Protest tegen kerncentrale loopt uit de hand

Tegenstanders van de bouw van een kerncentrale in Jaitapur in het westen van India hebben dinsdag vernielingen aangericht in een ziekenhuis en bussen in brand gestoken. Maandag viel er een dode toen de politie het vuur opende op demonstranten die een politiebureau aanvielen.

Inwoners van Jaitapur voeren al vier jaar actie tegen de voorgenomen bouw van de kerncentrale, die dit jaar moet beginnen. Het verzet tegen de komst van de centrale is nog toegenomen door de nucleaire crisis in Japan. Jaitapur ligt in een gebied waar aardbevingen voorkomen.

In Jaitapur moet de grootste kerncentrale ter wereld verrijzen. De centrale komt te bestaan uit zes eenheden, waarvan de eerste in 2018 moet gaan draaien. Exploitant is het Franse kernenergiebedrijf Areva en de kosten bedragen bijna 7 miljard euro.

De Indiase minister van Milieu Jairam Ramesh heeft gezegd dat er naar aanleiding van de ramp in Japan extra maatregelen genomen zullen worden om de veiligheid van de twintig Indiase kerncentrales te waarborgen. De centrale van Jaitapur komt op een hoge rots te staan en zal daardoor volgens de regering in het geval van een tsunami geen gevaar lopen.

Jaitapur ligt in de deelstaat Maharashtra. Tegenstanders van de centrale houden zaterdag een protestmars van een kerncentrale bij Mumbai, de hoofdstad van de deelstaat, naar Jaitapur.


Protest tegen kerncentrale loopt uit de hand (Foto: Novum)