NS: Veel veranderingen in Randstad door meer Fyra's

De nieuwe dienstregeling van NS bevat vooral in de westelijke Randstad veel wijzigingen. Dat komt doordat de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en het zuiden meer gebruikt gaat worden. De grootste passagiersvervoerder van Nederland maakte de contouren van de nieuwe dienstregeling vrijdag bekend. De NS rekent op een reizigersgroei van twee procent.

De tot nu toe verlieslatende Fyra moet in de loop van 2012 gaan rijden met nieuw materieel, waarmee de hogesnelheidslijn ook echt voor hoge snelheden gebruikt kan worden. Tussen Amsterdam en Rotterdam kunnen reizigers dan vijf keer per uur in een Fyra instappen. Nu is dat nog twee keer. Net als in de huidige dienstregeling rijdt de trein daarna twee keer per uur door naar Breda.

Zeeland wordt in de nieuwe dienstregeling volgens NS beter ontsloten. De intercity tussen Vlissingen en Amsterdam gaat voortaan twee keer per uur rijden. Wel stopt de intercity in Zeeland op alle stations, worden in de Randstad meer stations aangedaan, en rijdt de trein niet langer via Schiphol maar via Haarlem. Het hele traject duurt dan twintig minuten langer. Wie sneller van Vlissingen naar Amsterdam wil, moet overstappen.

De extra stops in de Randstad komen volgens het treinbedrijf vooral het 'stadsgewestelijk vervoer' ten goede. Intercity's gaan stoppen op de stations Rotterdam Blaak, Schiedam Centrum en Den Haag Laan van NOI. Daar kan worden overgestapt op de metro en de Randstadrail.

De extra verbinding naar Zeeland wordt mogelijk gemaakt doordat de Fyra in de nieuwe dienstregeling voor het eerst de grens over gaat. Een keer per uur rijdt de hogesnelheidstrein door naar Brussel. Daarmee komt de huidige intercityverbinding vanuit Amsterdam via Roosendaal ondanks haar populariteit te vervallen. De tijdswinst over het hele traject bedraagt iets meer dan een uur.

Tussen Den Haag Centraal en Schiphol rijdt in de nieuwe dienstregeling vier keer per uur een intercity. Twee daarvan rijden door naar Lelystad. Daarmee gaat volgens een woordvoerder van NS een oude wens van Den Haag in vervulling. Ook voor de mensen in de polder biedt de nieuwe verbinding voordeel. Zij kunnen volgens de woordvoerder voortaan zonder overstappen naar Den Haag.

De Fyra gaat bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling op 11 december nog niet meteen vaker rijden. Het benodigde materieel wordt vanaf dit najaar geleverd. Pas daarna begint de opleiding van het personeel. Ook een aantal aangekondigde andere wijzigingen gaat daarom nog niet meteen in.

De NS ziet de nieuwe dienstregeling als het sluitstuk van wijzigingen die in 2007 werden ingezet. De nieuwe dienstregeling is voorgelegd aan consumentenorganisaties verenigd in het Locov. Vanaf 7 oktober is de volledige dienstregeling, zoals die op 11 december ingaat, op internet te raadplegen.


Veel veranderingen in Randstad door meer Fyra's (Foto: Novum)