Maximale werkstraf geëist voor schijnen laserpen

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag werkstraffen van 240 uur geëist tegen twee mannen die in mei vorig jaar twee helikopters en een beveiligingsbusje van de vliegbasis Leeuwarden beschenen met sterke laserpennen. Daarnaast eiste de officier van justitie vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen de twee Leeuwarders.

De twee verdachten van 20 en 22 jaar verklaarden dat ze handelden uit verveling en dat het schijnen met de laserpennen hun een kick gaf. De oudste van de twee beweerde dat hij alleen maar had geschenen op de bomen rond de Leeuwarder vliegbasis. "Ik maakte er een mooie lasershow van", aldus de verdachte.

Het OM vindt dat de mannen niet alleen het luchtvaartverkeer in gevaar hebben gebracht, ze hebben ook de inzittenden van de helikopters in juridische zin mishandeld door ze met de sterke straal in de ogen te schijnen.

De 22-jarige had de pennen via internet besteld. Ze kwamen uit China en waren behoorlijk krachtig. Volgens de Leeuwarder vielen de vogels uit de bomen als hij en zijn maat erop schenen. De lasers zouden in staat zijn om ballonnen te laten knappen en lucifers te laten ontbranden.

De bestuurder van het beschenen beveiligingsbusje diende een schadeclaim in. Hij was aanvankelijk bang dat hij blijvend letsel had opgelopen. Dat bleek later mee te vallen, maar de man had wel tijdelijk een brandend gevoel aan zijn linkeroog nadat hij in de lasterstraal had gekeken.

Een landing van een SAR-helikopter werd eind mei door de piloot afgebroken, toen de verdachten van ongeveer een kilometer afstand met de laserpennen in de cockpit schenen. De piloot werd verblind.

Ruim een week later werd een heli op een oefenvlucht vanuit een buitenwijk van Leeuwarden beschenen. Een inwoner van de wijk zette de marechaussee op het spoor van de verdachten. Wijkbewoners hadden geklaagd dat ze ook waren beschenen met laserpennen.

Met de hoge eis wil het OM andere laserfanaten afschrikken. Er is nog niet echt jurisprudentie op dit gebied. Vorig jaar mei kreeg een 19-jarige man van de rechter een boete van 150 euro omdat hij bij Purmerend een laserpen op een politiehelikopter had gericht. In het buitenland wordt zwaarder gestraft: een 19-jarige Amerikaan kreeg in oktober vorig jaar 15 maanden cel. Ook hij had een politieheli beschenen.

De Leeuwarder rechtbank doet op 15 november uitspraak.