FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 8 mei 2011

Vrouw Gouda mogelijk slachtoffer relatieconflict

De 24-jarige vrouw die zaterdagmiddag dood werd gevonden in haar woning in Gouda, is wellicht slachtoffer geworden van een relatieconflict. De politie laat zondag weten daar rekening mee te houden. Er is nog geen verdachte aangehouden.

De politie trof het lichaam van de vrouw na een melding rond 16.00 uur aan in de woning aan de Wilde Wingerdlaan. Van wie die melding kwam, heeft de politie niet bekendgemaakt. Ook is nog onduidelijk hoe de vrouw is omgebracht.

De politie heeft een groot team op de zaak gezet en verricht onder meer een buurtonderzoek.

Grensconflict Thailand en Cambodja niet gesust

Pogingen van Zuidoost-Aziatische regeringsleiders een eind te maken aan het grensconflict tussen Thailand en Cambodja zijn zondag op niets uitgelopen. De regeringsleiders van de lidstaten van het samenwerkingsverband van Zuidoost-Aziatische landen, Asean, zijn in Jakarta bijeen voor een tweedaagse top.

De premiers van Thailand en Cambodja gingen zondag met elkaar in gesprek onder leiding van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono. Er kon echter geen akkoord worden bereikt over een staakt-het-vuren. "Er is geen besluit genomen", aldus de Thaise minister van Buitenlandse Zaken Kasit Piromya. Hij wilde niet zeggen wat er precies besproken is. "Er is hierna meer overleg nodig", wilde hij alleen nog kwijt.

Beide partijen lijken niet toe te willen geven. De Cambodjaanse premier Hun Sen noemde de eis van Thailand de Cambodjaanse troepen terug te trekken 'irrationeel en onacceptabel'. "Het is juist Thailand dat zijn troepen moet terugtrekken", zei hij zaterdag.

De Thaise premier Abhisit Vejjajiva bleef volhouden dat zijn land geen kwade bedoelingen heeft. Hij benadrukte daarnaast dat interventie door een derde partij niet gewenst is. Hij doelde op een poging van Cambodja de kwestie via het Internationaal Gerechtshof te regelen. "Dit is iets waar we over moeten praten en we moeten aan de wereld bewijzen dat wij dit als leden van Asean kunnen oplossen."

Inzet van de strijd in het grensgebied vormen eeuwenoude tempelcomplexen die door beide landen worden geclaimd. De gevechten begonnen eind april bij de tempels Ta Krabey en Ta Moan. De tempels stammen uit de tijd van het Khmer-rijk, dat ooit uit Thailand en grote delen van Cambodja bestond. Later breidde de strijd zich uit tot het tempelcomplex Preah Vihear.

Preah Vihear staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het complex werd tot woede van veel Thai in 1962 door het Internationaal Gerechtshof toegewezen aan Cambodja. In februari werd ook al gevochten bij Preah Vihear.


Grensconflict Thailand en Cambodja niet gesust (Foto: Novum)

Woning beschoten in 't Zand

In 't Zand is in de nacht van zaterdag op zondag een raam van een woning beschoten. De bewoners waren rond 01.00 uur thuisgekomen, gingen naar boven en hoorden even later glasgerinkel. Er is meerdere keren geschoten op de woning aan de Tulpstraat, laat de Noord-Hollandse politie weten. Er zijn geen verdachten aangehouden.

In het raam van de woonkamer bleken meerdere kogelgaten te zitten en in de voortuin werden patroonhulzen gevonden. De politie doet onderzoek naar de achtergrond van het incident en is op zoek naar mensen die meer informatie hebben.

Heidfeld niet blij met actie van Petrov

Nick Heidfeld eindigde de Grand Prix van Turkije vandaag als zevende, één plaats voor zijn teamgenoot Vitaly Petrov. De Lotus Renault GP-coureur was hier allerminst blij mee, omdat de teamgenoten elkaar in de race even in de wielen hebben gereden en dat er meer in had gezeten.

Heidfeld was tijdens de race sneller dan Petrov en reed halverwege de race enkele bochten naast de Rus die hem voor het opdraaien van start/finish bijna de pitstraat induwde. Heidfeld hief zijn hand uit de cockpit om zijn misbaar tegenover Petrov te maken. Later in de race wist de Duitser de Rus wel te passeren en zevende te worden. Was hij niet opgehouden geweest dan had hij mogelijk zelfs nog de zesde stek van Jenson Button af kunnen nemen.

"Ik ben niet helemaal gelukkig met mijn race. Ik was telkens omringd door verkeer en inhalen was moeilijk. Het hielp ook niet dat Vitaly me toucheerde. Maar ons tempo en onze strategie waren goed en het is altijd mooi om punten te scoren. Toch denk ik dat er meer in had gezeten, zelfs vanaf de negende startplaats," zei Heidfeld.

Petrov had last van een andere aanrijding die zijn race bepaalde. "Het was een interessante race. Mijn aanvaring met Michael Schumacher compromitteerde mijn race. Als hij me niet hard geraakt, had ik het beter kunnen doen. Ik ben blij dat ik aan het eind Sébastien Buemi nog kon passeren voor de achtste plaats," zei de Rus.

Duizenden Marokkanen eisen hervormingen

Duizenden Marokkanen zijn zondag in Marrakech de straat opgegaan om hun roep om hervormingen kracht bij te zetten. Het was de jongste betoging sinds op 20 februari voor het eerst werd gedemonstreerd.

De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft eerder al hervormingen van de grondwet toegezegd om te voorkomen dat Marokko ten prooi valt aan de massale protesten die elders in de Arabische wereld plaatsvinden.

De betogers eisten niet alleen hervormingen, maar stonden ook stil bij de terreuraanslag op een café aan de rand van het beroemde plein Djemma el-Fna. De actievoerders hielden een protestmars en liepen langs het zwaarbeschadigde koffiehuis, waar op 28 april zeventien mensen omkwamen.

Veertig aanhoudingen rond bekerfinale Rotterdam

De Rotterdamse politie heeft zondag rond de bekerfinale tussen Ajax en FC Twente veertig mensen aangehouden. Het ging om zaken als baldadigheid, vernieling en belediging, laat een politiewoordvoerder weten. De sfeer in de bijna volle Kuip tijdens het door Twente gewonnen duel was volgens haar 'heel goed'.

Zowel supporters van Ajax als van Twente waren met in totaal zo'n vierhonderd bussen naar Rotterdam gekomen. Ajax-fans vernielden twee bussen, reden voor de busmaatschappij om twaalf bussen leeg naar Amsterdam te laten terugrijden. De ongeveer vierhonderd fans die hierin zouden worden vervoerd, zijn op de trein gezet.

Opnieuw gevechten in Caïro

Honderden christenen en moslims hebben elkaar zondag in het centrum van de Egyptische hoofdstad Caïro bekogeld met stenen. Enkele uren eerder had een groep ultraconservatieve moslims een kerk in brand gestoken. In de nacht van zaterdag op zondag kwam het ook al tot een treffen tussen de twee partijen. In totaal zijn dit weekeinde bij het geweld twaalf mensen om het leven gekomen en zeker tweehonderd raakten gewond.

Islamitische jongeren vielen zondagmiddag een grote groep koptische christenen aan die van het gebouw van het Egyptische openbaar ministerie naar het pand van de staatstelevisie marcheerden. Beide partijen begonnen elkaar daarop te bekogelen met stenen. Tientallen raakten gewond, maar volgens een christelijke activist greep een legereenheid die in de buurt was niet in.

Enkele uren eerder vielen ultraconservatieve moslims een kerk in de sloppenwijk Imbaba aan. Aanleiding voor de aanval waren geruchten dat een voorheen christelijke, maar inmiddels tot de islam bekeerde vrouw was getrouwd met een islamitische man.

Volgens de honderden moslims die naar de kerk getrokken waren, hebben leden van de koptische gemeenschap de vrouw ontvoerd en werd ze vastgehouden in de kerk. Er werden brandbommen naar het kerkgebouw gegooid, die daarop deels in brand vloog. Elders viel een bende gewapende jongeren een appartementencomplex aan met brandbommen en ook winkels in de wijk werden bestookt met molotovcocktails.

De Egyptische veiligheidsdiensten probeerden met traangas de groepen te scheiden, maar slaagden hier niet in. Later zette het Egyptische leger pantservoertuigen in en de hoofdweg richting het gebied werd afgesloten.


Opnieuw gevechten in Caïro (Foto: Novum)

Ajax-supporters vernielen bussen

Bij het Rotterdamse voetbalstadion De Kuip zijn zondagavond vierhonderd Ajax-supporters gestrand wegens gebrek aan bussen naar Amsterdam. De busmaatschappij die verantwoordelijk is voor het vervoer van de supporters heeft twaalf bussen leeg teruggehaald omdat enkele supporters op de heenweg bussen hebben vernield. Dat heeft de politie gemeld.

"We hoorden dit pas na de wedstrijd. Helaas kunnen we de daders niet meer achterhalen", liet een woordvoerdster van de politie weten. De politie probeert de gestrande supporters per trein terug te laten gaan naar de hoofdstad.

De politie heeft tijdens de wedstrijd tussen FC Twente en Ajax in De Kuip zondagavond 32 aanhoudingen verricht onder supporters wegens vernieling en belediging, aldus de woordvoerdster. Volgens haar is de sfeer goed geweest.

Ajax-supporters vernielen bussen
Ajax-supporters vernielen bussen (Foto: ANP)

Maaskant nadert landstitel met Wisla Krakow

Robert Maaskant is dichtbij het landskampioenschap in Polen. De trainer van Wisla Krakow won met zijn ploeg op bezoek bij Lechia Gdansk met ruime cijfers: 0-3. De Nederlander kwam tijdens het seizoen over van NAC Breda en presteerde aanvankelijk moeizaam. Maaskant kreeg zijn ploeg echter aan de praat en koerst nu af op het kampioenschap na een zege op Gdansk.

Wisla boekte dankzij doelpunten van Tsvetan Genkov, Andraz Kirm en Michail Sivakov een ruime overwinning op Gdansk. Aan de kant van de bezoekers deed ook voormalig Oranje-international Kew Jaliens de hele wedstrijd mee. Jaliens maakte eerder de overstap van AZ naar Polen.

Wisla heeft dankzij de drie punten bij Gdansk een goed uitzicht op de landstitel. De ploeg van Maaskant heeft een voorsprong van zes punten op Jagiellonia Bialystok. De titelconcurrent ging eerder dit weekend onderuit in de Poolse competitie. Beide ploegen spelen nog vijf duels.

Politie vindt verdronken matroos

De politie heeft zondagmiddag het levenloze lichaam een 60-jarige buitenlandse matroos gevonden. De man was rond 00.15 uur in de haven van het Gelderse plaatsje IJzendoorn vermoedelijk van boord gevallen en verdronken.

Het Landelijk Dregteam van het Korps Landelijke Politiediensten vond het stoffelijk overschot omstreeks 15.30 uur. Eerder dit weekeinde vond het team al lichamen in het IJmeer en in Hellendoorn.

[Giro] Petacchi van geen kwaad bewust

Alessandro Petacchi won vandaag de tweede rit van de Giro d'Italia. De Italiaan versloeg in de massasprint Mark Cavendish, die achteraf kwaad was op de rijder van Lampre. Petacchi zou drie keer van zijn lijn zijn afgeweken.

"Als ik echt iets verkeerd had gedaan, dan zou de jury me wel gediskwalificeerd hebben," zei Petacchi na de finish. "Ik vond dat ik een mooie sprint heb gereden. Ik ben zelf aangegaan en op kop mag ik mijn lijn bepalen. Ik kreeg in de finale veel hulp van Hondo, die was fenomenaal."

Het was de 22e ritzege van Ale-Jet in de Giro. "Het doet deugd om opnieuw te winnen in de ronde van mijn land," besloot de Italiaan van Lampre.

[Giro] Cavendish: "Petacchi week drie keer af"

Mark Cavendish veroverde vandaag de roze leiderstrui in de Giro d'Italia. De Brit van HTC-High Road had dit feit graag opgefleurd met een ritzege, maar zag dat Alessandro Petacchi er met de bloemen vandoor ging. Achteraf was Cavendish vooral kwaad op de Italiaan, die hem in zijn ogen ophield.

"Wat er gebeurde in de laatste 200 meter? Petacchi week tot drie keer toe van zijn lijn af,"zei Cavendish in het interview na de finish. "Op die manier moest ik twee keer inhouden en mijn sprint opnieuw lanceren. Als ik zo sprint, dan word ik zeker gediskwalificeerd."

"Ik ben blij dat we de roze trui in de ploeg konden houden, want de jongens hebben de hele dag hard gewerkt."

[Primera División] FC Barcelona te sterk voor Espanyol

FC Barcelona is dichtbij de 21e landstitel. De Catalanen wonnen vandaag met 2-0 van stadsgenoot RCD Espanyol. Het onderlinge verschil met concurrent Real Madrid is nog altijd acht punten, waar de Spaanse competities nog drie speelronden telt.

FC Barcelona kwam na een half uur spelen op voorsprong door een doelpunt van Andrés Iniesta. In de tweede helft bepaalde Gerard Piqué de eindstand met de tweede treffer voor de thuisploeg. Hierdoor heeft de formatie van trainer Josep Guardiola nog maar één punt nodig om de derde opeenvolgende landstitel in de wacht te slepen.

Naast de Spaanse titel strijdt FC Barcelona ook nog mee om de Champions League. De Spanjaarden staan namelijk in de finale van het miljoenenbal en spelen op 28 mei de finale tegen Manchester United. De plaats van handeling is Wembley.

Code rood in Noord-Limburg

In het noordelijke deel van Limburg is sinds zondag de hoogste alarmfase van kracht vanwege extreme droogte in de natuurgebieden. Dat staat op de site Natuurbrandgevaar.nl.

Brandweerkorpsen zijn bij code rood 'zeer waakzaam' en rukken met extra materieel en mankracht uit bij een melding van een natuurbrand. Ook wordt vanuit de lucht gesurveilleerd.

In de provincie Utrecht en een deel van Noord-Holland geldt code rood sinds woensdagochtend. Dinsdag ging de Veluwe al terug naar code rood, die ook in delen van Brabant en de Achterhoek is ingesteld.

Vorige week was de code al in veel delen van het land van kracht, maar deze werd in de meeste gebieden teruggebracht tot code oranje na enkele regenbuien in de nacht van woensdag op donderdag. De afgelopen week zijn in diverse delen van het land natuurgebieden in de as gelegd.


Code rood in Noord-Limburg (Foto: Novum)

Twee zware explosies in Abbottabad

Twee zware explosies hebben zondag de Pakistaanse stad Abbottabod opgeschrikt. Dat hebben ooggetuigen gezegd. Wat de oorzaak van de ontploffingen is, is onduidelijk.

In Abbottabad staat de villa waar Al Qaidaleider Osama bin Laden maandag werd gedood door Amerikaanse elitetroepen. Eerder zondag waren geen ongebruikelijke activiteiten gaande in de garnizoensstad. Er wordt gespeculeerd dat de Pakistaanse autoriteiten de villa willen slopen om een eind te maken aan alle aandacht van de media die de stad sinds de aanval op Bin Laden krijgt.

Giggs: "We zijn er bijna"

Ryan Giggs heeft in zijn prijzenkast al een plaatsje ingeruimd voor de nieuwe landstitel van Manchester United. De formatie van trainer Sir Alex Ferguson, dat vandaag van Chelsea won (2-1), heeft aan een gelijkspel tegen Blackburn Rovers voldoende.

"In theorie hebben we de titel nog niet gewonnen, maar we zijn er bijna", aldus Giggs na afloop van de kraker tegen Chelsea. Manchester United kan bovendien een record vestigen, aangezien de nieuwe landstitel de negentiende in de historie van de club is.

Liverpool was in de afgelopen jaren het meest succesvol en pakte tot nu toe achttien landstitels. "Vijftien of twintig jaar geleden had niemand dat gedacht," realiseerde Giggs zich. "Het is een geweldige prestatie van deze club en van deze manager om onze grote rivaal uit de jaren zeventig, tachtig en negentig te overtreffen."

