Winkeliers zien ruim 1 miljard verdampen

Nederlandse winkeliers zijn het afgelopen jaar 1,26 miljard euro aan omzet misgelopen als gevolg van diefstal, door onbekenden of het eigen personeel, en door fouten. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde Global Retail Theft Barometer op basis van onderzoek in 43 landen.

Het schadebedrag voor Nederlandse ondernemers kwam 6,6 procent hoger uit dan het jaar ervoor. Per huishouden komt de derving neer op 208,45 euro, fors meer dan het Europese gemiddelde van 150,33 euro.

Winkeldieven zorgden in eigen land voor een schadepost van 633 miljoen euro, het personeel drukte spullen ter waarde van 370 miljoen euro achterover en de ondernemer liep nog eens 258 miljoen mis door fouten.

Een Europese winkeldief gaat met gemiddeld 93 euro aan spullen aan de haal, bij de winkelmedewerkers gaat het om een bedrag van 1.381 euro. "Dat komt doordat bij interne fraude vaak over een langere periode wordt gestolen", aldus de onderzoekers.

Winkeldieven hebben wereldwijd duidelijk een voorkeur voor scheermesjes en dure cosmetica. Maar ook merkkleding, elektronica en games, parfum, alcohol, zonnebrillen en luxe etenswaar worden veel gestolen.

Winkeliers zien dik 1 miljard euro verdampen
Winkeliers zien dik 1 miljard euro verdampen (Foto: ANP)