Tien jaar cel voor serieverkrachter Amsterdam

Een 33-jarige Amsterdammer is vrijdag veroordeeld tot tien jaar cel voor een serie verkrachtingen en aanrandingen in 1996. De rechtbank in Amsterdam acht de man ook schuldig aan gijzeling, afpersing en diefstal met geweld.

De opgelegde straf is fors hoger dan tegen de man, Rufus S., was geëist. Het Openbaar Ministerie vroeg de rechtbank eerder de man een gevangenisstraf van vier jaar en drie maanden en tbs op te leggen.

De man is na 1996 diverse keren veroordeeld tot lange celstraffen voor misdrijven die hij later pleegde. Bij het opleggen van een straf moet de rechtbank hiermee volgens de wet rekening houden, wat betekent dat hij maximaal vier jaar en drie maanden opgelegd kon krijgen. De rechter vindt echter dat deze zogeheten samenloopregeling in dit geval niet moet worden toegepast, omdat zo'n lage straf niet uit te leggen is aan de samenleving en de slachtoffers.

De verdachte werd eind 2009 aangehouden na een dna-match. Binnen een tijdsbestek van enkele maanden sloeg S. in 1996 bij verschillende vrouwen toe. Hij overviel ze, randde ze aan of misbruikte ze.

De verkrachtingen stopten in augustus 1996. In die tijd werd S. aangehouden voor een gewelddadige beroving. Daarna werd hij vaker veroordeeld voor soortgelijke misdaden. Sindsdien is hij haast niet meer op vrije voeten geweest.