Giggs speelt sinds 1991 voor Manchester United en bleef de club vervolgens trouw.

Djokovic verslaat Nadal ook op gravel

Novak Djokovic heeft het ATP Masters Series toernooi van Madrid op zijn naam gezet. De Serviër versloeg na twee uur en een kwartier Rafael Nadal op zijn thuisgrond met 7-5 en 6-4. Het was alweer de zesde toernooizege van Djokovic, die al 34 wedstrijden op rij ongeslagen is.

In de eerste set nam Djokovic direct een 4-0 voorsprong, maar zag Nadal langzaamaan terugkomen in de set. De Spanjaard brak ook twee keer terug, maar leverde op 6-5 weer zijn service in waardoor de Serviër de set won.

Nadal liet zich niet kennen en brak Djokovic direct in set 2. Djokovic, die Nadal al versloeg in de finales van Indian Wells en Miami, kwam gelijk weer terug, waarna het tot 5-4 gelijk op ging. Djokovic had echter meer grip op de service van Nadal dan andersom en kreeg drie matchpoints op diens service.

Het tweede wedstrijdpunt was raak voor Djokovic, die daarmee de reeks van 39 overwinningen van Nadal op gravel doorbrak.

Balotelli: "Ik ben mezelf, een verlegen jongen"

Mario Balotelli kwam in zijn nog prille loopbaan geregeld in opspraak vanwege enkele opmerkelijke incidenten. De 20-jarige Italiaan denkt dat men een verkeerd beeld schetst. Balotelli is naar eigen zeggen inmiddels aangepast aan Engeland, waar hij speelt voor Manchester City.

"Ik heb het nu goed naar mijn zin in Engeland. Toen ik hier arriveerde was het moeilijk omdat ik een omschakeling moest maken van Italië naar Engeland. Ik ben pas twintig jaar, dus dat was erg lastig. Nu voel ik me goed", zei de spits volgens Voetbal International.

"Mensen hebben een verkeerd beeld van me. Ik ben een verlegen jongen en ik heb graag plezier. Dingen die normale twintigjarigen doen vind ik leuk om te doen. Ik ben mezelf en dat is normaal. Als mensen mij verhalen vertellen over mij moet ik lachen. Die verhalen zijn simpelweg niet waar. Ik ben een voetballer en vind het spelen en trainen vermakelijk", aldus het enfant terrible.

"Wat mensen over mijn privéleven zeggen boeit me niet, ze weten niet waar ze over praten", zei Balotelli, die overkwam van Internazionale. "José Mourinho kon mij niet handelen. Hij begreep me niet. Mancini (City-trainer, red.) doet wat Mourinho niet lukte. Hij is anders. Het zijn beiden goede trainers maar andere personen. Mancini helpt me. Als ik een probleem had keerde Mourinho altijd zijn rug naar mij toe."

Alonso geniet weer van racen

Fernando Alonso behaalde vandaag in de Grand Prix van Turkije met de Ferrari een knappe derde plaats. De Italiaanse renstal zat in het begin van dit seizoen niet goed bij, maar op Istanbul Park reed de Spanjaard voor het team uit Maranello een sterke race die resulteerde in het eerste podium sinds de Grand Prix van Brazilië.

"Ik denk dat we een goed weekend hebben gehad. De wagen presteerde iets beter ten opzichte van de eerste drie races voor het kampioenschap. Ik kon mooie inhaalacties uitvoeren en voor het podium vechten. We hebben weer kunnen genieten van echt racen," zei Alonso die nog geen vuist kon maken tegen Sebastian Vettel, maar wel een groot deel van de race voor Webber reed, maar de Australiër uiteindelijk toch voorbij moest laten gaan.

Ferrari zal voor de Grand Prix van Spanje weer een serie updates meenemen, waardoor het gat met de top verder verkleind moet worden. "Het gevecht met Red Bull Racing is vandaag nog te vroeg om aan te gaan, dat is een moeilijk verhaal. Volgende race proberen we het weer, want we zitten best dichtbij," sloot de Spanjaard af.

Woningbrand Dordrecht blijkt aangestoken

De woningbrand waarbij in de nacht van zaterdag op zondag in Dordrecht drie gewonden vielen, is aangestoken. Dat meldt de politie, die 25 rechercheurs op de zaak heeft gezet.

Een 47-jarige man en een 48-jarige vrouw verlieten het pand zelfstandig en zijn gewond naar een ziekenhuis gebracht. De 17-jarige zoon van het echtpaar raakte wel ernstig gewond en moest door de brandweer uit de woning worden bevrijd. Hij is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht

De brand in de woning aan de Jagerweg brak rond 02.15 uur uit. De woning raakte zwaar beschadigd en is onbewoonbaar verklaard. De twee naastgelegen woningen liepen rookschade op. De politie heeft een uitgebreid sporen- en buurtonderzoek ingesteld en is op zoek naar getuigen.

Hulpdiensten aan het werk
Hulpdiensten aan het werk (Foto: FOK!)

Woning zwaar beschadigd na brand
Zware schade aan de woning (Foto: FOK!)

Meer foto's en achtergronden vind je op ons forum.

[KNVB Beker] Uitslag FC Twente - Ajax

FC Twente heeft zondagavond de KNVB Beker gewonnen. In de finale werd na verlenging Ajax met 3-2 verslagen. In de 117e minuut was het invaller Marc Janko die de tukkers de zilveren dennenappel bezorgden.

De twee ploegen maakten er een boeiende wedstrijd van waarin Twente licht de overhand had. Nadat de ploeg uit Enschede enkele kansen had gemist, nam Ajax de regie over. De Zeeuw draaide simpel weg bij Janssen en schoot de 0-1 binnen. Daarna zetten de tukkers aan, maar of ze mikten naast, of ze stuitten op Vermeer. Ebecilio schoot vlak voor rust via het lichaam van Brama de 2-0 binnen. Brama maakte zijn fout echter goed door vijf minuten later de 2-1 te maken.

Vermeer hield zijn ploeg na rust aanvankelijk met enkele reddingen op de been maar hij had geen antwoord op een schuiver van Janssen. In het vervolg was de wedstrijd meer in evenwicht en beide ploegen waren dicht bij de 3-2. Na negentig minuten was het echter 2-2 waardoor er moest worden verlengd.

Ajax kreeg in de verlenging via Blind en Siem de Jong de beste kansen. Maar het was Janko die vlak voor tijd uit een vrije trap van Janssen de winnende treffer maakte.

FC Twente

3 - 2 n.v.

AFC Ajax

 45' Brama
 56' Janssen
 117' Janko
   19' De Zeeuw
 40' Ebecilio
 
 Gele kaart: Douglas, Brama, Janssen, De Jong, (FC Twente), De Zeeuw, Blind, Enoh, Cvitanisch, (AFC Ajax)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Boschker
Tiendalli
Wisgerhof (Bengtsson/100)
Douglas
Buysse
Landzaat
Brama
Janssen
Ruiz
De Jong (Janko/106)
Chadli (Bajrami/91)
  Vermeer
v.d.Wiel (Cvitanisch/91)
Alderweireld
Vertonghen
Boilesen (Blind/73)
De Zeeuw (Enoh/66)
Anita
Eriksen
Sulejmani
De Jong
Ebecilio

Brabant in de ban van 'UFO'

De inwoners van Heeswijk-Dinther zijn in de ban van een UFO. De Brabanders zagen twee weken geleden hoe een vreemde bol uren boven hun woonplaats hing.

Op 23 april werd de UFO even na het middaguur waargenomen waarop men direct besloot haarscherpe foto's te nemen. "Ik zag een prachtige planeetachtige bol", laat de fotograaf aan Niburu weten. "De bol hing voor mijn gevoel stil. Ik probeerde een aantal zaken uit te sluiten zoals een grote luchtballon, deze zou dan wel erg hoog hebben gehangen en bovendien zag ik geen bijbehorende vlam of mand."

Het object vloog in ruim twee uur tijd langzaam van oost naar west.

Helaas voor deze nieuwsposter is het geen orb of UFO, maar een ballon met een grote unit eronder van 'Golden Eyes'. Dit stond, samen met de Franse vlag, te lezen op de ballon.

Goede startpositie voor Thor

Nu Marvels nieuwste verschijning, Thor, ook in de VS is gelanceerd, kunnen de studiobazen langzaam de balans beginnen op te maken. Het was een lichte gok om een relatief onbekende acteur een relatief onbekend personage te laten vertolken, maar heeft het gewerkt? Het antwoord is ja. En daarmee lijkt de weg vrij voor andere projecten.

Distributiepartner Paramount verwachtte dat Thor het beter zou doen dan X-Men en Fantastic Four, twee andere Marvel-franchises die in hun openingsweekends zo'n 39 miljoen euro opbrachten, maar niet zo goed als Spider-Man of Iron Man. Deze meer populaire films deden zo'n 70 miljoen euro in hun eerste weekend. Thor heeft tot nu toe 122 miljoen euro opgebracht in het openingsweekend in de VS met daarbij nog de eerdere opbrengsten in onder andere Australië en Europa, die het totaal naar 168 miljoen brengen.

Het succes van Thor is een goed teken voor Marvel, dat nu ook minder bekende personages als Dr. Strange, Runaways of Ant Man als film kan gaan ontwikkelen. En natuurlijk versterkt dit de waarschijnlijkheid van een tweede Thor-film. Tot slot verstevigt dit het vertrouwen in het Marvel Cinematic Universe, waarvan het volgende hoofdstuk, Captain America: The First Avenger, in juli verschijnt.

Thor in vol ornaat
Chris Hemsworth als Thor

Pirelli maakt meer compounds voor races bekend

Bandenfabrikant Pirelli heeft voor weer enkele Grands Prix bekend gemaakt met welk rubber de Formule 1-coureurs zullen gaan racen. Hierdoor is de bandenkeuze tot en met de Grand Prix van Groot-Brittannië die half juli wordt gehouden bekend.

Pirelli maakte eerder al de keuze voor Spanje en Monaco bekend, waarbij in laatstgenoemde race de superzachte band het racedebuut zal gaan beleven. Voor de race in Canada zal er net als in Monaco gereden gaan worden met de zachte en superzachte banden, terwijl in Valencia gereden wordt met superzacht en medium. De zachte en harde banden worden voor de race op Silverstone uit de kast getrokken.

Daarnaast maakte de Italiaanse bandenfabrikant bekend dat de geteste nieuwe harde band vanaf de Grand Prix van Spanje in het programma opgenomen zal gaan worden. Deze gaat langer mee, waardoor de teams meer kunnen variëren met de strategie. Daarnaast dringt het merk aan op de aanpassing van de regels voor de natweerbanden. De teams krijgen per weekend maar een beperkt aantal setjes en kunnen als een weekend nat verloopt al tijdens de kwalificatie door het verse rubber heen zijn, waardoor de race lastig zal gaan verlopen. Door meer banden ter beschikking te stellen wordt dit voorkomen.

Leider drugsbende Mexico opgepakt

De Mexicaanse autoriteiten hebben vrijdag in Mexico-Stad een vermoedelijke leider van een drugsbende opgepakt. Het ministerie van Openbare Veiligheid liet zondag weten dat de man, de 22-jarige José Zarco Cardenas, de leiding had over een drugsbende in de deelstaat Morelos. De groep heeft zich in het verleden afgescheiden van het Beltran Levya-kartel na de dood van leider Arturo Beltran Levya in december 2009.

In Mexico-Stad waren zondag meer dan zeshonderd mensen op de been om te protesteren tegen het drugsgeweld in Morelos. De betoging werd geleid door een Mexicaanse dichter, wiens zoon werd vermoord door drugshandelaars.

Steve Jobs furieus na falen product

Het blad Fortune, dat bekendstaat om de jaarlijkse lijst van rijkste mensen op aarde, had zich verdiept in hoe Apple CEO Steve Jobs reageert op het falen van producten.

Een voorbeeld in het artikel was de problematiek rondom de clouddienst MobileMe, welke zeer slecht was ontvangen door de vele bugs. Jobs heeft het leidinggevende team dat verantwoordelijk was voor de dienst bestraft en gezegd dat ze de reputatie van Apple hadden aangetast. "Je moet iemand haten voor het feit dat ze je laten zitten", aldus Jobs.

Het team achter MobileMe legde aan Steve Jobs uit waarvoor de dienst was bedoeld, waarop Jobs zei: "So why the fuck doesn't it do that?" (Dus waarom doet het dat niet?). De leidinggevenden zijn inmiddels ontslagen en vervangen door nieuwe leidinggevenden.

Mogelijk komt Apple met een nieuwe versie van de dienst en zal het bedrijf deze komende zomer introduceren. Er zijn ook geruchten rondom een clouddienst om muziek in iTunes van elke locatie toegankelijk te maken. 

DRS wel toegestaan in Monaco

Tijdens de Grand Prix van Monaco zullen de Formule 1-coureurs wel gebruik kunnen gaan maken van de verstelbare achtervleugel. Een aantal teams had vanuit de optiek van de veiligheid verzocht om het systeem buiten werking te stellen in het Prinsdom, maar zonder succes.

Vandaag werd tijdens de rijdersbriefing in Turkije de kwestie besproken, met Mark Webber als een van de grootste pleitbezorgers voor een eenmalig verbod op het gebruik van de vleugel. De teams die tegen een verbod waren brachten in dat ze voor de race met een speciale achtervleugel moesten komen en de tijd hiervoor tekort was. FIA-directeur heeft de argumenten van beide partijen afgewogen en besloten om het gebruik van de vleugel toch toe te staan.

Waarschijnlijk zal het 'rechte stuk' bij start/finish aangewezen worden als inhaalzone en niet de tunnel, zoals vooraf werd gevreesd.

[Premier League] Uitslag United - Chelsea

Manchester United kan de landstitel nauwelijks meer ontgaan. De Red Devils wonnen op Old Trafford met 2-1 van concurrent Chelsea en hebben met nog twee duels te gaan een voorsprong van zes punten. De doelsaldi van beide ploegen zijn gelijk. Als United volgende week bij Blackburn Rovers minimaal een punt pakt is het achttiende kampioenschap een feit.

De ploeg van Sir Alex Ferguson kwam flitsend uit de startblokken en stond al na 36 seconden met 1-0 voor. Javier Chicharito Hernandez werd diep gestuurd en kon door slecht dekken van David Luiz alleen door op doelman Petr Cech: 1-0. Halverwege de pauze leek het duel beslist toen Nemanja Vidic met het hoofd voor de 2-0 zorgde.

Ook in het tweede bedrijf was het United dat de lakens uitdeelde. Carlo Ancelotti bracht Alex en Michael Essien in het veld voor meer stabiliteit, waardoor Chelsea wat rustiger oogde. Naarmate de tweede helft vorderde gaf Chelsea meer ruimte weg en ontstonden grote gaten op het middenveld. Ondanks een aantal gevaarlijke uitbraken wisten de Mancunians echter niet te scoren.

Frank Lampard bracht de spanning in de wedstrijd even terug met de aansluitingstreffer namens Chelsea. De Engels international verlengde twintig minuten voor tijd een kopbal van Branislav Ivanovic tot doelpunt. In het vervolg werd niet meer gescoord.

Eerder op de middag ging Arsenal met 3-1 onderuit bij Stoke City. De Londenaren haalden slechts elf punten uit de laatste negen duels en zijn definitief afgehaakt in de strijd om het kampioenschap in de Premier League. Arsenal won in 2005 voor het laatst een grote prijs.

De Gunners liepen bijna het hele duel achter de feiten aan en stonden bij rust al met 2-0 achter tegen de finalist van de FA Cup. Kenwyne Jones en Jermaine Pennant tekenden voor de treffers. Tien minuten voor tijd maakte Robin van Persie de aansluitingstreffer, maar Jon Walters bracht de marge twee minuten later weer op twee treffers, na knullig uitverdedigen van Johan Djourou.

