Koelwater Fukushima nadert kookpunt

Het water in het vat met gebruikte brandstofstaven van reactor 3, de enige reactor in Fukushima waar plutonium ligt opgeslagen, nadert het kookpunt. De gemeten straling rond de reactor is al enige tijd erg hoog, zo maakte TEPCO dinsdag bekend.

Hierdoor kan opnieuw radioactieve stoom ontsnappen, omdat de veiligheidsmuren van de reactor in brokstukken op de grond liggen. De primaire beveiliging om de reactor heen staat waarschijnlijk nog wel zonder beschadinging, meldt TEPCO, maar ze kunnen dit niet bevestigen.

Als het koelwater daadwerkelijk gaat koken dan zal het water verdampen, waardoor de brandstofstaven niet meer gekoeld worden. Bij extreem hoge temperaturen kan de bekleding van zirkonium van de brandstofstaven smelten en exploderen. Of de brandstofstaven al blootliggen is onduidelijk, omdat door de hoge straling (1600 keer de normale waarde) niemand in de buurt kan komen om dit te controleren.

Ondertussen is de publieke afkeer jegens elektriciteitsbedrijf TEPCO, de beheerder van de kerncentrale, sterk toegenomen. De gouverneur van de prefectuur Fukushima weigerde de voorzitter van TEPCO te ontmoeten. "Het belangrijkste is dat TEPCO alles in zijn vermogen doet om de crisis te bezweren. Dus ik heb hun aanbod afgewezen", zei gouverneur Yuhei Sato tegen de nationale zender NHK.

"De ongerustheid, woede en ergernis onder de bevolking van Fukushima heeft me ertoe doen besluiten dat ik hun verontschuldigingen gewoon niet kan accepteren", aldus Sato. Er is gisteren duidelijk geworden dat TEPCO een aantal fouten erkent, waaronder het niet op orde hebben van de veiligheidsprocedures. Details hierover ontbreken nog.


Op de voorgrond (links) reactor 2, dan de puinhopen van reactor 3, met op de achtergrond reactor 4, waar het dak werd weggeblazen door een waterstofexplosie (Foto: Novum)