulpsteun Europa

China zal zijn buitenlandse reserves van 3200 miljard dollar niet inzetten om steun te verlenen aan andere continenten, waaronder Europa. Dat heeft het staatsnieuwsbureau Xinhua vrijdag gemeld, zich daarbij beroepend op staatssecretaris van buitenlandse zaken Fu Ying.

"Het argument dat China de Europese Unie financieel moet bijstaan is niet gegrond, aangezien onze reserves niet op die manier beheerd worden", zei Fu. De staatssecretaris voegde daaraan toe dat China een 'positieve en gezonde participant' is geweest bij de internationale inspanningen om Europa te ondersteunen en ook zal blijven participeren tijdens zulke initiatieven.

Tijdens een toespraak bij een diplomatiek forum in Beijing stelde Fu dat Chinese investeringen in Europa geen politiek karakter moeten krijgen. Tegelijkertijd zou Europa 'oprechtheid moeten tonen' bij zaken die de ontwikkeling van de Chinees-Europese betrekkingen hinderen. Ze legde daarbij de meeste nadruk legt op het Europese wapenembargo in de export naar China en China's reeds lang uitstaande verzoek om de status van markteconomie toegekend te krijgen.

Deze twee punten beïnvloeden het wederzijds begrip en vertrouwen 'aan beide kanten', aldus nieuwsbureau Xinhua, dat Fu citeert.

Wellink: niemand zag crisis aankomen

De kredietcrisis die in 2008 losbarstte, kwam wereldwijd als een verrassing. Nederland zag de crisis niet aankomen, en ook de Europese Unie was niet voorbereid. Dat heeft toenmalig president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag verklaard voor de commissie-De Wit.

Dat de liquiditeitsproblemen bij banken zouden leiden tot een ernstige systeemcrisis, is wereldwijd niet gezien, zegt Wellink. "Ik heb zelf in april 2008 knalhard gezegd dat de kredietcrisis nog lang niet afgelopen was, en in december 2008 opnieuw. Maar niemand heeft gedacht dat het zo ver uit de hand zou lopen als het uit de hand gelopen is."

Volgens Wellink moet de vraag niet zijn waarom DNB niet eerder heeft ingegrepen, maar waarom niemand in het voorjaar van 2008 al heeft gezien wat er vanaf dat najaar zou gaan gebeuren. "Als je het zo benadert kom je niet tot de conclusie dat we hebben zitten suffen, maar dat we onvoldoende data hadden."

DNB is al in 2007 extra gaan kijken naar mogelijke problemen bij individuele banken, maar die werden niet allemaal meteen duidelijk. Zo bleken kredietratings onbetrouwbaar. De portefeuille Amerikaanse rommelhypotheken die ING in grote problemen bracht, had een triple-A-rating in de Verenigde Staten, zei Wellink.

Wellink moest vrijdag vragen beantwoorden over de problemen bij ING, de kapitaalinjectie van twintig miljard euro voor banken en verzekeraars uit oktober 2008 en de garantstelling van tweehonderd miljard euro voor leningen tussen banken diezelfde maand. Volgende week moet hij nog een keer terugkomen. Dan gaat het om ABN Amro, Icesave en het depositogarantiestelsel.

De commissie-De Wit onderzoekt het overheidsoptreden ten tijde van de kredietcrisis. Volgende week verschijnen ook oud-minister van Financiën Wouter Bos (PvdA), eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) en oud-premier Jan Peter Balkenende (CDA).


Wellink: niemand zag crisis aankomen (Foto: Novum)

Badmintonners toch in hoger beroep

De Nederlandse topbadmintonners leggen zich niet neer bij de uitspraak van de rechtbank in Utrecht over het spelen met rackets van andere sponsoren dan Yonex. Ze hebben hoger beroep aangetekend in de zaak tegen de Nederlandse Badminton Bond (NBB).

Dicky Palyama, Eric Pang en Judith Meulendijks wonnen de rechtszaak weliswaar en mogen met een racket van een eigen sponsor spelen, maar ze verklaren zich solidair met een vierde topspeler, Yao Jie.

Voor de hoogst genoteerde Nederlandse speelster op de wereldranglijst en huidig nationaal kampioene Jie gold de rechterlijke uitspraak niet, omdat zij pas na 1 januari 2010 een sponsor wist te strikken, de datum waarop het contract van de NBB met Yonex inging.

Juniorenkampioene Kirsten van der Valk kreeg van de rechter ook geen toestemming om met een eigen racket te spelen. Ook zij tekent hoger beroep aan.

SSF IV AE ver 2012-trailer uitgebracht

Al eerder lieten we weten dat de aankomende patch voor Super Street Fighter IV: Arcade Edition  zo gigantisch is dat hij een eigen naam heeft gekregen. De patch, die 'ver 2012' gaat heten, verandert een hele hoop aan de bestaande game.

Zo zijn exploits er uit gehaald en zijn alle characters rebalanced. Hierbij hebben recente characters als Codey, Evil Ryu, Fei Long, Gen, Gouken, Hakan, Makoto, Oni, Yun en Yang een grote stat-makeover gehad. De trailer laat alvast zien wat we kunnen verwachten.

De patch staat gepland voor een release op 13 december voor Xbox 360 en PlayStation 3. Pc gebruikers dienen nog even te wachten, daar er nog geen release date is voor de pc-patch.

Infinity Blade II-patch aangekondigd

Epic heeft, via een post op haar forum, laten weten dat er een patch komt voor hun laatste iOS game Inifinity Blade II. Gebruikers van voornamelijk oudere Apple-toestellen liepen tegen cache problemen aan. Voornamelijk gebruikers van iPad 1 en iPod Touch lijken problemen te hebben.

Het probleem doet zich voor als iemand veel programma's heeft geïnstalleerd op zijn oudere toestel. Door de manier waarop al deze app-icons worden gecached in de telefoon kan er een probleem optreden bij het cachen van data binnen de game. Epic Games belooft een snelle oplossing en verzoekt alle spelers om, in de tussentijd, hun toestel te restarten alvorens te spelen.

'Geen stoornis verdachte doodsteken hulpverlener'

De 23-jarige man die op 15 juni 2009 een hulpverlener van stichting Spirit doodstak in Amsterdam, heeft geen psychische stoornis. Dat kan althans niet met zekerheid worden vastgesteld door deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC), die vrijdag gehoord werden in het hoger beroep in de zaak.

Het Openbaar Ministerie wil dat Rex van P. tbs krijgt. Op 21 juni werd Van P. veroordeeld tot zestien jaar cel. Er was achttien jaar en tbs geëist.

Omdat de verdachte niet meewerkte aan het onderzoek in het PBC, moesten de psycholoog en psychiater zich baseren op observaties, getuigenverklaringen en rapportages. Op grond daarvan kunnen zij niet met zekerheid zeggen of de 23-jarige lijdt aan een stoornis. Wel vertoont hij impulsief, agressief gedrag dat zou kunnen wijzen op een persoonlijkheidsstoornis.

Van P. woonde sinds 18 mei 2009 bij stichting Spirit, een opvanghuis voor dakloze jongeren aan de Weesperzijde in Amsterdam. De samenwerking met zijn begeleidster verliep niet goed en op 15 juni kwam het tot een confrontatie. Van P. verwondde met een mes twee hulpverleensters ernstig, een derde overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

De verdachte beriep zich gedurende de gehele zitting op zijn zwijgrecht, tot zichtbare irritatie van de rechter van het hof. "Het is een gemiste kans als u niets zegt". Ook noemde hij het stilzwijgen 'onbevredigend voor de nabestaanden', die samen met (ex-)hulpverleners van de stichting en belangstellenden aanwezig waren bij de zitting.

De zitting gaat 's middags verder. Tijdens het vervolg zullen de twee hulpverleners die bij de steekpartij ernstig gewond raakten een slachtofferverklaring afleggen.

Atlus vraagt om geduld mbt KOF XIII online problemen

King of Fighters XIII-ontwikkelaar Atlus heeft laten weten dat ze hard bezig zijn aan de connectie- en matchmakingproblemen van hun laatste fighter. Ze verzoeken dan ook alle spelers met problemen om geduld te hebben totdat alles weer verholpen is.

"We have been carefully monitoring dialogue and feedback regarding the online play in The King of Fighters XIII. We're saddened to hear that many of our fans are frustrated with their online experiences thus far," aldus de publisher op de officiele forums.

"Just as it was in the months prior to the game's release, we will do everything within our influence to help developer SNK Playmore test and continue to improve KOF XIII's network performance. To this end, the detailed feedback we've received is invaluable."

Atlus bedankt wel alle spelers die de problemen hebben aangekaart. King of Fighters XIII is afgelopen week verschenen op Xbox 360 en PlayStation 3.

Flevoland naar rechter om natuurgeschil met rijk

De bestuursrechter buigt zich donderdag over het geschil tussen Flevoland en het rijk over het geld dat de provincie was toegezegd voor het natuurgebied Oostvaarderswold. Flevoland is naar de rechter gestapt nadat een eerder bezwaar was afgewezen. Dat meldt een woordvoerder van de provincie vrijdag.

Het rijk beloofde Flevoland in 2006 240 miljoen euro voor de aanleg van het natuurgebied. Nu staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) een streep door het project heeft gezet kan de provincie fluiten naar het geld. De provincie heeft echter al 140 miljoen euro uitgegeven, terwijl pas uit Den Haag pas veertig miljoen euro is overgemaakt.

De bestuursrechter moet nu uitmaken of Flevoland recht heeft op de overige miljoenen. De uitspraak wordt medio januari verwacht.

Nadat Bleker zijn handen van het project had afgetrokken, omdat het volgens hem te duur is, maakte Flevoland een paar weken geleden bekend dat het nieuwe natuurgebied toch wordt aangelegd. Het Wereld Natuur Fonds, het Flevo-landschap en Staatsbosbeheer nemen de ontwikkeling van Oostvaarderwold op zich. Dit is tegen de zin van Bleker.

'Cowboys & Aliens plagiaat'

De Amerikaanse striptekenaar Steven John Busti heeft de makers van Cowboys & Aliens aangeklaagd vanwege plagiaat. Busti claimt dat het idee voor de film is gepikt van het gelijknamige stripverhaal dat hij eerder publiceerde.

Busti's verhaal Cowboys and Aliens verscheen in 1995 in Bizarre Fantasy #1 en kreeg vervolgens een recensie in het blad Comic Shop News. In datzelfde blad stond ook een interview met Scott Mitchell Rosenberg, die later Cowboys & Aliens zou produceren. Busti vindt het aannemelijk dat Rosenberg zijn eigen artikel heeft gelezen en daarna ook de strip van Busti heeft gezien. 

In de rechtszaak worden Universal, DreamWorks, Platinum Studios en Rosenberg aangeklaagd.

Battlefield 3-DLC komt dinsdag

De Back to Karkand-DLC voor Battlefield 3 zal aanstaande dinsdag voor de PS3 uitkomen. De DLC voor Windows en Xbox 360 zullen een week later komen in verband met exclusiviteit voor PS3-gebruikers. De DLC biedt vier multiplayer-maps en wat andere dingen.