Almeerder vast voor fatale steekpartij na feestje

Een 32-jarige man uit Almere is aangehouden op verdenking van het doodsteken van een 34-jarige plaatsgenoot en het neersteken van een 33-jarige vrouw uit Almere. Zowel de verdachte als de slachtoffers waren op bezoek bij een feestje in een woning aan de Rodosstraat en hadden vermoedelijk ruzie gekregen.

De overleden man en gewonde vrouw hadden een relatie, laat de politie weten. Agenten troffen de man en vrouw zaterdag even na 21.00 uur gewond op straat aan, vlak bij de woning aan de Rodosstraat. Na een korte zoekactie in de Eilandenbuurt werd de 32-jarige op basis van getuigenverklaringen aangehouden. Wat er precies is gebeurd in de woning en op straat is nog onduidelijk.

Het 34-jarige slachtoffer bleek zwaargewond en overleed zaterdagavond in een ziekenhuis. De vrouw is daar behandeld. De recherche is een uitgebreid onderzoek gestart en is op zoek naar getuigen. De verdachte is in een cel gezet.

Tuinklusser zorgt voor onrust in Apeldoorn

Diverse inwoners van Apeldoorn hadden zondag last van irritatie aan hun luchtwegen en prikkelende ogen. Dat werd vermoedelijk veroorzaakt door een onkruidbestrijdingsmiddel, laat de politie weten. Er hoefde niemand naar het ziekenhuis.

De brandweer kreeg rond 16.00 uur diverse meldingen van bewoners uit de omgeving van de Cavatinestraat in de wijk Anklaar. Een buurtbewoner had bij werkzaamheden in de tuin een onkruidbestrijdingsmiddel waarschijnlijk onvoldoende verdund. Het warme weer zou de overlast hebben verergerd.

Hulpdiensten hebben de omgeving afgezet en buurtbewoners geadviseerd ramen en deuren te sluiten. De betreffende bewoner werd niet thuis aangetroffen, waarna de brandweer de gebruikte stof met water heeft verdund. De brandweer en de afdeling milieu van de gemeente stellen komende week een nader onderzoek in.

Arrestaties bij demonstratie tegen snelweg Moskou

De politie heeft zondag in een buitenwijk van Moskou ongeveer 25 activisten opgepakt die demonstreerden tegen de aanleg van een snelweg tussen Moskou en Sint-Petersburg, die ten koste gaat van het oerbos Chimki. Voor de betoging was geen toestemming verleend.

De demonstranten werden aangehouden omdat ze bevelen om zich te verspreiden negeerden, zei een politiewoordvoerder volgens het Russische persbureau ITAR-Tass. Oppositiepartij Yabloko liet in een verklaring weten dat de politie zondag hard optrad tegen de demonstranten.

Het voornemen om delen van het eeuwenoude eikenbos te kappen in Chimki, iets ten noorden van Moskou, zorgt al jaren voor protesten. Sommige journalisten die over de kwestie schreven zijn ernstig mishandeld. Een van hen liep in 2008 blijvend hersenletsel op. Tegenstanders van de weg stellen dat degenen die betrokken zijn bij de aanleg hoge contacten in de regering hebben. De wegenbouwindustrie in Rusland staat bekend als uitermate corrupt.

De Russische president Dmitri Medvedev gaf in augustus na een golf van protest de opdracht het werk aan de snelweg stil te leggen om de route aan te passen. In december besloot het Kremlin echter dat de weg toch langs de oorspronkelijke route mag worden aangelegd. Waarschijnlijk was deze beslissing het gevolg van vriendjespolitiek.

De campagne voor behoud van het Chimki-bos was een initiatief van Michael Beketov, de oprichter en hoofdredacteur van een lokale krant, die vermoedens beschreef dat bestuurders persoonlijk van de aanleg van de autosnelweg zouden profiteren. Beketov werd in 2008 zo zwaar gemolesteerd dat hij blijvend hersenletsel opliep en zijn spraakvermogen verloor. De daders zijn nooit gepakt.

Kinderen Kenia gedood door explosief

Vier kinderen zijn zondag in het Keniaanse dorp Ole Maroroi om het leven gekomen toen een stuk munitie explodeerde. Een kind raakte zwaargewond. Dat heeft de Keniaanse politie bekendgemaakt.

De kinderen lieten hun koeien grazen in de buurt van een oefenterrein van het leger. Daar vonden ze het stuk munitie, dat ontplofte terwijl ze ermee speelden. Mogelijk ging het om een granaat. De kinderen waren tussen 4 en 8 jaar oud.

Keukenhof doet goede zaken

Door het aanhoudende zonnige weer doet de Keukenhof dit jaar goede zaken. Tot nu toe hebben al 800.000 mensen de bloemententoonstelling bezocht sinds de opening van het park op 24 maart. Dat is al meer dan het totale aantal bezoekers van vorig jaar. Dat heeft de Keukenhof zondag gemeld.

"Deze periode is fantastisch. Ik kan me sinds de opening maar twee regendagen herinneren", aldus een woordvoerster van het park.

De Keukenhof trekt als vanouds ook veel buitenlandse bezoekers. Fransen en Duitsers weten het park al jarenlang goed te vinden. "Maar we krijgen ook steeds meer bezoekers uit Rusland, India en China", aldus de zegsvrouw.

Keukenhof doet goede zaken
Keukenhof doet goede zaken (Foto: ANP)

Ziekenhuis Hengelo weer in gebruik

De afdelingen intensive care en spoedeisende eerste hulp in het ZGT Ziekenhuis in Hengelo zijn zondag sinds het begin van de avond weer in gebruik. Het functioneren van de twee afdelingen was door een stroomuitval zondagochtend de hele dag ontregeld. Patiënten die spoedeisende hulp nodig hadden, konden terecht in omliggende ziekenhuizen. Dat heeft een woordvoerder van het ziekenhuis gemeld.

Ook de intensive care functioneert zondagavond weer als normaal. Tijdens de stroomstoring moesten vijf patiënten handmatig worden beademd. Volgens de zegsman hebben patiënten niet in levensgevaar verkeerd tijdens de stroomstoring.

De oorzaak van de storing bleek een kortsluiting te zijn in een besturingskastje. De woordvoerder meldde dat er met het noodaggregraat niets mis is, wat eerder gevreesd werd.

Afdelingen ziekenhuis Hengelo weer in gebruik
Afdelingen ziekenhuis Hengelo weer in gebruik (Foto: ANP)

Kvitova klopt Azarenka in finale Madrid

Petra Kvitova heeft het tennistoernooi van Madrid op haar naam geschreven. De Tsjechische was in de finale met 7-6 (3), 6-4 te sterk voor de als vierde geplaatste Victoria Azarenka uit Wit-Rusland. Het is de derde toernooizege dit nog prille seizoen voor de nummer achttien van de wereld.

Door de winst treedt de 21-jarige Kvitova voor het eerst toe tot de mondiale top tien. Op de nieuwe ranglijst van morgen bezet zij de tiende plaats. Azarenka stijgt ondanks de nederlaag een plekje naar plaats vier.

"Ricciardo rijdt in 2012 voor Toro Rosso"

Daniel Ricciardo zal volgend seizoen waarschijnlijk in de Formule 1 gaan rijden. De Australiër is momenteel derde coureur bij Scuderia Toro Rosso en zal bij dat team gepromoveerd moeten worden tot racecoureur. Dit heeft teambaas Franz Tost vanuit Istanbul laten weten.

"Het is de bedoeling dat hij dit jaar alle circuits leert kennen, leert samenwerken met de engineers en wat ervaring opdoet met de media, zodat hij in 2012 voor ons kan racen," zei Tost die ontkent dat Ricciardo dit jaar al zijn racedebuut in de Formule 1 zal gaan maken.

Doden in Filipijnen door noodweer

Als gevolg van de tropische storm Aere zijn in het noordoosten van de Filipijnen zes mensen, onder wie een baby, om het leven gekomen. Meer dan honderdduizend mensen zijn op de vlucht geslagen voor aardverschuivingen.

Het noodweer veroorzaakte in de provincie Catanduanes aardverschuivingen en overstromingen, en zorgde voor stroomstoringen in verschillende stadjes. Binnenlandse vluchten zijn door de Filipijnse autoriteiten geannuleerd.

Franse voetbalbond: "Pas de nègres"

“Heren, hoe vinden we het de laatste tijd gaan?”, opent technisch directeur François Blaquart. Hij zit ontspannen, in een hagelwit pak, op de zwartleren stoel aan het hoofd van de tafel. “Liggen we op koers om de WK-rel achter ons te laten, of moeten we nog meer maatregelen nemen?” Hij heeft zelf een helder standpunt, die hij vandaag graag wil delen, maar hij wil eerst peilen hoe de twee mannen aan weerszijden van de tafel erover denken. Afwachtend op een reactie neemt hij een slokje van zijn koffie. Met een flinke scheut melk. “Zo wit mogelijk, zoals het hoort”, denkt hij bij zichzelf.

Uitslagen Topklasse zondagamateurs

Vandaag stond de negenentwintigste speelronde in de Topklasse bij de zondagamateurs op het programma. FC Oss had kampioen kunnen worden en zich kunnen verzekeren van promotie, maar de Brabanders lieten dit na. De koploper speelde op eigen veld gelijk tegen Argon. Achtervolger Achilles '29 profiteerde van deze misstap, want het won de derby van Groesbeek bij aartsrivaal De Treffers. Volgende week is het Achilles '29 - FC Oss. Als Achilles '29 wint, volgt een beslissingsduel om de titel. Bij ieder ander resultaat is FC Oss kampioen.

Onderin neemt VVSB plaats in de wachtkamer. De ploeg verloor vandaag en kan volgende week nog door de concurrenten Hollandia en FC Hilversum worden ingehaald. VVSB is uitgespeeld. Als Hollandia en Hilversum passeren, moet VVSB als nummer dertien de nacompetitie in.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
AFC JVC Cuijk 3-1
EVV FC Hilversum 0-0
Hollandia Baronie 1-1
FC Lienden Quick '20 2-3
FC Oss Argon 2-2
De Treffers Achilles '29 0-1
VVSB Haaglandia / Sir Winston 1-4

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Oss 27 15 11 1 56 47-23
2 Achilles '29 27 15 8 4 53 52-23
3 Argon 27 13 5 9 44 36-34
4 AFC 27 12 6 9 42 54-44
5 De Treffers 26 12 6 9 42 35-37
6 JVC Cuijk 27 11 8 8 41 45-44
7 Haaglandia / W. 27 11 6 10 39 56-41
8 EVV 27 10 7 10 37 36-32
9 Quick '20 27 10 6 11 36 43-43
10 FC Lienden 27 10 4 13 34 46-57
11 VVSB 28 9 5 14 32 34-48
12 FC Hilversum 27 7 10 10 31 29-39
13 Hollandia 27 7 9 11 30 24-32
14 Gemert 27 6 7 14 25 24-40
15 Baronie 27 3 6 18 15 31-55

[Giro] Petacchi klopt Cavendish in massasprint

Alessandro Petacchi is de winnaar geworden van de tweede etappe in de Giro d'Italia. De Italiaan klopte Mark Cavendish in een massasprint.

In de etappe over 242 kilometer besloot Sebastian Lang al na één kilometer in de aanval te gaan. Hij hoopte met een groepje weg te gaan, maar niemand ging met hem mee. Daardoor reed de Duitser een groot gedeelte van de dag alleen op kop. Zijn maximale voorsprong werd negentien minuten, maar op dertig kilometer van de streep werd hij ingelopen. Als troost mocht Lang na afloop wel de bergtrui aantrekken.

Een massasprint was vervolgens onvermijdelijk. Daarin gokte Cavendish verkeerd en werd daarna geklopt door Petacchi. De Brit schold daarna de Italiaan onterecht de huid vol. Omdat Cavendish gisteren met zijn ploeg de ploegentijdrit won neemt hij de roze leiderstrui over van zijn ploeggenoot Marco Pinotti.

Het was voor Petacchi zijn 22e etappezege in de Giro, waarmee in op gelijke hoogte komt met Fausto Coppi. In totaal heeft hij nu 48 zeges in de drie grote rondes.

Uitslag tweede etappe:

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Alessandro Petacchi Ita Lam 5:45.40
2 Mark Cavendish GB HTC z.t.
3 Manuel Belletti Ita Cng z.t.
4 Roberto Ferrari Ita And z.t.
5 Borut Bozic Slo Vac z.t.
6 Davide Appollonio Ita Sky z.t.
7 Tyler Farrar VS Gar z.t.
8 Robbie McEwen Aus RSh z.t.
9 Wouter Weylandt Bel Leo z.t.
10 Matteo Montaguti Ita AG2 z.t.

Algemeen klassement na tweede etappe:

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Mark Cavendish GBr HTC 6:06.27
2 Kanstantsin Sivtsov Wru HTC +0.12
3 Craig lewis VS HTC z.t.
4 Marco Pinotti Ita HTC z.t.
5 Lars Ytting Bak Den HTC z.t.
6 Alessandro Petacchi Ita Lam +0.16
7 Robert McEwen AUS Rsh +0.22
8 Fimiyuki Beppu Jap Rsh z.t.
9 jaroslav Popovich Oek Rsh z.t.
10 Tiago machado Por Rsh z.t.

VS wil weduwen Bin Laden spreken

De Verenigde Staten wil praten met de drie weduwen van Osama bin Laden. Dat heeft Tom Donilon, adviseur op het gebied van nationale veiligheid in de regering van president Barack Obama, zondag gezegd. De drie worden nog steeds vastgehouden door Pakistan.

Volgens Donilon kunnen de weduwen antwoord geven op de vraag of de Pakistaanse autoriteiten Bin Laden hebben geholpen bij het vinden van een schuilplaats.

De Amerikaanse regering heeft geen bewijs gevonden dat de Pakistaanse autoriteiten Bin Laden beschermd hebben, maar Donilon zei dat de Pakistaanse regering de VS 'van de informatie moet voorzien die zij in zijn villa gevonden hebben'. Volgens hem gaat het om de grootste hoeveelheid informatie die ooit bij een terrorist werd aangetroffen.

Hoewel de VS een belangrijke mijlpaal heeft bereikt in de strijd tegen Al Qaida, is de organisatie nog niet verslagen, aldus Donilon. De dreiging blijft bestaan, waarschuwde hij.

Limburgse waterschappen willen niet fuseren

De twee waterschappen in Limburg willen niet fuseren, zoals CDA, VVD en PVV hebben afgesproken in het vrijdag gepresenteerde bestuursakkoord voor de provincie. Volgens de voorzitters van de waterschappen Peel en Maasvallei en Roer en Overmaas staat een fusie haaks op afspraken uit 2008, meldt de regionale zender L1 zondag.

De twee waterschappen werken al op allerlei gebieden samen, waardoor de voordelen van een fusie volgens hen minimaal zijn. In totaal hebben de twee waterschappen zo'n vijfhonderd werknemers in dienst.

In het akkoord staat onder meer dat de provincie de komende jaren in totaal 50 miljoen euro gaat bezuinigen, onder meer door in subsidies te snijden. Ook verdwijnen er de komende vier jaar 185 banen bij de provincie. De drie bestuurspartijen hebben nog niet gereageerd op de wensen van de waterschappen.

Bahrein heft noodtoestand op

Bahrein heft de noodtoestand op die in maart was ingesteld vanwege de heftige protesten tegen de regering. Op 1 juni komt een einde aan de noodmaatregelen. Koning Hamad bin Isa al-Khalifa heeft dat bepaald, maakte het staatspersbureau BNA zondag bekend.

De sjiitische meerderheid in Bahrein was in februari en maart de straat opgegaan. De betogers eisten meer macht in het door soennitische moslims geleide land. Bij confrontaties met de oproerpolitie zouden enkele tientallen mensen zijn omgekomen.

Bahrein heft noodtoestand op
Bahrein heft noodtoestand op (Foto: ANP)

Luhukay leidt Augsburg naar Bundesliga

FC Augsburg is zo goed als zeker van promotie. De ploeg van Jos Luhukay won vandaag met 2-1 van FSV Frankfurt en is daardoor bijna zeker van de tweede plaats in de Tweede Bundesliga. De eerste twee clubs promoveren rechtstreeks naar de Bundesliga, de derde plaats geeft recht op play-offs om promotie. FCA acteerde nooit op het hoogste niveau.

