Groentetelers krijgen 27 miljoen uit EHEC-fonds

Nederlandse telers van komkommers, tomaten, paprika's, sla en courgette die zijn gedupeerd door de EHEC-uitbraak krijgen in totaal 27 miljoen euro uit het Europese steunfonds. Dat maakte het ministerie van Landbouw donderdag bekend.

Na de uitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland stortte de markt voor groente in. Verschillende tuinders hebben daarom delen van hun oogst vernietigd vanwege de extreem lage prijzen.

Dat de telers hiervoor een vergoeding zouden krijgen van vijftig procent van de gemiddelde prijs van die groenten, was al bekend. De financiële steun heeft betrekking op de periode van 26 mei tot 30 juni. De aanvragen zijn inmiddels beoordeeld door de Europese Commissie. Op basis daarvan krijgen de Nederlandse telers de 27 miljoen.

Aanvankelijk werd gedacht dat de bacterie afkomstig was van Spaanse komkommers; later bleek de bron van besmetting een Duitse kweker van kiemgroenten. Inmiddels is de uitbraak van de agressieve e-colibacterie voorbij en herstellen de prijzen voor groenten zich langzaam.