Merkel ziet wel wat in aparte EU-commissaris

Duitsland ondersteunt het Nederlandse plan voor een aparte eurocommissaris die moet toezien op naleving van de afspraken in het stabiliteitspact. Dat bleek vrijdagmiddag uit de woorden van bondskanselier Angela Merkel tijdens een persconferentie die ze samen met premier Mark Rutte (VVD) hield.

Het idee van een commissaris met bijzondere bevoegdheden is 'interessant', zei Merkel. Zij 'ondersteunt' het om in deze richting verder te denken. De kanselier is het met Rutte eens dat er nog onvoldoende middelen zijn om begrotingszondaars te dwingen maatregelen te nemen. "Daar helpt het Nederlandse voorstel."

Merkel heeft Rutte verder gecomplimenteerd met het feit dat de Tweede Kamer donderdag heeft ingestemd met het uitbreiden van het Europese noodfonds EFSF. Dat is een 'belangrijk signaal' en de kanselier hoopt dat ook de twee resterende EU-landen eenzelfde besluit nemen.

Ook noodlijdende banken kunnen een beroep doen op dit fonds, zei Merkel. Maar pas nadat het afzonderlijke lidstaten niet lukt om de banken overeind te houden.

De twee regeringsleiders hebben tal van onderwerpen gesproken. Merkel benadrukte dat de bilaterale betrekkingen tussen beide landen heel goed zijn. Ook in de toekomst zal nauw worden samengewerkt. Duitsland en Nederland trekken gezamenlijk op in de eurocrisis door erop te hameren dat noodlijdende landen in de eerste plaats zelf maatregelen nemen om hun huishoudboekje op orde te krijgen, zei ook Rutte.