Augsburg heeft een voorsprong van drie punten op nummer drie VfL Bochum en een veel beter doelsaldo. De ploeg scoorde twintig keer vaker. Alleen wanneer Augsburg volgende week verliest en Bochum met meer dan negentien doelpunten verschil wint, klimt Bochum naar plek twee. Augsburg wordt de 51e ploeg die het hoogste niveau bereikt, sinds de invoering van de Bundesliga in 1963.

Luhukay kwam in april 2009 in dienst van FCA. De 48-jarige Nederlander trok meerdere spelers uit de Eredivisie aan en miste vorig jaar promotie maar net door in de play-offs te verliezen van 1. FC Nürnberg. Marcel de Jong (ex-Roda JC), Kees Kwakman (NAC), Gibril Sankoh (FC Groningen), Paul Verhaegh (Vitesse) en Nando Rafael (Ajax) staan allen onder contract in Augsburg.

Youssef el Akchaoui kwam vorig seizoen een halfjaar op huurbasis uit voor de kersverse promovendus.

Fietser zwaargewond na dubbele aanrijding

Een 20-jarige fietser uit Vianen is zaterdagavond zwaargewond geraakt nadat hij eerst door een auto was geschept en daarna door een andere auto werd aangereden. Een ambulance heeft hem naar een ziekenhuis vervoerd.

De fietser wilde rond 19.25 uur op de kruising met de Lange Dreef de Stuartweg in Vianen voor een personenauto langs oversteken. De 31-jarige bestuurder remde uit alle macht, maar schepte de man. Die kwam door de klap ten val en belandde op de andere weghelft.

De 42-jarige bestuurder van een personenauto die op dat moment vanuit tegenovergestelde richting de kruising opreed, kon ook niet meer op tijd remmen en reed de fietser aan. Hoe het nu met de fietser gaat is onbekend.

Minder zwangeren geprikt door nieuwe test

Zwangere vrouwen met de bloedgroep rhesus-negatief krijgen vanaf 1 juli niet meer automatisch de zogeheten rhesusprik toegediend. Bloedvoorzieningsorganisatie Sanquin neemt dan een nieuwe bloedtest in gebruik, waarmee al in de 27e week van de zwangerschap is te zien of het ongeboren kind rhesus-positief of -negatief is. Voorheen kon dit alleen na de bevalling worden vastgesteld.

Tot nu toe kregen jaarlijks zo'n 27.000 zwangeren met rhesus-negatief bloed de rhesusprik, maar dat aantal kan per 1 juli met 40 procent omlaag, meldt Sanquin zondag.

Als het bloed van het kind rhesus-positief is, 'botst' dat met het bloed van de moeder. Om te voorkomen dat de moeder antistoffen aanmaakt tegen het bloed van de baby krijgt ze in de dertigste week van de zwangerschap een zogenoemde anti-D-prik. Met de nieuwe screening kunnen verloskundigen en gynaecologen deze prik veel gerichter toedienen.

Sanquin is 'bijzonder trots' op de 'doorbraak' en het wetenschappelijk onderzoek dat daartoe heeft geleid. "Moeders worden niet meer onnodig geprikt en minder gebruik van geneesmiddelen betekent ook minder kosten", zegt Theo Buunen, voorzitter van de raad van bestuur van Sanquin Bloedvoorziening.

Vader rooft baby uit woning Zutphen

Een 30-jarige man uit Brummen heeft zaterdag met geweld zijn kind uit de woning van de moeder in Zutphen gehaald. Dankzij bemiddeling van een familielid en snel optreden van de politie hoefde de baby zijn moeder maar korte tijd te missen, laat de politie weten. De vader is aangehouden en in een cel gezet.

De man vernielde rond 09.15 uur de voordeur van de woning in de wijk Zuidwijken en nam zijn kind mee. De politie legde met hulp van een familielid contact met de man, die werd overgehaald het kind terug te brengen. De man wordt komende week voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zutphen. Uit privacyoverwegingen wil de politie niet meer details verstrekken.

'Ierland betaalt schuld niet terug'

De Ierse overheid kan niet alle schulden terugbetalen en daarom moeten de schulden geherstructureerd worden binnen drie jaar. Dat schrijft de krant The Irish Mail on Sunday op basis van uitspraken van een niet bij naam genoemde Ierse minister.

Volgens de krant hoopt de Ierse overheid dat een mogelijke herstructurering van de schulden in Griekenland navolging krijgt in eigen land. De EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maakten vorig jaar 85 miljard euro aan noodhulp over aan Ierland.

Het IMF verwacht dat de schuldenlast van Ierland in 2013 125 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedraagt, een niveau dat Ierland zegt aan te kunnen. In Griekenland bedraagt de schuldenberg in dat jaar 158 procent van het bbp, verwacht het IMF.

Afgelopen donderdag liet premier Kenny van Fine Gael weten dat een herstructurering volgens hem niet nodig was. "Ik denk dat we het aankunnen", zei hij toen. In de korte tijd dat de nieuwe Ierse regering aan de macht is zijn er al drastische besluiten genomen om de staatsschuld terug te brengen.

Herstructurering van de schulden zou vooral gevolgen hebben voor pensioenfondsen en banken in andere Europese landen, die veel Ierse en Griekse staatsobligaties in bezit hebben.

Ferguson (70) denkt niet aan pensioen

Sir Alex Ferguson wil voorlopig niets weten van een vertrek bij Manchester United. De Schot wordt later dit jaar 70 jaar oud. Dit laat hij weten aan The Daily Mail. Met het winnen van de Champions League en de titel in de Premier League zou hij zichzelf een droomafscheid kunnen bezorgen.

United staat immers in de finale van het miljoenenbal én maakt een goede kans om de landstitel te grijpen. Ferguson krijgt er echter geen genoeg van, ook uit zelfbescherming. "Mijn vrouw wordt gek van me als ik de hele dag rond het huis hang.

"Ik ben volgend seizoen gewoon weer trainer van United", ontkracht de coach geruchten dat hij er na deze jaargang een punt achter zou zetten. Ferguson is al sinds 1986 coach van United. Ferguson dacht in 2002 al eens aan stoppen, maar toen bracht zijn vrouw hem op andere gedachten.

Schotten mogen stemmen over onafhankelijkheid

Schotland mag een referendum gaan uitschrijven over zijn onafhankelijkheid. De Britse regering heeft daar toestemming voor gegeven. Dat heeft de Britse minister voor Schotse Zaken, Michael Moore, zondag gezegd tegen de BBC. Binnen vijf jaar wordt de volkspeiling waarschijnlijk gehouden.

De Scottish National Party, die streeft naar onafhankelijkheid, won donderdag een absolute meerderheid in het parlement van Schotland. Daarmee kan de partij het referendum uitschrijven waar ze al jaren voor pleit. Ook een andere separatistische partij, de Schotse Groenen, won een beetje.

Schotland maakt sinds 1707 deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Het is ongeveer twee keer zo groot als Nederland en telt ruim vijf miljoen inwoners. Schotland heeft al sinds de negende eeuw een eigen vlag, net als eigen bankbiljetten, een eigen nationale voetbalploeg en eigen sportcompetities.

Foto's bevrijdingsfestivals

Op 5 mei vierde Nederland de vrijheid met onder meer gratis bevrijdingsfestivals door heel het land. Op een zonovergoten bevrijdingsdag was er dit jaar weer flink veel publiek op de festivals aanwezig. Ambassadeurs van de vrijheid Waylon, Moke en The Opposites & The Partysquad werden door Defensie rondgevlogen van festival naar festival. Ook FOK! was bij een flink aantal bevrijdingsfestivals aanwezig en onze fotografen maakten mooie reportages.

Lieten we je onlangs nog een preview zien van de foto's, nu zijn ze allemaal binnen en staan op je te wachten!

Klik op de plaatsnaam voor de special:

Almere
Amsterdam
Haarlem
Rotterdam
Utrecht
Wageningen
Zwolle
Assen
Den Haag

Vrijheidsvuur
Het vrijheidsvuur woedde door heel Nederland (Foto: FOK! - Anouk Poss)

United wil ver gaan voor Sneijder

De kans bestaat dat Wesley Sneijder in de zomer Internazionale verruilt voor Manchester United. Sir Alex Ferguson wil ver gaan. De 69-jarige Schot heeft bij de puissant rijke Glazers, de eigenaren van United, aangeklopt. Ferguson legde het financiële pakket op tafel dat nodig is om de Nederlander van Inter naar Engeland te halen en wil hierbij ver gaan.

Sneijder wordt gezien als de opvolger van Paul Scholes, die zich in de nadagen van zijn carrière bevindt. The Mancunians willen zo'n 30 miljoen euro betalen, maar mogelijk stribbelen de eigenaren tegen. De komst van de oud-Ajacied zal er financieel stevig inhakken.

Naast de transfersom komt immers ook het rijkelijke salaris van Sneijder er bovenop. De 27-jarige middenvelder heeft een bruto salaris van 40 miljoen euro in vier seizoenen. Het totale pakket zou daarmee op zo'n 70 miljoen euro komen.

[F1] Uitslag Grand Prix van Turkije

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Turkije op zijn naam geschreven. De Red Bull-coureur bleef op Istanbul Park teamgenoot Mark Webber en Ferrari-rijder Fernando Alonso voor. Door de zege leidt de Duitser het kampioenschap nu met een zeer ruime voorsprong.

Sebastian Vettel mocht van poleposition vertrekken en kende een goede start, terwijl zijn Red Bull-teamgenoot Mark Webber een plek verloor aan Nico Rosberg. Fernando Alonso kende voor Ferrari een goede start en schoof meteen door naar plaats vier, omdat McLaren-coureur Lewis Hamilton te gretig was en bij een inhaalpoging op Webber te wijd ging. Virgin-rijder Timo Glock ging met versnellingsbakproblemen helemaal niet van start.

Voor plaats zeven was er in de tweede ronde een inhaalpoging van Vitaly Petrov op Michael Schumacher waarbij beide rijders elkaar raakten en Schumacher met een beschadigde voorvleugel naar binnen moest. Ferrari-coureur Felipe Massa profiteerde hiervan en pakte de zevende plaats achter de McLarens van Jenson Button en Hamilton. Ondertussen was ook Sauber-coureur Sergio Perez met een kapotte voorvleugel binnengeweest.

Teamgenoot Kamui Kobayashi moest achteraan vertrekken en reed na zes ronden al op plaats vijftien. Vettel had in de tussentijd al ruim drie seconden gepakt op Rosberg die Webber op het lange rechte stuk niet meer van zich af kon houden en de Australiër de tweede plaats moest geven. De Duitser wist meteen Alonso in zijn spiegels, waarna de Spanjaard hem enkele ronden later inhaalde. Daar weer achter vochten de McLarens een spannend gevecht uit, waarbij Button en Hamilton elkaar enkele malen inhaalden.

Na negen ronden volgden de eerste stops, waarbij Massa Hamilton inhaalde en de Brit de Braziliaan in de pits weer voorbij stak. Ook de anderen volgden snel, waarbij de nog niet gestopte Button leidde, voor Vettel, Webber en Alonso. Iets verder naar achteren raakten de Renaults van Petrov en Heidfeld elkaar, waarbij laatstgenoemde bijna de pits in gedrongen werd en een handje uit de cockpit toverde. Na veertien ronden kwam ook Button binnen, waardoor de Brit slechts als zevende naar buiten kwam.

De Mercedessen leken in de wedstrijd niet het tempo van de rest van het weekend te hebben, want Rosberg leverde zijn vierde plaats in aan Hamilton en kreeg Massa in zijn nek. Verder naar achteren liet Schumacher zich voor plaats twaalf verrassen door Kobayashi en raakte daarna ook nog de Force India van Adrian Sutil, waarna Schumacher weer naar binnen ging voor nieuwe banden.

Rosberg verloor zijn plaats aan Massa na een hard gevecht met de Braziliaan, terwijl ook Button de Duitser voorbij stak door bij het opkomen van het rechte stuk bij start/finish buitenom ging. Er volgden na ruim twintig ronden weer een serie pitstops, waardoor het veld door elkaar geschud werd. Na 25 ronden leidde Vettel, voor Webber, Alonso, Button en Hamilton.

Vettel had halverwege de race een voorsprong van negen seconden op Alonso die op het lange rechte stuk Webber was gepasseerd. Achter dit drietal reed Hamilton op geruime afstand als vierde, voor Petrov, Massa en Button die op zijn twee voorliggers qua strategie een voorsprong had. Na 35 ronden kwamen er weer veel coureurs binnen, waarbij Hamilton veel tijd verloor, omdat de wielmoer van de rechtervoorband er niet op wilde.

Alonso bleef voor Webber, terwijl Ferrari-teamgenoot Massa even wijd in bocht acht ging en enkele plaatsen verloor. Hij haalde al snel Schumacher en Barrichello in, waardoor hij weer in de punten lag. Opvallend was dat na 46 ronden Paul di Resta pas de tweede uitvaller van de dag was. Maldonado moest vanwege te snel rijden door de pits een drive-through maken.

Een stop van Webber iets meer dan tien ronden voor het einde zorgde er voor dat de rest ook nog binnenkwam voor nieuw rubber. De Australiër had het mes tussen zijn tanden zitten en hengelde Alonso al snel binnen. Daarachter lag Button vierde, maar hij moest op zijn oudere banden deze plaats afstaan aan teamgenoot Hamilton. Met nog zes ronden te gaan pakte Webber de tweede plaats af van Alonso die zich hard verdedigde.

Met nog vier ronden te gaan was er een interessant gevecht voor plaats elf tussen Jaime Alguersuari, Schumacher en Massa. Nadat Massa en Schumacher met elkaar hadden gevochten wist Schumacher een ronde lager Alguersuari het leven zuur te maken, zodanig dat Massa die als derde van het trio de bocht voor start/finish inging als eerste de eerste bocht indook waarbij hij Schumacher wat van het circuit afduwde. Mercedes-teamgenoot Rosberg pakte de vijfde plaats nog van Button af.

Na 58 ronden won Vettel, voor Webber en Alonso. Hamilton werd vierde, voor Rosberg, Button, Heidfeld, Petrov, Buemi en Kobayashi. Door zijn derde zege in vier races staat Vettel nu in het kampioenschap een straatlengte voor op de rest, terwijl Red Bull bij de constructeurs het kampioenschap met een ruime voorsprong leidt.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:30:17.558
2 Mark Webber Red Bull +8.807
3 Fernando Alonso Ferrari +10.075
4 Lewis Hamilton McLaren +40.232
5 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix +47.539
6 Jenson Button McLaren +59.431
7 Nick Heidfeld Renault +1:00.857
8 Vitaly Petrov Renault +1:08.168
9 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +1:09.394
10 Kamui Kobayashi Sauber +1:18.021
11 Felipe Massa Ferrari +1:19.823
12 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +1:25.444
13 Adrian Sutil Force India F1 +1 Ronde
14 Sergio Perez Sauber +1 Ronde
15 Rubens Barrichello Williams +1 Ronde
16 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
17 Pastor Maldonado Williams +1 Ronde
18 Jarno Trulli Team Lotus +1 Ronde
19 Heikki Kovalainen Team Lotus +2 Ronden
20 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing +2 Ronden
21 Narain Karthikeyan HRT F1 Team +3 Ronden
22 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team +5 Ronden
DNF Paul di Resta Force India F1 +14 Ronden
DNS Timo Glock Virgin Racing +58 Ronden


Voorlopige stand bij de coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 93
2 Lewis Hamilton McLaren 59
3 Mark Webber Red Bull 55
4 Jenson Button McLaren 46
5 Fernando Alonso Ferrari 41
6 Felipe Massa Ferrari 24
7 Vitaly Petrov Renault 21
8 Nick Heidfeld Renault 21
9 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 20
10 Kamui Kobayashi Sauber 8
11 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 6
12 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 6
13 Paul di Resta Force India F1 2
14 Adrian Sutil Force India F1 2
15 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 0
16 Rubens Barrichello Williams 0
17 Sergio Perez Sauber 0
18 Jarno Trulli Team Lotus 0
19 Pastor Maldonado Williams 0
20 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 0
21 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
22 Timo Glock Virgin Racing 0
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
24 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0


Voorlopige stand bij de constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull 148
2 McLaren 105
3 Ferrari 65
4 Renault 42
5 Mercedes Grand Prix 26
6 Sauber 8
7 Scuderia Toro Rosso 6
8 Force India F1 4
9 Williams 0
10 Team Lotus 0
11 Virgin Racing 0
12 HRT F1 Team 0

De Bakker alweer klaar in Rome

Thiemo de Bakker heeft zich niet geplaatst voor de tweede ronde van het ATP Masters Series-toernooi van Rome. De Nederlander verloor in de eerste ronde kansloos van de Italiaan Filippo Volandri; 6-1 en 6-2.

