Komende update vergroot Xbox 360 dvd-capaciteit

Het is al bekend dat er een update voor de Xbox 360 aan beta-testers wordt verspreid die iets te maken heeft met een 'updated disc format', de geruchten gingen meteen dat dit enkel een update van de beveiliging van de discs betrof. Digital Foundry heeft echter van een hooggeplaatste bron gehoord dat er niet enkel nieuwe beveiligingsmaatregelen genomen worden maar dat ontwikkelaars ook meer discruimte krijgen, namelijk een gigabyte extra.

Op een dual-layer dvd-schijfje past maximaal 7,95 GB, waarvan er op dit moment voor de Xbox 360-ontwikkelaars 6,8 GB bruikbaar is. De 1,15 GB die hiermee verloren gaat wordt door Microsoft gebruikt voor een waarschuwing die getoond wordt als je de disc in een DVD-speler stopt en voor updates voor het Xbox Dashboard. Digital Foundry speculeert verder dat de vrijgekomen ruimte waarschijnlijk komt door het volledig weglaten of drastisch reduceren van de video die op DVD-spelers getoond wordt.

Er moet wel bij worden vermeld dat deze video zich waarschijnlijk aan de binnenkant van het schijfje bevindt wat betekent dat de datadoorvoer het laagst is. De speculaties dat er nieuwe beveiligingsmaatregelen genomen worden lijken ook te kloppen, Commodore4eva (een bekende Xbox 360 dvd firmware-hacker) bevestigt dat in de laatste XDK (Xbox Development Kit) sprake is van nieuwe maatregelen.