Rederij naar rechter om Glazen Huis 3FM

Een rederij in Leiden stapt naar de Raad van State omdat de gemeente de locatie waarop het bedrijf actief is voor een maand aan 3FM heeft beloofd. De radiozender wil de locatie gebruiken voor Serious Request, de jaarlijkse inzamelactie voor een goed doel. Daarbij bivakkeren dj's in een huis van glas.

"Heel de maand december moeten we opeens weg zijn", zegt een woordvoerder van de rederij, die rondvaarten door Leiden organiseert. Het bedrijf is gevestigd op een ponton op het water waar de rondvaartboten aanmeren. "Twee jaar geleden zagen we opeens in een krant een schets waar ons bedrijf was weggegumd en er het Glazen Huis voor in de plaats stond." Het bedrijf ging verhaal halen bij de gemeente. "Maar ons werd steeds verteld dat we ons niet druk hoefden te maken."

Voor de actie worden volgens de woordvoerder steigers aan de Beestenmarkt afgebroken en ook de ponton moet weg zijn. "Maar waar het allemaal heen moet weten we nog steeds niet."

Zelfs als een andere locatie wordt gevonden en de gemeente de onkosten voor de verhuizing vergoedt, is er nog een probleem. "Voor de actie wordt ook een grote ijsbaan in het water bij het stadhuisplein geplaatst. Daar kunnen wij dan niet meer varen, terwijl Leiden in de winter zo mooi verlicht is."

Het bedrijf denkt een goede zaak te hebben. "De gemeente mag niet zomaar andermans terrein aan anderen beloven."

Het bedrijf heeft een voorstel gedaan waarbij de rederij op zijn plaats kan blijven en het glazen huis ook in het water staat, maar 3FM wilde daar volgens de woordvoerder niet aan omdat de gemeente al toezeggingen had gedaan.

De gemeente wil niet ingaan op de kwestie, en laat alleen weten zich maximaal in te spannen om er met de ondernemers uit te komen. "Het doorgaan van het Glazen Huis is niet in gevaar. Het wordt een prachtig evenement en individuele vragen of knelpunten worden buiten de media om opgelost."


Rederij naar rechter om Glazen Huis 3FM (Foto: Novum)