'PVV verliest glans'

De PVV verliest deze week in de zetelpeiling twee zetels. Voor de tweede week op rij zegt minder dan 80 procent van de PVV-stemmers dat ze opnieuw PVV zou stemmen. Tot vorige week gaf altijd meer dan 80 procent in de peiling van Maurice de Hond aan opnieuw PVV te stemmen.

De VVD wint twee zetels. Het CDA verliest een zetel, terwijl GroenLinks er een stijgt. Daardoor staat de gedoogcoalitie nu op 74 zetels.

De Hond concludeert dat de glans er bij de PVV 'langzamerhand' wat vanaf lijkt te zijn. Tegelijk zou de VVD zich in het zetelaantal echt los beginnen te maken van de andere partijen. Bij de Kamerverkiezingen vorig jaar had de VVD een zetel meer dan nummer de twee, de PvdA. In de nieuwe peiling van De Hond staat de VVD op 36 en de PvdA op 25 zetels.

De Hond legt ook de waarderingscijfers voor VVD-leider Mark Rutte naast die van PVV-leider Geert Wilders. Daaruit blijkt dat de waardering voor Rutte sinds februari vorig jaar alleen maar is toegenomen. De waardering voor Wilders nam tot november toe, maar is nu afgenomen.

Wilders scoort gemiddeld een 4,1 en Rutte een 5,9. Onder de PVV-aanhang is Wilders nauwelijks populairder dan Rutte. De PVV-leider scoort daar een 7,3 en Rutte een 6,6.