Volandri, toegelaten met een wildcard, gaf De Bakker geen kans. De nummer twee van Nederland wist slechts twee kansen te forceren op de service van de nummer 80 van de wereld, terwijl Volandri zelf vier keer de service brak van De Bakker.

[Premier League] Wolves komen boven degradatiestreep

Wolverhampton Wanderers heeft goede zaken gedaan in de strijd tegen degradatie. Door een 3-1 overwinning op West Bromwich Albion stijgt de ploeg van de negentiende naar de zeventiende plaats, net boven de degradatiestreep. Na dit weekeinde staan er in de Premier League nog twee speeldagen op het programma.

Wolverhampton was vooral in de eerste helft veel feller dan West Brom, dat veilig in de middenmoot staat en dit seizoen niets meer te winnen heeft. Binnen een halfuur stond de thuisploeg via Steven Fletcher en Adiene Guerdioura met 2-0 voor. Kort na rust maakte Fletcher er ook nog 3-0 van.

Pas met een haast onoverbrugbare achterstand op het scorebord leek West Brom wakker te worden. Peter Odemwingie scoorde in de 55e minuut 3-1 uit een penalty, die was toegekend na een overtreding op Jerome Thomas. Enkele uitgelezen kansen op een aansluitingstreffer lieten de bezoekers in het restant van de wedstrijd onbenut.

De Wolves komen door de zege op 37 punten. Blackpool en Wigan hebben een puntje minder en staan daarmee gedeeld achttiende. West Ham United sluit de rij met een totaal van 33 punten.

Tweehonderd vogels gestolen uit bedrijfspand

Uit een bedrijfspand in het Gelderse Kapel Avezaath zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag ongeveer tweehonderd zeldzame vogels gestolen. De dieven moeten enige tijd binnen zijn geweest om alle vogels te vangen, laat de politie weten. Uit het pand aan de Provincialeweg werd ook een grote hoeveelheid elektrisch gereedschap weggenomen.

De dieven moeten tussen vrijdag 23.30 uur en zaterdag 05.15 uur een deur hebben geforceerd. De vogels waren voor een groot gedeelte geringd. De eigenaar is zeer gedupeerd door de diefstal, meldt de politie, die op zoek is naar getuigen. De waarde van de vogels is onbekend.

Heynckes wil leren van fouten voorgangers

De ervaren voetbalcoach Jupp Heynckes wil leren van de fouten die Jürgen Klinsmann, Felix Magath en Louis van Gaal als coach van Bayern München hebben gemaakt. Heynckes keert komende zomer terug in de Zuid-Duitse stad waar hij twee keer eerder als coach werkzaam was.

Succes is de eis aan degene die op de bank bij Bayern plaatsneemt. Magath vloog er in 2007 uit nadat de ploeg waarmee hij twee keer de dubbel won buiten de top drie was verzeild. Klinsmann overkwam in 2009 hetzelfde, terwijl Van Gaal dit voorjaar kon vertrekken vanwege de tegenvallende resultaten.

Iedere coach werkte op zijn eigen manier. "Ik kan niet over mijn voorgangers oordelen, maar het is wel zeker dat je moet begrijpen, of op zijn minst proberen te begrijpen, hoe het er bij Bayern aan toe gaat", zei Heynckes in de krant Die Welt.

Heynckes wil leren van fouten voorgangers
Heynckes wil leren van fouten voorgangers (Foto: ANP)

'Flogging Molly op Lowlands'

Op de MySpace-pagina van de Amerikaanse folk-punkband Flogging Molly is bekendgemaakt dat ze in augustus naar Nederland zullen komen. Ze zullen een optreden geven op het Lowlandsfestival in Biddinghuizen. De organisatie heeft de komst van de band nog niet bevestigd.

Het festival vindt plaats op 19, 20 en 21 augustus. Volgens de MySpace-pagina staan ze op zaterdag 20 augustus op de Biddinghuizense polder. Ook de Arctic Monkeys, De Jeugd van Tegenwoordig en The Offspring zullen optreden op het festival. De kaarten zijn helemaal uitverkocht, maar aanstaande dinsdag worden er kaarten van handelaars opnieuw verkocht.


'Flogging Molly op Lowlands' (bron: MySpace)

Duitse playboy Gunter Sachs (78) dood

De Duitse playboy, ondernemer, fotograaf, documentairemaker en kunstverzamelaar Gunter Sachs is zaterdag op 78-jarige leeftijd overleden. In zijn huis in het Zwitserse Gstaad heeft hij zelfmoord gepleegd. Dat heeft zijn zoon zondag bevestigd tegen Duitse media.

Sachs kwam uit een rijke familie. Zijn vader was de industrieel Willy Sachs, zijn grootvader autobouwer Wilhelm von Opel. Hij had een onbezorgde jeugd en kon een playboyleven leiden. Hij was enkele jaren getrouwd met de Franse actrice Brigitte Bardot. De plaats waar het koppel de vakanties doorbracht, het Franse vissersdorp Saint-Tropez, is een wereldberoemde badplaats voor de jetset.

Sachs had ook enige tijd een relatie met de Iraanse ex-koningin Soraya Esfandiary-Bakhtiari. Sinds 1969 was hij getrouwd met het Zweedse fotomodel Mirja Larsson. Met zijn geld bouwde Sachs een grote kunstverzameling op, die de afgelopen jaren de wereld rondtrok. Hij had veel werken van de Amerikaanse schilder Andy Warhol.

Duitse playboy Gunter Sachs (78) dood
Duitse playboy Gunter Sachs (78) dood (Foto: ANP)

Rayman Origins krijgt retailrelease

Ubisofts 2D-platformer Rayman Origins zal niet langer meer als downloadable game uitgegeven worden. Volgens NeoGAF zal het nieuwste officiële deel uit de serie een retailrelease krijgen en later dit jaar voor de PlayStation 3 en Xbox 360 verschijnen. Het spel zal ook een co-op modus bevatten voor vier spelers.

Michel Ancel, Ubisoft-veteraan en schepper van Rayman, vertelt dat ondanks dat Rayman Origins meer toegankelijk is gemaakt voor (nieuwe) spelers, veteranen ook een uitdaging kunnen verwachten in de vorm van speed-runs en collectibles.

[WRC] Loeb winnaar op Sardinië

Sébastian Loeb heeft de WK-rally van Italië op zijn naam geschreven. De Fransman bleef op Sardinië de Fin Mikko Hirvonen en zijn ploeggenoot Petter Solberg achter zich. De veelvoudig wereldkampioen hield elf seconden voorsprong over.

Na vijf races gaat Loeb ook aan de leiding in het wereldkampioenschap. Hij verzamelde 99 punten bij elkaar, acht meer dan Hirvonen. De nummer drie in het kampioenschap is Sebastian Ogier met 78 punten.

PVV boos over vergelijking Wilders-Hitler

De PVV-fractie in de Haagse gemeenteraad wil opheldering van het college over een vergelijking die schrijver, en een van onze columnisten, Karel Kanits heeft gemaakt van PVV-leider Geert Wilders met Adolf Hitler.

De Haagse schrijver noemde Wilders op het Bevrijdingsfestival in de hofstad 'een geblondeerde Führer'. Deze opmerking viel niet goed bij de PVV-fractie.

"We zijn een warm pleitbezorger van het vrije woord", stelt raadslid Richard de Mos zondag. "Maar dit soort vergelijkingen van het belastinggeld van de PVV-stemmers is misplaatst. Uitgerekend op de dag dat we feest vieren omdat Hitler-Duitsland in 1945 is verslagen, programmeert de gemeente Den Haag een brulboei die met deze gore en lage vergelijking komt."

De fractie wil dat Kanits publiekelijk zijn excuses maakt voor de opmerking en zijn gage voor zijn optreden terugbetaalt.

Wilders: Stop betalingen aan Griekenland

Het kabinet moet meteen stoppen met het betalen van Nederlands belastinggeld aan Griekenland. "Nederland mag wel 5 miljard euro op tafel leggen, maar niet aan tafel aanschuiven", stelt PVV-leider Geert Wilders zondag.

Nederland betaalt flink mee aan een lening die Griekenland uit het slop moet trekken, maar was vrijdag niet uitgenodigd voor een Europees overleg over de financiële problemen in het land. "Wel betalen maar niet bepalen", concludeert Wilders.

In het radioprogramma Tros Kamerbreed noemde oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders de gang van zaken zaterdag een schoffering. Wilders vindt het daarnaast ook een vernedering.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) heeft eerder gezegd dat Nederland geen steun geeft omdat de Grieken en de Ieren zo zielig zijn, maar uit 'welbegrepen eigenbelang'. Voor de economie is het van groot belang dat de euro niet instort, en dat moet het reddingsplan voorkomen.

Alleen de PVV en SP zijn tegen het steunen van de in problemen geraakte EU-landen. Uit een peiling van EénVandaag bleek eerder dat een meerderheid van 58 procent vindt dat Nederland landen als Griekenland en Ierland geen steun moet geven, maar dat deze landen zelf uit de euro moeten stappen.

Vliegtuig getroffen door bliksem

Een vliegtuig van Philippine Airlines is zaterdag door bliksem getroffen terwijl het geparkeerd stond op het vliegveld van Manilla. Negen mensen die voor het noodweer schuilden onder het vliegtuig liepen lichte brandwonden op. Dat heeft een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij zondag gezegd.

Volgens de woordvoerder is het vliegtuig zelf niet beschadigd door de blikseminslag. Het personeel en de passagiers, die allen al in het vliegtuig zaten, zijn ongedeerd gebleven. Uit voorzorg heeft de luchtvaartmaatschappij voor de vlucht wel een ander toestel ingezet.


Vliegtuig getroffen door bliksem (Foto: Novum)

Minister herinnert jongeren aan donorschap

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) herinnert deze dagen jongeren van 18 jaar aan de mogelijkheid om orgaandonor te worden, aldus het departement zondag.

Het gaat om een herinneringsbrief voor jongeren die hun donorregistratie (nog) niet hebben geregeld. Half april ontvingen alle jongeren die zijn geboren in 1992 de eerste brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met een oproep om hun keuze over orgaandonatie vast te leggen in het Donorregister. Zo’n 35.000 jongeren die vorig jaar 18 werden, hebben daar volgens het ministerie op gereageerd.

Marion Siebelink, als onderzoeker verbonden aan het UMC Groningen en al jaren betrokken bij het onderwerp, zegt dat kinderen vanaf ongeveer 12 jaar goed in staat zijn een mening te vormen. NTS-Donorvoorlichting roept alle jongeren en hun ouders op om in gesprek aan te gaan over donatie.

Minister herinnert jongeren aan donorschap
Minister herinnert jongeren aan donorschap (Foto: ANP)

Man opgepakt bij zoeken moederdagcadeau

Een 46-jarige Winterswijker heeft zaterdag gedemonstreerd hoe het zoeken van een cadeau voor Moederdag niet moet. Hij was in een bloemenzaak om iets voor zijn moeder uit te zoeken, maar zag iets moois voor zichzelf en stopte dat in zijn zak, meldt de politie.

Personeel van de zaak had dat echter gezien en sprak hem aan, waarop hij naar buiten spurtte. Daarbij beschadigde hij een elektrische schuifdeur. Het personeel gaf zijn kenteken door aan de politie, waarna hij thuis werd aangehouden.

Op het politiebureau bekende de Winterswijker. Een politiewoordvoerder wil niet zeggen wat de Winterwswijker nou zo mooi vond om daarvoor het moederdagcadeau te laten voor wat het was. "Dat kan de privacy van de dader aantasten."

Roemer meest gewaardeerde fractievoorzitter

Van alle fractieleiders krijgt SP-leider Emile Roemer het meeste vertrouwen van de kiezer. Hij is de enige fractieleider die gemiddeld een voldoende scoort, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Vorig jaar moest Roemer het nog met een 4,3 stellen, dit jaar haalt hij met een 5,8 een voldoende. Op enige afstand volgt D66-voorzitter Alexander Pechtold met een 5,1. Pechtold scoort hetzelfde als vorig jaar, al heeft hij tussendoor in januari nog op een 5,4 gestaan.

Het besluit om in te stemmen met de politietrainingsmissie in Kunduz lijkt GroenLinks-leider Jolande Sap geen schade te hebben toegebracht. Zij staat nog altijd op een 5,0. Dat is goed genoeg voor een derde plaats. Uit andere peilingen van Peil.nl blijkt al langer dat VVD-leider Mark Rutte erg populair is, maar hij doet in dit lijstje niet mee omdat hij geen VVD-fractievoorzitter is. Zijn opvolger, Stef Blok, staat op de vierde plaats met een 4,8.

PvdA-leider Job Cohen daalde van een 4,9 naar een 4,5. Daardoor staat hij nog maar net boven PVV-leider Geert Wilders, die steeg van een 3,2 naar een 4,3. Bij zijn eigen aanhang haalt Wilders hoge cijfers, maar het gemiddelde wordt omlaag gehaald doordat hij bij de linkse kiezer weinig waardering oogst.

In de zetelpeiling is deze week niets veranderd. De gedoogcoalitie staat nog altijd op een minderheid van 71 Kamerzetels.


Roemer hoogstgewaardeerde fractievoorzitter (Foto: Novum)

Australische bokser Rose (62) overleden

Oud-bokser Lionel Rose is op 62-jarige leeftijd overleden. De Australiër werd in 1968 in Tokyo wereldkampioen en was daarmee de eerste Aboriginal die daarin slaagde. Rose was al geruimde tijd ziek.

Rose won in zijn carrière 42 van zijn 53 partijen. Twaalf daarvan besliste hij op knock-out. In 1968 werd Rose dankzij het behalen van de wereldtitel uitgeroepen tot Australiër van het jaar. In 1971 besloot Rose zijn loopbaan te beëindigen, maar vier jaar later keerde hij toch weer terug in de ring. De comeback werd echter geen succes, waarna Rose het alsnog voor gezien hield.

Doorzichtig stuurwiel voor Kinect op de markt

Eén van de features van Kinect is dat je geen controller nodig hebt om ermee te spelen. Enkel je handen zijn al voldoende om bijvoorbeeld te kunnen racen in Joyride. Voor de mensen die een denkbeeldig racestuur toch wat ingewikkeld vinden komt CTA Digital met een doorzichtig stuurwiel.

Het stuurwiel is bedoeld om racegames zoals Joyride mee te spelen en gericht op mensen met weinig fantasie die toch liever echt iets in handen hebben. Het stuurwiel is doorzichtig zodat je nog wel gewoon het scherm kan zien en de Kinect-sensor niet in de war raakt. Het stuk plastic kost 13 dollar en kan verder gebruikt worden om mee te ringwerpen, als zitkussentje na een zware bevalling of om onzichtbare auto's mee te besturen. Je kunt het stuur hier bestellen.

Kinect stuurwiel

Todt wil testverbod in F1 versoepelen

FIA-president Jean Todt wil het huidige testverbod in de Formule 1 deels op gaan heffen. Nu mogen de renstallen gedurende het seizoen alleen enkele rechtelijntests uitvoeren en is er de mogelijkheid voor een filmdag. Todt wil hier enkele testdagen aan toevoegen.