De DLC zal het onderstaande bevatten:

 • Vier multiplayer-maps: Strike at Karkand, Wake Island, Gulf of Oman en Sharqi Peninsula
 • Drie nieuwe voertuigen
 • Tien nieuwe wapens
 • Vijf nieuwe dog tags
 • Vijf nieuwe achievements en throphies

Touch-controls in Uncharted: Golden Abyss-trailer

De nieuwe Japanse trailer van de PSVita-titel Uncharted: Golden Abyss, laat naast nieuwe beelden ook wat van de touch-controls zien. Waarschijnlijk geeft de trailer ook nog wat inzicht in de verhaallijn van deze prequel, maar daarvoor heb ik te weinig opgelet in de Japanse les.

Uncharted: Golden Abyss is een launchtitel vor de PlayStation Vita en is dus verkrijgbaar samen met de release in Japan op 17 december. In het Westen is de titel verkrijgbaar vanaf 22 februari 2012. De importeurs onder ons die een Engelse kopie willen van de game op de kop willen tikken dienen op zoek te gaan naar de Honk Kong-release.

Wederom naaktprotest tegen EK

Aanhangers van de feministenbeweging Femen zijn vrijdag uit de kleren gegaan uit protest tegen het EK 2012. De dames willen hiermee aandacht vragen voor de prostitutieproblemen die in Oekraïne voorkomen. 

Eerder deze week kwam de feministenbeweging al in het nieuws vanwege een soortgelijk protest bij de onthulling van de officiële countdown-klok die aftelt naar de start van het kampioenschap. Vrijdag zijn leden van Femen in Kiev opnieuw in protest gegaan voor aanvang van de loting van het EK. Femen protesteert tegen 'de mogelijk opmars van de prostitutie' die tijdens het EK zou kunnen plaatsvinden en wil de aandacht vestigen op de bestaande prostitutieproblemen. De politie heeft ingegrepen. 

CityVille nog steeds nummer 1 op Facebook

Ondanks de vermeende wurgcultuur doet casual gaming-ontwikkelaar Zynga het nog steeds goed. Hun titel CityVille viert naast haar eenjarige bestaan ook meteen het feit dat het, met 49,7 miljoen maandelijkse gebruikers, de meest populaire Facebook-game is van het afgelopen jaar.

Ondanks de sterke competite van rivaal The Sims Social (30,4 miljoen unieke spelers / maand) en Zynga's andere toptitel FarmVille (30,9 miljoen unieke spelers / maand) lijkt CityVille steeds verder te verdwijnen in de top.

De gemiddelde CityVille-speler speelt vijf keer per dag en 53% van alle gebruikers is vrouwelijk. Voor meer waardeloze facts kun je terecht op de factoid van CityVille.

Cityville factoid

Dev-tools in januari voor Skyrim

Bethesda heeft bekendgemaakt dat in begin januari gamers de volledige 'Skyrim developer toolkit' kunnen downloaden voor de pc. Met deze toolkit kunnen gamers zelf dingen maken zoals Bethesda Skyrim heeft gemaakt met de toolkit.

Naast het vrijgegeven van de toolkit zullen er rond die tijd ook verschillende wiki's en video's verschijnen die uitleg bieden over het hele gebeuren. De tools krijgen de naam 'Creation Kit' en zullen verwoven zijn met de Steam Workshop zodat mensen makkelijk hun creaties kunnen delen.

Bethesda heeft daarnaast aangegeven dat er volgende week een pc-patch zal komen. Details over de patch komen als hij uit is.

[WB] M. Mulder wint B-groep op 500 meter

Michel Mulder heeft bij de wereldbekerwedstrijd schaatsen in Heerenveen op de 500 meter de B-groep gewonnen. De Nederlander snelde in Thialf naar een tijd van 35,41 seconden, waarmee hij de Rus Dmitry Lobkov 0,02 seconden voorbleef. Derde in de B-groep werd de Japanner Ryohei Haga in 35,57 seconden. Door dit resultaat mag Mulder morgen weer in de A-groep starten.

Bij de vrouwen werd Janine Smit in de B-groep op de 500 meter tiende. De Nederlandse kwam tot een tijd van 39,53 seconden. De B-divisie werd in 38,46 seconden gewonnen door de Chinese Peiyu Yin, ruim voor de Duitse Monique Angermüller (38,93) en de Japanse Yukana Nishina (39,16).

Michel Mulder
Michel Mulder wint B-groep op 500 meter (Foto: Pro Shots)

Ajax zonder Boerrigter en Van der Wiel

Ajax kan in de thuiswedstrijd tegen Excelsior zaterdag niet beschikken over Derk Boerrigter en Gregory van der Wiel.

Boerrigter heeft nog steeds last van een rugblessure, terwijl rechtsback Van der Wiel liesklachten heeft. Beide spelers misten vorige week ook al de uitwedstrijd tegen NEC. Ajax krijgt zaterdagavond om 20:45 uur bezoek van Excelsior, de nummer zeventien van de Eredivisie.

Trainer Frank de Boer heeft Lorenzo Ebecilio wel toegevoegd aan de wedstrijdselectie. Donderdag trainde hij nog apart vanwege een lichte liesblessure, maar hij is fit genoeg om te spelen. Davy Klaassen, Ricardo van Rhijn en Ruben Ligeon zijn er ook bij, meldt Ajax op de clubwebsite.

Ajax gaat tegen Excelsior op zoek naar de eerste thuiszege in de Eredivisie sinds 26 augustus (4-1 tegen Vitesse). Sindsdien speelden de Amsterdammers gelijk tegen FC Twente, AZ, Feyenoord en NAC Breda. Ajax staat nu vierde op de ranglijst.

'Snaking' is terug in Mario Kart 7

'Snaking' is terug in Mario Kart 7 voor de Nintendo 3DS. 'Snaking' is een manier van sturen over rechte stukken in de racebanen van Mario Kart om te zorgen dat niemand je kan inhalen. Voor veel spelers is dit een reden om niet online te racen omdat het al het plezier wegneemt.

Bekijk hieronder een filmpje waarin 'Snaking' gebruikt wordt in Mario Kart 7. Of Nintendo er iets aan gaat doen is nog niet bekendgemaakt.

Man overviel al 17 jaar gesloten bank

Een rechtbank in de West-Duitse stad Osnabrück heeft een 57-jarige bankovervaller tot 7 jaar cel veroordeeld. De man overviel in mei een gebouw waarin naar hij dacht een bank was gevestigd en nam een vrouw in gijzeling. Het was de man ontgaan dat de bank al 17 jaar geleden was vertrokken en dat er in het pand nu een praktijk van fysiotherapeuten was.

De krant Bild spreekt van de "stomste bankrover in Duitsland". De man eiste aanvankelijk 10.000 euro. Toen hij zag dat er geen bank meer in het pand was, ging hij naar buiten en dwong een vrouw geld voor hem te pinnen uit het pinapparaat dat bij het pand is blijven bestaan. Met 400 euro vluchtte hij in een gestolen auto. Die liet hij later achter, maar hij was vergeten het door hem gebruikte speelgoedpistool mee te nemen. Daarop stonden zijn vingerafdrukken.

De man is sinds zijn 17e voor de 23e keer veroordeeld.

Minirad in India

In India hebben ze wel vaker gekke dingen om toeristen te vermaken. Zo zijn er de treinsurfers die voor de lens van een camera gevaarlijke stunts uitvoeren op een rijdende trein voor geld. Blijkbaar stuntelen ze ook op een minirad, die of het niet doet, of gewoon zelfgebouwd is. Nu is het de bedoeling dat de mensen gewoon een ritje in het minirad maken, maar ik gok dat sommige ook  voor een andere reden komen. 

Amsterdamse politie voorkomt ontvoering

De politie in Amsterdam heeft vorige week met de aanhouding van twee mannen een ontvoering verijdeld. De plannen kwamen aan het licht bij het oprollen van een wietplantage vorige week dinsdag in een loods in het westelijk havengebied. De 30-jarige Amsterdammer achter de hennepkwekerij bleek de ontvoering te plannen.

Wie de Amsterdammer wilde ontvoeren, wil de politie niet zeggen, maar het ging om iemand uit het criminele circuit. De politie kon het brein achter de ontvoering vorige week vrijdag aanhouden.

De andere verdachte, een 27-jarige man uit Hillegom, had de ontvoering moeten uitvoeren. Hij werd zondag ingerekend. In zijn woning trof de politie een grote hoeveelheid verdovende middelen aan. Zijn vriendin is vanwege de drugs ook opgepakt.

Meer details wil de politie niet bekendmaken, omdat de zaak verder wordt onderzocht. De politie sluit niet uit dat er meer mensen worden opgepakt.

Pique mag spelen tegen Real Madrid

Gerard Pique wordt niet voor een extra duel geschorst na zijn opzichtige actie tegen Rayo Vallecano.

In de competitiewedstrijd van dinsdag pakte Pique zijn vijfde gele kaart van dit seizoen door opzichtig tijd te rekken. De Spaanse verdediger is daardoor dit weekend geschorst en kan volgende week dus weer meedoen. Barcelona speelt dan tegen Real Madrid.

De Spaanse bond stelde een onderzoek in, omdat Pique de kaart expres zou hebben gepakt. Hij loopt dit weekend tegen Levante immers niet het risico een gele kaart te krijgen, waardoor hij El Clasico moet missen. Pique wordt echter niet vervolgd.

Bij het nemen van dit besluit richtte de bond zich onder meer op de verklaring van scheidsrechter Miguel Angel Perez Lasa, die geen opzet constateerde. FC Barcelona staat drie punten achter op Real Madrid, dat ten opzichte van de concurrent nog een wedstrijd tegoed heeft.

Bungie released haar eerste sci-fi-trilogy voor nop

Halo-ontwikkelaar Bungie heeft besloten om haar eerste sci-fi trilogy voor nog geen appel en een ei weg te geven. Alle drie de delen van de klassieke shooter Marathon zijn dan ook vanaf vandaag gratis te spelen. De trilogy is beschikbaar voor Linux, Mac en pc.

Het trilogy-pack bevat een geupdate versie van de Marathon-engine, een fan-remake van het eerste deel, een HD-remastered versie van Marathon 2 en Marathon Infinity. De nieuwe versies ondersteunen ook nog eens moderne features als online multiplayer, co-op, controller-support en OpenGL-shaders.

De Marathon-reeks begon in 1994 met deel 1 en eindigde in 1996. Halo werd pas een vijf jaar later, in 2001, uitgebracht.

Ontslagen Chinese werknemers de straat op

Honderden ontslagen werknemers zijn vrijdag voor een fabriek in de Chinese metropool Shanghai te hoop gelopen. De sociale onrust in China neemt toe nu fabrikanten ook daar kampen met afnemende vraag uit het buitenland en groeiende kosten.

Donderdag bleek de Chinese productie in de afgelopen maand voor het eerst in bijna drie jaar te zijn gedaald. De geschrokken regering in Beijing stapt daarom af van maatregelen om de economische groei te remmen.

