Japan: Problemen kerncentrales

Ook kernreactor nummer 2 van de Japanse kerncentrale Fukushima zal gekoeld gaan worden met zeewater. Daarmee zijn drie reactoren van de centrale in de problemen geraakt. Dat meldden lokale media zondag.

Zaterdag ontplofte het gebouw rond reactor 1. De reactor was oververhit geraakt, waarna er waterstof vrijkwam. Toen dat in contact kwam met zuurstof volgde een ontploffing, waarbij de reactor niet beschadigd raakte.

Zondag kwam reactor nummer 3 in de problemen. De kern kwam gedeeltelijk even droog te staan, waardoor wederom oververhitting dreigde. Met zeewater wordt ook daar geprobeerd te koelen.

De problemen bij de nucleaire installatie zijn het gevolg van een zware aardbeving en een tsunami die Japan vrijdag troffen. Sindsdien proberen de autoriteiten de situatie rond Fukushima onder controle te krijgen.

Update 15.44 uur
De autoriteiten in Japan hebben aan de IAEA van de VN doorgegeven dat er nu ook een noodsituatie is bij de Onagawa kerncentrale. Er is een stralingswaarde gemeten die boven het maximum toegestane ligt. Experts zoeken uit wat er aan de hand is. Er zou bij de drie reactoren van Onagawa geen koelingsprobleem zijn zoals bij Fukushima.

In tegenstelling tot eerdere berichten melden TEPCO, de Japanse overheid, Reuters en de IAEA dat er geen sprake is van een bevestigde meltdown bij reactor 1, 2 of 3 van de Fukushima centrale. De toestand zou daar wel kritiek zijn en men probeert met man en macht zo'n meltdown te voorkomen.

Update 17.25 uur
Persbureau Kyodo meldt dat een koelsysteem bij kerncentrale Tokai 2 bij Ibaraki er nu ook mee is gestopt. Deze centrale ligt 120 kilometer ten noorden van Tokio. Daarmee zijn er nu problemen bij drie reactoren van de kerncentrale Daiichi bij Fukushima, bij de Onagawa kerncentrale en bij de Tokai 2 centrale. Verdere details zijn nog onbekend.

Update 19.55 uur
TEPCO meldt dat bij de Fukushima Daiichi centrale de zeewaterinjectie bij reactor 1 afgerond is, verder is er over die reactor geen nieuws. Over reactor 2 meldt TEPCO geen nieuwe informatie. Bij reactor nummer 3 ziet het er niet goed uit. Er is zeewater in de reactor gepompt, maar de gemeten stralingswaarde stijgt nog. Doordat het water in de reactor lange tijd heel laag heeft gestaan, kan de energiemaatschappij een ontploffing zoals zaterdag bij reactor 1 niet uitsluiten. Ze zeggen alles te doen om dit te voorkomen. 

Over de situatie bij de Onagawa kerncentrale is geen nieuws bekend. Bij de kerncentrale Tokai 2 bij Ibaraki blijken er twee van de drie back-upgeneratoren dienst te weigeren. Vooralsnog werkt de laatste nog, waardoor de koeling voorlopig door kan gaan.

Update 0.15 uur
De gemeten waardes bij de Oganawa centrale zijn weer zoals het hoort. Een verklaring voor de plotselinge stijging is nog niet gegeven. Ook bij centrale Tokai 2 bij Ibaraki worden de reactoren nog steeds gekoeld en lijkt het uitvallen van twee van de drie generatoren geen extra problemen op te leveren.

Bij de Fukushima Daiichi centrale wordt weer een hogere straling gemeten, zo heeft TEPCO gemeld. Van welke van de drie reactoren waar problemen zijn deze straling afkomstig is, is niet bekend.