Japan: 'Grote kans op meltdown'

Persbureau Reuters meldt dat uit analyse blijkt dat Japanse geleerden en officials van de Tokio Electric Power Co (TEPCO) mogelijk nog maar enkele uren hebben om een meltdown te voorkomen. Na de aardbeving en de daaropvolgende tsunami vielen elf kerncentrales uit. Bij twee kerncentrales bij Fukushima viel echter de complete stroomvooziening uit, waardoor er problemen zijn rond de koeling van vijf reactoren.

Een uur na de automatische afsluiting viel echter ook de back-upgenerator uit, waardoor de koeling volgens normale manieren onmogelijk is geworden. Hierop werd een nucleaire noodsituatie afgekondigd. 20.000 mensen in een straal van 3 tot 10 kilometer (dat varieert per reactor) zijn geëvacueerd.

Er werd eerder deze nacht al straling gemeten met een waarde die duizend maal boven de normale waarde ligt. Op zichzelf is dit nog niet schadelijk. Volgens analisten zou TEPCO er normaal gesproken in moeten kunnen slagen om met behulp van extra generatoren en het laten ontsnappen van radioactieve dampen de situatie onder controle te krijgen.

Het water dat men gebruikt om de reactoren te koelen zou echter binnen enkele uren op kunnen zijn. Door de hoge temperaturen verdampt het water en door het gebrek aan stroom komt er geen nieuw water in de reactoren. Als het water op is, raakt de kern van de reactor oververhit wat kan zorgen voor de meltdown.

Als er een meltdown plaatsvindt, ontsnappen er veel radioactieve stoffen, die dan in een soort veiligheidsruimte terechtkomen. Normaal gesproken kan er daardoor geen grote ramp plaatsvinden voor de volksgezondheid. Men betwijfelt echter of het 'containment building' de nog oplopende druk aankan. Mogelijk zouden de muren het onder de druk gaan begeven.

Vooralsnog is hier allemaal geen sprake van en doen specialisten van TEPCO alles om zo snel mogelijk de koeling van de vijf reactoren van twee kerncentrales weer op gang te krijgen.

Update 04.30 uur
De Japanse premier heeft bekendgemaakt dat er 'een kleine hoeveelheid' straling lekt uit een van de reactoren. Verder is het niveau van het koelwater nu zover gedaald dat in reactor nummer 1 de 'fuel rods' of brandstofstaven niet meer gekoeld worden. Het atoomagentschap van de VN heeft aangegeven de situatie scherp in de gaten te blijven houden en paraat te staan voor alle scenario's.

Update 06.21 uur
Reuters meldt even na 06.00 uur Nederlandse tijd dat Japanse autoriteiten op nucleair gebied spreken van een grote kans op een meltdown in reactor nummer 1 van de Fukushima-Daiichi centrale.

Update 09.28 uur
Boven de Japanse kerncentrale Fukushima I hangt zaterdag rond 09.00 uur (Nederlandse tijd) een witte rookwolk. Ook zou een explosie zijn gehoord. Een deel van het gebouw van de Japanse kerncentrale Fukushima I zou zijn ingestort. Het dak en muren zijn weggeblazen door de ontploffing. Dat meldde de Japanse televisie. Enkele medewerkers van de kerncentrale zouden door de ontploffing gewond zijn geraakt.

Volgens de Japanse televisie is de radioactiviteit op de nucleaire installatie twintig keer hoger dan normaal. Details over de situatie rond de kernreactor zijn nog onbekend.

Update 13.42 uur
Het is nog steeds niet precies duidelijk wat er gebeurd is. Volgens een woordvoerder van de regering is er een explosie geweest die niet bij de reactor zelf was. Ook heeft de woordvoerder bekendgemaakt dat de gemeten straling juist weer daalt ten opzichte van eerder. 

Het blijft dus nog even afwachten tot nieuwe informatie bevestigd wordt. De evacuatiezone rond de centrale is uitgebreid naar een straal van 20 kilometer.