Sommige van de drie- tot vierhonderd demonstranten voor de vestiging van Hi-P International, een Singaporese leverancier van bedrijven als Motorola en HP, verklaarden al drie dagen actie te voeren. Ze protesteren tegen de vele ontslagen die volgden op de verhuizing van een reeks activiteiten van de onderneming. Ze willen zorgvuldiger worden ingelicht en eisen betere arbeidsvoorwaarden.


Ontslagen Chinese werknemers de straat op (Foto: Novum)

Vier arrestaties na ontvoering in Utrecht

Vier mannen zijn donderdagavond in Hilversum aangehouden voor de ontvoering van een 18-jarige man uit Utrecht. Het slachtoffer was die avond op de Victoria Regiadreef in Utrecht tegen zijn zin in meegenomen en naar een pand in Hilversum gebracht. Zijn familie waarschuwde de politie, die even later ook door een getuige werd getipt over het incident.

De politie startte een groot onderzoek, dat leidde naar een pand aan de Anton Philipslaan in Hilversum. Rond 20.30 uur deed een arrestatieteam een inval bij de woning, waar de 18-jarige Utrechter ongedeerd werd aangetroffen.

Twee mannen van 21 en 31 en een vrouw van 27, allen uit Hilversum, werden gearresteerd. Een 30-jarige man uit Utrecht vluchtte, maar kon na een korte achtervolging en de inzet van een politiehelikopter niet veel later worden gearresteerd.

Van der Laan dringt Occupyers verder terug

De betogers van Occupy Amsterdam mogen nog maar met vier personen overnachten op het Beursplein. De rest moet elders een slaapplaats vinden. Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan vrijdag in een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad.

Van der Laan wil dat het kamperen stopt in verband met de grote overlast. Daarom vinden straks alleen nog dagactiviteiten plaats op het Beursplein. Om hun eigendommen te bewaken mogen maximaal vier personen 's nachts op het kamp blijven. "Wat mij betreft is er binnen een paar dagen een zichtbaar andere, en daarmee volledig nieuwe situatie", schrijft Van der Laan.

De Amsterdamse burgemeester wil dat 'op zeer korte termijn' minimaal driekwart van het Beursplein weer vrijkomt. De actievoerders lieten afgelopen week al weten dat ze toegeven aan de druk van de burgemeester. Nu lopen er vaak mensen rond die niets met de actie te maken hebben. De Occupyers hebben aangegeven zo veel mogelijk te doen om te overlast te beperken.

Nieuwe krachten in Mass Effect 3-video

Er is een nieuwe aflevering van BioWare Pulse. In de show neemt een ontwikkelaar van BioWare je vaak mee achter de schermen bij ontwikkelingen en dit keer kijken we naar de gevechten van Mass Effect 3. In de video zien we nieuwe krachten langskomen en hoe deze werken.

Daarnaast zien we in de video meer details over de Collectors Edition van Mass Effect 3. De game komt 9 maart uit voor Windows, Xbox 360 en PS3.

Dizzy: Prince of the Yolkfolk-trailer

Liefhebbers van oude klassiekers kunnen hun hart ophalen met de nieuwe trailer van Dizzy: Prince of the Yolkfolk. De game is een remake van de gelijknamige platformer uit 1991 en kom nu in een nieuw jasje naar de mobiele systemen.

Dizzy: POTY is verkrijgbaar vanaf volgende week vrijdag (9 december) en zal beschikbaar zijn op zowel iOS als Android. De prijs zal voor beide systemen €1,75 zijn (£1,49). Een iPad versie zal ook beschikbaar zijn, welke €2,90 zal kosten (£2,49).

Veroordeeld raadslid wacht geen warm welkom

Arnhemse gemeenteraadsleden willen niet naast het wegens kinderporno veroordeelde gemeenteraadslid Martin van Meurs zitten. Van Meurs zit een celstraf van negen maanden uit vanwege het bezit en de verspreiding van kinderporno en keert naar verwachting 19 december terug in de gemeenteraad. Daar wacht hem geen warm onthaal, meldt De Gelderlander.

Van Meurs zou normaliter op zijn oude zetel terugkeren, maar omdat hij uit zijn partij Pro Arnhem is gezet krijgt hij een nieuwe plek. Geen enkele fractie wil hem echter dicht in de buurt hebben.

Er zouden plannen zijn om Van Meurs onder het dak van de publieke tribune neer te zetten, 'waar niemand hem op het hoofd kan spugen of iets naar hem kan gooien', schrijft de regionale krant.

Square Enix en DeNA komen met Final Fantasy Brigade

De samenwerking tussen Square Enix en mobile social-game provider DeNA heeft voor een nieuwe reeks binnen het Final Fantasy-universum geleid. De game, getiteld Final Fantasy Brigade, zal zowel een PvE als een PvP-game worden. De Japanse mobile game-provider liet meer details los in een persconferentie.

Zo zal Final Fantasy Brigade de spelers in een wereld gooien waarin ze, met behulp van hun eigen airship, traditiegetrouw een aantal kristallen moeten vinden. Deze kristallen komen natuurlijk niet zonder stoot of slag aanwaaien en er zal dus gestreden moeten worden met allerlei beestengespuis.

Ook levelling, character jobs en gevechten met rivaliserende luchtschepen zullen de revu passeren. Tussen neus en lippen door vallen de eerste screenshots de internetbrievenbus binnen. 

Final Fantasy Brigade staat gepland voor een release eind deze maand in Japan. Of de game ook een Europese of Amerikaanse release gaat krijgen is nog onbekend.

Oudste persoon Japan (115) overleden

De oudste persoon van Japan, de 115-jarige Chiyono Hasegawa, is overleden. Dat heeft haar verzorgingstehuis in het zuiden van Japan, waar Hasegawa haar laatste jaren doorbracht, vrijdag bekendgemaakt. Hasegawa werd geboren op 20 november 1896.

De 114-jarige Jirouemon Kimura is nu de oudste persoon van Japan. Hij werd geboren op 19 april 1897 en staat bij Guinness World Records te boek als de oudste nog levende man ter wereld.

De Amerikaanse Besse Cooper, woonachtig in de staat Georgia, is volgens Guinness de oudste persoon ter wereld. Zij werd eind augustus 1896 geboren en was daarmee enkele maanden ouder dan Hasegawa.

Leers: het subje van Wilders

Het is vandaag 2 december. Dat is de dag dat in 1950 de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties resolutie 390(V) aannam. Daarin werden de Eritreërs als volk erkend, maar werd Eritrea wel met Ethiopië tot een federatie samengevoegd.
Inmiddels is Eritrea onafhankelijk, maar omdat het land tussen Ethiopië en de Rode Zee ligt zijn er nog steeds grensconflicten en is de situatie er allerminst veilig.

Leers: het subje van Wilders

Het is vandaag 2 december. Dat is de dag dat in 1950 de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties resolutie 390(V) aannam. Daarin werden de Eritreeërs als volk erkend, maar werd Eritrea wel met Ethiopië tot een federatie samengevoegd.
Inmiddels is Eritrea onafhankelijk, maar omdat het land tussen Ethiopië en de Rode Zee ligt zijn er nog steeds grensconflicten en is de situatie er allerminst veilig.

Deelnemers Nationaal Songfestival pas later bekend

De TROS maakt pas 5 januari bekend welke artiesten doorgaan naar het Nationaal Songfestival. De omroep dacht er eerder eind november, begin december uit te zijn. Het aantal inzendingen is echter zo groot dat er meer tijd nodig is om een selectie te maken.

Zowel bekende als onbekende Nederlanders konden zich tot oktober aanmelden voor het Nationaal Songfestival van volgend jaar. Dat resulteerde in bijna vijfhonderd inzendingen en 'de selectie blijkt moeilijker dan we dachten', laat TROS-directeur Peter Kuipers vrijdag weten.

"We zijn op zoek naar dat ene, unieke nummer dat moet aanslaan in heel Europa. Dat betekent een goed nummer, maar ook het totaalplaatje moet kloppen", vervolgt hij. "Het aanscherpen van de liedjes en de verschillende disciplines bij elkaar brengen is een uitdaging die veel tijd met zich meebrengt en waar de selectiecommissie nu druk mee bezig is."

Het Nationaal Songfestival vindt plaats op 26 februari. De winnaar vertegenwoordigt Nederland drie maanden later op het Eurovisie Songfestival in Azerbeidzjan.

Kijk voor het laatste songfestivalnieuws op ons forum!

Directeur GelreDome langer vast voor doden vrouw

De directeur van het GelreDome blijft langer vastzitten in verband met de betrokkenheid bij de dood van zijn vrouw. De rechter-commissaris van de rechtbank in Arnhem heeft zijn voorlopige hechtenis met veertien dagen verlengd, meldt de politie vrijdag.

Het 45-jarige slachtoffer werd maandagnacht zwaargewond aangetroffen na een melding over huiselijk geweld. Ze bezweek dinsdagmiddag in een ziekenhuis aan haar verwondingen. De man heeft bekend zijn vrouw te hebben gedood.

De 47-jarige man belde rond 02.30 uur zelf de politie en gaf aan dat hij zijn vrouw had gedood. Agenten troffen in de woning in Arnhem-Zuid de zwaargewonde vrouw aan. De directeur van het GelreDome was nog in de woning aanwezig.

De politie wil niets zeggen over de toedracht en de doodsoorzaak. Wel liet de politie weten dat berichten in de media over dat de vrouw van de trap zou zijn gevallen of geduwd niet kloppen.

Overvaller juwelier Nijmegen opgepakt

De politie heeft donderdag een 23-jarige man uit Amsterdam opgepakt voor betrokkenheid bij een gewelddadige overval op een Nijmeegse juwelier in april. Wat zijn aandeel precies is geweest, wordt nog onderzocht. Dat meldt de politie vrijdag.

De juwelier werd op 23 april overvallen door twee mannen. De eigenaar verzette zich tegen de dieven en ging met hen op de vuist. Hij belandde na een worsteling in een metersdiepe bouwput. Bij de val raakte hij zwaargewond.

Het slachtoffer laat sindsdien geen jeugdige allochtonen meer zijn winkel binnen. Het was al de achtste keer dat zijn zaak werd overvallen. Het verbod leidde tot Kamervragen van de PVV aan het adres van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

De politie beloofde eerder een beloning van 7500 euro voor de gouden tip. Ook werd in onder meer Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak besteed. De politie verwacht binnenkort meer aanhoudingen te kunnen doen.


Overvaller juwelier Nijmegen opgepakt (Foto: Novum)

Bekende iOS-games in muziekvideo

Voor iedereen die zich altijd al heeft afgevraagd hoe iOS-games er in het echt uitzien heeft de band Hey Geronimo het antwoord. De Australische band heeft namelijk een aantal bekende iOS-games nagemaakt en gebruikt in hun nieuwste videoclip.

Onder andere Fruit Ninja, Flight Control en Angry Birds zijn te zien in de clip van hun nummer Why Don't We Do Something. Bekijk de clip hieronder. 