De Fransman heeft dan ook een plan op tafel gelegd om de teams toe te staan om gedurende het seizoen drie keer twee dagen te laten testen. De plannen hiervoor worden op 23 juni in Valencia door de Formula 1 Commission besproken. De FIA-president hoopt dat de teams akkoord gaan met zijn plannen, zodat deze in 2012 in kunnen gaan, anders wordt het een jaar later.

"Het is een domme beslissing om niet te testen tijdens het seizoen. In verleden was het gekkenwerk met ongelimiteerd testen, maar van ongelimiteerd tot een verbod op testen is niet de juiste maatregel. Jonge rijders kunnen niet testen. Ze krijgen de kans niet om ervaring op te doen in de Formule 1. Ik wil ervoor zorgen dat deze situatie in de toekomst verandert," zei Todt die weet dat het huidige verbod ingesteld is om kosten te besparen.

[GP2] Uitslag Race 2 Turkije

Stefano Coletti heeft de sprintrace van de GP2 Series in Turkije op zijn naam geschreven. De Monegask bleef op Istanbul Park Giedo van der Garde en Sam Bird voor.

Dani Clos mocht van poleposition vertrekken, maar de Spanjaard had niet de snelheid om Coletti lang achter zich te houden. De Monegask was als vierde gestart en lag na de eerste bocht al derde. Hij pakte al snel Charles Pic voor de tweede stek en na een fraai gevecht nam hij de leiding over om deze niet meer af te staan.

Achter Coletti reed Van der Garde een sterke race en de Nederlander rammelde dan ook al snel bij Clos aan de deur. De Spanjaard kon de druk van de Barwa Addax-rijder niet aan en stond zijn tweede plaats af. Voor Van der Garde was Coletti toen al buiten bereik. Clos viel daarna langzaam terug. De winnaar van gisteren Romain Grosjean werd slechts tiende toen hij het gevecht met Sam Bird en Jules Bianchi aanging en laatstgenoemde in zijn wil om naar voren te komen in de rondte tikte. Grosjean beschadigde hierbij zijn auto.

De race leek beslist totdat Julian Leal en Davide Rigon elkaar op het rechte stuk bij start/finish raakten en er verspreid zoveel brokstukken lagen dat de safety car naar buiten moest komen. Na de herstart drong Van der Garde bij Coletti aan, maar de Monegask hield de deur dicht en reed naar de zege. Achter dit duo snoepte Bird net voor de streep nog de derde plaats van Pic af.

Heavenly Sword 2 in de maak?

Toen de PlayStation 3 nog maar net was verschenen kwam de game Heavenly Sword uit. Deze game toonde tot wat voor moois de PlayStation 3 allemaal in staat was en maakte gebruik van de Sixaxis motion controller. Nu zijn er geruchten opgedoken waaruit zou blijken dat een vervolg in de maak zou zijn.

Volgens een gamesmagazine uit Engeland zou Heavenly Sword 2 in de maak zijn. Het verhaal zou zich tien jaar na de evenementen uit het eerste deel plaatsvinden en het zou een open-world sandbox-game worden waarbij je het bewuste hemelse zwaard moet verdienen door het leren van verschillende martial arts-technieken. Je zou dan beginnen met hand-to-hand combat en langzaam met meer wapens kunnen vechten.

Als het goed is zullen we op de komende E3 meer horen over Heavenly Sword 2.

Heavenly Sword

Belangrijke zege beachduo Keizer/Van Iersel

Beachvolleybalsters Sanne Keizer en Marleen van Iersel hebben voor het eerst in hun loopbaan een toernooi gewonnen dat deel uitmaakt van de World Tour. Het Nederlandse duo, dat als zevende was geplaatst, zegevierde in Shanghai door in de finale het Amerikaanse koppel Jennifer Kessy/April Ross met 2-1 (15-21, 26-24, 15-13) te verslaan.

Keizer en Van Iersel hadden in de halve finale met 2-0 gewonnen van de Oostenrijkse zusjes Schwaiger. Tegen Kessy en Ross maakte het Nederlandse duo er een ware thriller van. In de derde set werden bij 14-10 drie matchpoints gemist, waardoor de Amerikaanse wereldkampioen terugkwamen tot 14-13. Een harde klap van Keizer leverde uiteindelijk alsnog het goud op.

Grieks eiland Kos getroffen door aardbeving

Het Griekse eiland Kos is zondag getroffen door een aardbeving met een kracht van 5.0. Dat heeft het Atheense Geodynamische Instituut zondag gemeld. Er zijn nog geen meldingen van schade of gewonden.

Het epicentrum van de beving lag op zo'n 16 kilometer ten zuidwesten van Kos, nabij de Turkse kust. Griekenland wordt jaarlijks getroffen door duizenden bevingen, maar deze leiden zelden tot schade of slachtoffers.

In juni 2008 overleden twee mensen bij een beving met een kracht van 6.5. Meer dan tweehonderd mensen raakten toen gewond, en honderden gebouwen raakten beschadigd.

Strandfiles blijven uit

Op de wegen naar de stranden staan zondag voor zover bekend geen files. Het weer pakt minder fraai uit dan het KNMI had voorspeld, verklaart de ANWB.

Toch zijn er zondag wel dingen om als automobilist rekening mee te houden. Zo is er vanwege Moederdag meer verkeer op de weg dan gebruikelijk. Wat nog meer invloed heeft is de bekerfinale tussen FC Twente en Ajax die in De Kuip in Rotterdam wordt gehouden.

In totaal worden ruim 34.000 supporters aangevoerd. Vanuit Amsterdam zijn rond het middaguur bijna tweehonderd bussen in konvooi naar Rotterdam vertrokken. De bussen worden begeleid door agenten. De snelweg wordt voor het konvooi afgezet. Overig verkeer moet achteraan aansluiten.

Vanuit Twente rijden ook bijna tweehonderd bussen, maar daar is geen sprake van een konvooi. Na de wedstrijd is er tussen 20.30 en 23.00 uur hinder in tegengestelde richting te verwachten.

In voorgaande jaren werd de winst van de bekerfinale groot gevierd en liepen supporters van FC Twente de snelweg op om de spelersbus te verwelkomen. Dit jaar wordt een eventuele overwinning waarschijnlijk minder uitbundig gevierd, omdat beide clubs volgende week om de landstitel strijden.

Waarom Chell van Portal 2 stom is

Portal 2 is drie weken geleden verschenen en als we Metacritic, en natuurlijk ook onze eigen review, mogen geloven misschien wel een goede kandidaat om als één van de beste games van dit jaar beschreven te kunnen worden. De game zit vol humor en heeft een gigantisch script. Toch is er één karakter in de game dat niets zegt. En dat ben jij!

De hoofdpersoon genaamd Chell zegt in de hele game geen woord. Valve heeft in een interview laten weten dat ze hier specifiek voor hebben gekozen om je het gevoel te geven dat jij deze persoon bent en zelf de gedachten van de persoon in mag vullen. Dit doen ze ook in games als de Half Life-serie waar Gordon Freeman ook geen woord zegt. Toch is het bij Chell makkelijker om te doen aangezien ze zelf niet veel karakter heeft.

“I don’t think people are super invested in the character of Chell…obviously because we haven’t given her much character. But they’re invested in the relationship they have as the player. We always assumed she could talk, she just chooses not to, what with robots all being dicks, why give them the satisfaction?”

Daarnaast heeft de stomheid van Chell een bepaalde invloed op de humor in de game. Volgens Valve zijn er twee verschillende soorten situaties die humoristisch zijn en doordat Chell geen woord zegt, is het makkelijker om haar daar in te stoppen.

“There’s this thing with comedy…there’s sort of two different patterns. One is, you’re the straight man in a world gone mad, and the other one is you’re a crazy person in a straight world. Portal is definitely the world gone mad straight man, and the straight man is you. Because you have to write in the margins in a game, time is at a premium, so the fact that there’s already this established thing where you have a silent protagonist, that saves us a lot of time."

Chell

 

[GP3] Uitslag Race 2 Turkije

Alexander Sims heeft de tweede GP3-race op Istanbul Park eenvoudig op zijn naam geschreven. De Brit bleef Michael Christensen en de winnaar van gisteren Nigel Melker voor. Laatstgenoemde gaat door zijn twee goede resultaten aan de leding in het kampioenschap.

Sims kende vanaf de eerste startplaats de beste start en bleef in de eerste ronde zijn teamgenoot Antonio Felix da Costa voor. De Portugees kon het tempo van Sims gedurende de race steeds minder bijhouden en zag in de twaalfde ronde dan ook Christensen en Melker voorbij komen. De Nederlander Melker moest door zijn winst van gisteren vanaf de achtste plaats starten, maar dat vormde dankzij sterk racen geen beletsel om wederom het podium te halen.

Uitslag race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 Alexander Sims Status Grand Prix 27:03.624
2 Michael Christensen RSC Mücke Motorsport +7.406
3 Nigel Melker RSC Mücke Motorsport +13.983
4 Antonio Felix da Costa Status Grand Prix +17.667
5 Andrea Caldarelli Tech 1 Racing +17.876
6 Dean Smith Addax Team +18.760
7 Mitchell Evans MW Arden +18.948
8 Valtteri Bottas Lotus ART +22.792
9 Tom Dillmann Carlin +22.951
10 Rio Haryanto Manor Racing +27.212
11 Nick Yelloly Atech CRS GP +31.637
12 Gabriel Chaves Addax Team +32.829
13 James Calado Lotus ART +34.111
14 Zoël Amberg Atech CRS GP +35.985
15 Nico Muller Jenzer Motorsport +36.315
16 Adrian Quaife-Hobbs Manor Racing +36.883
17 Maxim Zimin Jenzer Motorsport +37.400
18 Tamas Pal Kiss Tech 1 Racing +37.804
19 Luciano Bacheta RSC Mücke Motorsport +38.419
20 Lewis Williamson MW Arden +38.692
21 Simon Trummer MW Arden +39.477
22 Leonardo Cordeiro Carlin +40.348
23 Marlon Stockinger Atech CRS GP +47.122
24 Ivan Lukashevich Status Grand Prix +55.843
25 Conor Daly Carlin +57.717
26 Pedro Nunes Lotus ART +1 Ronde
DNF Vittorio Ghirelli Jenzer Motorsport +8 Ronden
DNF Aaro Vainio Tech 1 Racing +15 Ronden
DNF Matias Laine Manor Racing +15 Ronden
DNF Dominic Storey Addax Team +15 Ronden

Bolletjesslikker aangehouden op Eindhoven Airport

Op Eindhoven Airport zijn zaterdagmiddag een bolletjesslikker en een medereiziger uit Amsterdam aangehouden. Het is uitzonderlijk dat op deze luchthaven een bolletjesslikker wordt aangehouden, vooral als het om uitgaande reizen gaat, meldt de marechaussee zondag.

"Op Schiphol komt het wel vaker voor. Maar op Eindhoven Airport kan ik me maar een eerder geval herinneren", zegt een woordvoerder van de marechaussee.

De 36-jarige bolletjesslikker en de 62-jarige medereiziger waren op weg naar Bergamo in Italië. De 36-jarige verdachte poepte kort na zijn aanhouding al enkele bolletjes uit. De marechaussee vermoedt dat hij nog tientallen bollen in zijn lichaam heeft.

Het incident is geen aanleiding om de controles op Eindhoven Airport te verscherpen. "Die zijn namelijk al scherp", zegt de woordvoerder.

Veertig evacuaties bij korte brand in Heerlen

Bij een korte maar felle brand in een leegstaand café in Heerlen zijn zondagochtend veertig mensen geëvacueerd. Een geëvacueerde werd ter plaatse behandeld na het inademen van rook. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur zich naar andere panden verspreidde.

De brand werd rond 06.00 uur ontdekt. Een naastgelegen woning en een achter het café gelegen appartementencomplex werden ontruimd. Rond 07.15 was het vuur al geblust. De bewoners konden daarna hun woningen weer in.

Tunesië stelt avondklok in

De interim-regering van Tunesië heeft een avondklok ingesteld voor de hoofdstad Tunis en het omringende gebied. Dat hebben de Tunesische autoriteiten zaterdag bekendgemaakt.

De avondklok is zaterdag ingegaan, en is van 21.00 uur tot 05.00 uur van kracht. De aankondiging van de avondklok volgt op protesten in Tunesië die al enkele dagen aanhouden. De betogers vrezen dat de overgang naar democratie in Tunesië, die werd ingezet met het verdrijven van de voormalige president Zine El Abidine Ben Ali in januari, gevaar loopt.

Bij de protesten heeft de Tunesische politie onder meer traangas ingezet. Ook werden enkele journalisten in elkaar geslagen door de veiligheidsdiensten. De Tunesische autoriteiten hebben hiervoor hun excuses aangeboden, en hebben een onderzoek aangekondigd.

Visser met pech laat zich afdrijven om gratis hulp

Een sportvisser die vrijdag met motorpech kampte, heeft meerdere keren een sleepbeurt geweigerd omdat hij gratis hulp wilde. Hij liet zich afdrijven naar Nederlands zeegebied, waar alle vissers met pech in principe gratis hulp van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) krijgen.

De KNRM laat weten dat dit niet de bedoeling is en doet aangifte van misbruik van hulpverleningsdiensten. Ook wordt de sleephulp, waar meerdere vrijwilligers een paar uur aan kwijt zijn geraakt, in rekening gebracht. Daarbij wordt een tarief van 2300 euro per uur aangehouden.

De visser kreeg 70 kilometer voor de Belgische kust motorpech en vroeg de kustwacht in Oostende om hulp. Die bood aan hem naar Zeebrugge te slepen. De visser wilde echter naar de Roompot in Nederland en sloeg het aanbod af.

Toen de Belgische Kustwacht aanbood een bedrijf te regelen dat hem naar de Roompot zou slepen, weigerde hij ook. Voor dit bedrijf moest hij namelijk betalen. De sportvisser gaf volgens de KNRM aan dat hij zich liet afdrijven naar Nederland, zodat hij daar kosteloos door de reddingsmaatschappij zou worden gered.

De Nederlandse Kustwacht had geen keus dan inderdaad een reddingsboot van de KNRM op hem af te sturen. Met de aangifte en de rekening van 2300 euro per uur wil de organisatie duidelijk maken dat aan kosteloze hulpverlening ook een grens zit.

[Intro] Finale KNVB beker 2011

Komende zondag staat de finale van de KNVB beker op het programma. In de Rotterdamse Kuip strijden FC Twente en Ajax om de zilveren bokaal. FOK!sport blikt terug op de wegen die FC Twente en Ajax aflegden in aanloop naar de finale.

Derde ronde

Capelle - Twente 1-4 (22-09-2010)

Zowel FC Twente als Ajax stroomden beide in de derde ronde pas in. De formatie van trainer Michel Preud'homme werd in deze ronde gekoppeld aan de amateurs van Capelle. Zij namen in deze wedstrijd na 39 minuten via Wesley da Silva brutaal de leiding. Nog geen minuut later bracht Bernard Parker de score weer op gelijke hoogte. Na rust beslisten de Tukkers het duel snel. Binnen het uur leidde FC Twente met 1-3 door doelpunten van Bryan Ruiz en Nacer Chadli. Tien minuten voor tijd bracht Luuk de Jong de 1-4 eindstand op het scorebord.

Ajax - MVV 5-0 (22-09-2010)

Ook Ajax kende in de derde ronde van het bekertoernooi geen lastige opgave. De Amsterdammers lootten een thuisduel tegen MVV. De ploeg, destijds nog onder leiding van trainer Martin Jol, kwam geen moment van de wedstrijd in de problemen. Bij rust had Ajax al een voorsprong van 3-0 opgebouwd. Mounir El Hamdaoui opende score, waarna Florian Jozefzoon vanaf de zijlijn de 2-0 maakte. Op slag van rust scoorde Jan Vertonghen de 3-0. Kort na rust scoorde El Hamdaoui zijn tweede doelpunt van de avond. Urby Emanuelson zorgde in de laatste minuut voor het slotakkoord door de 5-0 te maken.

