Colombia sluit radiozender FARC

Het Colombiaanse leger heeft in het departement Meta in het midden van het land de belangrijkste radiozender van de guerrillabeweging FARC ontmanteld. De zendapparatuur, microfoons, computers en ander materiaal voor het maken van uitzendingen zijn in beslag genomen.

Dat heeft een legerwoordvoerder zaterdag laten weten. Bij de actie in Meta verwoestte het leger negen kampen van de FARC. Rond de basis waar de radiozender werd aangetroffen, had de rebellenbeweging op 60 plekken explosieven aangebracht.

De zender van de FARC, genaamd de Stem van het Verzet, was al ruim 15 jaar in gebruik. Het leger had de zender al eens eerder ontmanteld, maar de guerrillabeweging bracht het radiostation later weer in de lucht.

De van oorsprong marxistische FARC werd in de jaren '60 opgericht. De groep vocht aanvankelijk voor een socialistische staat, maar het accent kwam steeds meer te liggen op criminele activiteiten, zoals drugshandel. Begin november bracht het leger FARC-leider Alfonso Cano om het leven. Hij is opgevolgd door de 52-jarige Timochenko.

Colombia sluit radiozender FARC
Colombia sluit radiozender FARC (Foto: ANP)