Zelfspot Puss in Boots goed voor Banderas

Antonio Banderas vond het leuk om in Puss in Boots te spelen. De Spaanse wereldster neemt zichzelf in de animatiefilm, waarin hij de stem inspreekt van de Gelaarsde Kat bekend uit de Shrek-films, goed op de hak. "Het belangrijkste is dat je om jezelf kunt lachen", zegt Banderas tegen Novum Nieuws. "Dat is volgens mij hoe dan ook een gezonde instelling, zeker als bekend acteur."

Het personage van de dappere kat met pluimhoed en zwiepende degen is een duidelijke persiflage op Banderas' imago van mediterrane charmeur. Niet alleen in bijvoorbeeld Zorro maar ook in de actiefilm Desperado en zelfs het drama The Other Man speelde hij een gladde versierder.

Puss in Boots vertelt over de jonge jaren van de titelheld, een soort prequel op de Shrek-films. Zack Galafianakis spreekt de stem in van het zeer slimme maar breekbare ei Humpty Dumpty, Salma Hayek spreekt de sluwe straatkat Kitty in. Met zijn drieën beleven ze een spannend avontuur als ze besluiten de beroemde Gans met de Gouden Eieren te stelen.

Toch is Puss in Boots vooral bedoeld als film voor het hele gezin, zegt de acteur die lange tijd bekendstond als idool voor tienermeisjes. "Het is heerlijk om een film te maken die ook heel jonge kinderen zal aanspreken. Al hebben we genoeg knipogen gegeven in de film die alleen de ouders zullen snappen. Zo zaten ook de Shrek-films in elkaar."

"Ik ben gek op dit soort films, zelfs als man van 51", gaat Banderas enthousiast verder. "Ik vind dat ze heel slim in elkaar zitten. De laatste echt grote ontwikkeling in Hollywood, zowel technisch als wat het vertellen van verhalen betreft, is op het gebied van animatiefilms." Toch moet Banderas nog iets opbiechten. "Het maken van vooral de Engelstalige versie was eigenlijk best makkelijk, hoewel ik dat natuurlijk niet te hard moet zeggen", vertelt de acteur. "Je bent dan namelijk nog niet verbonden aan een geanimeerd personage. Dat wordt pas getekend als ik de stem al heb ingesproken. Die vrijheid heb ik niet meer bij de Spaanse en Italiaanse versies, die ik ook inspreek. Dan staan de animaties namelijk al vast."

Puss in Boots draait vanaf zaterdag in de Nederlandse bioscopen.

Slim wil weer GP van Mexico op F1-kalender

Carlos Slim Domit, de zoon van de rijkste man ter wereld Carlos Slim, wil dat er weer een Formule 1-race in Mexico georganiseerd wordt. Daarom is hij achter de schermen bezig met plannen om voor het eerst sinds 1992 weer een race te organiseren in zijn land.

Dat de sport in Mexico leeft is volgens Slim jr. wel duidelijk. "Er is in Mexico altijd interesse geweest voor de Formule 1 en ik denk dat een eigen race op dit moment een spreekwoordelijke no-brainer is. Doordat Pérez indruk maakt bij Sauber en we met Esteban Gutierrez nog een toekomstige superster hebben die zich klaarmaakt voor de koningsklasse, heeft de populariteit nog eens een extra boost gekregen," zei Slim in FIA in Motion.

"Dat was ook wel te zien toen Pérez een demo gaf in de straten van zijn thuisstad Guadalajara, waar heel veel mensen op af kwamen. De tijd lijkt me dan ook rijp om dit uit te buiten en een race te organiseren," zei de Mexicaan die het vreemd vindt dat er al zo lang geen race meer in zijn land georganiseerd wordt. "Want de fans volgens de sport hier zeer nauwlettend, er doen lokale coureurs mee, de infrastructuur alhier is uitstekend en de commerciële mogelijkheden zijn zeer groot."

"Het zou logisch zijn de race aan de wedstrijden in Canada en de Verenigde Staten te verbinden, want zo zet je de Formule 1 goed op de kaart in Noord- en Midden-Amerika, terwijl je ook gelijk een brug kan slaan naar Brazilië," zei Slim die een circuit in de straten van Guadalajara of Cancún wel ziet zitten.

Webwinkels varen wel dankzij Sinterklaas

Sinterklaas bezorgt de webwinkels ook dit jaar weer tientallen miljoenen extra omzet. De viering van pakjesavond heeft in de afgelopen maand voor een omzetstijging van 36 procent gezorgd. Dat blijkt uit onderzoek van Blauw Research in opdracht van Thuiswinkel.org. In totaal wordt in de periode van 1 november tot 5 december op internet ruim 146 miljoen euro aan cadeautjes uitgegeven.

Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, vindt het opvallend dat in 'barre economische tijden de Sint zo nadrukkelijk zijn weg naar webwinkels heeft gevonden.' Hij wijt dat onder meer aan de vele acties van de winkels, door bijvoorbeeld geen bezorgkosten te rekenen en snelle levering.

Ook in december blijven de webwinkels vermoedelijk goed boeren. Jongen verwacht in aanloop naar de kerst groeipercentages tussen de 25 en 35 procent. De verwachting is dat Sinterklaas en de Kerstman samen zorgen dat de omzet van webwinkels voor heel 2011 uitkomt boven de negen miljard euro. Dat is tien procent meer dan in 2010.


Webwinkels varen wel dankzij Sinterklaas (Foto: Novum)

PSV mogelijk zonder Toivonen tegen Feyenoord

Volgens Voetbal International zal PSV het komend weekend in de competitiewedstrijd tegen Feyenoord mogelijk moeten stellen zonder Ola Toivonen. PSV-watcher Thijs Slegers liet weten dat de Zweed kampt met een enkelblessure.

Daardoor deed Toivonen in het Europa League-duel met Legia Warschau slechts twintig minuten mee. De aanvoerder van PSV deed tevens vrijdagochtend niet mee bij de training van de Eindhovenaren. Tim Matavz, die met een kuitblessure kampte, was wel van de partij op het trainingsveld. Dit gold ook voor Stijn Wuytens, die nog een aantal maanden nodig heeft om geheel fit te worden.

Op dit moment heeft PSV in de competitie een achterstand van drie punten op lijstaanvoerder AZ. De Alkmaarders hebben echter nog wel een halve wedstrijd tegoed tegen Excelsior.

Lees hier een voorbeschouwing op de confrontatie tussen Feyenoord en PSV!

Zalm: samenvoeging ABN en Fortis klaar

De samenvoeging van de Nederlandse delen van ABN Amro en Fortis is 'goeddeels' achter de rug. In november zijn bij een 'laatste grote operatie' de zakelijke klanten overgeheveld naar ABN, zei bestuursvoorzitter Gerrit Zalm vrijdagochtend voor de commissie-De Wit.

Ook de splitsing van de bank van de voormalige eigenaren Fortis, Santander en RBS is 'op een haar na' voltooid, zei Zalm. Alleen in India wordt nog gebruik gemaakt van RBS-diensten en er resteren nog enkele juridische kwesties.

Zalm werd in 2008 door toenmalig minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) gevraagd om de leiding op zich te nemen van de Nederlandse delen van Fortis en ABN Amro, nadat die waren genationaliseerd tijdens de kredietcrisis. Zalm noemde de splitsing een 'zeer complexe' operatie. "Het zat juridisch vol klemmen en voetangels."


Zalm: samenvoeging ABN en Fortis klaar (Foto: Novum)

[Upd] Nijhuis, Veldhuis en Kromowidjojo kwalificeren zich voor OS

Moniek Nijhuis heeft zich tijdens de open Nederlandse Kampioenschappen in Eindhoven weten te plaatsen voor de Olympische Spelen in Londen. In de series op de 100 m schoolslag zwom ze een tijd van 1.08,12. Dit was ruim genoeg om zich te kwalificeren.

De vereiste tijd voor vormbehoud was 1.08,60 en daar wist Nijhuis met haar tijd ruim onder te blijven. Eerder dit jaar, tijdens het WK, wist ze ook al onder de limiet voor de Spelen te zwemmen.

Update

Ook Marleen Veldhuis en Ranomi Kromowidjojo hebben zich tijdens het open NK in Eindhoven weten te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Beiden bleven tijdens de 50 meter vrij onder de limiet van 25,26. Veldhuis tikte 24,58 aan, terwijl Kromowidjojo een tijd van 24,59 behaalde.

Beide zwemsters bleven dit jaar tijdens het WK al onder de Olympische limiet. Ze hebben nu voldaan aan de eisen om naar de Spelen in Londen te mogen. Er zijn twee startbewijzen op iedere afstand. Andere zwemsters, waaronder Hinkelien Schreuder, zouden zich bij de NK en volgend jaar tijdens de Swim Cups nog in de strijd kunnen mengen.

Doden Badhoevedorp en Zaandam gezinsdrama

De twee stoffelijke overschotten die donderdag in een woning in Badhoevedorp zijn gevonden, zijn van een 68-jarige vrouw en haar 36-jarige zoon. Het lichaam dat bij een flat in Zaandam werd gevonden is de 69-jarige vader van het gezin. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

De vrouw en haar zoon zijn door geweld om het leven gekomen. De vader heeft waarschijnlijk zelfmoord gepleegd. Wat er precies is gebeurd kan de politie nog niet zeggen. Mogelijk heeft de 69-jarige man zijn vrouw en zoon om het leven gebracht en vervolgens de hand aan zichzelf geslagen.

Energierekening twee tientjes omhoog

Nederlanders gaan volgend jaar gemiddeld 23 euro per jaar meer betalen voor gas en elektra. Dat blijkt uit de tariefbesluiten voor de periode 2011 tot 2013, die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vrijdag bekendmaakte.

De tarieven van de gas- en elektriciteitsnetbeheerders stijgen gemiddeld 8,9 procent. Consumenten gaan onder meer meebetalen aan het transport van energie. Dat zullen zij terugzien op hun rekening, verwacht de NMa.

De NMa, die toezicht houdt op de regionale netbeheerders, gaat volgend jaar nader onderzoeken hoe de kosten en inkomsten van de beheerders zich ontwikkelen. Zo moet worden bekeken of de verwachte kostenontwikkeling in lijn is met de daadwerkelijke stijging.

Rus niet naar finale in Dubai

Arantxa Rus is in de halve finale van het ITF-toernooi in Dubai uitgeschakeld. De speelster uit Monster ging onderuit tegen de Française Kristina Mladenovic: 6-2 en 6-1. De 21-jarige Rus was als zesde geplaatst. Ze drong voor het eerst sinds juli door tot de laatste vier van een toernooi. Toen bereikte ze de eindstrijd in het Italiaanse Cuneo.

Rus stond in februari ook al eens tegenover de pas 18-jarige Mladenovic. De Nederlandse moest destijds in Stockholm ook haar meerdere erkennen in de huidige nummer 179 van de wereldranglijst.

Goed begin Nederlandse shorttrackers

Het seizoen treft een goed begin voor de Nederlandse shorttrackers. Tijdens de derde wereldbekerwedstrijd van het seizoen hebben Jorien ter Mors en Sjinkie Knegt zich in Nagoya voor het hoofdtoernooi geplaatst op de 1000 en 1500 meter.