Vierde Ronde

FC Zwolle - FC Twente 1-1 (FC Twente wint na strafschoppen) (09-11-2010)

De vierde ronde verliep voor FC Twente een stuk lastiger. De ploeg werd gekoppeld aan FC Zwolle, dat bezig was aan een sterk seizoen in de Jupiler League. De club uit Enschede, zonder spelers als Wout Brama, Bryan Ruiz, Nacer Chadli en Theo Janssen in de basis, hadden veel moeite met Zwolle. Na rust werd de Overijsselse club zelfs beter, maar een kwartier voor tijd scoorde invaller Chadli toch de bevrijdende 0-1. Zwolle liet het hier niet bij zitten en ging op jacht naar de gelijkmaker. Deze kwam kort voor tijd van de voet van Yanic Wildschut. Nadat in de verlenging niet werd gescoord, moest een strafschoppenreeks uitsluitsel geven. Invaller Frank Olijve miste namens Zwolle in de derde beurt miste en Twentenaar Douglas schoot zijn ploeg alsnog naar de achtste finales.

Ajax - BV Veendam 3-0 (10-11-2010)

Ook in de vierde ronde van de KNVB beker werd Ajax nauwelijks getest. De ploeg had het in de eigen Amsterdam ArenA weliswaar één helft lastig tegen BV Veendam, maar na rust gooide de ploeg de schroom van zich af. Trainer Martin Jol bracht centrumspits Mido in en zette Luis Suárez en Miralem Sulejmani op de flanken. Bij de eerste beste goede voorzet was het meen raak. Urby Emanuelson vond Mido, die op zijn beurt raak kopte. Vervolgens scoorden ook Luis Suárez en de uitblinkende Cristian Eriksen nog.


Frank de Boer gaat met Ajax op jacht naar de eerste prijs van dit seizoen - (WikiCommons/YuliaNovikova)


Achtste finales

FC Twente - Vitesse 5-0 (21-12-2010)

FC Twente trof in de achtste finales Vitesse en klopte de Arnhemse ploeg opvallend eenvoudig met maar liefst 5-0. Man van de wedstrijd werd Theo Janssen, nota bene voormalig speler van Vitesse, die tweemaal wist te scoren. Na een klein half uur spelen opende Janssen de score. Drie minuten later bracht Luuk de Jong de 2-0 op het scorebord en weer vijf minuten later scoorde Janssen zijn tweede doelpunt van de avond. Vitesse werd niet gespaard, aangezien Nacer Chadli nog voor rust zelfs de 4-0 scoorde. Na de pauze nam FC Twente een tandje terug, maar kon Vitesse nauwelijks voor gevaar zorgen De Jong bracht zelfs na een uur spelen met zijn tweede treffer van de avond de 5-0 op het bord.

Ajax - AZ 1-0 (23-12-2010)

Ajax, onder leiding van een nieuwe trainer Frank de Boer, trof in de achtste finales AZ. Eerder in het seizoen in de eredivisie ging de ploeg al ten onder tegen de Alkmaarders en Ajax was daardoor gebrand op revanche. Deze kwam er, aangezien de Amsterdamse ploeg met 1-0 won. Miralem Sulejmani was op slag van rust de maker van het enige doelpunt van de wedstrijd. De Servische aanvaller passeerde AZ-goalie Sergio Romero met een bekeken lob. Ajax verzuimde de score op te voeren en daardoor kreeg AZ mogelijkheden om terug te komen in de wedstrijd. Na de rode kaart van AZ'er Pontus Wernbloom, vanwege een harde charge op smaakmaker Lorenzo Ebecilio, was het echter gedaan met het gevaar van AZ en kwam Ajax niet meer in de problemen.

Kwartfinales

FC Twente PSV 1-1 (26-01-2011)

In de kwartfinales van de KNVB beker werd FC Twente gekoppeld aan PSV. Tot een boeiende wedstrijd kwam het niet, maar spannend werd het uiteindelijk wel. Voor rust viel er van beide kanten weinig tot niets te genieten, maar na rust kwam de partij toch tot leven. Twente voerde de druk op en dit resulteerde een kwartier voor tijd in een strafschop voor De Tukkers. PSV'er Orlando Engelaar kreeg een inzet van Wout Brama ongelukkig op zijn arm en scheidsrechter Pieter Vink wees naar de stip. Janssen liet dit buitenkansje niet onbenut en zette zijn ploeg op voorsprong. PSV-trainer Fred Rutten greep vervolgens in en bracht aanvallers Zakaria Labyad en Danny Koevermans binnen de lijnen. Toch leken de Eindhovenaren niet in staat de score weer gelijk te trekken, tot Koevermans in de slotminuut de bal op de slof nam en keeper Sander Boschker kansloos liet. Opnieuw moest een strafschoppenreeks beslissing brengen, omdat in de verlenging niet werd gescoord. Engelaar was na maar liefst twaalf geslaagde pogingen de eerste die miste. Dwight Tiendalli schoot vervolgens FC Twente naar de laatste vier.

Ajax - NAC Breda 4-1 (27-01-2011)

Ook Ajax nam het op tegen een ploeg uit de Eredivisie. In eigen huis was NAC Breda de tegenstander. Sulejmani had zijn ploeg al erg snel op voorsprong kunnen zetten, maar hij faalde oog in oog met NAC-goalie Jelle ten Rouwelaar. Nog geen twee minuten later was het aan de andere kant wel raak. Fouad Idabdelay ontsnapte aan de buitenspelval en liet vervolgens keeper Maarten Stekelenburg kansloos. Toch stelde Ajax snel orde op zaken. In de achttiende minuut scoorde Siem de Jong de gelijkmaker. Met zijn linkervoet pegelde hij de bal mooi in de benedenhoek. Tien minuten voor rust speelde De Jong opnieuw een belangrijke rol. Rob Penders ging even op de voet staan van de middenvelder van Ajax en dat was reden genoeg voor scheidsrechter Danny Makkelie om een strafschop toe te kennen aan de Amsterdammers. Sulejmani zette zijn ploeg vanaf elf meter vervolgens op 2-1. In de tweede helft was de ban gebroken bij NAC en kon Ajax er lustig op los combineren. De ploeg van coach Frank de Boer kreeg legio kansen, maar alleen Vurnon Anita en wederom Sulejmani wisten nog te scoren.


Michel Preud'homme hoopt met FC Twente de tweede prijs van dit seizoen te pakken (WikiCommons/VladimirMaiorov)

Halve finales

FC Twente - FC Utrecht 1-0 (02-03-2011)

Ook in de halve eindstrijd had FC Twente het niet getroffen met de loting. De ploeg nam het in de eigen Grolsch Veste op tegen FC Utrecht. De Domstedelingen speelden een sterke partij, maar zagen na twintig minuten Tim Cornelisse van het veld worden gestuurd. Hij pakte in korte tijd tweemaal een gele kaart. Vervolgens ging de ploeg van trainer Ton du Chatinier vol op de verdediging spelen. Typerend was de wissel van de oefenmeester in de rust. Hij verving aanvaller Ricky van Wolfswinkel voor verdediger Mark van der Maarel. Met deze wissel gokte Du Chatinier op snelle uitbraken via Eduard Duplan en Dries Mertens. Dit bleek geen slechte tactiek, aangezien Mertens een enorme kans kreeg op 0-1. De rappe Belg faalde echter alleen tegenover Twente-keeper Sander Boschker. Dat bleek tevens een cruciale redding, want niet veel later scoorde Mark Janko het enige doelpunt van de wedstrijd.

Ajax - RKC Waalwijk 5-1 (03-03-2011)

Waar FC Twente een lastige loting had, mazzelde Ajax opnieuw. Ditmaal werd de ploeg gekoppeld aan RKC Waalwijk en mocht de wedstrijd in eigen stadion afgewerkt worden. De Amsterdammers leken een makkelijke avond te kennen, aangezien Lorenzo Ebecilio na een klein kwartier al de score opende. Toch kwamen de Brabanders op gelijke hoogte. Ajacied Daley Blind kopte de bal achter zijn eigen keeper Jeroen Verhoeven, de stand-in van de geblesseerde Maarten Stekelenburg. Na ruim een half uur spelen bracht Mounir El Hamdaoui zijn ploeg echter weer op voorsprong. Na rust was het gedaan met het gevaar van RKC en vijzelden Siem de Jong - zelfs tweemaal - en Demy de Zeeuw de score op naar 5-1. Tussendoor miste Sulejmani nog een strafschop.

Finale

FC Twente - Ajax

Komende zondag 8 mei staan FC Twente en Ajax tegenover elkaar in de finale van de Nederlandse beker. De Amsterdammers wonnen de beker al achttien keer, terwijl de ploeg uit Enschede de bokaal tweemaal wist te winnen. De wedstrijd van komende zondag zal een voorproefje zijn voor volgende week zondag. Dan strijden beide ploegen namelijk in de Amsterdam ArenA om het landskampioenschap. Kevin Blom zal zondag de bekerfinale fluiten. Hij wordt in Rotterdam bijgestaan door de assistenten Nicky Siebert en Patrick Langkamp, terwijl Danny Makkelie fungeert als vierde official. De wedstrijd begint om 18:00 uur.

Inbreker jat slechts speelgoedpistool

De politie van Los Angeles is naarstig op zoek naar een Latino met een sik en een baard. De beste man heeft donderdagavond op gewelddadige wijze ingebroken in een woning in de metropool. Zijn buit bestaat echter slechts uit een speelgoedpistool van 10 dollar.

De gewapende inbreker schrok tijdens de misdaad van de bewoner, die gewoon thuis bleek te zijn. Hierop spoot de boef pepperspray in het gezicht van de man en nam een zogeheten Airsoft pistool mee.

Dit speelgoedpistooltje is slechts gemaakt om plastic kogeltjes af te vuren. De waarde van het ding is dan ook een schamele 10 dollar. De man is nog immer voortvluchtig.

Van Bommel: "Ik wil AC Milan bedanken"

Mark van Bommel maakte in de winterstop de overstap naar AC Milan. Gisteren pakte de middenvelder met die club de Italiaanse landstitel.

Van Bommel staat inmiddels garant voor prijzen. De middenvelder won inmiddels in maar liefst vier (Nederland, Spanje, Duitsland en Italië) verschillende landen het kampioenschap. Van Bommel kwam in de winterstop over van Bayern München heeft het erg naar zijn zin in Milaan. "Elke keer wanneer ik San Siro betreed, krijg ik kippenvel", aldus Van Bommel tegen De Telegraaf. Gisteren speelde de middenvelder met Milan doelpuntloos gelijk bij AS Roma. Dat resultaat was voldoende om Milan voor de achttiende keer kampioen te laten worden. "Het is een ongelooflijk gevoel."

Van Bommel is vooral blij voor zijn medespelers. "De ploeg is het belangrijkste, niet ik. Mijn complimenten aan de club en ik wil meneer Galliani (directeur van Milan red.) bedanken dat hij mij naar Milaan heeft gehaald."

Goed weer tart Linda's kijkcijfers

Kijkcijferkanon Linda de Mol heeft zaterdag vergeleken met vorige week een half miljoen kijkers door het goede weer verloren. Volgens Stichting KijkOnderzoek keken er zaterdagavond 1,95 miljoen mensen naar Linda's Ik Hou Van Holland, maar was daarmee toch het best bekeken programma.

Jack Spijkermans Echt Waar kon deze week op 1,2 miljoen liefhebbers rekenen en Iedereen Is Gek Op Jack, het andere humorvolle programma van Linda, trok 1,1 miljoen kijkers.

Op Nederland 1 boekte Comedy Live wederom een laagterecord. De satirische BNN-show trok zaterdag met gastpresentator Najib Amhali slechts 363.000 mensen. Vergeleken met vorige week verlieten nog eens 80.000 kijkers de show van initiatiefnemer Jan Jaap van der Wal. Ook in marktaandelen gemeten was er sprake van een dieptepunt voor Comedy Live.

Het documentaireprogramma Zembla stond maar liefst op plek 15 in de kijkcijfertop-25. De docu 'Opnieuw antibiotica alarm' (Uitzending Gemist) trok ruim een half miljoen geïnteresseerden.


Weer laagterecord voor Comedy Live van Jan Jaap van der Wal (Foto: Jos van Zetten)

Real life Parkour vs Brink in video

Brink is een nieuwe shooter die komende week in de winkels zal liggen. In de game heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van Parkour om je van de ene locatie naar de andere te verplaatsen. Nu hebben de makers een vergelijking gemaakt met het échte parkour. Hiervoor hebben ze een parkour-beoefenaar een camera op het hoofd vast gemaakt en deze kunstjes laten doen. Oordeel uit onderstaande video of Brink in de buurt kan komen bij het echte werk.

[Giro] Pinotti: "Perfecte tijdrit"

Marco Pinotti mocht gisteren in Turijn de eerste roze trui aantrekken van de 94e editie van de Ronde van Italië. De Italiaan kwam als eerste renner van HTC-Highroad over de finish na de ploegentijdrit over 19,3 kilometer.

HTC won voor de tweede keer in drie jaar de rit tegen de klok in de Giro. "Het is een enorme eer dat ik de roze trui mag dragen, maar deze zege behoort het hele team toe", jubelde Pinotti.

De 35-jarige Italiaan droeg in 2007 al eens het roze. De vijfvoudig tijdritkampioen van Italië reed in de slotfase met vier ploeggenoten weg van de rest van het team. "We hadden een heel sterke start, onze beste rijders deden de langste aflossingen aan kop. We zorgen ervoor dat we een constant tempo draaiden, dat is altijd belangrijk", aldus Pinotti. "Het was vlak, maar zeker niet makkelijk. Je moest oppassen met de tramlijnen en de bochten. We hadden het niet beter kunnen doen, dit is een geweldige dag voor het team."

Pinotti: perfecte tijdrit
Pinotti: perfecte tijdrit (Foto: ANP)

Bloedige gevangenisopstand in Bagdad

Een verhoor van een terreurverdachte in Irak is zondag uitgedraaid op een gevangenisopstand. Zeker vier politieagenten en tien opstandelingen zijn daarbij om het leven gekomen. Dat meldden de autoriteiten in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

De verdachte kreeg tijdens een ondervraging het pistool van de verhoorder te pakken en schoot de agent dood. Hij bevrijdde daarna andere gevangenen, met wie hij het kantoor van de gevangenisdirecteur bestormde. Ook die werd omgebracht. Vijf gedetineerden probeerden in een politieauto te ontsnappen, maar konden worden doodgeschoten. Vijf anderen verschansten zich en werden pas na een urenlange belegering gedood.

Bloedige gevangenisopstand in Bagdad
Bloedige gevangenisopstand in Bagdad (Foto: ANP)

Laatste praktijktest tegen spookfiles op A270

Onderzoeksbureau TNO houdt zondag op de A270 tussen Helmond en Eindhoven de derde en laatste praktijktest om spookfiles te voorkomen. De weg is van 09.00 tot zes 18.00 uur in de richting van Eindhoven afgesloten voor het normale verkeer.

Een spookfile ontstaat als een automobilist plotseling remt of van baan verandert en het achteropkomend verkeer moet afremmen. Voor de andere weggebruikers is de oorzaak van de file dan vaak onduidelijk.

Bij de proef rijden de deelnemende auto’s in een lange rij waarbij een klein deel is uitgerust met speciale apparatuur. In sommige gevallen reageert de auto zelf op het gedrag van medeweggebruikers. Een ander deel van de automobilisten krijgt een advies op een schermpje in de auto, bijvoorbeeld vaart minderen. TNO legt het rijgedrag van de automobilisten met camera’s vast.

In het weekeinde van 14 en 15 mei vinden op de A270 demonstraties voor het publiek plaats en is de weg in beide richtingen dicht.

Laatste praktijktest tegen spookfiles op A270
Laatste praktijktest tegen spookfiles op A270 (Foto: ANP)

Stroom valt uit bij ziekenhuis Hengelo

Bij ziekenhuis ZGT in Hengelo is zondagochtend de stroom uitgevallen. Omdat de noodvoorzieningen ook zijn uitgevallen, worden de patiënten op de intensive care overgebracht naar een vestiging in Almelo, laat een politiewoordvoerder weten.

