Wilders: Stop betalingen aan Griekenland

Het kabinet moet meteen stoppen met het betalen van Nederlands belastinggeld aan Griekenland. "Nederland mag wel 5 miljard euro op tafel leggen, maar niet aan tafel aanschuiven", stelt PVV-leider Geert Wilders zondag.

Nederland betaalt flink mee aan een lening die Griekenland uit het slop moet trekken, maar was vrijdag niet uitgenodigd voor een Europees overleg over de financiële problemen in het land. "Wel betalen maar niet bepalen", concludeert Wilders.

In het radioprogramma Tros Kamerbreed noemde oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders de gang van zaken zaterdag een schoffering. Wilders vindt het daarnaast ook een vernedering.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) heeft eerder gezegd dat Nederland geen steun geeft omdat de Grieken en de Ieren zo zielig zijn, maar uit 'welbegrepen eigenbelang'. Voor de economie is het van groot belang dat de euro niet instort, en dat moet het reddingsplan voorkomen.

Alleen de PVV en SP zijn tegen het steunen van de in problemen geraakte EU-landen. Uit een peiling van EénVandaag bleek eerder dat een meerderheid van 58 procent vindt dat Nederland landen als Griekenland en Ierland geen steun moet geven, maar dat deze landen zelf uit de euro moeten stappen.