Op de 500 meter wisten Annita van Doorn en Niels Kerstholt zich eveneens te plaatsen. Freek van der Wart kon zich op de 1000 meter kwalificeren voor de kwartfinale.

De Nederlandse aflossingsploegen hebben de halve finales bereikt. De vrouwenploeg heeft dat op basis van tijd in de series gedaan. De ploeg, bestaande uit Ter Mors, Van Doorn en Sanne en Yara van Kerkhof, eindigde als derde in de serie. De neergezette tijd van 4.18,115 was echter voldoende om door te gaan. Kersthol, Knegt, Van der Wart en Daan Breeuwsma hebben met de mannenploeg de tweede plaats in de series bereikt. Hierdoor hebben beide ploegen een startbewijs weten te bemachtigen voor de volgende ronde. 

Recordaantal aanvragen openingsduel EK 2012

Het openingsduel van het EK 2012 in Polen en Oekraïne heeft een recordaantal aanvragen voor toegangskaarten gekregen. Meer dan 6,8 miljoen liefhebbers hebben zich digitaal aangemeld voor deze wedstrijd. 

Het recordaantal aanvragen betreft het aantal unieke bezoekers dat zich via internet heeft aangemeld. De wedstrijd had op papier dertig keer uitverkocht kunnen worden. Hierdoor komt het hoge aantal aanvragen op een stijging zeventien procent ten opzichte van de aanvragen voor het openingsduel van het EK 2008.  

De openingswedstrijd van aankomend EK vindt op 8 juni plaats in Warschau. 

Maradona en Pelť weer overhoop met elkaar

Diego Armando Maradona heeft weer eens van zich laten horen. De Argentijn reageerde op de uitlatingen van Pelé dat Neymar een betere voetballer zou zijn dan Lionel Messi.

Die woorden schoten in het verkeerde keelgat bij Pluisje. De oud-wereldkampioen repte zich om duidelijk te maken dat hij het totaal niet eens is met de stelling van de Braziliaanse legende. "Pelé heeft de verkeerde medicatie gebruikt", zegt de immer uitgesproken Argentijn tegen diverse media.

"Laat hem voortaan niet meer zijn ochtendpillen in de avond nemen, anders raakt hij in de war. Dan gaat hij rare dingen zeggen, zoals nu", vervolgt de wereldkampioen van 1986 zijn relaas. "Misschien is het ook handig als hij een andere dokter neemt."

Maradona en Pelé lagen in het verleden al vaker in de clinch. De twee voetbalgrootheden bestoken elkaar via de media, waarbij Maradona zich vaak van zijn minst chique kant laat zien. Maradona is momneteel trainer van Al-Wasl in de Verenigde Arabische Emiraten.

Janko: "Zou zomaar kunnen vertrekken in winterstop"

Mark Janko zorgde gisteren namens FC Twente in de Europa League-wedstrijd tegen Fulham voor de enige treffer van de wedstrijd; 1-0. Ondanks zijn vele doelpunten is er vaak kritiek op de Oostenrijkse spits.

Inmiddels geeft de 28-jarige Janko aan een transfer in de winterstop niet uit te sluiten. "Als het een goede club is en Twente is er happy mee, zou het kunnen", aldus de aanvaller in TC/Tubantia. "Maar dat speelt helemaal niet, voorlopig blijf ik gewoon hier en ben ik daar helemaal niet mee bezig."

Tegen Fulham kwam Janko, die terugkeerde van een kuitblessure, als invaller in het veld. "Het was te vroeg voor mij om de hele wedstrijd te spelen. Als de trainer een andere keus maakt, snap ik. Ik ben er vier weken uit geweest."

Tennisser Bogomolov kiest voor Rusland

De Amerikaanse tennisser Alex Bogomolov heeft ervoor gekozen om tijdens de Davis Cup voor Rusland uit te komen. De internationale tennisfederatie heeft met zijn verzoek ingestemd om in de landenstrijd gebruik te maken van zijn Russische paspoort.

In 1992 verhuisde de zoon van de Russische oud-tennisser Alexander Bogomolov naar Florida. Hij kwam vervolgens de afgelopen negen jaar als Amerikaan uit in tennistoernooien. Hij speelde nooit mee met het Amerikaanse team in de Davis Cup.

Voor Rusland is Bogomolov een interessante speler geworden, aangezien hij afgelopen jaar een enorme opmars maakte op de wereldranglijst. Hij steeg van de 166e naar de 33e plaats.

'Zijlstra wil prestatiebeloning voor hogescholen'

Hogescholen worden binnenkort voor een deel afhankelijk van hun prestaties. Dat staat in een conceptakkoord van staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) dat in handen is van het AD. Het plan werd donderdag voorgelegd aan de 41 hogescholen binnen de HBO-raad.

De hoeveelheid geld die scholen krijgen, gaat afhangen van de prestaties op studiesucces, kwaliteit van het onderwijs en de investeringen in goede docenten. In 2012 krijgen de instellingen zo'n twee procent van hun geld voorwaardelijk. Tot 2016 loopt dat op tot zeven procent.

Een commissie beoordeelt vanaf 2013 of de scholen een deel van de financiering krijgen. Het bedrag dat blijft liggen, wordt verdeeld onder andere hogescholen.

Hogescholen werden nu alleen beoordeeld door de onderwijsinspectie. Na de problemen rond Inholland ontstond in de politiek het idee om een deel van het geld in te houden bij slechte beoordelingen.

Kort geding Cruijff tegen Ajax op woensdag

Het kort geding van Johan Cruijff en tien jeugdtrainers tegen Ajax vindt plaats op woensdag. Op die dag staat ook het belangrijke Champions League-duel met Real Madrid op het programma. Cruijff stapte naar de rechter, omdat hij door zijn medecommissarissen niet werd gekend in de benoemingen van Louis van Gaal, Danny Blind en Martin Sturkenboom.

Volgens de voormalige nummer veertien zijn de aanstellingen niet rechtsgeldig en in strijd met het voetbaltechnisch beleid bij de club. Hij krijgt steun van tien jeugdtrainers, waaronder Wim Jonk en Dennis Bergkamp.

"Tegen Real speel je een ongelooflijk belangrijke wedstrijd en dan moet je voor het hekje verschijnen op zo'n dag", reageert voorzitter van de raad van commissarissen Steven ten Have in het Algemeen Dagblad.

"De publiciteit en onrust zal van negatieve invloed kunnen zijn op de club en ons team." Volgens Ten Have heeft de rvc niet de gelegenheid gekregen om aan te geven op woensdag niet te willen verschijnen.


Kort geding Cruijff tegen Ajax op woensdag (Foto: Novum)

Productie Saab stort 99 procent in

De grote financiële problemen bij Swedish Automobile, de eigenaar van Saab, hebben ervoor gezorgd dat er in het derde kwartaal 99 procent minder auto's zijn geproduceerd dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. In totaal kwamen er slechts 130 auto's van de plank.

De productie van de Saab-autofabriek in Trollhattan ligt al sinds begin april stil vanwege geldgebrek en onbetaalde rekeningen. "Uit operationeel oogpunt was het derde kwartaal zeer zwaar", zegt CEO Victor Muller.

De omzet daalde van 275 miljoen euro naar 76 miljoen euro in het derde kwartaal. Het nettoverlies steeg van 48 miljoen euro naar 142 miljoen euro. De toekomst van Swedish Autombile hangt nu af van de gesprekken met Chinese investeerders over de verkoop van Saab en de verkoop van Spyker aan North Street Capital.


Productie Saab stort 99 procent in (Foto: Kroum)

'Onderwijs universiteiten ondergeschikt'

Veel universitaire faculteiten en docenten vinden onderzoek belangrijker dan onderwijs. Dat zegt hoofdredacteur van de vrijdag verschenen Keuzegids Universiteiten 2012 Frank Steenkamp. Het onderwijs 'bungelt er een beetje bij', vindt hij.

In de ranglijst van de nieuwe gids staat de Wageningen Universiteit opnieuw bovenaan. De instelling steekt nog verder dan andere jaren boven alle concurrenten uit. Bij de grote klassieke universiteiten moet de Universiteit Leiden dit jaar de koppositie delen met de Radboud Universiteit Nijmegen.

De Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit zijn verder achterop geraakt. De twee Amsterdamse onderwijsinstellingen staan onderaan de ranglijst in de categorie brede klassieke universiteiten.

Coen en Sander niet eeuwig duo

Coen Swijnenberg en Sander Lantinga zien zichzelf niet voor eeuwig samen radio maken. De 3FM-dj's vieren vrijdag het vijfjarig jubileum van hun Coen en Sander Show, maar realiseren zich dat het ooit ophoudt.

"We blijven niet met z'n tweeën tot in den treuren radio maken", zegt Swijnenberg vrijdag in Metro. "We moeten kritisch blijven. Als het niet meer loopt of de luisteraars vinden het niet meer zo boeiend, dan moet je eerlijk zijn."

"Dat moment is er nog helemaal niet", verzekert Swijnenberg. "We beleven het ene hoogtepunt na het andere. Maar het gaat ooit een keer gebeuren."

Oude sint veroorzaakt rel in omroepland

Een Sinterklaasrelletje is gaande in Hilversum. Acteur Stefan de Walle volgde eerder dit jaar Bram van der Vlugt op als goedheiligman, maar laatstgenoemde is dit weekeinde toch weer op tv te zien in zijn rode pak. Een week geleden gaf Van der Vlugt ook al als Sint een interview aan FOK!

Van der Vlugt schuift zaterdagavond aan bij Paul de Leeuw in zijn VARA-programma Paul!. Dat gaat in tegen de afspraak dat De Walle, naast de intocht en het Sinterklaasjournaal, in alle programma's van de publieke omroep als de sint verschijnt. Op deze manier zou 'bij kinderen juist de verwarring die we met de keuze voor één sint wilden voorkomen' ontstaan, laat een betrokkene vrijdag weten aan De Telegraaf.

De publieke omroep houdt zich formeel op de vlakte over de interne onvrede. De NTR, dat het Sinterklaasjournaal uitzendt, spreekt van een overgangssituatie. Volgens Suzanne Kunzeler, verantwoordelijk voor de kinderprogrammering bij de NPO, is er 'maar één echte Sinterklaas en die is dagelijks te zien in het Sinterklaasjournaal'.

Star Wars: Galaxies' einddatum bekend

Het moment der waarheid komt steeds dichterbij. Na een acht jaar durende saga komt de beloofde grote conclusie steeds dichterbij. Over 2 weken gaat de stekker van Star Wars: Galaxies eruit.

Sony Online Entertainment wilt niet teveel vrijgeven, maar heeft het volgende met ons gedeeld:

De Galactic Civil War eindigt op 14 december om 06:00 uur.
Scores zullen dan bevriezen en spelers krijgen een notificatie over welke kant gewonnen heeft.
Gevechten en evenementen zullen de volgende dag plaatsvinden. Beide kanten kunnen aan deze gevechten en evenementen deelnemen.
De servers zullen sluiten op 15 december om 06:00 uur.

SOE heeft alle spelers gevraagd om deel te nemen aan de evenementen. Houd het forum van Star Wars: Galaxies in de gaten voor meer informatie over de evenementen.

