Partijen Portugal willen verkiezingen

De politieke partijen van Portugal willen binnen twee maanden parlementsverkiezingen. Ook als de voortdurende onzekerheid kan betekenen dat het door schulden geplaagde land eerder financiële noodhulp zal moeten accepteren.

Portugal is stuurloos en overgeleverd aan nerveuze financiële markten sinds de regering eerder deze week viel vanwege onenigheid met de oppositie over bezuinigingen.

President Anibal Cavaco Silva vroeg de partijen vrijdag of ze vrijwillig een coalitieregering wilden vormen, waardoor nieuwe verkiezingen vermeden kunnen worden. Maar alle partijen kozen voor verkiezingen, die vermoedelijk eind mei of begin juni zullen plaatsvinden.

Portugal is een van Europa's armste landen en wordt door een financiële crisis gedwongen tot noodhulp die het niet wil.

De beslissing betekent dat het verzoek om noodhulp aan de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds zal worden uitgesteld tot het begin van de zomer, na de verkiezingen. Dat kan een liquiditeitsprobleem veroorzaken. De vertrekkende regering zegt dat Portugal voldoende geld in kas heeft om komende maand haar financiële verplichtingen na te komen, maar het is de vraag of dat in juni ook nog lukt.

De twee grootste politieke partijen willen allebei geen financiële hulp van buiten, zoals Griekenland en Ierland dat eerder kregen. Ze zijn bang dat noodhulp het land de komende jaren bindt aan een stringent belastingbeleid en dat het voor een lagere levensstandaard zal zorgen.

"Portugal heeft geen hulp nodig", zei de vertrekkende socialistische premier José Socrates. Hij benadrukte dat zijn eigen bezuinigingsplannen afdoende zijn om de schuldenlast te verlichten en het vertrouwen op de financiële markten te herstellen. "Ik weet wat noodhulp betekent. Ik weet wat het betekende voor de Grieken en de Ieren en dat wil ik niet voor mijn land." Zelfs zonder hulp zullen in Portugal echter nog jarenlang bezuinigingen nodig zijn om de economie uit het slop te trekken.

Peilingen voorspelden vrijdag dat de grootste oppositiepartij, de sociaal-democraten, bij de aanstaande verkiezingen een ruime meerderheid van de stemmen zal krijgen.