Werk aan reactor 3 in Fukushima hervat

Het werk aan reactor 3 in de Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi is donderdag hervat. Een dag eerder werden werknemers en brandweermensen geëvacueerd toen er door nog onbekende oorzaak zwarte rook uit de reactor opsteeg. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo.

Volgens het energiebedrijf TEPCO, eigenaar van de kerncentrale, werd er geen verhoogde radioactiviteit gemeten na de rook. Eerder was er sprake van een stralingswaarde van 500 milliSieverts per uur, maar dat bleek een fout van TEPCO. Het zou namelijk zijn gegaan om 500 microSieverts per uur, zo meldde het energiebedrijf.

Maandag moest reactor 3 ook al worden ontruimd wegens rook. Reactor 3 baart de autoriteiten de meeste zorgen, omdat daar de stoffen plutonium en uranium zijn opgeslagen. Het gaat allemaal ook nog niet perfect bij de andere reactoren. Het elektriciteitsnetwerk is aangelegd, maar het lukt nog niet om de koelingssystemen aan de gang te kregen. Zo sluit het systeem van reactor 5 zich automatisch weer uit, als het ingeschakeld wordt.