Ruim 62.000 kilo vuurwerk in beslag genomen

Politie en Openbaar Ministerie (OM) hebben tot en met 30 november dit jaar 62.804 kilo vuurwerk in beslag genomen. Dat meldde het functioneel parket vrijdag in de jaarlijkse vuurwerkbarometer op de website van het OM. Het is ongeveer 18.000 kilo meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De hoeveelheden illegaal vuurwerk van dit jaar en 2010 zijn aanzienlijk kleiner dan van de jaren daarvoor. Toen ging het om tonnen. Volgens het OM heeft dat te maken met de strengere aanpak van de import van illegaal vuurwerk.

Jaarlijks wordt naar schatting 1à 2 miljoen kilo verboden consumentenvuurwerk in Nederland verkocht, aldus het OM.

Ruim 62.000 kilo vuurwerk in beslag genomen
Ruim 62.000 kilo vuurwerk in beslag genomen (Foto: ANP)

Handreiking Schippers aan huisartsen

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) trekt extra geld uit voor een betere samenwerking tussen huisartsen en de spoedeisende hulp van ziekenhuizen. Ze doet daarmee een handreiking aan de huisartsen in het conflict over de bezuinigingen, schrijft De Telegraaf vrijdag.

Met het extra geld wil Schippers voorkomen dat patiënten straks vaker naar ziekenhuizen moeten, terwijl hulp bij huisartsen een stuk goedkoper is. Ook gaat Schippers de bestaande schuld van 112 miljoen euro gespreid verrekenen over meerdere posten. De huisartsen moeten zo meer ruimte krijgen.

De huisartsen zijn al lang boos over de aangekondigde maatregelen van Schippers. Zij vinden dat de patiënt daar de dupe van wordt. Huisartsen kunnen minder doen en de zorg verplaatst zich naar het ziekenhuis. Daardoor lopen onder meer de wachtlijsten en de behandelingskosten op, stelt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).


Handreiking Schippers aan huisartsen (Foto: Novum)

AustraliŽ verlengt verkoopverbod tablets Samsung

Het Australische hooggerechtshof heeft het verkoopverbod voor Samsungs Galaxy-tablets voorlopig verlengd. Het besluit van de hoogste rechter in Australië is een tegenslag voor het Zuid-Koreaanse bedrijf in de patentoorlog die het met rivaal Apple uitvecht. De tablets van Samsung worden tot zeker 9 december uit de winkels geweerd.

Apple heeft een rechtszaak tegen zijn concurrent aangespannen omdat Samsung met de Galaxy-tablets inbreuk zou maken op verschillende beschermde ontwerpen van Apple. Het voorlopige verkoopverbod dat de Australische rechtbank Samsung, hangende het proces, oplegde werd ingetrokken nadat Samsung daartegen beroep had aangetekend. Daarop vroeg Apple op zijn beurt het hooggerechtshof zich over het tijdelijke verbod te buigen.

Recordaantal faillissementen in horeca

De horeca krijgt dit jaar een recordaantal faillissementen te verduren. Tot en met november moesten al ruim vijfhonderd restaurants, cafés en hotels dicht, schrijft het Nederlands Dagblad vrijdag.

"Terwijl het hoogtepunt van de faillissementsgolf in het bedrijfsleven en detailhandel allang achter ons ligt, blijft het in de horeca stijgen", ziet een woordvoerder van faillissementsdossier.nl. Vorig jaar gingen nog 443 zaken op de fles. In het jaar daarvoor stokte het aantal al op 334.

Ondernemers houden het meestal twee tot drie jaar vol, voordat de rode cijfers hen de das om doen. Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Horeca Nederland komt dat omdat zij zo lang mogelijk willen teren op hun vermogen. "Hun kapitaal zit vaak in het pand. Als zij stoppen, is de zaak meestal onverkoopbaar en hebben ze niks. Want er staan al zoveel horecazaken te koop."

Volgens horecamakelaars staan er momenteel zo'n 2500 bedrijven te koop. Dat is vijf tot tien procent meer dan vorig jaar. Naar verwachting zal dit aantal in de komende maanden oplopen.


Recordaantal faillissementen in horeca (Foto: Novum)

Opnieuw zelfverbranding Tibetaanse monnik

Een uitgetreden boeddhistische monnik heeft zich donderdag nabij het Tibetaanse Karmaklooster in brand gestoken. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie International Campaign for Tibet gezegd.

De veertiger Tenzin Phuntsog, die in het ziekenhuis aan zijn verwondingen wordt behandeld, zou met zijn daad zijn onvrede hebben willen uiten over het Chinese bewind. Elf kloosterlingen en voormalige kloosterlingen gingen hem dit jaar voor. Zij pleiten doorgaans voor een onafhankelijk Tibet en de terugkeer van hun geestelijk leider, de Dalai Lama.

Het plaatselijke kantoor van de Chinese Communistische Partij in Chamdo heeft het nieuws ontkend.

Loting EK 2012 vandaag in Kiev

Welke drie landen treft het Nederlands elftal volgend jaar zomer in de groepsfase van het EK voetbal? Dat is de grote vraag die vrijdagavond tijdens de loting in het Paleis van de Kunst in Kiev wordt beantwoord. Oranje zou een loodzware poule kunnen krijgen met Duitsland, Portugal en Frankrijk als tegenstanders. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk kan ook worden gekoppeld aan Rusland, dat onder leiding staat van Dick Advocaat.

De loting begint om 18:00 uur met het indelen van Nederland en Spanje in de groepen B en C. Komt Oranje in B, dan speelt het de drie groepswedstrijden in de Oekraïense stad Charkov. Als de vicewereldkampioen in C belandt, gaat hij drie keer naar het Poolse Gdansk. Vervolgens worden de overige 12 deelnemers verspreid over de vier poules. Polen is hoofd van groep A, Oekraïne voert D aan.

Het Poolse elftal speelt op 8 juni in Warschau de openingswedstrijd van het EK. De finale is op 1 juli in Kiev. Spanje verdedigt volgend jaar de Europese titel die het in 2008 veroverde.

Welke landen treft Oranje op EK?
Welke landen treft Oranje op EK? (Foto: ANP)

Kaino rugbyer van het jaar in Nieuw-Zeeland

Jerome Kaino is vandaag in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington uitgeroepen tot rugbyer van het jaar. De 28-jarige aanvaller gold tijdens het zeer succesvolle WK als één van de stuwende krachten van de ploeg. Nieuw-Zeeland wist het WK te winnen.

Kaino miste tijdens het WK in zeven duels slechts 55 seconden vanwege een wissel. De rugbyer kon zijn trofee echter vandaag niet in ontvangst nemen, aangezien hij op huwelijksreis is naar Samoa. Richie McCaw, aanvoerder van de All Blacks, nam de prijs in ontvangst voor Kaino. McCaw omschreef zijn ploeggenoot als "een rots en een soldaat".

Bondscoach Graham Henry, werd, zoals verwacht, uitgeroepen tot coach van het jaar.

Yvon Jaspers wil geen 'Amsterdamse' kinderen

Yvon Jaspers wil haar twee kinderen niet opvoeden als 'Amsterdammertjes'. De presentatrice verhuisde daarom in de zomer met haar gezin van de hoofdstad naar een rustig dorp. "Eenvoudiger leven met minder prikkels."

Jaspers wil aan haar kroost doorgeven wat haar als kind blij maakte. "En dat is niet Amsterdam", vertelt ze in een interview met Flair. "Toen ze nog baby waren, had ik nergens last van. Pas toen Keesje naar school ging, dacht ik: wacht even, nu ga ik een nieuwe fase in en moet ik kiezen."

De blondine wil niet dat haar zoon en dochter, de 4-jarige Tijl en 6-jarige Keesje, worden opgevoed als 'Amsterdammertjes, kinderen die weten wat er in de wereld te koop is, streetwise zijn, assertief en zelfstandig'. "Ik veroordeel dat niet, maar het past niet bij mij", zegt ze. "Ik wil Keesje echt kind laten zijn en zo lang mogelijk naïef houden."

De presentatrice van Boer Zoekt Vrouw had naar eigen zeggen 'de hele wereld' gezien voor ze haar kinderen naar school bracht. "We zagen alle Turkse, Afghaanse, Marokkaanse en andere buitenlandse winkeliers hun waren buiten zetten. Dan fietsten we door het park en daar werd óf iets afgebroken óf iets opgezet, terwijl de hele ziekenhuis- en ambulancedienst aan ons voorbijtrok", stelt de blondine.

Zelf groeide de 38-jarige Jaspers op in een boerengezin. "Als het voorjaar werd, had ik koeien eten gegeven, bloemen geplukt en zij hadden alleen maar asfalt gezien die dag. Ze waren buiten, maar werden heel stads. En dat ging bij mij schuren."

Yvon zegt nu in een 'vriendelijke wereld' te wonen. "Dat miste ik in Amsterdam. De onverschilligheid die daar heerst, onvriendelijkheid ook. Op straat groet je iemand en niemand zegt wat terug. Hier groeten de mensen wel terug. Hoe leuk is dat?"

Burgemeesters boos om ov-bezuinigingen grote steden

De burgemeesters van Den Haag en Rotterdam zijn boos omdat er veel te veel op het openbaar vervoer in en rondom de drie grote steden wordt bezuinigd. Het kabinet vraagt het onmogelijke, zeggen Jozias van Aartsen en Ahmed Aboutaleb vrijdag in de Volkskrant.

"De enorme korting op het openbaar vervoer maakt me boos en verdrietig", zegt Van Aartsen van Den Haag. "Als je dat nou eens afzet tegen het economische belang van de Randstad. We willen niet massaal en lang in de auto zitten en uitlaatgassen uitstoten. De forse bezuinigingen op het openbaar vervoer zijn echt heel ernstig voor het land."

De medewerkers van de vervoersbedrijven voeren al maanden actie tegen de aangekondigde bezuinigingen van 120 miljoen euro. Ook zijn ze het niet eens met de verplichte openbare aanbesteding van het openbaar vervoer. Het stadsvervoer lag daarom al meerdere keren plat.

Van Aartsen betwijfelt of het aanbesteden van het openbaar vervoer überhaupt wel nut heeft. "Anders dan de minister geloof ik niet dat het openbaar vervoer daar 120 miljoen euro goedkoper van wordt."


Burgemeesters boos om ov-bezuinigingen grote steden (Foto: Novum)

Ic Hagaziekenhuis ontruimd na lekkage

De intensive care van het Hagaziekenhuis in Den Haag is donderdagnacht ontruimd na een lekkage. Zestien personen moesten naar een andere afdeling of ziekenhuis worden verplaatst, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis vrijdag. Enkele operaties konden niet doorgaan.

De lekkage ontstond vermoedelijk na de vele regenval van donderdag. Er zijn inmiddels maatregelen genomen om de lekkage te stoppen. De intensive care is in ieder geval vrijdag en zaterdag nog dicht.

Paul de Leeuw houdt niet van kerst

Paul de Leeuw doet niet aan kersttradities. De 49-jarige presentator gaat tijdens de feestdagen met zijn partner en twee kinderen naar het buitenland. "We verblijven in Spanje. En we zien wel."

