Bejaarde Amerikanen klagen X Factor aan

X Factor is in de Verenigde Staten nog niet eens op televisie of de show zit al in de problemen. Drie deelnemers hebben de talentenjacht aangeklaagd omdat ze voor hun auditie 'afgemat' werden, waardoor ze niet optimaal konden presteren. De Amerikaanse entertainmentwebsite The Wrap wist de hand te leggen op de rechtbankdocumenten.

De aanklacht is ingediend door de 86-jarige Hyman Marks, zijn 78-jarige vrouw Helen Marks en hun 54-jarige zoon Stephen. Ze eisen dat ze nogmaals auditie mogen doen voor de talentenjacht. Zo niet, dan willen ze ieder een miljoen dollar schadevergoeding.

Vader en zoon deden als zangduo mee aan de wedstrijd en vielen op bij de makers van X Factor. Hyman en Stephen kregen extra zendtijd, maar daarvoor moesten extra beelden worden geschoten in Miami. Dat heeft volgens de deelnemers zo veel tijd en inspanning gekost dat de heren op het moment suprême niet meer konden presteren.

"Als gevolg van deze slopende en discriminerende fysieke en mentale inspanning hebben de juryleden en het publiek nooit de echte Hyman en Stephen Marks gezien", valt te lezen in de ingediende documenten. Vader en zoon werden door bedenker en juryvoorzitter Simon Cowell weggestuurd, omdat de talentenscout vreesde dat de 86-jarige Hyman de talentenjacht fysiek niet aan zou kunnen.

De familie Marks verwijt de Amerikaanse zender Fox, X Factor en Cowell onder meer nalatigheid en fraude. Fox, dat X Factor vanaf volgende maand gaat uitzenden, heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.