Sneijder: "Oranje is op EK geen outsider meer"

Wesley Sneijder wil komend EK kampioen worden met het Nederlands elftal. Volgens hem heeft de selectie een hoop motivatie uit het WK 2010 gehaald.

"Op clubniveau ben ik nooit verzadigd. Een prijs winnen, welke dan ook, blijft een heerlijke ervaring", zegt Sneijder tegen NUsport over de doelen die hij voor ogen heeft. "Met Oranje is het overzichtelijker: Europees en wereldkampioen worden." Vanavond neemt het Nederlands elftal het op tegen Finland en kan zich dan al plaatsen voor het EK van volgend jaar. Dan moet Oranje winnen en concurrent Zweden punten laten liggen tegen San Marino.

Sneijder had vorig jaar de kans om een prijs te pakken met Oranje. Als hij terugdenkt aan het WK in Zuid-Afrika, denkt hij maar aan één ding terug. "Dan flitst gelijk die finale weer door m'n hoofd en één moment speciaal. Die kans voor Robben. En niet omdat ik de assist gaf. Maar dit was dé mogelijkheid", vertelt Sneijder.

"Ik keek hem vanaf het middenveld op z'n rug, stond er schuin voor. Het was één seconde muisstil in het stadion, iedereen hield de adem in, ik ook. Klaar voor de ontlading. Vanaf mijn punt leek het of de bal toch nog erin ging, maar nee. Toen stortte ik op m'n knieën. Robben zal zich wel een paar keer voor de kop hebben geslagen, maar ik zie het niet als een trauma. Uit dat WK hebben we een hoop motivatie gepeurd, we beschikken nu over een elftal waarmee je wat kan bereiken."

Dat moet op het EK dan ook tot uiting komen. "We hebben laten zien dat we voor niemand onder hoeven te doen. Dat is de grootste winst van het WK plus het feit dat we zes, zeven weken met elkaar op kunnen trekken zonder dat er gekke dingen gebeuren. Dit elftal is compleet. Straks op het EK komen we als een van de favorieten binnen, niet als outsider."

De KNVB maakte vorige week bekend dat bondscoach Bert van Marwijk waarschijnlijk een contractverlenging tegemoet kan zien. "Ik kan me voorstellen dat de KNVB hem langer wil houden", zegt Sneijder. "Hij doet het toch fantastisch? Tweede op een WK, nu weer ongeslagen in de kwalificatie, het loopt prima. Logisch dat ze aan contractverlenging denken, daar hoeven ze ons niet over te raadplegen. Spelers moeten zich daar niet mee bemoeien."