Zij weet niet of de overige patiënten uiteindelijk ook worden overgebracht. De brandweer gaat ter plaatse om indien nodig te helpen met het overbrengen van de patiënten. Het is nog niet duidelijk waardoor de stroom in het ziekenhuis aan de Geerdinksweg is uitgevallen.

Inbrekers weggejaagd uit woonwagenpark

Twee bewoners van een woonwagenpark in Spijkenisse hebben zondagochtend twee inbrekers hun woonwagen uit gejaagd. De bewoners raakten daarbij gewond, laat een politiewoordvoerder weten.

De bewoners, een man en een vrouw, kwamen net terug van Schiphol toen ze zagen dat er mensen in hun woning waren. Bij de worsteling die daarop volgde, raakten de twee gewond. De inbrekers kozen uiteindelijk het hazenpad. De bewoners hebben zich bij de GGD laten behandelen.

Of de inbrekers iets buit hebben gemaakt is niet bekend.

'Espanyol wil 'Maza' Rodriguez'

Het Spaanse Espanyol is geïnteresseerd in de diensten van PSV-verdediger Francisco 'Maza' Rodriguez. Volgens de Spaanse krant Sport wil Espanyol de PSV-verdediger voor volgend seizoen inlijven.

De verdediger komt bij PSV niet vaak voor in de plannen van trainer Fred Rutten en is daarom ontevreden. Rutten geeft dit seizoen de voorkeur aan de Braziliaan Marcelo en Wilfred Bouma.

Rodriguez kwam in 2008 over van het Mexicaanse Guadalajara. In zijn eerste jaar bij de Eindhovenaren kwam de verdediger tot negen wedstrijden in het eerste elftal. In zijn tweede jaar was hij met 29 duels een vaste basisspeler. Dit seizoen kwam Maza tot 21 wedstrijden, maar voornamelijk met invalbeurten. Rodriguez wist tot dusver vier keer te scoren voor PSV.

Sport weet ook te melden dat Espanyol interesse heeft in een andere Mexicaan, namelijk Hector Moreno. De AZ-verdediger heeft nog een contract tot 2014. Wat Espanyol wil betalen voor beide spelers is tot dusver nog onbekend.

From Dust toont art direction in video

Er is een nieuwe video van From Dust verschenen. In de video wordt meer getoond van de art direction van de game. Zo komen we te weten dat de verschillende stammen zijn ontworpen naar stammen die in Afrika leven. Ook de omgevingen zijn gevormd naar het voorbeeld van veel verschillende eco-systemen en hebben de makers een science fiction-schrijver gebruikt.

From Dust is een downloadable titel die op de PS, het PSN en XBLA zal verschijnen. De game is een soort natuursimulatie waarin je voor God kunt spelen. In de game kun je de aarde naar jouw wil veranderen. Zo kun je aarde verwijderen of juist toevoegen waardoor rivieren anders zullen gaan stromen, vulkanen kunnen ontstaan, erosie op andere plaatsen zal plaatsvinden en de natuur op sommige plekken goed tot zijn recht zal komen terwijl het op andere plekken juist niet kan bestaan. Daarnaast zullen er mensen in jouw wereld leven waarbij je moet proberen om deze tegen de krachtige natuur te beschermen. Als je wilt weten hoe dit allemaal in zijn werk gaat, dan kun je hier een vorige video bekijken.

[NBA] Boston, Memphis winnen

In de tweede ronde van de play-offs in de NBA heeft Boston Celtics zijn eerste zege geboekt. Miami Heat werd met 97-81 verslagen. In de best-of-seven leidt Miami met 2-1.

Kevin Garnett was bij Boston goed voor 28 punten en 19 rebounds. Paul Pierce maakte 27 punten. Rajon Rondo speelde het laatste kwart van de wedstrijd met een uit de kom geschoten elleboog. Toch was hij nog goed voor zes punten en elf assists.

Memphis Grizzlies versloeg na verlenging Oklahoma City met 101-93. Memphis slaagde er in een achterstand van zestien punten weg te werken. In de best-of-seven heeft Memphis nu een voorsprong van 2-1.

Frank Lammers boycot Frank Lammers Dag

Acteur Frank Lammers is dit jaar niet van plan om naar de jaarlijkse Frank Lammers Dag in zijn geboorteplaats Mierlo te gaan. Lammers wil daarmee protesteren tegen gemeentelijke plannen om te bezuinigen op kunst en cultuur. "Het zou de vijfde editie zijn, dus ik boor mezelf wel mooi een lustrum door de neus", aldus Lammers zaterdag vanuit het buitenland.

Volgens de acteur ziet het ernaar uit dat de stichting Patronaat Presenteert - 'de enige culturele instelling die Mierlo rijk is' - het voortaan zonder subsidie moet doen. "Er wordt gekort op alle mooie dingen, alles wat enigszins van waarde is."

Website van Grolsch gehackt

Mailadressen van mensen die mee hebben gedaan aan een actie van Grolsch, zijn achterhaald door hackers. De website van de bierbrouwer is namelijk gehackt.

Het gaat om een actie waarbij bier in de winkel voorzien is van een actiecode, die op de website van Grolsch kan worden ingevuld. Onder de deelnemers wordt elk uur een bierkoeler verloot.

De hacker heeft overigens niks gedaan met de gegevens. Diegene waarschuwde dat de privacy niet goed gewaarborgd is. Grolsch heeft aangekondigd de website beter te zullen beveiligen.

De levendige wereld van The Witcher 2

Over twee weken zal The Witcher 2: Assassins of Kings in de winkel liggen. Dit vervolg op het succesvolle eerste deel brengt ons terug in de wereld van Geralt of Rivia, The Witcher waarmee je weer veel avonturen zult beleven. De makers hebben hun best gedaan om de wereld levendig te maken. Zo zal de wereld weer een dag-nacht systeem kennen en gedragen alle NPC's zich daar naar. In onderstaande video kunnen we zien hoe de wereld van The Witcher 2 eruit zat zien.

Tigana stapt op bij Bordeaux

Jean Tigana is niet langer de trainer van Girondins Bordeaux. De 55-jarige Fransman stapte gisteravond op nadat zijn ploeg met 4-0 verloor van Sochaux. Dat meldt de Franse club op zijn website. Tigana's 16-jarige dochter was op de tribune uitgescholden door kwade Bordeaux-fans. "Dit was een desastreuze avond voor de club en voor mij."

Bordeaux, dat nog strijdt om Europees voetbal, werd in eigen huis door directe concurrent Sochaux ruim verslagen. Voor enkele Bordeaux-fans was dat aanleiding om Tigana's dochter uit te schelden. De oefenmeester vond dat de druppel. "Ze heeft door mijn baan ook al problemen op school, dus stop ik. De mensen denken dat Jean Tigana het probleem is en vallen een 16-jarig meisje daarmee lastig. Dat vind ik dramatisch."

'Papegaaien twee keer per jaar testen'

Papegaaien en andere 'kromsnavels' moeten twee keer per jaar op de papegaaienziekte worden getest. Die aanbeveling doet het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (BRO), zo meldt het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer. Alleen geteste vogels mogen nog mee naar tentoonstellingen.

Het kabinet onderzoekt op dit moment de haalbaarheid van deze maatregel. Ook andere maatregelen worden overwogen. Zo zou de informatievoorziening aan tentoonstellingsbezoekers moeten worden verbeterd. Ook adviseert het BRO registratie van alle kromsnavels in Nederland.

Volgens het BRO levert de papegaaienziekte een 'substantieel risico' op voor de volksgezondheid. De papegaaienziekte is een vorm van longontsteking, die wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte kan fataal zijn. De afgelopen jaren waren er een aantal uitbraken van papegaaienziekte door vogelshows of andere evenementen waar mensen in contact komen met papegaaien of parkieten.

Boek: Nicholas Carr - Het ondiepe

Deze eerste zin moet ervoor zorgen dat jij als lezer meteen weet waar deze review naartoe gaat, zodat je kunt beslissen of je verder leest of niet. Als je deze tweede zin leest is zijn doel geslaagd! Grote kans dat je blik nu afdwaalt naar het einde van de pagina, weer een stukje omhoog om een regel in het midden te scannen en dat je vervolgens besluit dat je genoeg informatie hebt geabsorbeerd om je mening over het boek Het ondiepe te vormen.

 

Het ondiepe

Drie gewonden bij brand in woning Dordrecht

Bij een brand in een woning in Dordrecht zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie gewonden gevallen. Een van hen raakte ernstig gewond, meldt de politie.

De brand brak rond 02.15 uur uit in een woning aan de Jagerweg. Een man en vrouw wisten zelf naar buiten te komen en zijn gewond naar een ziekenhuis gebracht. Een andere man moest door de brandweer worden bevrijd.

Hij bleek ernstig gewond. De traumahelikopter werd ingezet om hulpverleners ter plaatse te krijgen, daarna is hij met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

De woning raakte door de brand zwaar beschadigd en is niet meer bewoonbaar. De brandweer wist te voorkomen dat de brand uitbreidde naar naastgelegen woningen. Wel liepen die mogelijk rookschade op. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand.

Japan blijft bij kernenergie

Ondanks de kernramp waar Japan mee kampt, blijft het land gebruikmaken van kernenergie. In het nationale energiebeleid houdt Japan vast aan kernenergie, zei een regeringswoordvoerder zondag op de nationale televisie.

De overheid is ook niet van plan meer nucleaire reactors stil te leggen, op drie reactoren van de Hamaoka-centrale in het centrum van Japan na. Vrijdag zei premier Naoto Kan dat hij die centrale heeft gevraagd het werk stil te leggen totdat een zeewering is gebouwd en opvangsystemen zijn verbeterd.

Door een aardbeving en een daaropvolgende tsumani op 11 maart werd de Fukushima-centrale beschadigd en kwam er straling vrij. Een groot gebied moest worden geëvacueerd. Door de natuurramp vielen ongeveer 25.000 doden.

Veertien spelers vertrekken bij Sparta

Sparta Rotterdam zal veel spelers laten gaan aan het einde van het seizoen. Vanaf de voorbereiding op het seizoen 2011/2012 zullen veertien spelers niet terugkeren, zo meldt de Rotterdamse eerstedivisionist zaterdag via het digitale thuis. Zo moet onder meer Ricky van den Bergh uitkijken naar een nieuwe werkgever, alsmede Aleksander Seliga.

De andere spelers die zullen vertrekken, zijn David Abdul, Vinicius Bongaertz, Carlos Delgado, Rene van Dieren, Mathijs Donatz, Mitchel van Gastel, James Holland, Ruud Knol, André Krul, Marcellino van der Leeuw, Lucas van Oeveren, en Karim Touzani. Sparta laat weten intern afscheid te nemen van deze veertien spelers, na afloop van de laatste training van het huidige seizoen. De club werd dit jaar negende in de Jupiler League en liep play-offs om promotie mis.

Nederlandse moeders worden en masse verwend

Zoals elke tweede zondag in mei worden ook dit jaar weer miljoenen Nederlandse moeders getrakteerd op ontbijt op bed, bloemetjes, knip- en plakwerkjes en cadeautjes. Tegelijkertijd met Duitsland, België, Italië, Zwitserland en de Verenigde Staten, viert Nederland op deze dag Moederdag. Spaanse en Portugese moeders waren vorige week al aan de beurt, andere Europese moeders volgen later deze maand.

Al sinds de jaren dertig, toen het idee kwam overwaaien uit de Verenigde Staten, zet Nederland moeders in het zonnetje op Moederdag. De animo voor het vieren van de dag loopt echter al enkele jaren terug, zo bleek eerder deze week uit gegevens van onderzoeksbureau Q&A Research & Consultancy. Van alle de Nederlanders is dit jaar 62,4 procent van plan hun moeder op zondag eens goed in de schijnwerpers te zetten. In 2010 was dat nog 65,2 procent.

Nederlandse moeders worden en masse verwend
Nederlandse moeders worden en masse verwend (Foto: ANP)

Clip met licht

Voor dat je nu gaat zitten zeuren over de muziek enzo. Je moet je eens voorstellen hoeveel werk dit is geweest. Dit zijn duizenden foto's allemaal met de hand genomen met een lange sluitertijd. Het is dus eigenlijk een soort van lichtanimatie.

De muziek is trouwens van All India en de artistieke breinen achter het schilderen met licht zijn Darcey Pendergast en Oh Yeah Wow.

Met dank aan Proi voor de submit.

Sektarisch geweld in Caïro eist levens

Gevechten tussen moslims en christenen in Caïro hebben zaterdag aan zeker zes mensen het leven gekost. Tientallen mensen zijn gewond geraakt, meldden artsen en veiligheidsfunctionarissen.

De twee groepen raakten slaags in het noordwestelijke district Imaba. Moslims zouden daar een koptische kerk hebben aangevallen omdat er een christelijke vrouw zou worden vastgehouden, die zich wilde bekeren tot de islam.

De militaire politie vormde een cordon rond de kerk om te voorkomen dat de boze menigte opnieuw zou aanvallen. Ze vuurden waarschuwingsschoten af om het heen en weer gooien van stenen te stoppen. Ook werd door een betoger een brandbom in een woning gegooid, die daardoor in vlammen opging.

Ongeveer 10 procent van de 80 miljoen Egyptenaren is koptisch. De christenen stellen dat zij al jarenlang worden achtergesteld ten opzichte van moslims.

Sektarisch geweld in Caïro eist levens
Sektarisch geweld in Caïro eist levens (Foto: ANP)

Jodi Bieber krijgt prijs World Press Photo

Prins Constantijn reikte zaterdag de prijs voor de World Press Photo 2010 uit. De internationale jury koos als beste foto van vorig jaar het portret van de 18-jarige Afghaanse Bibi Aisha, opzettelijk verminkt na het weglopen bij haar man. Dat is een werk van de Zuid-Afrikaanse fotografe Jodi Bieber.

In totaal zonden 5691 fotografen uit 125 verschillende landen 108.059 foto's in voor de 54e editie van World Press Photo. De jury deelde in negen categorieën de prijzen uit. Een selectie van het werk van de winnaars is tot en met 19 juni te zien in de Amsterdamse Oude Kerk.

Prins Constantijn is de beschermheer van de stichting World Press Photo die in 1955 in Nederland werd opgericht. De stichting ondersteunt professionele persfotografen en zet zich in voor persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.

Bieber, die al eerder acht prijzen voor de World Press Photo heeft gewonnen, ontving 10.000 euro en een nieuwe camera. De prijsuitreiking vond plaats in het Muziekgebouw aan het IJ.

Klik hier voor een overzicht van alle foto's die in de prijzen zijn gevallen.

Brandstofprobleem voor Kobayashi

Het Formule 1-team van Sauber heeft bekend gemaakt waarom Kamui Kobayashi strandde tijdens het eerste deel van de kwalificatie in Turkije. De bolide van de Japanner kampte met een probleem met de brandstofdruk, waardoor hij geen tijd neer kon zetten en uiteindelijk van de wedstrijdleiding toestemming moest krijgen om in de race te mogen starten.

"We stuurden hem in Q1 meteen vroeg naar buiten om de systemen te controleren, maar opeens viel de brandstofdruk weg. Vooral als de druk hoog oploopt hadden we problemen. We moeten dit incident goed onderzoeken, want dit hebben we nog niet eerder meegemaakt. Het was jammer voor Kamui en hij staat nu voor een grote uitdaging morgen. Hij is een echte vechter en doordat hij nog veel nieuwe banden heeft zie ik nog altijd mogelijkheden voor de race," zei technisch directeur James Key.

Kobayashi zelf houdt nog een slag om de arm. "Ondanks dat ik goed kan inhalen, staan er toch wel heel erg veel auto's tussen mij en de tiende positie. Ik ging meteen in Q1 naar buiten omdat we enkele systemen wilden checken. Op het achterste rechte stuk hield de motor er opeens mee op. Het was een probleem met het brandstofsysteem en het kost veel tijd om dat systeem te vervangen. Ik moet accepteren dat ik vandaag te maken had met pech en ik ga morgen alles geven in de race."

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.