'Griekenland zou van euro af willen'

Griekenland zou overwegen uit de eurozone te stappen. De Griekse regering heeft hierop de afgelopen dagen gezinspeeld tegenover de Europese Commissie en andere lidstaten. Dat is vrijdag gemeld door het Duitse Spiegel Online.

Daarin staat ook dat de ministers van Financiën van de eurozone vrijdag in Luxemburg bijeen zouden komen om de Griekse crisis te bespreken. Dat laatste wordt met klem ontkend door de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, tevens voorzitter van de eurogroep. Ook een woordvoerster van minister Jan Kees de Jager (Financiën) zegt van niets te weten.

Dat Griekenland de eurozone zou willen verlaten, wordt vooralsnog nergens bevestigd. Een Duitse regeringsbron ontkent het bericht. Het land kreeg vorig jaar 110 miljard euro steun van EU en Internationaal Monetair Fonds, maar zit nog steeds in grote financiële problemen.

Vanwege de financiële crisis lijkt het mogelijk dat het bericht van Der Spiegel op waarheid berust. Der Spiegel heeft vaker wereldwijde primeurs die blijken te kloppen, maar slaat ook zo nu en dan de plank volledig mis.

Update 20.48 uur
Griekenland ontkent dat het land overweegt uit de euro te stappen. Dat heeft een zegsman bij het Griekse ministerie van Financiën vrijdag gezegd. Later vrijdag volgt een uitgebreidere verklaring van het Griekse ministerie.

'Griekenland wil uit eurozone stappen'
'Griekenland zou van euro af willen' (Foto: ANP)