Meer vertrouwen in meerderheid gedoogcoalitie

Steeds meer Nederlanders denken dat de gedoogcoalitie over tweeënhalve week een meerderheid behaalt in de Eerste Kamer. De afgelopen twee weken steeg het percentage mensen dat verwacht dat CDA, VVD en PVV minstens 38 zetels halen van 33 naar 39 procent. Dat blijkt donderdag uit een peiling van onderzoeksbureau Synovate.

Vooral VVD-kiezers hebben vertrouwen in een goede afloop, terwijl voornamelijk aanhangers van D66 en GroenLinks vermoeden dat de gedoogcoalitie een meerderheid op haar buik kan schrijven.

De groep die de kansen voor de gedoogcoalitie somber inziet, is overigens even groot als de groep wel een meerderheid verwacht. In totaal 22 procent weet het niet.

Synovate vermoedt dat de stijging van het aantal Nederlanders dat denkt dat VVD, CDA en PVV op 23 mei een meerderheid krijgen, komt doordat in de pers vrij veel aandacht is geweest voor Provinciale Statenleden die naar het regeringskamp overstappen.

In de peiling zijn verder weinig verschuivingen te zien in het politieke landschap. De Tweede Kamer is deze week met reces.