Harde woorden Van Basten richting Cruijff

Marco van Basten liet afgelopen week aan Ajax weten definitief af te haken voor de functie van directeur voetbalzaken bij de Amsterdamse ploeg. Vandaag haalt hij in het Algemeen Dagblad hard uit naar Johan Cruijff.

“Niemand is in staat om Johan een halt toe te roepen. Niemand die dat blijkbaar durft, kan of wil”, aldus Van Basten in het AD. De voormalig trainer van Ajax voerde de afgelopen week diverse gesprekken met de Raad van Commissarissen om de functie van directeur voetbalzaken op zich te nemen.

Van de commisarrissen was Cruijff degene met de meeste eisen. Het clubicoon wilde dat Van Basten zou worden bijgestaan door een zogenoemde adviesraad. Van Basten ging niet akkoord en bedankte voor de functie. Toch kwam hij terug op zijn besluit, maar na opnieuw overleg met de RvC haakte hij definitief af.

"Ze hadden het idee dat er dingen konden veranderen na het installeren van een verzoeningscommissie die weer eenheid moest zien te brengen binnen de rvc", liet Van Basten weten. “Maar in het gesprek bleek dat er niks is veranderd. Dus zie ik geen reden om mijn eerdere beslissing te herzien. Ik had er een week of twee, drie geleden al een streep doorheen gezet en dat blijft zo.”

De RvC, die ruim een jaar geleden tot stand kwam na een kritische column van Cruijff en die vaak wordt neergezet als 'fluwelen revolutie', heeft volgens Van Basten nog niet veel opgeleverd. "Een fluwelen revolutie. Maar al dertien, veertien maanden is het alleen maar roddel en achterklap."

"En daar speelt het kamp-Cruijff een grote rol in. Heel teleurstellend om te zien en het verandert ook niet", besloot Van Basten.