Japan: Problemen bij kerncentrales

In Japan zijn problemen met twee kerncentrales. Een gebouw van de kerncentrale in Miyagi van Tohoku Electric Power Co's staat in brand en bij een kerncentrale in Fukushima werkt het koelsysteem niet goed meer. Japan is vrijdagochtend getroffen door een aardbeving en tsunami. Een aantal kerncentrales werd direct stilgelegd uit veiligheidsoverwegingen. De Japanse overheden hebben een 'nuclear power emergency situation' uitgeroepen.

In Fukushima werkt het koelsysteem van de kernreactor niet goed meer en wil men er op andere wijze water in pompen om de reactor af te koelen. De centrale heeft onvoldoende stroom om op normale wijze het koelsysteem te laten functioneren. Een crisisteam van specialisten beantwoordt vragen en men is druk op zoek naar een oplossing.

In de regio waar de kerncentrale van Fukushima staat is de noodtoestand uitgeroepen. Autoriteiten willen in een straal van 2 kilometer om de centrale 2000 mensen evacueren. De Japanse krant Sankei Shinbun meldt dat er mogelijk een radioactief lek is ontdekt bij de centrale.

Bij de kerncentrale in Miyagi woedt de brand in een turbinegebouw dat losstaat van de kernreactor zelf, hier is geen gevaar op lekkage van straling. Japan heeft het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) gewaarschuwd over de situatie. De noodtoestand is uitgeroepen om voorbereid te zijn op een worstcase-scenario.

Update 18.11 uur
In Japan zijn in totaal elf kernreactoren stilgelegd in vier kerncentrales. De noodtoestand moet volgens de Japanse wet worden uitgeroepen als er problemen zijn met het koelwatersysteem bij een kernreactor. Bij de Fukushima-reactor werkten de dieselgeneratoren niet waardoor het koelwatersysteem de reactor niet goed kan koelen.

Het type reactoren dat gebruikt wordt produceert hitte waarmee water in stoom verandert om turbines aan te drijven. Bij een 'noodstop' heeft zo'n reactor veel koelwater nodig om de hitte die er nog is af te voeren. Dat de back-up dieselgeneratoren van deze reactor niet werken is een tegenslag, maar mede dankzij alle beschermingsmaatregelen werd de kans op radioactieve lekkage naar de buitenwereld toe niet groot geacht.

Volgens Hillary Clinton heeft de VS koelvloeistof geleverd aan Japan in een poging om te helpen bij het koelen van de getroffen reactor. Men hoopt het koelwatersysteem snel weer operationeel te hebben, maar er is sprake van drukverhoging in de reactor, wat een slecht voorteken is.

Update 19.22 uur
Rond de reactor in Fukushima zijn duizenden mensen geëvacueerd. Men wil de druk in de reactor verlagen door radioactieve dampen te laten ontsnappen. De verhoogde druk kan in het slechtste geval leiden tot radioactieve lekkage. 

Update 23.30 uur
De Japanse autoriteiten ontruimen een groter gebied rondom de kerncentrale. In een straal van 10 kilometer rond het complex in Fukushima moeten bewoners hun huizen verlaten.

Dat heeft de Japanse premier Naoto Kan vrijdag bekendgemaakt. Eerder was een veiligheidszone met een straal van 3 kilometer rond de kerncentrale ingesteld. Het persbureau Jiji meldde dat rond het complex een stralingsniveau is gemeten dat acht keer hoger ligt dan normaal.

Update 0.03 uur
De radioactiviteit in het controlecentrum van reactor nummer 1 is 1000 maal de normale waarde. Dit is een waarde die op zich te verwachten viel, nadat men de dampen liet ontsnappen. Wat zorgwekkender is, is dat de Tokio Energie Maatschappij aan zou hebben gegeven de controle over de druk in reactor 1 en in reactor 2 van de centrale te hebben verloren. De temperaturen zouden daar stijgende zijn.

Reuters bevestigt deze laatste melding. De maatschappij heeft aangegeven nog niet te weten of het weer nodig wordt om de druk te laten zakken door radioactieve dampen te laten ontsnappen. Momenteel zou de druk in de reactoren stabiel zijn.

Update 01.40 uur
Er zijn nu problemen bij vijf reactoren in twee kerncentrales bij Fukushima. De Japanse energiemaatschappij waarschuwt voor een mogelijke radioactieve lekkage die zou kunnen ontstaan bij een poging de druk te verlagen. Er worden op dit moment 20.000 mensen uit de omgeving geëvacueerd.