'Reactor 3 afgekoeld, straling blijft hoog'

Waterkanonnen van het Japanse leger zijn er donderdag in geslaagd reactor 3 van de geplaagde kerncentrale Fukushima Daiichi af te koelen. De straling rond het complex blijft echter onverminderd hoog. Dat heeft de eigenaar van de kerncentrale, het bedrijf TEPCO, laten weten aan het Japanse persbureau Kyodo.

De autoriteiten richten zich op reactor 3, omdat daar het zeer gevaarlijke plutonium is opgeslagen. Eerder donderdag stortten helikopters een mengsel van zeewater en boorzuur op de kernreactor. Ook toen daalde het stralingspeil niet of nauwelijks, aldus TEPCO.

Reactor 3 kampt sinds de aardbeving en tsunami van afgelopen vrijdag met ernstige koelingsproblemen. Een brand en een explosie hebben het beschermende omhulsel, dat radioactieve stoffen moet tegenhouden, mogelijk beschadigd. In de omgeving is veel straling gemeten en er wordt gevreesd dat splijtstofstaven gedeeltelijk zijn gesmolten.

De situatie in de Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi is 'redelijk stabiel', vergeleken met een dag eerder. Dat heeft een hoge functionaris van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) donderdag gezegd. De functionaris, Graham Andrew, zei echter ook dat 'het nog steeds mogelijk is dat de situatie verslechtert'.

'Reactor 3 afgekoeld, straling blijft hoog'
Reactor 4, na de explosie (Foto: ANP)