"Je moet niets voorbereiden of van tevoren afspreken", zegt De Leeuw in Flair. "Gewoon de koelkast volstouwen met eten en drinken om vervolgens op eerste kerstdag wakker te worden onder het mom: we zien wel."

De presentator houdt tijdens kerst alle opties open. "Pyjama's aan, legpuzzelen, Sky Radio hard aan, klaarzitten voor de Sound of Music", somt hij op. "Douchen of niet douchen? Gaan we om halfelf sjoelen? Als we zin hebben om de sjoelbak voor de middag al op tafel te knallen, dan doen we dat."

Ook voor een glaasje alcohol is het volgens De Leeuw nooit te vroeg. "Hebben we trek in champagne, dan trekken we de fles open. Maar hebben we trek in rode wijn, dan komen de bourgogneglazen uit de kast."

GGD stopt seksuele voorlichting op scholen

De GGD stopt volgend jaar op vrijwel alle scholen in het midden van Nederland met seksuele voorlichting. Dat staat in bezuinigingsplannen van de verantwoordelijke gemeenten, schrijft De Volkskrant vrijdag.

Het gaat om ruim vijfhonderd basis- en middelbare scholen in 25 gemeenten rond Utrecht, waaronder Amersfoort en Nieuwegein. Ook wordt er gekort op de soapoli's en de tbc- en infectieziektenbestrijding.

Volgens de GGD hakken de maatregelen er flink in. Er moet een miljoen euro worden bezuinigd in de regio Midden-Nederland en ook bij andere GGD's dreigt een geldtekort. Daar zal vermoedelijk ook als eerste de seksuele voorlichting worden gestaakt. "Wij maken ons daar grote zorgen om", zegt GGD-directeur Laurent de Vries.

Ook directeur Ton Coenen van Soa Aids Nederland is bang. Hij vermoedt dat door de bezuinigingen soa's, tienerzwangerschappen en seksuele dwang fors toenemen. "Per jaar worden 200 duizend jongeren voor het eerst seksueel actief. Die moeten worden voorgelicht", vindt hij. "Veel jongeren willen dat echt niet van hun ouders horen."

Opnieuw PSV-talent (15) in belangstelling Europese clubs

PSV lijkt opnieuw een groot talent te verliezen. Nadat eerder Andreas Hoelgebaum Pereira ervoor koos om naar Manchester United te vertrekken, kan volgens Voetbal International ook Riechedly Bazoer op de interesse rekenen van diverse Europese topclubs.

De vijftienjarige speler, momenteel uitkomend voor de B1 van PSV, zou in de belangstelling staan van het Franse Lille OSC en het Engelse Arsenal. Scouts van beide ploegen zouden de centrale verdediger al diverse keren aan het werk hebben gezien. Bazoer geldt in Eindhoven als een groot talent in de jeugdopleiding.

Onlangs mocht Bazoer zelfs al even met de A-selectie meetrainen. Zakaria Bakkali, net als Bazoer een groot talent uit de jeugdopleiding van PSV, staat naar verluidt nog altijd in de belangstelling van Manchester City.

Battlefield Heroes tot aan kerst iedere dag nieuwe content.

Jaja, Kerstmis komt eraan. Om deze reden heeft EA Games een virtuele adventkalender gemaakt waarin iedere dag in plaats van een stukje chocola content zit voor Battlefield Heroes.

Vandaag krijg je twee heel mooie battle-rifles: de M16-203 en de AK74-30. Naast geweren zijn er ook beloofde events, andere content en nog meer. Meer informatie over de andere content is nog niet vrijgegeven. Het ziet er dus naar uit dat je tot aan kerst voorlopig wel zoet bent met Battlefield Heroes.

Ruiz geŽmotioneerd door afscheid bij Twente

Bryan Ruiz was onder de indruk van het afscheid dat hij donderdag kreeg van de fans van FC Twente. "Het was heel emotioneel, ik heb hier twee mooie jaren gehad", vertelde de Costa Ricaan, die zijn nieuwe ploeg Fulham in Enschede met 1-0 zag verliezen. De niet speelgerechtigde Ruiz was speciaal voor het afscheid meegereisd.

Ruiz werd op het veld toegesproken door voorzitter Joop Munsterman en toegezongen door de fans. "Het was mooi om hier te zijn en iedereen vaarwel te zeggen", vond de aanvaller. "Ik wil ook iedereen binnen de club en de supporters bedanken. Zij hebben meegeholpen om voor het eerst in de historie van de club kampioen te worden."

Gevraagd naar zijn mooiste moment bij Twente, wees Ruiz op de thuiswedstrijd tegen Feyenoord van vorig seizoen. "Ik keerde terug van een blessure en kwam vijftien minuten voor tijd bij een achterstand het veld in. Door mijn doelpunt in de laatste minuut wonnen we met 2-1. Dat was echt geweldig."

255 miljoen voor wederopbouw HaÔti

De Wereldbank stelt komend jaar 255 miljoen dollar (189 miljoen euro) beschikbaar voor de wederopbouw van het door een verwoestende aardbeving getroffen Haïti. Dat heeft de instantie donderdag bekendgemaakt.

Het geld is onder meer bedoeld om onderwijs- en landbouwprojecten te steunen. Ook gaat een deel van het geld naar huisvesting voor zo'n 22.500 van de circa 500.000 slachtoffers van de beving, die nog steeds in tenten wonen.

Door de beving op 12 januari 2010 kwamen naar schatting 230.000 mensen om.

Transformers: Fall of Cybertron-teaser

Vooruitlopend op de Video Game Awards op 10 december aanstaande is er een teaser uitgebracht voor een trailer voor Transformers: Fall of Cybertron. De trailer zelf wordt op de VGA's getoond tezamen met onder andere de nieuwste game van Bioware, Metal Gear Solid: Rising en de nieuwe Alan Wake.

Transformers: Fall of Cybertron is een nieuwe shooter van High Moon Studios, die ook Transformers: War for Cybertron hebben gemaakt. Ondanks dat de games een officiële licentie dragen hebben zij geen connectie met de serie films over dezelfde robots.

In de korte teaser is ook een glimps te zien van de eerder aangekondigde dinobot Grimlock die zijn opwachting zal gaan maken in dit spel.

Transformers: Fall of Cybertron wordt in het najaar van 2012 verwacht voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Verkoop kind levert celstraf op

Een 39-jarige Amerikaan is tot 6 jaar cel veroordeeld, omdat hij in 2010 zijn 8 maanden oude baby te koop aanbood op de parkeerplaats van een supermarkt in het stadje Salinas. Dat meldde de krant Salinas Californian donderdag.

Samen met de moeder van het kind probeerde de man, die toentertijd onder invloed van drugs was, zijn dochter te verkopen voor 25 dollar. Omdat hij in de afgelopen twintig jaar al 18 voorwaardelijke straffen had gekregen, volgde ditmaal de maximumstraf. Volgens zijn advocaat berustte het incident op een misverstand en wou zijn cliënt het kind nooit daadwerkelijk verkopen.

De moeder van het inmiddels ter adoptie afgestane kind blijft ook voorlopig in de cel. Zij kreeg in mei een voorwaardelijke straf vanwege drugsgebruik en bleek nu weer in de fout te zijn gegaan. Haar zaak komt in januari voor de rechter.

She's Out of My League-actrice in Star Trek 2

Alice Eve gaat een rol spelen in Star Trek 2. De blondine is vooral bekend van de romkom She's Out of My League en was ook even te zien in Sex and the City 2. Welke rol Eve gaat spelen is nog onbekend, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Vorige maand werd bekend dat Benicio del Toro de schurk gaat spelen in de sciencefictionfilm. De regie is weer in handen van J.J. Abrams en de bekende cast, waaronder Chris Pine, Zachary Quinto en Simon Pegg, keert weer terug in de hoofdrollen.

Eve is inmiddels geen vreemde meer van het sciencefictiongenre. De 29-jarige actrice is volgend jaar te zien in Men in Black III, waarin de personages terugreizen in de tijd. Hierin speelt ze de rol van de jonge Agent Oh, waarvan de oudere versie wordt vertolkt door Emma Thompson.

Over de plot van het officieel nog titelloze vervolg op Star Trek is, zoals bij alle films van Abrams, nog vrijwel niets vrijgegeven. De film verschijnt in mei 2013 in de Amerikaanse bioscopen, een Nederlandse premièredatum is nog onbekend.


She's Out of My League-actrice in Star Trek 2 (Foto: Novum)

Nog twee sinterklaasfilms in de maak

Martijn van Nellestijn gaat nog twee jaar sinterklaasfilms maken. Hij heeft films gepland voor volgend jaar en het jaar daarop. Van Nellestijn gaat de twee jeugdfilms regisseren en schrijft de scenario's. Dat heeft distributeur Entertainment One Benelux gisteren bekendgemaakt.

In de eerstvolgende film van Ven Nellestijn komt Sinterklaas erachter dat vier pieten Nederland nooit hebben verlaten. Hij heeft echter iets van de pieten nodig om zelf ook naar Nederland te kunnen. Waar de film daarna over gaat, is nog onbekend.

"Wij hebben altijd gezegd dat zolang de kinderen het willen, wij sinterklaasfilms blijven maken", zegt producent Erik-Jan Slot in een reactie. Van Nellestijn maakte al vier sinterklaasfilms. Sinterklaas en het Raadsel van 5 December draait momenteel in de bioscopen. De boeven Joris en Boris uit die film krijgen ook een eigen film met als werktitel Het Grote Avontuur van Joris en Boris.


Nog twee sinterklaasfilms in de maak (Foto: Novum)

New Kids Turbo verkozen tot beste film van 2011

New Kids: Turbo! is verkozen tot beste film van 2011. De Nederlandse komedie over een groep hangjongeren uit het Brabantse dorp Maaskantje bleef concurrenten Gooische Vrouwen en Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 met ruime voorsprong voor. Ruim 65 duizend lezers van Veronica Magazine namen de afgelopen weken de moeite om hun stem uit te brengen.

De prijs, getiteld Het Gouden Filmboek, werd donderdagmiddag in het Amsterdamse Comedy Theater in de Nes door hoofdredacteur Rens Muller uitgereikt aan Steffen Haars en Tim Haars, de makers en bedenkers van New Kids.

Uiteindelijk ging zeventien procent van de stemmen naar New Kids: Turbo! Gooische Vrouwen wist twaalf procent van de stemmen te scoren, de achtste en laatste Potter-film acht procent. De top 5 wordt gecompleteerd door het koningsdrama The King's Speech en de avonturenfilm Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides.

"Film leeft enorm bij onze lezers, dat blijkt wel weer uit de grote hoeveelheid mensen die de afgelopen weken hebben gestemd", zegt Muller. "Deze uitslag met twee Nederlandse films in de top 3 is een duidelijke boodschap voor de Nederlandse filmmakers."


New Kids Turbo verkozen tot beste film van 2011 (Foto: Novum)

Brein dreigt met vervolging individuele uploader

Stichting Brein dreigt om individuele uploaders voor de rechter te slepen als de Tweede Kamer niet instemt met het downloadverbod.

