Verschil VVD-PVV kleiner door ruzie over Grieken

Door het felle verzet tegen de steun aan Griekenland loopt de PVV in op de VVD. De VVD levert in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond 2 zetels in, de PVV wint er 3.

De VVD staat nu op 32 zetels, nog altijd 1 meer dan de partij er in de Tweede Kamer heeft. Het verschil tussen de VVD en de PVV is nu nog maar 5 zetels, terwijl dat een maand geleden nog 15 was.

VVD-premier Mark Rutte kwam deze week in de Tweede Kamer hard in aanvaring met PVV-leider Geert Wilders. Wilders dreigde Rutte dat hij een 'probleem krijgt in de politieke samenwerking' als blijkt dat de miljardensteun aan Griekenland ten koste gaat van 'Henk en Ingrid'. Volgens Rutte moet Wilders leiderschap tonen en ook 'impopulaire maatregelen' nemen.

Het CDA levert net als D66 en 50 Plus 1 zetel in. Het CDA staat nu met 13 zetels lager dan ooit in de peilingen van De Hond.

De peiling is gehouden voordat zaterdagavond bekend werd dat de VVD haar handtekening heeft geschrapt onder een wetsvoorstel om godslastering niet meer strafbaar te stellen.