Demonstranten geslagen en opgepakt

De Wit-Russische politie heeft woensdag hard ingegrepen bij een betoging in de hoofdstad Minsk. Tientallen antiregeringsdemonstranten werden in elkaar geslagen of opgepakt. De betogers, die opriepen tot het vertrek van president Aleksandr Loekasjenko waren bijeengekomen voor een demonstratie waarvoor geen toestemming was verleend.

Agenten in burger schopten en sloegen de actievoerders, voordat ze in busjes werden afgevoerd. Het was de zesde keer dat er een dergelijke betoging werd gehouden. De demonstratie is onderdeel van een reeks demonstraties die de bijnaam 'Revolutie van de Sociale Netwerken' heeft gekregen. De beweging beweert duizenden aanhangers te hebben.

Honderden betogers hadden het alarm op hun mobiele telefoon op acht uur in de avond gezet. Het was een symbolische actie om andere Wit-Russen wakker te schudden en zich te verzetten tegen het regime van Loekasjenko. Bij eerdere protestacties klapten de actievoerders in hun handen.

De ontevredenheid onder Wit-Russische bevolking neemt toe nu het land terecht is gekomen in een van de ergste financiële crises sinds de val van de Sovjet-Unie. Het land heeft kortgeleden de roebel gedevalueerd en sindsdien zijn mensen aan het hamsteren geslagen en hebben zich lange rijen gevormd bij geldwisselkantoren.

Wit-Rusland staat onder grote druk van Rusland en het Westen. Moskou wil meer controle over de Wit-Russische economie in ruil voor leningen aan de regering van Loekasjenko. De Europese Unie daarentegen heeft gedreigd met meer sancties om Loekasjenko te straffen voor de harde aanpak van de oppositie.