Brein stelt in een reactie op het woensdag gehouden Kamerdebat dat als er geen wettelijk downloadverbod komt, en de mogelijkheid om illegale sites te blokkeren, de rechthebbenden dan hun pijlen zullen richten op individuele bestandendelers om deze te vervolgen.

Volgens de huidige wetgeving is uploaden verboden, maar downloaden uit illegale bron niet. In de meeste landen is downloaden uit illegale bron wel verboden. In Nederland is de thuiskopieheffing ingevoerd om de rechthebbenden hier voor te compenseren. Brein heeft altijd gesteld individuele filesharers met rust te zullen laten. Het gaat Brein om de grootschalige aanbieders.

Die grootschalige websites kunnen met de huidige wetten al worden aangepakt, zo heeft Brein zelf de afgelopen jaren in de rechtszaal bewezen. De stichting heeft de afgelopen jaren onder meer Mininova, Shareconnector, en verschillende usenet-fora en usenet providers via de rechter op de knieën gekregen.

Kamerlid Kees Verhoeven (D66) zegt tegen het gebruik van content zonder dat makers betaald worden te zijn, maar het is de verkeerde weg om individuele gebruikers aan te pakken. Als ze individuele gebruikers gaan aanpakken zal de Kamer reageren en onmogelijk maken wat Brein wil.

Kees Verhoeven stelt ook dat het antwoord ligt in innovatie en het uitbreiden van het legale aanbod, evenals het versterken van het auteurscontractenrecht en het toezicht op de collectieve beheersorganisaties. Het blijkt eens te meer dat organisaties als Brein en Buma erg ver af staan van de daadwerkelijke makers. Die zijn namelijk ook tegen het downloadverbod."

Brein-directeur Tim Kuik ontkent dat er sprake is van een dreigement. Het verbod op downloaden uit illegale bron is noodzakelijk omdat steeds meer grote partijen die piraterij faciliteren stellen dat zij alleen downloaden faciliteren, en dus juridisch steeds moeilijker zijn aan te pakken. Als de aanpassing in de regelgeving er niet komt, blijft op termijn alleen het aanpakken van individuele uploaders over voor de rechthebbenden, stelt Kuik.

Winnaar Expeditie Robinson bekend

De Vlaamse Tanja Dexters is de winnares geworden van Expeditie Robinson. De 34-jarige presentatrice en ex-Miss België versloeg in de finale haar landgenoot Niko Van Driessche en de Nederlandse Sascha Visser.

Zestien bekende Nederlanders en Vlamingen gingen de strijd met elkaar aan op de Filipijnen. De deelnemers werden onderworpen aan eliminatierondes en diverse proeven. Naast de drie finalisten deden onder anderen Patrick Martens, Sylvia Geersen, Lauretta Gerards en Jochem Uytdehaage mee.

Groot arsenaal nepwapens gevonden in Maastricht

Bij een inval in een woning in Maastricht heeft de politie donderdagochtend een groot arsenaal nepvuurwapens aangetroffen. Het gaat onder meer om mitrailleurs en granaatwerpers. De wapens zijn niet van echt te onderscheiden. De eigenaar, een 29-jarige Maastrichtenaar, is in de woning opgepakt, meldt de politie.

De inval vond plaats in een woning aan de Burgemeester Kessensingel en volgde op een vechtpartij tussen de Maastrichtenaar en een cafébezoeker tijdens een kermis in Heer een aantal weken geleden. De 29-jarige man sloeg zijn slachtoffer met een ploertendoder en bedreigde hem met een pistool, die donderdag nep bleek te zijn.

Tussen de aangetroffen nepwapens zaten behalve mitrailleurs en granaatwerpers ook een handgranaat en pistolen. Verder werden een groot mes en een aantal geweer- en pistoolmagazijnen gevonden, evenals 380 gram marihuana. De gevonden nepwapens zijn verboden in Nederland.

Advocaat vast voor aanranden cliŽnte

Een advocaat uit Nijmegen zit vast op verdenking van aanranding en verkrachting van een cliënte. De raadsman stond de vrouw bij in een echtscheidingsprocedure. Maandag moet de Nijmegenaar voor de rechtbank in Utrecht verschijnen.

De 40-jarige man zou zijn cliënte eind vorig jaar meerdere keren betast hebben. Hij liet haar ook intieme foto's van zichzelf opsturen. Hij zou de vrouw hebben voorgehouden dat hij zou zorgen voor minder alimentatie als ze niet meewerkte.

Polen wil EU-verdrag wijzigen

Het Verdrag van Maastricht moet snel worden gewijzigd om meer financiële stabiliteit en integratie in de eurozone mogelijk te maken. Dat heeft de Poolse premier Donald Tusk donderdag gezegd.

Volgens Tusk moeten de wijzigingen leiden tot 'efficiënt management van de eurozone'. Polen is klaar om een actieve bijdrage te leveren aan de redding van de eurozone, omdat dat ook 'in het belang van Polen is', aldus Tusk.

Voorts wil Tusk graag dat Polen en andere EU-lidstaten die geen deel uitmaken van de eurozone ook mee mogen beslissen over maatregelen die de stabiliteit in de eurozone moeten herstellen.

Opnieuw fors minder file

De drukte op de Nederlandse wegen is in de maand november met dertig procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de ANWB.

Vooral overdag en tijdens de avondspits was het veel minder druk dan vorig jaar. De ANWB vermoedt dat het goede weer, maar ook de extra rijstroken tijdens de spits aan de forse daling hebben bijgedragen. In oktober daalde de filezwaarte, de lengte keer de duur van de files, ook al met ruim zeventien procent.

Toch zorgde het weer afgelopen maand nu en dan ook juist voor forse files. Zo had het verkeer 16 november te maken met forse files, nadat door gladheid auto's op verschillende plaatsen in de slip waren geraakt.

Vijf dagen later stond er in de ochtendspits daarnaast meer dan 450 kilometer file vanwege de mist. Rijkswaterstaat zag zich vanwege de mist genoodzaakt de spitsstroken dicht te laten. Ook waren veel dagelijkse files twee tot drie keer langer dan normaal. Ook tijdens de avondspits had het verkeer veel last van de mist. De files waren twee keer zo lang als gebruikelijk, met in totaal driehonderd kilometer file.

Iran weert buitenlandse media bij protesten

Buitenlandse media mogen niet langer aanwezig zijn bij betogingen bij de Britse ambassade in Iran. Dat hebben de Iraanse autoriteiten donderdag bekendgemaakt.

Dinsdag werd de Britse ambassade in Teheran bestormd door aanhangers van de regering, waarna Groot-Brittannië zijn voltallige ambassadepersoneel terugtrok. In navolging hierop besloten ook Duitsland, Frankrijk en Nederland hun ambassadeurs terug te roepen.

In Iran gold al een verbod voor buitenlandse media om demonstraties van de oppositie te verslaan. Dit is echter de eerste keer dat Iran buitenlandse media weert bij betogingen van aanhangers van de regering.

Ontvoerde Nederlander Mali nog in leven

De Nederlandse man die vrijdag in Mali is ontvoerd, is nog steeds in leven. Ook de twee Fransmannen, Zuid-Afrikaan en Zweed die vorige week werden ontvoerd leven nog. Dat heeft de minister van buitenlandse zaken van Mali Soumeylou Boubeye Maiga gezegd, melden buitenlandse media.

De Nederlander, Zuid-Afrikaan en Zweed werden meegenomen uit een restaurant van een hotel in de stad Timboektoe in het noorden van Mali, waar de toeristen aan het lunchen waren. Een Duitser die zich tijdens dit incident verzette, werd gedood. De twee Fransmannen werden eerder op de dag elders in het noorden ontvoerd.

De Malinese minister stelde dat de grootste prioriteit nu is de gegijzelden te redden. Daarbij zullen alle mogelijk middelen worden ingezet, zei hij. Boubeye Maiga wilde niet bevestigen of Franse troepen direct betrokken zijn bij zoekacties. Hij zei alleen dat Mali samenwerkt met Frankrijk.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt reizen naar bepaalde gebieden in Mali. Volgens het departement is het noorden van Mali onveilig. Naast de dreiging van terroristische groeperingen zijn daar bendes actief die zich bezighouden met zware criminaliteit waaronder mensensmokkel. Recentelijk zijn buitenlanders daar het doelwit geweest van berovingen en ontvoeringen.

BraziliŽ wil geld aan IMF lenen

Brazilië is bereid om het Internationaal Monetair Fonds te helpen bij de bestrijding van de Europese schuldencrisis. Dat heeft de Braziliaanse minister van financiën Guido Mantega donderdag gezegd.

De minister deed het aanbod na een onderhoud met IMF-chef Christine Lagarde. "Dit keer is het IMF niet hier om geld te brengen, zoals in het verleden", zei Mantega. "Dit keer is het IMF hier om Brazilië om een lening te vragen en ik ben liever een crediteur dan een debiteur."

Lagarde zei dat de Europese schuldencrisis ook landen buiten Europa zal raken en noemde het aanbod van Brazilië bemoedigend. Geen land is immuun voor de crisis, maar Brazilië staat er door het gevoerde beleid in het land wel goed voor, aldus Lagarde.

Hoeveel geld Brazilië precies aan het IMF gaat uitlenen wordt in februari bekend, na een bijeenkomst van de zogenoemde Brics-landen. Dat zijn Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika.

'Geile tieners worden op latere leeftijd depressief'

Als we een stel onderzoekers mogen geloven, zullen veel FOK!kers later depressief worden. Dit blijkt uit een onderzoek dat de onderzoekers hebben gedaan op jonge hamsters.

De onderzoekers hebben een stel baby-hamsters keer op keer in de gaten gehouden tijdens de seks. Naarmate de hamsters steeds meer volwassen werden, had de wilde jeugd een negatief effect op de hersenen.

De hamsters die op vroege leeftijd seks hadden gehad, werden depressief in hun volwassen jaren. Dit in tegenstelling tot de hamsters die pas op latere leeftijd seks kregen of helemaal niet.

Maldonado in 2012 bij Williams, Bottas reserverijder

Pastor Maldonado zal ook komend seizoen voor het Formule 1-team Williams uit gaan komen, zo maakte het team donderdag bekend. Valtteri Bottas zal de rol van reservecoureur op zich nemen en bij vijftien races tijdens de vrijdagtrainingen in actie gaan komen.

Maldonado zal aan zijn tweede Formule 1-seizoen gaan beginnen. De Venezolaan kende met het Britse team een lastig seizoen en kwam uiteindelijk tot één WK-punt. In Monaco leek hij onderweg naar meer, maar in de slotfase van de race maakte een botsing met Lewis Hamilton een einde aan zijn wedstrijd.

Williams heeft nog niet bekendgemaakt welke coureur naast de Venezolaan zal komen te rijden. Waarschijnlijk zal dit een meer ervaren coureur zijn, zoals dit jaar dat Rubens Barrichello was. De Braziliaan zal hoogstwaarschijnlijk plaats moeten maken voor een andere coureur.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
©FOK.nl e.a.