GroenLinks wil opheldering over spyware

De Europese Commissie moet snel onderzoeken of de privacy van smartphonegebruikers geschonden wordt door de spyware van Carrier IQ. Dat vindt GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini. Zij vreest een grove inbreuk op de regels voor de bescherming van persoonsgegevens.

Webwereld meldde woensdag dat 141 miljoen smartphones zijn uitgerust met software die sms'jes onderschept en internetverkeer opslaat. Het gaat om verstopte software van Carrier IQ, die standaard wordt meegeleverd met Androids, Blackberry's en Nokia's.

De software doet dienst als zogeheten keylogger, dat alle toetsaanslagen registreert. Deze informatie wordt doorgegeven naar de servers van het Amerikaanse bedrijf Carrier IQ. Telefoonfabrikanten en telecombedrijven gebruiken het programma om te achterhalen wat mensen met hun toestellen doen.

Het is niet precies duidelijk welke Europese fabrikanten en telecomaanbieders een overeenkomst hebben met het bedrijf. "Mocht blijken dat Carrier IQ op Europese smartphones voorkomt, dan verwacht ik dat de Commissie er alles aan doet om zo snel mogelijk een einde te maken aan deze praktijk", zegt Sargentini.